Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 16:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona
 Wojujący ateizm 
Autor Wiadomość

Ale co byłoby w tym złego skoro Bóg jest ponad logiką? Oby w Niego wierzyć i jest git. W takiej sytuacji logika nie jest dobrym narzędziem do oceny danej religii. Religia nie musi być nieabsurdalna.

Śr kwi 29, 2009 11:47

Śr kwi 29, 2009 11:48

Nie zauważyłem, bym gdziekolwiek napisał, że scjentolodzy są bądź nie są ateistami.

To czemu na pytanie o absurd scjentologii uderzyłeś od razu w ateizm? Widać jest dla Ciebie większym absurdem niż scjentologia.

Cytuj:
Z samego znaczenia pojęcia absurd wynika, że ateizm jest najczystszą jego postacią, bowiem zakłada absurdalność wszelkiej egzystencji.

Nie prawda zakłada odpowiedni bieg egzystencji, którą potwierdzają obserwacje.

To religia zakłada wilką niewiadomą i egzystencję bez celu.

Śr kwi 29, 2009 11:59

Zrobię malutki kroczek do przodu zostając scjentologiem. Na więcej niestety mnie nie stać na tę chwilę ponieważ jako ateista nie jestem zbyt rozumny. Scjentologia będzie dla mnie stopniem w mojej drabinie na szczyty uduchowienia i poznania Prawdy, której najlepszymi znawcami są niektórzy katolicy. Jak inaczej mogliby być tak pewni swego?

Śr kwi 29, 2009 12:21

Widać jest dla Ciebie większym absurdem niż scjentologia.

To właśnie miałem na myśli.

Cytuj:
Nie prawda zakłada odpowiedni bieg egzystencji, którą potwierdzają obserwacje.

Nieprawda, w rozumieniu ateizmu nie ma czegoś takiego, jak " odpowiedni " bieg egzystencji - żaden nie jest ani odpowiedni, ani nieodpowiedni. Każda egzystencja jest absurdalna.

Co prowadzi, oczywiście, do dalszych absurdów. Dla przykładu ateiści najpierw dowodzą, że Bóg jest nielogiczny, a potem przypisują rzeczywistości cechy boskie ( np. wieczność, nieskończoność ), i to już dla nich nielogiczne nie jest. A przecież jeżeli rzeczywistość jest " wieczna " i " nieskończona ", to jest także np. " wszechmocna ", tzn. wszystko w niej ( w końcu i gdzieś ) być może.

Hmm, zaraz zaraz - najpierw zakłada, a dopiero potem potwierdza ? Czyli zakłada bez dowodów..

Cytuj:
To religia zakłada wilką niewiadomą i egzystencję bez celu.

Tak tak, to dobra pociecha dla ateistów - nie martwcie się, religia też " zakłada egzystencję bez celu ". Ale to znaczy, że religia w ateistycznym sensie też jest racjonalna: tak samo jak ateizm nie zakłada czegoś, na co nie ma dowodów ;) Mało tego, zakłada coś, na co całe nasze poznanie jest dowodem, mianowicie ograniczoność tego poznania.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr kwi 29, 2009 12:24

Nie słyszałem, żeby jakiś scjentolog umarł za swą wiarę. Wiara żąda dowodów, a najlepszym dowodem jest krew. Sądze więc, że scjentolodzy nie są pewni swojej wiary.

Śr kwi 29, 2009 12:26

To właśnie miałem na myśli.

Czyli ateizm jest bardziej absurdalny niż scjentologia, bo ta zakłada jakieś niepotwierdzone zjawiska.

POJĄŁEM.

Dla Johnnego absurdalne nie jest wszystko co w prawidłowym znaczeniu należałoby absurdem nazwać: wszystko nie jest absurdalne, co zakłada niepotwierdzone bajki :)

Cytuj:
Nieprawda, w rozumieniu ateizmu nie ma czegoś takiego, jak " odpowiedni " bieg egzystencji - żaden nie jest ani odpowiedni, ani nieodpowiedni. Każda egzystencja jest absurdalna.

