Brak dowodów na istnienie Boga tylko wymówką dla ateistów
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Johnny99 napisał(a): Ale albo się wierzy w Boga, albo we własne wymysły. Gdyby Bóg był czyimś wymysłem, to zostałby wymyślony tak, żeby nie popadać w sprzeczności.
Albo się wierzy w CUDZE wymysły. Przecież bogów wymyślano od zarania ludzkości i nie jeden człowiek ich wymyślał, tylko całe pokolenia, więc nic dziwnego, że bogowie są pełni sprzeczności. Zwłaszcza Jahwe, którego opis został ustalony przez grupę wpływowych facetów na Soborze Nicejskim!
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz kwi 09, 2009 8:28 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Wow, to dopiero jest wiedza tajemna.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz kwi 09, 2009 8:32 |
|
 |
Jajko
|
Nie, to są FAKTY
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz kwi 09, 2009 8:41 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Tak jak mówiłem - ci drudzy wiedzą, i koniec, zero wątpliwości, zero dopuszczania jakichkolwiek innych możliwości. Obraz świata ustalony, prosty i jasny. Jak w wojsku.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz kwi 09, 2009 8:44 |
|
 |
Jajko
|
Chyba wątki pomyliłeś, bo nie odnosisz się do wymienionych przeze mnie faktów.
|
Cz kwi 09, 2009 8:45 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Fakty są takie, że Jahwe " istniał " na długo przed Soborem Nicejskim. Faktem jest też, że ludzkość od zarania dziejów zmaga się z problemem istnienia " czegoś więcej ", sensu, celu itd. bo uważa ten problem za najistotniejszą kwestię, jaką może się zajmować człowiek.
|
Cz kwi 09, 2009 8:52 |
|
 |
Jajko
|
Johnny99 napisał(a): Fakty są takie, że Jahwe " istniał " na długo przed Soborem Nicejskim.
Nie, to nie jest fakt, to jest jedynie wiara podzielana przez 1/3 ludzkości Ziemi.
|
Cz kwi 09, 2009 8:56 |
|
 |
Seweryn
|
Epikuros napisał(a): Cytuj: Jakiego typu chciałbyś dowodu , co by to miało być? konkretnie. Takiego, którego nie byłbym w stanie podważyć.
Np.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz kwi 09, 2009 9:07 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Nie, to nie jest fakt, to jest jedynie wiara podzielana przez 1/3 ludzkości Ziemi.
Rozumiesz co napisałem ? Fakty są takie, że Jahwe nie został wymyślony na Soborze Nicejskim. Powtórzyć ?
|
Cz kwi 09, 2009 9:31 |
|
 |
Jajko
|
A ktoś twierdzi, że Jahwe wymyślono dopiero na SOborze Nicejskim??? Tam tylko wybrano spośród wszystkich znanych historyjek te, które wierni mają uważać za fakt niepodważalny, a odrzucono te, co do których zdecydowano że faktami nie będą. Tylko tyle i aż tyle.
|
Cz kwi 09, 2009 10:38 |
|
 |
Johnny99
|
Nie. Ustalono nie fakty, tylko to, w co Kościół wierzy. Faktów dotyczących Boga " ustalić " się nie da.
|
Cz kwi 09, 2009 10:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Nie. Ustalono nie fakty, tylko to, w co Kościół wierzy. Faktów dotyczących Boga " ustalić " się nie da. Co to znaczy, że faktów dotyczących Boga ustalić się nie da? I w dodatku ten cudzysłów....
Gdyby Bóg był jakiż problem byłby z ustaleniem faktów z nim związanych?
|
N kwi 12, 2009 16:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
aprylka napisał(a): A gdyby ateista naocznie zobaczył Zmartwychwstanie, czy by uwierzył?
A gdybyś naocznie zobaczyła Zeusa ciskającego pioruny uwierzyłabyś?
|
N kwi 12, 2009 16:55 |
|
 |
langusta
|
Rozumu też nikt nie widział, a każdy twierdzi że go posiada 
|
N kwi 12, 2009 17:24 |
|
 |
Jajko
|
Johnny99 napisał(a): Nie. Ustalono nie fakty, tylko to, w co Kościół wierzy. Faktów dotyczących Boga " ustalić " się nie da.
Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem, że "tam tylko wybrano spośród wszystkich znanych historyjek te, które wierni mają uważać za fakt niepodważalny, a odrzucono te, co do których zdecydowano że faktami nie będą."
I odtąd jedne historyki zyskały miano dogmatu, a drugie bluźnierstwa...
|
N kwi 12, 2009 17:34 |
|
|
|