Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Następna strona
 Wojujący ateizm 
Autor Wiadomość
Jedno sprostowanie: Bogowie pogańscy nie są zazdrośni i nie nakazują zwalczać innych. Jako poganin zwalczam chrzescijaństwo wyłącznie z pobudek obywatelskich. Zazdrośni i wzywający do tępienia innych są wyłącznie Bogowie monoteistyczni. jest o tym wątek fanatyzm monoteizmu

Nie ma czegoś takiego jak "Bogowie pogańscy". Poganie raczej nie uznawali Boga. Ten zaś jest jeden, więc tym bardziej nie można mówić o Bogach.
Bóg z założenia jest bogiem monoteistycznym - chyba, że jest to błąd w pisowni popełniany głównie przez chrześcijan, piszących każde słowo "Bóg" z wielkiej litery, nie zważąjc na to co mają na myśłi.

Johnny99 napisał(a):
Po pierwsze: ani istnienie Boga, ani autorytet Kościoła, ani nieomylność papieża nie funkcjonują na zasadzie " bo tak ", tylko są szeroko uzasadniane.

Tak? Mógłbyś podać, gdzie owo uzasadnienie się znajduje? Jestem ciekawy jak racjonalnie i szeroko uzasadniono nieomylność papieża? :)

Johnny99 napisał(a):
Po drugie: nie ma racjonalnych argumentów uzasadniających właściwość jakichś koncepcji moralnych - z tego wynika, że ateiści są z zasady amoralni, natomiast ci, którym na czymś zależy, muszą szukać innych odpowiedzi.

Oczywiście jak to katolik - ze wszystkiego potrafisz wyciągnąć wniosek, że ateista jest niemoralny. Pewnie nawet z rozkładu jazdy autobusów. Także to, że na niczym im nie zależy...

Są racjonalne argumenty uzasadniające właściwość zasad moralnych i etycznych. Są nimi choćby pierwotne przyczyny istnienia zasad współżycia społecznego.
Johnny99 napisał(a):
Po trzecie: proszę o dostarczenie mi wyników badań nad moralnością czegokolwiek, czemu sprzeciwia się Kościół.

Szkoda, że nawet przeczytać ze zrozumieniem tego co pisałem.
Moralność i etykę badać jednak też można, wyniki będą jednak o wiele prostsze. Jako, że jednak Tobie nigdy nie chce się podawać źródeł na które ponoć się powołujesz a Twoje posty są raczej prowokacją zniekształcającą choćby moje wypowiedzi, pozwolę sobie nie odpowiadać - nie chce mi się szukać ani nie mam czasu. Ty i tak wymyśliłbyś od razu odpowiedni argument "przeciw" na podstawie znanej metody katolickiej "...bo tak".
Jeżeli zaś rzeczywiście się tym interesujesz - postudiuj trochę etykę, byle nie na katolickiej szkole.
Johnny99 napisał(a):
Chcę dowodu na to, że np. aborcja jest " dobra ". DOWODU. Teraz, natychmiast. Albo go dostanę, albo łaskawie zastanów się nad tym, co piszesz.

Wbij sobie do łba raz na zawsze to, że jeżeli ktoś będzie coś udowadniał to to będą jego poglądy, teorie itd, a nie teorie które Ty chciałbyś mu przykleić a których może nawet jest przeciwnikiem (ma dowody przeciwko). Robisz to nie pierwszy raz i taka metoda dyskusji jest bezczelnie dziecinna!
To jeden z powodów, dla którego ja przynajmniej nie będę traktował Cię tu poważnie.

Pt kwi 24, 2009 12:46

Nie ma czegoś takiego jak "Bogowie pogańscy". Poganie raczej nie uznawali Boga. Ten zaś jest jeden, więc tym bardziej nie można mówić o Bogach.
Bóg z założenia jest bogiem monoteistycznym - chyba, że jest to błąd w pisowni popełniany głównie przez chrześcijan, piszących każde słowo "Bóg" z wielkiej litery, nie zważąjc na to co mają na myśłi.
Bzdura. Bogowie istnieli zanim komukolwiek przyszedł do głowy monoteizm. Nie wiem skąd ci przyszło do głowy, że pisanie czegoś z wielkiej litery oznacza, że od razu jest jedyny. Jedyny to może być co najwyżej Absolut, ale od dawna twierdzę, że równanie 'Absolut=Bóg chrzescijan' to zwykła uzurpacja - w Biblii wygląda on na zwykłego normalnego Boga, nie żaden Absolut (pomijam już, że Elohim to liczba mnoga od El). Skoro chrześcijanie mogą pisać swojego Boga z wielkiej litery (mi nie wolno z małej) to dlaczego ja nie mogę swoich Bogów pisać z wielkiej?

