|
|
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |
|
Czy dopuściłam się grzechu ciężkiego?
| Autor |
Wiadomość |
|
kurczak.92
|
 Czy dopuściłam się grzechu ciężkiego?
Przeglądam to forum już od godziny i pewnie był już taki temat, ale nie mogę go znaleźć. A więc byłam w poniedziałek u spowiedzi, ale dzisiaj rano, jeszcze w półśnie raczej, chyba chciałam wstrzymać gazy, ale nagle poczułam dziwne uczucie w narządach rozrodczych. Czy dopuściłam się masturbacji i znów muszę iść do spowiedzi? Nie jestem pewna, czy popełniłam grzech i nie wiem, czy poprostu nie wyolbrzymiam... Proszę o radę.
|
| Cz kwi 09, 2009 8:56 |
|
|
|
 |
|
zielona_mrowka
|
Nie myl odruchów fizjologicznych z świadomym pobudzaniem narządów rozrodczych.
_________________ Nie nam, Panie, nie nam, lecz Twemu imieniu daj chwałę za łaskę i wierność Twoją...
Użytkownik rzadko obecny na forum.
|
| Cz kwi 09, 2009 9:40 |
|
 |
|
jumik
|
Może to trochę rozjaśni:
Cytuj: Jak rozpoznać grzech śmiertelny? Konieczne są jednocześnie trzy warunki:
* Grzech dotyczy poważnej materii. Chodzi więc o takie czyny, które same w sobie są ciężkim wykroczeniem przeciwko Bożym przykazaniom. Godzą one mocno wprost w Boga, przynoszą wielką szkodę społeczności lub osobie ludzkiej i dlatego są poważnym nieporządkiem moralnym. Np. dobrowolne opuszczenie niedzielnej Mszy św. jest grzechem ciężkim (KKK 2181). Określając ciężar grzechu, trzeba uwzględnić jego okoliczności, np. czymś poważniejszym jest przemoc wobec rodziców niż wobec kogoś obcego (KKK 1858), czymś poważniejszym jest kłamstwo, które może wpłynąć na niesprawiedliwy wyrok w sądzie, niż kłamstwo w błahej sprawie.
* Aby grzech uznać za śmiertelny, musi zostać on popełniony z pełną świadomością. Człowiek wie o grzesznym charakterze czynu. Ma pełną świadomość skali zła, na które się decyduje.
* Ostatnim warunkiem jest dobrowolność. Grzech śmiertelny popełnia ten, kto działa w sposób całkowicie wolny (bez przymusu, ani nie w wyniku jakiegoś silnego wzburzenia czy emocji). Grzechu ciężkiego nie popełnia się więc przypadkowo czy niechcący. Grzech powszedni jest popełniany wtedy, gdy dotyczy materii lekkiej (czyn sam w sobie nie jest poważnym złem) lub dotyczy materii ciężkiej, lecz bez pełnego poznania czy całkowitej zgody.
(pogrubienie moje)
(źródło: http://goscniedzielny.wiara.pl/wydruk.p ... 0517&katg= )
Polecam przeczytanie całości.
_________________ Piotr Milewski
|
| Cz kwi 09, 2009 11:41 |
|
|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 3 ] |