Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 11:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 O Biblii, wydzielone z "Wyjatkowości ofiary Jezusa" 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Według mnie Twoje wnioski nie są jednak do końca racjonalne, ponieważ w dużej mierze opierasz się na myśleniu intencjonalnym. Uważasz, że księgi nie są sprzeczne - ależ oczywiście, że są i im więcej czytamy, tym więcej sprzeczności można wyłowić. Publikacji jest multum i każda tłumaczy różne rzeczy inaczej, a Ty uznajesz te, które są najprawdopodobniej zgodne z Twoim światopoglądem - tylko po co w takim razie uciekać się do pośrednictwa publikacji, skoro i tak wiesz sam co wybrać?

człowiek rodzi się z "pustym" rozumem .
wszystko skądś "dostaje" i musi wybierać. Wiec to nie takie dziwne działanie.
Niektóre rzeczy może sprawdzić i udowodnić wtedy jest prosciej ,inne musi przyjąć za pewnik .
ponieważ nigdy nie będzie na księżycu wiec akurat wiadomości o nim nie sprawdzi.

Cytuj:
pytanie brzmi - dlaczego uznajesz te ewangelie, które Kościół wybrał spośród apokryfów i pism gnostyckich? I Twoja odpowiedź jest dość ciekawa. Ja powiem tak - mit o prometeuszu nie jest sprzeczny z księgą rodzaju, ..

ale jest sprzeczny z innym księgami.(na przykład)
Cytuj:
ba - najnowszy przebój Dody również - tylko sam przyznaj o czym to świadczy? Chyba o niczym.

nie słucham dody wiec nie wiem.

Wt kwi 21, 2009 13:03

Więc może to te księgi powinny być usunięte z kanonu?

Cytuj:
człowiek rodzi się z "pustym" rozumem .
wszystko skądś "dostaje" i musi wybierać. Wiec to nie takie dziwne działanie.
Niektóre rzeczy może sprawdzić i udowodnić wtedy jest prosciej ,inne musi przyjąć za pewnik .
ponieważ nigdy nie będzie na księżycu wiec akurat wiadomości o nim nie sprawdzi.

Czyli po prostu uznajesz Biblię, bo tak, a Katechizmu nie uznajesz, bo nie?

Wt kwi 21, 2009 13:21

A dlaczego nie moze uczciwie przyjąć je jako niedających się udowodnić?

Wt kwi 21, 2009 13:26
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

Cytuj:

Więc może to te księgi powinny być usunięte z kanonu?

gdyby takie były to powinny

Cytuj:

Czyli po prostu uznajesz Biblię, bo tak, a Katechizmu nie uznajesz, bo nie?

nie.
Biblie uznaje ponieważ nie tylko KK ma tutaj coś do powiedzenia.
są inne wydania a nie tylko tysiaclecia.
a katechizm tylko tłumaczy biblie ale pod katem KK.

Wt kwi 21, 2009 16:05

Jak tłumaczysz np. nawoływanie do mordowania innowierców oraz nawoływanie do miłości bliźniego? Nie ma sprzeczności?

Cytuj:
Biblie uznaje ponieważ nie tylko KK ma tutaj coś do powiedzenia.
są inne wydania a nie tylko tysiaclecia.

A Ty tylko przypadkowo doszedłeś do takich wniosków co protestanci :)

Dyskusja się robi jednak ciężka, zatem konkluzja:

Uznajesz NT w dokładnie takiej formie jak KK, ponieważ uznajesz, że kanon biblijny był wiadomy od samego początku, a Kościół jedynie uznał już określony przez (no właśnie nie wiem przez co, przez tradycję?) ludzi.

Śr kwi 22, 2009 8:30

Kamyku w takim razie proszę o wydzielenie tego offtopicu jako osobny temat, albo pozwolić mi skończyć dyskusję, ponieważ sprawa jest dla mnie bardzo interesująca.

jafo napisał(a):
Epikuros napisał(a):

Jednakże dziwi mnie pewien fakt. Jeśli uważasz, że Kościół się myli w pewnych kwestiach wiary (co jest naturalną konsekwencją podważania katechizmu), to czy według Ciebie nie mógł się pomylić ustanawiając kanon Biblijny?

akurat tutaj mamy rożne wydania Biblii, rożne przekłady i można porównać .
Więc kanon KK nie musi być obowiązującym na świecie.

Nie wiem czy się dobrze rozumiemy...
Kanon oznacza cztery konkretne ewangelie, ST składający się z takich, a takich ksiąg, dzieje apostolskie, listy, apokalipsa - przekład jest już mniej istotny.

Zauważ ile było przeróżnych pism w czasach gdy "opracowywano" Biblię. To właśnie Kościół wybrał cztery ewangelie, a resztę uznał za apokryfy. Stąd dziwi mnie tak daleko idąca niekonsekwencja. Jeśli wierzysz w święte księgi, które za święte uznał Kościół, to jakże możesz nie wierzyć w Ducha Świętego jako gwarancję prawdy, którą Kościół głosi? Jeżeli odrzucasz Kościół, to dlaczego odrzucasz akurat Katechizm, czyli postanowienia różnych soborów, a akurat ten jeden na którym ustanowiono co będzie wchodzić w skład Biblii uznajesz?

Sam nie jestem osobą wierzącą, jednak uważam, że jeśli chrześcijaństwo, to jedynie katolicyzm lub prawosławie - reszta wyznań po prostu jest niekonsekwentna, stąd z pewnością fałszywa.

Nieco poczekajcie. Dlaczego? Dlatego: http://info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1240376499

Może będzie jaśniej. Pewne dokumenty Kościoła się zmieniają, to fakt. I to dobrze! Bo zmienia się nasza wiedza, metody badań itd., źle by było, gdyby KK nie zastosował tego w swoim nauczaniu.

