Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 7:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
 Czym jest dla mnie wiara? 
Autor Wiadomość
A tak na marginesie ...
qrczak7 napisał(a):
Cytuj:
Że od samego początku dawał mecenat nauce i kulturze ?
Że to właśnie dzięki działaniom Kościoła doszło do rozwoju nauki ?
Że to właśnie dzięki działaniom Kościoła nie doszło do zapomnienia wielu dzieł - dając dalszą podstawe do rozwoju nauk (szczególnie filozofii i ścisłych)
Że rolą Koscioła było spajanie całej tej cywilizacji w jedną całość i jednoczenie jej w obronie przed zagrożeniami militarnymi ?

Nie znash historii, czy specjalnie ja naginash ? Zapewne i pierwsze i drugie po części. Zapobież przynajmniej pierwszemu chwytając pierwszy lepszy podręcznik do historii.

qrczak7 napisał(a):
Cytuj:
Qrczak !
"Wyprawy krzyżowe" były w zasadzie wojnami obronnymi - była już o tym mowa na forum

Jak zwykle dowiedzialem się, że niewiele wiem i zostałem zarzucony setkami nic nie mówiącycj katolickich publikacji pseudonaukowych. Przeczytaj może co w slowniku oznacza 'krucjata', a potem pisz, czy rzeczywiście chodzi o wojne obronna.

Cytuj:
Do wielu wojen

Jak na przykład krucjaty. Pamiętam jeszcze te rzesze ateistów zakutych w zbroje... :)

1. Nie wiem na jakiej podstawie usiłujesz zarzucić źródłom kościelnym nierzetelność - ponadto podane przeze mnie materiały były opracowane na różnych źródłach - nie tylko na źródłach kościelnych.

2. Historię próbowano zafałszowywać i to niejednokrotnie.
Zwłaszcza za czasów 'realnego socjalizmu" w Polsce.
W tym również - do celów walki z Narodem i Kościołem.
W rozmaity sposób - począwszy od zatajania faktów - a skończywszy na wypisywaniu czystych bzdur.
W obecnej chwili również próbuje się fałszować - dziełko Browna to powieść humorystyczno - fikcyjna a nie a nie połączenie fikcji z faktami.
Nie próbuj oceniać historii na podstawie takich publikacji.
Faktem jest, ze wyprawy krzyżowe były organizowane na prośbę atakowanego przez Muzułmanów Bizancjum.
Faktem jest również, że z wysłaniem pomocy zwlekano ok. 30 lat ...
Faktem jest również, ze pierwszą wyprawą krzyżową była wyprawa do ...Hiszpanii.
Skąd się tam wzięli Muzułmanie - do tego trzeba trochę solidnieszej wiedzy historycznej niż tylko to, co podaje się w podstawówce - lub chyba jeszcze nawet teraz w liceum ...

3. Popraw swoją znajomość polskiej pisowni - stylizowanie się na "anglistę" pisząc "z angielska" końcówki wyrazów świadczy jedynie o braku znajomości zasad polskiej pisowni- lub o ... niepoważnym podejściu do tzw. "kultury językowej" (to tak na marginesie).

So sty 29, 2005 9:44

Oj Pugu bo zacznę
"Opisanie i zrozumienie" - opisanie jest możliwe.
Zrozumienie - naukowcy przyznają, że nauka na obecnym etapie nie potrafi zrozumięć i wyjaśnić - dlatego tzw. "szósty zmysł".
Jeśli zwierzęta posiadają takie możliwości - to człowiek, który jest na szczycie piramidy ewolucyjnej, winnien mieć udoskonalone te zdolności do perfekcji. Czyż nie tak?
Nie potrafi człowiek zrozumieć otaczającej go natury, a usiłuje zrozumieć, "rozgryźć Boga.
W bezsilności swojej woli negowac:"Przecież Ciebie nie ma"
Tak trudno to pojąć?

Che, che, typowy dla wierzącego brak wiedzy? Ewolucja zawsze budzi w was niechęć i nigdy nie próbowaliście jej zrozumieć ...
Nie Alusie, człowiek nie stoi na szczycie piramidy ewolucyjnej. Jest jedną z wielu gałęzi wielkiego procesu, która akurat przypadkiem znalazła się na szczycie. Po prostu duży mózg okazał się strzałem w dziesiątkę i te organizmy których rozwój poszedł w tę właśnie stronę były w stanie z czasem podporządkowac sobie pozostałe, przynajmniej na jakiś czas.
Człowiek nie posiada bynajmniej wszystkich cech pozostałych organizmów. Sporo rzeczy zanikło bo było nieprzydatnych, większość powstała w innych gałęziach i nigdy nie była dla człowieka dostępna.
Tak więc percepcja człowieka nie jest najdoskonalszą na planecie. Byle orzeł ma wzrok wielokrotnie lepszy od ludzkiego. I to co on widzi człowiek zobaczy dużo, dużo później. Ale to czego człowiek nie może zrobić przy pomocy własnego ciała można osiągnąc w inny sposób. Jeżeli zna się mechanizm. Tu wkracza nauka. To, że naukowcy jeszcze nie dotarli do sedna, nie znaczy, że nie dokonają tego jutro. Nauka nigdy się "Bogiem" zajmować nie będzie ... chyba, że psychologia lub socjologia ...

