Autor |
Wiadomość |
strumyk
|
Czy w pytaniu 3 trzeba podać konkretny fragment, który PL ma na myśli, czy dopuszczalne są różne fragmenty ? 
_________________ Trudno jest dżwigać świadomość własnych porażek.Jeszcze trudniej dżwigać kamienie sumienia.A już najtrudniej dostrzec i dżwignąć człowieka.
|
Pn kwi 27, 2009 11:53 |
|
|
|
 |
saxon
|
Są wyniki wstępne  I jakby ktoś nie zauważył obecna tura jest przedłużona ze względu na długi weekend
Co do 3 pyt. - wystarczy jeden, byle dobry 
|
Pn kwi 27, 2009 11:58 |
|
 |
strumyk
|
Dziękuję, za szybką odpowiedz.. 
_________________ Trudno jest dżwigać świadomość własnych porażek.Jeszcze trudniej dżwigać kamienie sumienia.A już najtrudniej dostrzec i dżwignąć człowieka.
|
Pn kwi 27, 2009 12:01 |
|
|
|
 |
strumyk
|
Drogi Podmiocie Liryczny- choć z analizy wierszy same 5 miałam, jakoś trudno mi zgadnąć, co Autor ma na myśli pisząc "dobry". Czy dobry oznacza: jedyny właściwy, który sobie PL upatrzył, czy też możliwe są różne dobre fragmenty ? 
|
Pn kwi 27, 2009 19:30 |
|
 |
matka5
|
weszłam w trudną dla mnie ( rodzina się jeszcze nie skarży) fazę konkursowego zmęczenia
anatema nie pasuje mi do listu z pytania nr 1
...............................................................................................................
w zeszłym tygodniu chciałam pisać pozew do Saxona o wydłużenie czasu na odpowiedzi - dostałam , co chciałam w tym tygodniu  i dalej niezadowolona

|
Wt kwi 28, 2009 21:58 |
|
|
|
 |
matka5
|
ale, żeby nie było bardzo się cieszę z tego konkursu i poznawania św Pawła
pozdrawiam pilnie pracujących!!!!!!! [/b]
|
Wt kwi 28, 2009 22:00 |
|
 |
Danka
|
matka5 napisał(a): anatema nie pasuje mi do listu z pytania nr 1 ...............................................................................................................
Pasuje, pasuje - ja znalazłam
_________________ Obróć twarz ku słońcu-a cień zostanie z tyłu
|
Śr kwi 29, 2009 6:01 |
|
 |
Halszka
|
Tak jest. Pasuje. Tylko że... tak wprost wyguglować się nie da.
Zresztą ja porzucilam już tę drogę "na skróty". Czytam listy i komentarze. Wszystko da się znaleźć. 
_________________ Oto wyryłem cię na obu dłoniach.
|
Śr kwi 29, 2009 6:41 |
|
 |
bejot
|
Halszko
to ja sie do Ciebie usmiechne po zakonczeniu tej tury, gdzie w Listach i komentarzach jest mowa o polskim Słudze Bożym
chyba, ze jest juz jakies wydanie Biblii z komentarzami dla ofiar pomyslowosci Autora Natchnionego (znanego tez jako PL), ktore uwzglednia wszelkie mozliwe (a czasem rowniez wydawaloby sie - niemozliwe) skojarzenia danego fragmentu PS z otaczajaca nas wspolczesnie (choc nie tylko) rzeczywistoscia
a w ogole to jestem niepocieszona, ze w poprzedniej turze nie chodzilo o Achaje.. ani chociaz o kundla Tymoteusza 
_________________ Jeśli chcesz zrozumieć drugiego człowieka..
nie słuchaj tego co mówi..
wsłuchuj się raczej w to, co przemilcza..
Khalil Gibran
|
Śr kwi 29, 2009 14:55 |
|
 |
Halszka
|
Nie sądzę, bejot, żebyś tego nie wiedziała. Sługa Boży jest postacią na tyle znaną, a ostatnio szczególnie "na topie", że skojarzyć, o kogo chodzi, łatwo.
Zresztą punktem wyjścia w poszukiwaniach ma się stać nie on, lecz słowa św. Pawła, które on uczymił swoim mottem. Gdy w liście te słowa przeczytasz, skojarzysz na pewno, kto ich chętnie używał, czyją były zasadą działania.
Dla mnie pytanie 4 jest najłatwiejsze w całym obecnym zestawie.
|
Śr kwi 29, 2009 16:08 |
|
 |
goostaf
|
Ja najpierw wygooglowałem sobie osoby, których proces beatyfikacyjny trwa, a potem sprawdzałem jakie mają dewizy. Długo nie trzeba szukać.
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Śr kwi 29, 2009 16:50 |
|
 |
Halszka
|
No, tak... Wy, młodzi, inaczej to postrzegacie. Ja zaś znałam tego Sługę Bożego żywego. Nawet raz pojechałam w miejsce, w którym sie udzielał. Widziałam to jego motto wypisane tam wielkimi literami... Dla Was to historia. Dla mnie cząstka życia.
|
Śr kwi 29, 2009 17:12 |
|
 |
katalina
|
Ja początkowo Sługą Bożym się załamałam i miałam ponure wizje przedzierania się przez życiorysy... Ale następnego dnia rano obudziłam się z przeświadczeniem o jakie słowa i jaką osobę chodzi- tylko potem jeszcze trochę miałam zgryzu, czy aby wiadome słowa pochodzą z wiadomego listu- ale okazało się,że tak. Łaska Boża, nic innego... 
|
Śr kwi 29, 2009 19:42 |
|
 |
katalina
|
|
Śr kwi 29, 2009 19:45 |
|
 |
goostaf
|
Ja też od razu pomyślałem o Sienkiewiczu. Ale myślałem że przecież żadne miasto nie nazywa się Skrzetuski 
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Cz kwi 30, 2009 7:33 |
|
|
|