|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
Wirus
|
 Czy TO Grzech
Miałem raz taką sytuacie mój kolega i ja często wymienaimy się grami
I niekiedy dochodzi do takiej sytuaci że ta gra kolegi już niezostanie oddana
bo on zapomni ze jest umnie Czy to jest kradzież
|
Śr kwi 15, 2009 14:15 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
To Ty powinieneś pamiętać jakie masz gry kolegi u siebie i mu je oddać. A jeśli Ty je przetrzymujesz celowo i bez upomnienia się kolegi o nie ich nie zamierzasz oddać, to owszem jest to kradzież.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr kwi 15, 2009 14:49 |
|
 |
Danielosss
|
 Odpowiedź ;)
Dla mnie to nie jest grzech  no bo jeśli on by zobaczył , że nie ma gry np niewiem dajmy przykład Call Of Duty 4  no to pomyślałby komu porzyczył i ty byś mu oddał chyba xD ale jeśli tylko zapomniałeś że ją masz  bo jeśli nie oddałbyś mu specjalnie no to to była by kradzież 
|
Cz kwi 16, 2009 16:28 |
|
|
|
 |
rozalka
Moderator
|
Wirus napisał(a): Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną." pytanie: Kolega wyjechał do Afryki jako turysta w jednej wiosce brał udział w ich obrzędach religijnych. Czy ma grzech że chwalił innego Boga?
Nie będziesz wzywał imienia Pana Boga swego na daremno." pytanie: Używanie słów oprócz modlitwy: O Boże, Matko Chrystusowa itd. jest grzechem?
Będziesz dzień święty święcił. " pytanie: Będąc w niedzielę na całodniowych zawodach sportowych nie mogę uczestniczyć we Mszy św. Organizatorzy tego nie przewidzieli czy. Czy mam grzech?
Będziesz czcił ojca i matkę swoją." pytanie: Gdy ma sie swoją rodzinę, pracę często zapomina o daleko mieszkających rodzicach chociaż oni nie są sami. Czy to grzech?
" Nie cudzołóż." pytanie: Rozwiedziony zakłada nową rodzinę. Czy to grzech?
" Nie kradnij." pytanie:Bezdomny, głodny kradnie w sklepie bochenek chleba. Czy to grzech?
"Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu." pytanie:W sądzie matka, aby bronić swojego syna przed długoletnim więzieniem nie mówi prawdy. Czy ma grzech?
" Nie pożądaj żony bliźniego swego " pytanie: Kolega z pracy często zaprasza koleżankę po pracy (mężatkę) do kina, kawiarni, kupuje prezenty.Czy grzeszy?
" ... ani żadnej rzeczy która jego jest." pytanie:Czasem zdarzy się pożyczyć od kolegów gumki, ołówka, długopis i nie odda sie oni też się nie upominają. Czy ma grzech?
Prosze Odpowiadajcie
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Cz kwi 16, 2009 16:57 |
|
 |
Sylwia13
|
Jeśli z zapomnienia nie oddasz to nie grzech a jeśli z przywłaszczenia to Grzech
|
Pt kwi 17, 2009 14:53 |
|
|
|
 |
saxon
|
Dział "Zapytaj" jest tutaj:
http://zapytaj.wiara.pl/
|
Pt kwi 17, 2009 19:34 |
|
 |
brak-nicku
|
Jeszcze zależy jak interpretujemy to słowo "zapomnienie"...
|
Pt kwi 17, 2009 19:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dobija mnie jedna rzecz w was. Czy nie przyszło wam czasem do głowy, jak nienormalne i chore musi być życie religijne Wirusa, jeśli ma takie wątpliwości? Czy nie sądzicie, że teraz odpowiecie na te wątpliwości, a Wirusik zaraz znajdzie/wymyśli następne? Powinniście napisać, że to nie jest normalny stan-ciągle wątpliwości. Czy wyobrażacie sobie, jakie tragiczne musi być takie życie?
Wirusie, przykro mi, że tak działa twój umysł. Czy twoi rodzice są wierzącymi?
|
Pt kwi 17, 2009 21:53 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|