Pt kwi 24, 2009 13:01
Zobacz profil WWW

Nie jestem polonista ale chyba z tego samego pwoodu dla ktorego piszesz kosciol i Kosciol.

Pt kwi 24, 2009 13:08

http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629369

Pt kwi 24, 2009 13:14
Zobacz profil WWW

Z takim fanatyzmem się jeszcze nie spotkałem, przeszkadza im, że poganin o swoich Bogach pisze z wielkiej litery!

Pt kwi 24, 2009 13:15
Zobacz profil WWW
Piętnaście lat temu. A rok temu mnie tu jeszcze nie było <-- vide między awatarem a ilością postów.

Nie zrozumiałeś mnie.Jeszcze raz przeczytaj com napisał..

Rutilius napisał(a):
Niezmiernie mnie to cieszy.

A mnie smuci

Rutilius napisał(a):
Gdybyś głębiej pobuszował po naszej stronie, może byś zauważył, że mamy argumenty za tym, że - nawet, a może zwłaszcza, jeśli Bóg istnieje - zaprzestanie takiej działalności zasługiwałoby na karę.

Może je podasz?Tu i teraz,wszem i wobec.Wasze forum jest źle zorganizowane pod względem logistycznym stąd moja niechęć do szukania tam czegokolwiek [chyba że coś się tam zmieniło od ostatniego czasu mojego tam patrzenia] (vide-> rok temu)

Rutilius napisał(a):
Chyba, że Twojemu Bogu z jakiegoś powodu przeszkadza prawda, w takim razie radze zmienić Boga na innego.

Złe założenie,prowadzące do błędnych wniosków.Mojemu Bogu przeszkadza jedynie fakt,że działacie na szkodę sobie i innym zamiast Mu zaufać.A wszystko to z tego powodu,gdyż jak doszliśmy już do pewnego consensusu pod tym względem (ja i moi ludzie z wami) macie problem z akceptacją cierpienia.I wasz kolega po teologii sam to przyznał.

PS a tak nawiasem mówiąc myślałem,że ta kanapka z twierdzeniem Godlowskim Wam zaserwowana,da Wam do trawienia (vide -> myślenia). Ale chyba się przeliczyliśmy..czy nie? :)

Pt kwi 24, 2009 13:18

Są nimi choćby pierwotne przyczyny istnienia zasad współżycia społecznego.

To nie ma nic wspólnego z moralnością - to po prostu użyteczność.

Cytuj:
Wbij sobie do łba raz na zawsze to, że jeżeli ktoś będzie coś udowadniał to to będą jego poglądy, teorie itd

Prośba była niejasna ? Bo a propos czego jest to zdanie ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt kwi 24, 2009 13:21

Z takim fanatyzmem się jeszcze nie spotkałem, przeszkadza im, że poganin o swoich Bogach pisze z wielkiej litery!

Mi nic nie przeszkadza, ja nie z tych co kaza wszystkich zyc wg wlasnych widzimisie :P Pisze jak chcesz :)

Pt kwi 24, 2009 13:24

Rutilius napisał(a):

Mi nic nie przeszkadza, ja nie z tych co kaza wszystkich zyc wg wlasnych widzimisie :P Pisze jak chcesz :)

*pisz jak chcesz.

Szanowna moderacjo!! Czemu nie mozna edytowac postow?!?!?! Zrobice cos z tym wreszcie!

Pt kwi 24, 2009 13:25

Czyżbym słyszał Weszplatona? Na naszym forum nie byłeś nigdy, przynajmniej jako Weszplaton, nie wiem, czy pod innymi nickami, których kilka u nas miałeś, po to by pod nimi w dyskusjach sam siebie chwalić za mądrość.
Ale szczególnie nie zapraszam, niczego sensownego nie wniosłeś, jak zwykle protekcjonizm nie oparty na żadnych mocnych argumentach, zwyczajna ucieczka w abstrakcję, której nie da się sprowadzić do konkretów. Już tę strategię wałkowałem również tutaj z innymi, mądrzejszymi od ciebie.
Cytuj:
Mojemu Bogu przeszkadza jedynie fakt,że działacie na szkodę sobie i innym zamiast Mu zaufać.A wszystko to z tego powodu,gdyż jak doszliśmy już do pewnego consensusu pod tym względem (ja i moi ludzie z wami) macie problem z akceptacją cierpienia.
Gdzie napisałem, że mam problemy z akceptacją cierpienia? Co rozumiesz przez akceptacja?