So sty 29, 2005 15:26
"strzał w dziesiątkę" - jeśli strzał....to kto lub co strzelał?.
Wiemy, że strzała, czy kula, sama nie wyleci :D
http://www.jezuici.pl/lenartowicz/fbogpoz1/

So sty 29, 2005 18:12

Co strzelało ... geny strzelały ... i nadal strzelają. Biliony mutacji na sekundę u miliardów osobników. Większość z nich nic nie zmienia, niektóre bywają zabójcze inne powodują drobne zmiany w strukturze białek, co w efekcie modyfikuje w pewnym stopniu działanie określonej komórki. Jeżeli jest to komórka biorąca udział w procesie rozmnażania, to nowy osobnik będzie posiadał jakąś nową cechę. Jeżli cecha ta da mu przewagę nad innymi, to nie tylko przetrwa, ale i ją wypromuje. Na kogo wypadnie na tego bęc ... Duże uproszczenie, ale ogólnie oddaje sens ewolucji.

Ale podobnie jak połowa ludzi po wypadku będzie swoje "cudowne ocalenie" przypisywała działaniu "opatrzności", tak samo będzie przypisywała swoją dominację na planecie "wielkiemu planowi". No bo przecież jak można by uznać, że człowiek nie pochodzi od "Boga" i nie od niego otrzymał w posiadanie tę planetę, tylko jest takim samym tworem starego i długiego procesu jak cała reszta tałatajstwa i na chwilę dorwał się do władzy ... ;]

So sty 29, 2005 22:56
Coś często zarzucasz osobom wierzącym "brak wiedzy".
Jednak - sam jakoś wiedzą nie potrafisz się popisać :?
Może zatem te ataki z twojej strony naeżałoby nazwać "typowym dla ateizujących zaślepieniem i zamnknięciem na wiedzę" :co:

N sty 30, 2005 7:48

Co z tego co napisałem jest nieprawdą ? Bo zupełnie nie rozumiem z czym znowu wyskakujesz jak półdupek zza krzaka co jest tak typowe dla twojego stylu wypowiedzi ...

N sty 30, 2005 12:11

Che, che, typowy dla wierzącego brak wiedzy? Ewolucja zawsze budzi w was niechęć i nigdy nie próbowaliście jej zrozumieć ...

Wypraszam sobie takie uogólnienia :-D

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

N sty 30, 2005 12:20
He, he ... jednak nie jest tak żle z tymi wierzącymi....
"To co wiemy jest bardzo małe:to czego nie wiemy jest ogromne" --
http://www.sprawynauki.waw.pl/?section= ... art_id=108

N sty 30, 2005 13:12

No nie wiem Alusie, artykuł dotyczy raczej zaawansowanych problemów a nie elementarnej wiedzy ze szkoły średniej ...
Co do jednego masz jednak rację ludzie wierzący ślepo nauce są równie smutnym zjawiskiem jak Ci wierzący ślepo w inne rzeczy ... nauka nie powinna być łączona z wiarą ... tak długo jak długo dany problem nie zostanie zbadany, a teza udowodniona lub solidnie uzasadniona nasza wiedza na ten temat jest praktycznie żadna, a wiara nieczego tu nie zmienia ... no może poza tym, że dostarcza iluzję wiedzy

N sty 30, 2005 14:10

Pilasterze, nie jesteś typowym wierzącym ... ;]

N sty 30, 2005 14:10
Chodzi mi szczególe o kilka pierwszych stron tej dyskusji i ostatnich - gdzie nalogiczne argumenty zarówno moje jak i Alus nie potrafiłes odpowiedzieć logicznymi kontargumetami tylko odpowiedziałeś śmiechem bez pokrycia po czym przeszedłeś do 'udowadniania" niewiedzy osobom wierzącym ... :P

N sty 30, 2005 19:27
po prostu - nie wchodzisz w dyskusje opartej na logice i konkretnych argumentach - tylko wszem i wobec głosisz własną wizję świata ... :-(

N sty 30, 2005 19:29

Nie chcę być tym co marudzi, ale wy robicie dokladnie to samo.

N sty 30, 2005 19:39
Zobacz profil WWW
Jeżeli chcesz porównywać osoby wierzące i ateizujące, kurczaku - to spróbuj dyskutować tak jak my - w oparciu o fakty - nie demagogię ...

N sty 30, 2005 20:00

To co jest rozbrajającego w Ddv, to jego skrajna bezczelność ... :D

N sty 30, 2005 22:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona