Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 12:55

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1029 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 69  Następna strona
 kilka pytań do Świadków J. 
Autor Wiadomość

Czyz Bog w trojcy Swietej Jedyny nie jest tez twoim Bogiem Pytajnik

Moim np. nie jest, bo jego istnienie nie jest dla mnie prawdą. Tak samo ja mogę ciebie spytać, czyż twoim bogiem nie jest Allah?

Pt lis 14, 2008 7:19

Tylko w KRK mozna się wyspowiadać i grzeszyć dalej

W żadnym wypadku tak nie jest. Kto się spowiada z takim podejściem ( tzn. wyspowiadam się, nagrzeszę znowu, i znów się wyspowiadam ) tego spowiedź jest nieważna, a jeżeli wyraźnie to powie spowiednikowi, nie otrzyma rozgrzeszenia.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lis 14, 2008 10:08

Dla znajacych angielski proponuje do ogladniecia.Otworza sie wam oczy na to jak falszywym prorokiem okazuje sie sekta swiadkow Jehowy.

Przykro mi, ale to forum jest polskojęzyczne - jo_tka

Pozdrawiam :)

Śr lis 19, 2008 0:55

Jak ciężko propagować naukowo-obiektywne podejście do zagadnień religijnych.

Wojtek37 napisał(a):

Organizacja ŚJ posiada strukturę teokratyczną, więc nie ma tam miejsca na prywatną interpretację Pisma i proroctw.

Fakt, co nie oznacza że organizacja kontroluje myśli swoich członków. Nawet państaw totalitarne nie były w stanie osiągnąć za pomocą propagandy, cenzury i odcięcia od zewnętrzynych źródeł informacji swoich celów w tej kwestii.

Zacznijmy od końca.

Wojtek37 napisał(a):

przed 2000 - Świadkowie mają zakończyć głoszenie (Strażnica nr 4, s.12, 1989 r.). Armagedon ma nastąpić przed nastaniem XXI w. (Przebudźcie się!, nr 11 z lat 1960-1969,s.12-13, art. pt. "XX wiek w proroctwie biblijnym") Koniec świata ma uprzedzić zakończenie XX wieku: "Niektórzy przedstawiciele tego 'pokolenia' mogą dożyć nawet do końca bierzącego stulecia. Jednakże dużo przemawia za tym, że 'koniec' jest o wiele bliżej!" (Strażnica, rok CV (1984) nr 17, s.15). "Narody mają poznać..." (1974, s.143), "w naszym XX wieku rozgorzeje 'walka w dzień Jahwe' (...) przeciw chrześcijaństwu". Przebudźcie się!, rok LXVIII (1987) nr 8, s.6: "Wyobrażam sobie świat w roku 2000 jako zachwycający raj! (...) Żyjemy w ostatnich dniach obecnego systemu rzecz" Por. słowa: "Warto tego wyglądać choćby i milion lat" (Strażnica, nr 24, s.11, 1991 r.; Świadkowie Jehowy głosiciele..., s.716)

Pierwsze źródło z 1989:

Cytuj:
8 Około 47-48 roku n.e. Bóg przez ducha świętego zalecił dokonanie posunięcia, które w rozwoju pracy misjonarskiej stało się momentem przełomowym. W sprawozdaniu z Księgi Dziejów Apostolskich 13:2-4 czytamy: „Rzekł duch święty: ‛Wydzielcie mi spośród ogółu Barnabasza i Saula do dzieła, do którego ich powołałem’ (...) Zatem ci mężowie, będąc wysłani przez ducha świętego, zeszli do Seleucji [portu w pobliżu Antiochii Syryjskiej], a stamtąd odpłynęli na Cypr”. Wyobraźmy sobie, jak podnieceni musieli być Paweł i Barnabasz, gdy wyruszali na swój pierwszy teren zagraniczny! Apostoł Paweł odegrał dominującą rolę w chrześcijańskiej działalności misjonarskiej. Położył też podwaliny pod dzieło, które miało być zakończone teraz, w XX wieku.

9 W Biblii opisano trzy wyprawy misyjne Pawła oraz podróż, którą odbył do Rzymu jako więzień. Pozwoliły mu one zainicjować działalność w szeregu miast europejskich, obwieścić orędzie Królestwa mieszkańcom takich wysp, jak Cypr, Kreta, Malta i Sycylia, oraz głosić na terenach dzisiejszej Syrii, Turcji i Grecji. Być może dotarł nawet do Hiszpanii. W wielu miastach przyczynił się do utwierdzenia zborów. Czemu zawdzięczał tak skuteczne pełnienie służby misjonarskiej?

Zdanie to jest tylko dygresją w trakcie omawiania całkiem innego tematu. Wyciaganie z tego że świadkowie zapowiadali koniec głoszenia/koniec świata na rok 2000 lub wcześniej jest równie daleko idąca interpretacją jak wyciaganie ze słów "łaskiś pełna" niepokalanego poczęcia Marii czy ze słów Busha o tym Polska jest najwierniajszym sojusznikiem USA że chce nam znieśc wizy :D
Reszta z podanych źródeł tez nie podaje żadnych dat, a spormułowania zawarte w nich maja na celu wywoływac i podtrzymywac psychologiczne wrażenie o bliskim końcu. Celem tego jest zapewne wzmaganie czujności wiernych i skłanianie do wytęzonych wysiłków w sferze praktyk religijnych. Koniec od zawsze jest "blisko" dla tych którzy z upragnieniem go wyczekują. Więc w latach 80-tych spodziewali się go jeszcze w wieku XX. Teraz moga się go spodziewać nadal w najblizszym czasie ale z racji tego że do konca wieku jeszcze daleko nikt nie wspomni że będzie to napewno w XXI wieku.

Wojtek37 napisał(a):
1994 - Mija sugerowany rok Armagedonu [1914 + 80 lat z Ps.90:10] (Strażnice: nr 5, s.4, 1968 r.; nr 16, s.14, 1989 r. por. Prawda, która prowadzi..., rozdz.11, par.3)

Tu podobnie. Także nie podano żadnej daty. W przybliżeniu rozumując że pokolenie ludzi pamietających rok 1914 nie przeminie spodziewano się końca w przedziale 80-120 lat (średnia życia proroków i patriarchów) co jesli dosłownie weźmiemy te gran ice daje nam 1994-2034. Pamietam nawet prasowy artykuł (żałuje że nie znalazł sie w moich archiwach) w krtórym świadkowie dementowali posądzenie przez kogos jakoby wyznaczali date końca świata na rok 2034. Zresztą wyjaśnienie pokolenia zmieniało się i precyzowało przez dość długi okres czasu. Najnowsza analiza (bodajże 2006) doprowadziła do wniosku że Jezus nie miał w tym miejscu na myśli pokolenia ludzi niegodziwych (choc często w tym kontekście wypowiadał słowo pokolenie) ale namaszczonych duchem chrześcijan żyjących w Dniu Pańskim (bo zwracał sie wtedy do uczniów). Ale to juz szczegóły teologiczne.

Mam pytanie: Sam znalazłeś te materiały czy po prostu kopiujesz zestawienia znalezione w internecie? Zadajesz sobie trud by samemu sprawdzić czy inni odwalają za ciebie brudną robote? :D
Reszty nie chce mi sie sprawdzać bo naprawdę nie mam na to czasu.

Wojtek37 napisał(a):
"Prorokują oni gdyż występują w imieniu Boga" [Świadkowie Jehowy o sobie] (Strażnica 1972, nr 8, s.24, wyd. pol.)

W kontekście to wyrwane zdanie wygląda tak:
Cytuj:
Ponieważ obecnie posiadamy już w całości natchnione Pismo święte, Bóg nie podaje dalszych natchnionych wizji ani snów. Lud Jehowy ogląda dziś jednak spełnienie wielu przez Niego inspirowanych wizji i snów, które słudzy Boży mieli w dawnych czasach, a nawet bierze udział w ich spełnianiu. Ma na przykład udział we wprowadzeniu w czyn proroctwa: „Prorokować będą synowie wasi i córki wasze” (Joela 2:28). Nie chodzi tu o prorokowanie w sensie przewidywania w natchnieniu poszczególnych zdarzeń, lecz o publiczne ogłaszanie natchnionych snów i wizji spisanych w dawniejszych latach. Prorokują oni, gdyż występują w imieniu Boga. Pojęcie ‚prorokowania’ obejmuje między innymi i takie znaczenie, na co wskazuje fakt, że Jehowa Bóg wyznaczył Aarona, aby był prorokiem dla jego brata, Mojżesza. Aaron nie przepowiadał nic Mojżeszowi, ale służył w roli jego przedstawiciela, występował w jego imieniu. — 2 Mojż. 7:1.

Czyz zapoznaie sie z kontekstem nie ukazuje że wyrywanie zdań z kontekstu nie służy osobom o czystych intencjach?
Może więc wartałoby zadać sobie trud i samemu sprawdzić źródła zamiast opierać sie na wątpliwych publikacjach internetowych?

Wojtek37 napisał(a):
Gorąco polecam, z zapoznaniem się z poniższym tekstem, a może dostrzeżesz coś, czego prędzej nie dostrzegłeś.
http://watchtower.org.pl/jz-oczekiwania.phtml

Doprawdy sądzisz że nie znam tych stronek?
Dostrzegam, oczywiście ich jawnie polemiczny charakter. A polemika ma to do siebie że nie stosuje metod obiektywno-naukowych.

Śr lis 19, 2008 11:41

Dla znajacych angielski proponuje do ogladniecia.Otworza sie wam oczy na to jak falszywym prorokiem okazuje sie sekta swiadkow Jehowy.

Ale przeciez Polacy tez umieja po ang. :?

Pozdrawiam :)

Cz lis 20, 2008 0:17
Tess napisał(a):

Ale przeciez Polacy tez umieja po ang. :?

Niemniej jednak angielski tekst nie powinien służyć na polskojęzycznym forum jako argument :)

Cz lis 20, 2008 0:56

Dlaczego transfuzja krwi jest u ŚJ zabroniona i dlaczego nie zyją sobie swoim zyciem tylo nachodzą katolików i innych po domach? jak sobie wierzą w coś tam to niech sobie wierzą ale nas zostawią... oni potem bedą świecić oczami przed Obliczem Najwyższego. Ktoś mi odpowie na te pytania?

Śr gru 03, 2008 17:42

dlaczego nie zyją sobie swoim zyciem tylo nachodzą katolików i innych po domach?

Bo takie są reguły i zasady ich wyznania, proste.

Śr gru 03, 2008 18:12
zbanowany na stałe

Dlaczego transfuzja krwi jest u ŚJ zabroniona i dlaczego nie zyją sobie swoim zyciem tylo nachodzą katolików i innych po domach? jak sobie wierzą w coś tam to niech sobie wierzą ale nas zostawią... oni potem bedą świecić oczami przed Obliczem Najwyższego. Ktoś mi odpowie na te pytania?

Dlaczego nachodzą innych pod domach?

A nie chciałbyś żeby nachodzili po domach?
Według ciebie to coś złego?

Wt sty 20, 2009 21:33

WYCHOWAŁAM SIĘ JAKO KATOLICZKA I JESTEM Z TEGO DUMNA. OSOBIŚCIE NIE MAM NIC DO ŚJ. LUDZIE ZAMIAST ZAJĄĆ SIĘ GŁOSZENIEM ZMARTWYCHWSTAŁEGO NIEWIERZĄCYM, O TYM MÓWIŁ JEZUS DO APOSTOŁÓW... KŁÓCICIE SIĘ ZE SOBĄ O SPRAWY W KTÓRYCH NIE MA JEDNOZNACZNEJ ODPOWIEDZI. PRZYJMUJĘ DOTKRYNĘ KK I UWAŻAM JĄ ZA SŁUSZNĄ ALE JAK JEST TYLKO BÓG WIE. NIKOGO NIE CHCĘ TĘPIĆ ZWŁASZCZA JEŚLI TEN KTOŚ KOCHA JEZUSA. RÓŻNIMY SIĘ MIĘDZY SOBĄ ALE KTO MA RACJĘ....? BÓG
:D