Pt kwi 24, 2009 13:30
Zobacz profil WWW
Skoro chrześcijanie mogą pisać swojego Boga z wielkiej litery (mi nie wolno z małej) to dlaczego ja nie mogę swoich Bogów pisać z wielkiej?

Możesz, ale będzie to błąd, który na dodatek wprowadza w błąd - więc w razie czego się nie dziw. Twoi bogowie mają swoje imiona, "Bóg" jest nazwą (imieniem) tylko konkretnego boga monoteistycznego.

Z podanego przez Ciebie odnośnika dalej nie wynika, że "bóg" pisze się zawsze z wielkiej litery. Z resztą, z tego co zauważyłem PWN przedstawia bardzo niską jakość i jest dość mocno schystianizowane. Dowiedzieć się tam można choćby tego, że antyklerykał to osoba wroga wobec kleru - nie dziwi więc rozumowanie pojęcia "antyklerykał"

Johnny99 napisał(a):
To nie ma nic wspólnego z moralnością - to po prostu użyteczność.

Moralność jest właśnie rozszerzeniem tego.

Johnny99 napisał(a):
Prośba była niejasna ? Bo a propos czego jest to zdanie ?

Była idiotyczna. Żądasz tego, bym udowodnił coś, z czym się nie zgadzam - jak udowodnię - to się myliłem wtedy, jak nie udowodnię, to też się myliłem. Świetne... Równie dobrze mogę napisać zażądać od Ciebie dowodu na dobro aborcji.

Czy gdzieś kiedyś napisałem, że aborcja jest dobra? Po co więc każesz mi to udowadniać? Nawet jako przykład to to pytanie było idiotyczne.

Pt kwi 24, 2009 14:17

Możesz, ale będzie to błąd, który na dodatek wprowadza w błąd - więc w razie czego się nie dziw.
Przeczytaj 19.1 O ile pewnych rzeczy nie należy pisał małą, to w pisaniu Wielką literą
Cytuj:
Przepisy ortograficzne pozostawiają w tym wypadku dużą swobodę piszącemu, ponieważ użycie wielkiej litery jest wyrazem jego postawy uczuciowej (np. szacunku, miłości, przyjaźni) w stosunku do osób, do których pisze, lub w stosunku do tego, o czym pisze.
Gdybym pisząc o pogaństwie pisał Bogowie z małej litery, to wtedy wprowadzałbym wbład odnośnie mojego nastawienia do tych Bogów :D

Pt kwi 24, 2009 14:36
Zobacz profil WWW

Panowie, to temat o wojujacych ateistach a nie wojujacych ortografikach :>

A wiec wracajac do tematu: Boga nie ma! 8)

Pt kwi 24, 2009 15:01

Wracając do tematu, nie wiemy, czy jakikolwiek bóg jest.
Jeżeli jest bóg chrześcijan (Pan Bóg, Elohim), to równie dobrze może być i jakiś inny bóg, czy inni bogowie; Zeus, Artemida, Perun, Radogost, Odyn itp.

W końcu jest napisane coś w stylu: "Nie będziesz miał bogów cudzych przede Mną". To z "10 przykazań".

Widocznie Elohim boi się innych bogów, lub jest o nich zazdrosny.
Nie powiedział: nie będziesz wymyślał sobie innych bogów [bo ja jestem jedynym istniejącym], nie powiedział: nie czcij tego, czego nie ma.

Cóż... "Wojującym Ateistom" zalecam pisanie: Elohim, Jahwe, a nie "Bóg" przez duże B. Czemu? Bo my, ateiści, się z tą dyskryminującą innych bogów pisownią nie zgadzamy :]
A każdy bóg ma jakieś imię. Czasami nawet wiele imion.

Pt kwi 24, 2009 18:29

Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną

@ten.taki.tam nie mam zamiaru nikogo uświadamiać , ale w tym - nie o to chodzi , co postarałeś się przekazać nam tutaj w swoich ateistycznych prawidłach. Bogiem (wole słowo bożkiem) dla człowieka może być bardzo wiele rzeczy np zdrowie , pieniądz , władza , sport , dzieci ,praca , rodzina itp itd (dlatego osoba wierząca przy rachunku sumienia zadaje sobie pytanie na którym miejscu w moim życiu jest Bóg [powinien być na pierwszym] ?). Oczywiście nie można pominąć skrajnych praktyk łamania pierwszego przykazania czyli oddawania boskiej czci demonom (sekty : lucyferianie , sataniści , poganie itp.).

Pt kwi 24, 2009 19:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Następna strona