Śr kwi 22, 2009 8:37

ks. prof. Henryk Witczyk napisał(a):
Dzisiaj jest to problem niesamowicie aktualny, bo mamy do czynienia z tzw. trzecim nurtem badawczym w odniesieniu do Jezusa historii, w którym badacze twierdzą, że dla rozumienia na przykład osoby Jezusa z Nazaretu nie wystarczy tylko uwzględnić pisma Nowego Testamentu, ale że równie dobrze, a może nawet na prawach preferencji, należałoby uwzględnić wszystkie inne pisma, jakie się zachowały z I i II w. Oczywiście tego rodzaju podejście zostało wykluczone już przez samych pierwszych świadków, apostołów.
I takie stanowisko ma reprezentować polską biblistykę w Papieskiej Komisji Biblijnej? Obawiam się, by nie było to coś w rodzaju Wałęsy w radzie mędrców. Pierwsi świadkowie, apostołowie wykluczyli sięganie do innych pism z I i II wieku! :D

Śr kwi 22, 2009 8:48
Zobacz profil WWW

Po co się gorączkować? Trzeba rozważyć wszystkie możliwości, tak by nie uniknąć błędu. Czasem trzeba raz jeszcze "dopuścić możliwość" pewnych stwierdzeń choćby po to, by odrzucić je ponownie.

Poza tym w dzisiejszym świecie kocha się bałagan, nic dziwnego, że takie stwierdzenia się pojawiają :) Ot choćby żądania uwzględnienia ew.wg Tomasza czy Judasza.

Śr kwi 22, 2009 8:58
zbanowany na stałe

Jak tłumaczysz np. nawoływanie do mordowania innowierców oraz nawoływanie do miłości bliźniego? Nie ma sprzeczności?

jakiś cytat?

Cytuj:
Uznajesz NT w dokładnie takiej formie jak KK, ponieważ uznajesz, że kanon biblijny był wiadomy od samego początku, a Kościół jedynie uznał już określony przez (no właśnie nie wiem przez co, przez tradycję?) ludzi.

nie uznaje z biblii tysiąclecia kilku ksiąg . resztę uznaję .
razem 66 ksiąg tak jak w biblii warszawskiej.

Śr kwi 22, 2009 14:29

Chociaż myślałem, że Biblię przeczytałeś...

Śr kwi 22, 2009 14:50
zbanowany na stałe

Np Pwt 13,7-12

Chociaż myślałem, że Biblię przeczytałeś...

co ty.
a po co?

fragment ten zaczyna się

(7) Jeśli cię będzie pobudzał skrycie twój brat, syn twojej matki, twój syn lub córka albo żona, co na łonie twym spoczywa albo przyjaciel tak ci miły, jak ty sam, mówiąc: Chodźmy, służmy bogom obcym, bogom, których nie znałeś ani ty, ani przodkowie twoi

o czym mówi ten fragment . mówi o robieniu rzeczy za które groziła śmierć.
Np. dzis w wielu krajach za określone przestepstwo grozi kara.
Albo więzienie albo smierć.
Można nie czynić rzeczy zabronionych i wtedy nie grozi nam kara.

tak samo było wtedy.
Izraelici kiedy Mojżesz ich wyprowadził zawarli przymierze z Bogiem i powiedzieli.

(8) Wtedy cały lud jednogłośnie powiedział: Uczynimy wszystko, co Pan nakazał.

Otóż Izraelicie zgodzili się dobrowolnie przestrzegać pewnych praw.
Nie musieli. Mogli zostać w Egipcie.
Ale ci co wyszli i przysięgli, że będą postępować zgodnie z prawami Boga musieli się liczyć tez z reperkusjami.
A skoro tak to nic dziwnego , że .....(10) Winieneś go zabić, pierwszy podniesiesz rękę, aby go zgładzić, a potem cały lud. (11) Ukamienujesz go na śmierć, ponieważ usiłował cię odwieść od Pana, Boga twojego, który cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli.

nie było obowiązku zawierać przymierza z Bogiem ale ktoś kto je zawarł musiał je przestrzegać bo jesli nie to za nieprzestrzeganie groziły określone sankcje.
to normalne.
To dziś ludzie dają słowo a potem z byle powodu je łamią i nie dotrzymują.

Śr kwi 22, 2009 16:16

nie było obowiązku zawierać przymierza z Bogiem ale ktoś kto je zawarł musiał je przestrzegać bo jesli nie to za nieprzestrzeganie groziły określone sankcje.
to normalne.

A kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień!

TO jest zatem nienormalne

Śr kwi 22, 2009 17:05
zbanowany na stałe

to normalne.

A kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień!

TO jest zatem nienormalne

a ty swoje
przymierz prawa ...było ....
a teraz .....jest nowe przymierze
(19) Następnie wziął chleb, odmówiwszy dziękczynienie połamał go i podał mówiąc: To jest Ciało moje, które za was będzie wydane: to czyńcie na moją pamiątkę! (20) Tak samo i kielich po wieczerzy, mówiąc: Ten kielich to Nowe Przymierze we Krwi mojej, która za was będzie wylana.

tamto było stare przymierze a teraz Nowe przymierze
i nowe zasady

Śr kwi 22, 2009 17:20

Czyli inne zasady i inna moralność była wcześniej, a po Chrystusie jest już inna?

Śr kwi 22, 2009 17:29
zbanowany na stałe

Czyli inne zasady i inna moralność była wcześniej, a po Chrystusie jest już inna?

Nie moralność była taka sama .
A zasady inne.

Śr kwi 22, 2009 17:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona