Autor |
Wiadomość |
rybeczka
|
Zwykła propaganda Katolicka, boję się pomyśleć co tam jeszcze może być dalej...
Zakazano w niej korzystać z niekatolickich wydań Pisma Świętego
Jawna dyskryminacja
"Doświadczenie bowiem wykazało -- tłumaczy Pius IV -- że jeśli Biblia jest dostępna w języku ludowym wszystkim bez różnicy, powstaje stąd wskutek ludzkiej lekkomyślności więcej szkody niż pożytku".
Szkody dla KK, bo ludzie odchodzą od Kościoła po przeczytaniu czegoś takiego
Otóż w ciągu pierwszych szesnastu wieków historii Kościoła nie notujemy ani jednego wypadku ograniczania wiernym dostępu do Pisma Świętego czytamy kilka zdań dalej Dopiero Benedykt XIV, w konstytucji Sollicita ac provida z 9 lipca 1753, zniósł jakiekolwiek ograniczenia w korzystaniu z katolickich wydań Pisma Świętego
Trzeba komentować?
Dodajmy -- co jest bardzo ważne ze względu na powszechną niegdyś znajomość łaciny w warstwach oświeconych -- że nigdy nie ograniczano korzystania z Biblii w językach oryginalnych ani w przekładzie łacińskim
Po co miano ograniczać coś czego lud prosty nie rozumie? Zakazano czytać w języku ojczystym i to jest fakt.
Kompletny bezsens, teraz wiesz czemu tego nie czytam Katolickich książek?
|
Cz maja 07, 2009 15:35 |
|
|
|
 |
jumik
|
rybeczka napisał(a): Zakazano w niej korzystać z niekatolickich wydań Pisma Świętego
Jawna dyskryminacja Dyskryminacja kogo? Protestantów? Przecież ich żaden katolicki zakaz nie dotyczy. Kościół stwierdził, że są ogromne błędy w tamtych tłumaczeniach (które mogą doprowadzić do zaprzeczania nauki Chrystusa), więc mówi, aby ich nie czytać. To dziwne? Obowiązkiem Kościoła jest mówienie co jest dobre a co złe - co prowadzi do Boga, a co może od Niego oddalić, co jest sprzeczne z nauką Jezusa. I ten obowiązek wypełnia. 2P 3:16 "Są w nich trudne do zrozumienia pewne sprawy, które ludzie niedouczeni i mało utwierdzeni opacznie tłumaczą, tak samo jak i inne Pisma, na własną swoją zgubę." rybeczka napisał(a): Kompletny bezsens, teraz wiesz czemu tego nie czytam Katolickich książek?
Wiem, bo jesteś uprzedzona na podstawie małej wiedzy, jaką posiadasz. I nie chcesz nawet zdobyć tej wiedzy - wolisz oceniać bez niej.
PS. Proponuję powrócić do tematu tego wątku - "Bóg zazdrosny?".
_________________ Piotr Milewski
|
Cz maja 07, 2009 16:33 |
|
 |
Witold
|
jumik napisał(a): Polecam na początek "Repetytorium biblijne" - ks. Tomasz Jelonek. Temat ten jest tam omówiony w podstawowym (ale bogatym) zakresie.
Jumik, wielkie dzięki za te wszystkie polecane lektury, ale ja to widzę tak: to że katolicy i Kościół mają na wszystko swoje jakieś wyjaśnienia, to ja wiem doskonale, jednak preferuję myślenie samodzielne.
To tak jak kiedy idzie o interpretację, metaforyczność nie metaforyczność Księgi Rodzaju, katolicy wtedy mówią że od interpretowania tego jest Kościół i że najpierw powinienem się zapoznać z wyjaśnieniami Kościoła na ten temat i tak dalej...
a ja mówię, cholera jasna ja wiem że Kościół to interpretuje po swojemu, ale uważam że jego interpretacja to kompletna bzdura!!!
I szczerze mówiąc jest trochę niepoważne uzasadnianie słuszności interpretacji Kościoła interpretacją Kościoła.
Tak samo z tym Bogiem i mentalnością. W ramach odpowiedzi dostaję teksty pisane z katolickiego punktu widzenia. To tak jakbym ja w ramach dyskusji na temat historii Kościoła podał ci książkę napisaną przez Agnosiewicza, Hitchensa albo Joannę Senyszyn. Rozumiesz chyba co mam na myśli?
|
Cz maja 07, 2009 17:32 |
|
|
|
 |
Owieczka_in_black
|
Cytuj: Owieczka_in_black napisał: Cytat: I ludzie nie znając łaciny czytali tą Biblie i rozumieli.
Nie czytali, bo była na indeksie, jak się nie mylę to papież Leon XIII tak zarządził.
Jeżeli podajemy takie informacje, to podajmy też źródła, bo później w ten sposób się rodzą plotki i oszczerstwa. Proszę o podanie precyzyjnego źródła.