No racja, przesadziłem. Poprawnie jest ateizmu-racjonalizmu.

Oczywiście, że jest odpowiedni, taki jaki nie implikuje niepotwierdzonych bajań.

Egzystencja nie jest absurdalna - weź słownik PWN, bo u Ciebie absurd znaczy chyba "brak nieskończonego, bezwzględnego celu".

Kierunkiem egzystencji jest śmierć. Każdy nadaje sobie priorytety, aby przed śmiercią pozytywnie ocenić egzystencję. Jeśli nie potrafi, to może się zabić :)

Nie eleganckie :)?

Cytuj:
a potem przypisują rzeczywistości cechy boskie ( np. wieczność, nieskończoność ), i to już dla nich nielogiczne nie jest.

A ktoś tak wogóle zakłada?
A te cechy są nielogiczne? Według mnie kopanie po logice opiera się na innych cechach, jak wszechmoc, czy wszechwiedza.

Cytuj:
A przecież jeżeli rzeczywistość jest " wieczna " i " nieskończona ", to jest także np. " wszechmocna ", tzn. wszystko w niej ( w końcu i gdzieś ) być może.

Mam nadzieję, że to ironia...

Cytuj:
Hmm, zaraz zaraz - najpierw zakłada, a dopiero potem potwierdza ? Czyli zakłada bez dowodów..

Tak, tak najpierw Johnny chciałby żeby nauka uświniła się metodami jakich używa religia, aby podciągnąć prestiż religii, a później głupoty opowiada, żeby innych do tego przekonać.

Jak to mawiał astrotarius: "ble, ble, ble".

Cytuj:
Tak tak, to dobra pociecha dla ateistów - nie martwcie się, religia też " zakłada egzystencję bez celu ". Ale to znaczy, że religia w ateistycznym sensie też jest racjonalna: tak samo jak ateizm nie zakłada czegoś, na co nie ma dowodów Mało tego, zakłada coś, na co całe nasze poznanie jest dowodem, mianowicie ograniczoność tego poznania.

Znowu zabieg znaukowiania religii. Jakbyś powiedział o pewnej czynności, gdyby jej celem nie było wypróżnienie i zaniechanie jej, lecz robienie tego wiecznie :-D?

Śr kwi 29, 2009 12:41

Johnny nieustannie obrażasz mój brak uczuć religijnych.
Czyli jakbyś obrażał moje uczucia religijne!

Cytuj:
Co prowadzi, oczywiście, do dalszych absurdów. Dla przykładu ateiści najpierw dowodzą, że Bóg jest nielogiczny, a potem przypisują rzeczywistości cechy boskie ( np. wieczność, nieskończoność ),

Oczywiście ateiści wcale tego nie robią.

Śr kwi 29, 2009 13:57

Śr kwi 29, 2009 20:36

Jego Ekscelencja Witold, z Bezbożnej Łaski, Obrońca Niewiary.

Śr kwi 29, 2009 21:08

Z resztą istnieje taka organizacja (zarejestrowana, także w Polsce) jak Kościół Ateistyczny. Na prawach wyznania religijnego :)

Moderatorów proszę o połączenie tego postu z moim poprzednim o ile to możliwe.

Śr kwi 29, 2009 21:10

Tak się ostatnio zastanawiałem: czy znacie przypadki ateistów którzy zastali zamordowani w obronie "braku swojej wiary"?

Śr kwi 29, 2009 22:45

Kaloryfer, Ty już nie wywołuj wilka z lasu :D:P
Mam nadzieje, że już nikt się za wiarę czy niewiarę mordować nie będzie.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Śr kwi 29, 2009 23:23

Sokrates, choć to raczej fałszywe oskarżenie.

Śr kwi 29, 2009 23:27
Zobacz profil WWW

Stosy średniowiecza. Takich na ruszt wrzucali obok heretyków i czarownic :D

Cz kwi 30, 2009 9:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 250 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna strona