Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 7:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Credo bez Boga 
Autor Wiadomość

Post Credo bez Boga
Witam, jakiś czas temu zastanawiałem się w jaki sposób można sformułować "życiowe credo" poza chrześcijaństwem i bez odnoszenia się do Boga.

Wymyśliłem poniższy tekst:
Cytuj:
Jestem wyznawcą ISTNIENIA I ZMIANY, nie wnikam w ich przyczyny, jestem wyznawcą TAJEMNICY, która je powołała do istnienia. Czczę i kontempluję tę "trójcę" mimo, że przewyższa moje poznanie ale jednocześnie umożliwia mi poznawanie wszechświata - czyli jej produktów. Lepsze poznanie udoskonala ISTNIENIE. Moje szczęście to fakt, że w takiej nieprawdopodobnej ilości możliwości powstałem "ja jako ja". Każda chwila życia to cud bo mogę brać udział w PROCESIE, który jest wynikiem MIŁOŚCI czyli możliwości ROZWOJU w czasie. Jestem efektem ZMIANY a jednocześnie mogę ją tworzyć - czy to jako fizyczne działania czy też jako "inspiracja" dla mojego otoczenia. Obserwuję, że ZMIANA jest ukierunkowana na ROZWÓJ [?]. Ja sam jestem jego efektem dlatego moją życiową misją i najwyższą formą kultu jest ROZWÓJ i wspieranie go we wszystkich jego przejawach.

Główną prawidłowością jest to że:
opisuję to co jest mi OBECNIE WIADOME.

Zastanawiam się czy w tego typu credo możliwe jest niekierowanie się intencjonalnością? Chyba nie, bo do życia trzeba przyjąć jakieś założenia, czyli intencje... (u mnie są to ostatnie zdania). Dodatkowo bez wiary te intencje mają bardzo wzlędny i ulotny charakter. Z drugiej strony to, że np chrześcijaństwo ma wiele zdefiniowanych wg swoich kryteriów twierdzeń wcale nie znaczy, że są one prawdziwe...
W tym moim credo podejrzewam, że początek jest nawet trochę chrześcijański... (np. jeżeli Tajemnicę zdefiniuję jako Boga)

Czy ktoś może zdefiniowac powyższe credo jako: ateistyczne, agnostyczne, panteistyczne, monoteistyczne, inne? Bo ja sam za bardzo nie wiem... Czy wy (głownie pytanie do nie-chrześcijan) macie swoje credo? Bo to chyba ważne (mówiąc "przypowieściowo"), żeby mieć jakiś fundament. :)

Pozdrawiam.

Pn kwi 20, 2009 23:25

Post Re: Credo bez Boga
Cytuj:
Lepsze poznanie udoskonala ISTNIENIE.

Skąd taki pomysł?

Cytuj:
MIŁOŚCI czyli możliwości ROZWOJU w czasie.

Jakieś pokraczne i niejasne to rozumienie Miłości.

Cytuj:
Obserwuję, że ZMIANA jest ukierunkowana na ROZWÓJ [?].

Obserwować, to możemy fakt, że w pewien sposób zdefiniowany rozwój (którego definicja jest niejasna!) jest efektem zmiany. Cele nie są dostępne obserwacjom. O celach możemy wnioskować z obserwacji, ale żadna analiza obserwowanych przyczyn zmian nie wskazuje na rozwój jako cel.

kloryfer napisał(a):
Główną prawidłowością jest to że:
opisuję to co jest mi OBECNIE WIADOME.

Gdyby tak było, to co byłoby za "credo" (wyznanie WIARY)? Ale tak nie jest (uwagi wyżej), więc nie ma problemu.

Wt kwi 21, 2009 8:24

Ja bym widział inne. "Urodziłem się, pożyję i umrę. Za dwadzieścia lat mało kto będzie o mnie pamiętał." I wszystko.

Wt kwi 21, 2009 10:44

kaloryfer napisał(a):
Jestem wyznawcą ISTNIENIA I ZMIANY, nie wnikam w ich przyczyny

Hm, to mi się jakieś dziwne wydaje, jak można wyznawać "coś" bez fundamentów wiedzy o tym "czymś". "Coś" się nagle pojawia a my nie interesujemy się tym skąd się to wzięło?

Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.

Wt kwi 21, 2009 12:32

Swoją drogą współwystępowanie istnienia i zmiany to moim zdaniem ciekawy problem filozoficzny: jak coś może się zmieniać nie przestając istnieć?

Jeśli się nie mylę, to z tego m.in. powodu pojawiło się rozróżnienie na istotę, przypadłości itp., a zagadnienie zostało szeroko omówione, ale wciąż uważam to za interesujący temat. Tyle że ja dziwny jestem.

Wt kwi 21, 2009 13:36

Po przemyśleniu (na podstawie Waszych uwag) takie "credo" wyznaje OBECNE INTENCJE na bazie aktualnego pojmowania świata. Wynika z niezgody, nieakceptacji przedstawionych prawd w credo np chrześcijańskim i stanowi próbą zbudowania czegoś z czym na bazie doświadczeń życiowych można się utożsamić aby nie zaprzeczać sobie samemu. Jednocześnie to wyznanie nie rości sobie prawa do bycia absolutną prawdą. A ewentualna polemika z np. chrześcijaństwem (czy inną religią) nie dotyczy kwestionowania Boga tylko polega na pytaniu o: KONSEKWENCJĘ i KRYTERIA wyjaśnień apologetycznych, oraz rozmowa o DOŚWIADCZENIACH z których takie poglądy/wierzenia wynikają (a także badanie możliwych dróg interpretacji ich - tzw "gdybologia stosowana" :) ).

Takie rozumienie oczywiście rodzi wiele problemów których nie ma w KK- np.: z autorytetami-kto nim jest i dlaczego. Jednak myślę, że warto szukać swojej drogi. A wy jak myślicie?

Nie mówię, że to moje credo jest doskonałe... Ale wydaje mi się że trzeba próbować. A wy - tutejsi niewierzący i niechrześcijanie - co możecie zaproponować światu poza tutejszą -tak częstą- krytyką religii(głównie w ujęciu KK) i założeń wiary na forum o tejże nazwie :) .

Śr kwi 22, 2009 15:46

A wy - tutejsi niewierzący i niechrześcijanie - co możecie zaproponować światu poza tutejszą -tak częstą- krytyką religii(głównie w ujęciu KK) i założeń wiary na forum o tejże nazwie Uśmiech... .

Do dyskusji nt. tego, co mają światu do zaproponowania niewierzący zapraszam do wątku " Jeżeli Boga nie ma, to nic nie ma sensu ".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr kwi 22, 2009 15:59

Cytat:
Lepsze poznanie udoskonala ISTNIENIE.

Skąd taki pomysł?

Mnie się to wydaje sensowne :)

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Śr kwi 22, 2009 21:02

kaloryfer napisał(a):
Wymyśliłem poniższy tekst:
Cytuj:
Jestem wyznawcą ISTNIENIA I ZMIANY, nie wnikam w ich przyczyny, jestem wyznawcą TAJEMNICY, która je powołała do istnienia. Czczę i kontempluję tę "trójcę" mimo, że przewyższa moje poznanie ale jednocześnie umożliwia mi poznawanie wszechświata - czyli jej produktów. Lepsze poznanie udoskonala ISTNIENIE. Moje szczęście to fakt, że w takiej nieprawdopodobnej ilości możliwości powstałem "ja jako ja". Każda chwila życia to cud bo mogę brać udział w PROCESIE, który jest wynikiem MIŁOŚCI czyli możliwości ROZWOJU w czasie. Jestem efektem ZMIANY a jednocześnie mogę ją tworzyć - czy to jako fizyczne działania czy też jako "inspiracja" dla mojego otoczenia. Obserwuję, że ZMIANA jest ukierunkowana na ROZWÓJ [?]. Ja sam jestem jego efektem dlatego moją życiową misją i najwyższą formą kultu jest ROZWÓJ i wspieranie go we wszystkich jego przejawach.

Pozdrawiam.

Wszystko pięknie tylko po co?
Jak do tej pory, przez setki milionów lat, rozwój doskonale sobie radził bez Ciebie

Pozdrawiam

Cz kwi 23, 2009 8:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]