Jumiku, nie jestem w stanie spamiętać wszystkich źródeł, czytałam gdzies o tym. Jak znajde napisze.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Cz maja 07, 2009 18:04 |
|
 |
rybeczka
|
Dyskryminacja kogo? Protestantów? Przecież ich żaden katolicki zakaz nie dotyczy.
Nie wiadomo do kogo ten rozkaz był, wiem że Kościół władał całą Europą, więc to mógł być taki zakaz czytania nie Ktatolickich Pism. Wy tam znacie swoją historiię, kłócimy się o jakiś błachy zakaz, a Kościół palił ludzi na stosie więc nie zagłębiajmy się w to
2.Interesuje mnie również zmienność interpretacj Biblii w KK. Czy taki Papież Innocenty III wierzył w że Bóg jest w chmurach a świat został stworzony w 7 dni? Jeżeli KK sie pomylił to może się mylić znowu.
I wiąze się to z tematem głównym bo jest nim po części Biblia.
|
Cz maja 07, 2009 18:52 |
|
|
|
 |
jumik
|
rybeczka napisał(a): Dyskryminacja kogo? Protestantów? Przecież ich żaden katolicki zakaz nie dotyczy.
Nie wiadomo do kogo ten rozkaz był Nawet nie wiesz do kogo był, ale oceniasz? To jest racjonalne? I to nie pierwszy raz w tej dyskusji - przecież to jest sprzeczne z sensownością dyskusji, sprzeczne z racjonalnymi zasadami dyskusji i do niczego nie prowadzi. Po raz kolejny zachęcam, żebyś skorzystała z możliwości zdobycia wiedzy i metodologii - sama będziesz miała możliwość tę wiedzę ocenić. Bo oceniać coś bez wiedzy jest bezsensowne i nieracjonalne - a Ty to robisz. Kolejna sprawa - pewnie mi nie uwierzysz, ale prawdę muszę napisać - jesteś przykładem osoby, która zaprzecza wszelkim prawom sensownej dyskusji przez co ona nie jest możliwa. Nie dość, że oceniasz wiedzę, której nie posiadasz, metodologię, której nie znasz, to jeszcze zmieniasz tematy i ich nie kończysz - skaczesz z jednego na drugi rzucając co uważasz i nawet nie chcesz się odnieść do wiedzy, nie kończysz tych tematów. Zdecyduj się czy chcesz dyskutować na te tematy, czy tylko rzucić swoją opinię to tu to tam "i zobaczymy co inni napiszą". Jeżeli dyskutujemy, to sensownie i racjonalnie. To moja prośba. Witold napisał(a): jumik napisał(a): Polecam na początek "Repetytorium biblijne" - ks. Tomasz Jelonek. Temat ten jest tam omówiony w podstawowym (ale bogatym) zakresie. Jumik, wielkie dzięki za te wszystkie polecane lektury, ale ja to widzę tak: to że katolicy i Kościół mają na wszystko swoje jakieś wyjaśnienia, to ja wiem doskonale, jednak preferuję myślenie samodzielne.
Poznanie wiedzy i ocenienie jej nie jest sprzeczne z myśleniem samodzielnym. Tak pojęte"myślenie samodzielne" jest irracjonalne.
Wzywam do powrotu do tematu dyskusji - Czy Bóg jest zazdrosny (a jeśli tak to co to znaczy) na podstawie Biblii.
_________________ Piotr Milewski
|
Pt maja 08, 2009 16:35 |
|
 |
rybeczka
|
Nie dość, że oceniasz wiedzę, której nie posiadasz
Nieskończona skarbnico mądrości, przeczytałeś 6 moich postów i dalej twierdzisz że jestem kobietą
zmieniasz tematy i ich nie kończysz
Ty wrzuciłeś tekst książki, ja się do niego odniosłem.
skaczesz z jednego na drugi rzucając co uważasz
Założę osobny, który będzie tyczył się zmienności interpretacji Biblii. Proszę o nie komentowanie tej sprawy (tu).
Też potrafię podać cytat z Biblii:
38 I nauczając dalej mówił: «Strzeżcie się uczonych w Piśmie. Z upodobaniem chodzą oni w powłóczystych szatach, lubią pozdrowienia na rynku, 39 pierwsze krzesła w synagogach i zaszczytne miejsca na ucztach. 40 Objadają domy wdów i dla pozoru odprawiają długie modlitwy. Ci tym surowszy dostaną wyrok».
|
Pt maja 08, 2009 17:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jumik napisał(a): Wzywam do powrotu do tematu dyskusji - Czy Bóg jest zazdrosny (a jeśli tak to co to znaczy) na podstawie Biblii.
Na podstawie Biblii, czy uznanych przez określoną grupę interpretacji Biblii? Bo na początku tematu prowadziłeś dyskusję do tego drugiego wariantu.
|
Pt maja 08, 2009 17:56 |
|
|
|