Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 22:22

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
 Wolna wola 
Autor Wiadomość

Post Wolna wola
Mam pytanie do Uczonych w Piśmie.
Czy Piłat posiadał wolną wolę? Chodzi mi o taką wolną wolę w rozumieniu religii. bo jeśli ją miał i jeśli by zdecydował by uniewinnić Jezusa to cały plan zbawiania by nie zadziałał?
Wyobraźmy sobie, że Jezus nie zostaje skazany. nie ma krzyża, nie ma odkupienia, nie ma zmartwychwstania? i co wtedy czy został by drugi raz wysłany by umrzeć?
To tylko spekulacja ale tak się zastanawiam czy Bóg w momencie gdy posyłał Swojego Syna wiedział, że on zginie? Chyba tak skoro posłał go jak wynika z Biblii by odkupił świat przez swoją śmierć. A skoro Bóg wiedział to Piłat nie miał wyboru i nie uniewinnił Jezusa. Tak więc jak mógł mieć wolną wolę nie mając wobec Bożego dzieła wyboru?

N maja 03, 2009 23:05

Arcusie, wprawdzie nie jestem Uczonym w Piśmie, ale do śmierci Jezusa przyczynił się cały ciąg wydarzeń i pewnie gdyby one nie zaistniały, to plan by sie nie udał.
Piszesz o Piłacie, tak samo co by było, gdyby Judasz nie zdradził, można sie przyczepić, że cała rzesza Żydów została zdeterminowana niezgodnie z wolną wolą, by nastawać na życie Jezusa. Można pójść dalej i przyczepić się, że plan Heroda też musiał się nie udać, więc niepotrzebnie zginęło ileś tam niemowląt, bo Jezus MUSIAŁ przeżyć, by ofiarować się na krzyżu. Nie wiem czy to ma sens.
A zacząć można od tego, że równie dobrze Maryja na zwiastowanie anielskie mogła odpowiedzieć NIE.

Szczerze mowiąc osobiście nie mam zdania na ten temat, bo już sama wolna wola to kwestia dalece dyskusyjna jak dla mnie.

Sprawa Judasza tlumaczona jest przez KK tak, że Judasz miał wolną wole, jedynie Bóg jako wszechwiedzący wczesniej wiedział, jak sie Judasz zachowa / tak jakby Bóg przeniósl sie do przyszłości i zobaczył zdrade Judasza własnie z wolnego wyboru/

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

N maja 03, 2009 23:25
Moderator

Kwestia wolnej woli u człowieka już była rozważana na forum w odniesieniu do Judasza, dlatego zapraszam do czytania tego wątku i ewentualnej dalszej dyskusji:
viewtopic.php?t=19856&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=judasz+wolna+wola

(J 8, 32b)

Pn maja 04, 2009 7:28
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3 ]