KOCHAĆ TO NAJLEPSZA FILOZOFIA

Wt kwi 28, 2009 1:37

WYCHOWAŁAM SIĘ JAKO KATOLICZKA I JESTEM Z TEGO DUMNA. OSOBIŚCIE NIE MAM NIC DO ŚJ. LUDZIE ZAMIAST ZAJĄĆ SIĘ GŁOSZENIEM ZMARTWYCHWSTAŁEGO NIEWIERZĄCYM, O TYM MÓWIŁ JEZUS DO APOSTOŁÓW... KŁÓCICIE SIĘ ZE SOBĄ O SPRAWY W KTÓRYCH NIE MA JEDNOZNACZNEJ ODPOWIEDZI. PRZYJMUJĘ DOTKRYNĘ KK I UWAŻAM JĄ ZA SŁUSZNĄ ALE JAK JEST TYLKO BÓG WIE. NIKOGO NIE CHCĘ TĘPIĆ ZWŁASZCZA JEŚLI TEN KTOŚ KOCHA JEZUSA. RÓŻNIMY SIĘ MIĘDZY SOBĄ ALE KTO MA RACJĘ....? BÓG
:D

KOCHAĆ TO NAJLEPSZA FILOZOFIA

Kasiu to nie taka prosta sprawa z sekta jechowych, rozumiem ze wielu z nich jako ludzi nieswiadomych w czym tkwia obejmuje Bezustanna Opieka Boza jednak sposob ich postepowania i dzialalnosci szczegolnie w stosunku do katolikow trzeba napietnowac, oczywiscie bez przemocy i na drodze pokojowego dialogu. najgorsze u sj jest to ze zlo podaja jako dobro a to jest typowa taktyka zlego dlatego w kontaktach z nimi trzeba byc bardzo ostroznym. pzdr

Wt kwi 28, 2009 16:03
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

Kasiu to nie taka prosta sprawa z sekta jechowych, rozumiem ze wielu z nich jako ludzi nieswiadomych

niestety mylisz się.
ŚJ zostaje się w wieku dojrzałym czyli decyzje podejmuje się świadomie.
to raczej katolikiem zostaje się z "musu" .Matka ochrzciła i już.
bez pytania o zdanie.
Dlatego to raczej wśród katolików jest wielu ludzi nieświadomych.

Wt kwi 28, 2009 16:20

sekta jechowych

Jehowy, świadkowie Jehowy /od Jehowa czyli Jahwe/

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Śr kwi 29, 2009 0:53
sprawa z sekta jechowych,

Horrendum językowe!!
pomijając już wytknięte przez Owieczkę "ch" jest to wręcz obrzydliwe słowo.
g\Gdyby miało znaczyć po staropolskiemu "własność Jehowy" czy "wyznawcy Jehowy" to powinno raczej brzmieć "Jehowowi". :)
Najczęściej to słowo służy jako przymiotnik: ona jest jehowa, on jest jehowy, oni są jehowi.... Brrrrrrr!

A jeśli już komuś całe "Świadkowie Jehowy" przez gardło nie przechodzi to jest przecież przyzwoite słowo akceptowane przez samych ŚJ: jehowici.

Cz kwi 30, 2009 12:59

Post Re: kilka pytań do Świadków J.
20 Cze 2008 napisał(a):
7. W 1 Księdze Samuela w 28 rozdziale jest opisana scena wywołania ducha Samuela. W rozdziale tym wielokrotnie jest podkreślone, że duchem, który ukazał się Saulowi, był duch zmarłego proroka Samuela. Na jakiej podstawie z Biblii ŚJ nauczają, że duch ten nie był duchem Samuela, ale był to demon? Proszę o podanie konkretnego tekstu z Biblii.

To nie do końca tak. Biblia podaje, że on ujrzał Samuela, ale nie wiemy czy to był Samuel. Dziś, gdy są wywoływane duchy niekiedy zdarza się, że coś przychodzi, ale zawsze jest to demon. Jest więc pełne uzasadnienie, że i wówczas nie był to wcale Samuel.

Pomóż naszej Elizce! - http://www.baptist.gniezno.pl/aktual/Elizy2

Pt maja 01, 2009 11:29
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1029 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 69  Następna strona