Chrześcijaństwo a sprzeczności z innymi religiami
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
napisałem wcześniej takie zdanie:
outsider napisał(a): gotowość umierania za jakiekolwiek wartości.... za głoszenie nauki o zmartwychwstałym, czy gotowość umierania za faszyzm wcale jak sądzę nie implikuje słuszności niczego jak sądzę.... poza tym, że dla ludzi poświęcających się w ten sposób istnieją wartości, które są cenniejsze od ich zycia...
żeby jakoś powartościować i uporządkować to o czym piszecie, warto by było spojrzeć na to jakoś krytycznie i w sposób racjonalny okreslić, które z tych wartości warte są tego by za nie ginąć....
jesli jedne i drugie są równe to bez wartościowania każdy z tych wyborów jest irracjonalny i absurdalny - nie ma pomiędzy nimi żadnej różnicy
nie ma róznicy pomiędzy oddającym zycie za chrystusa (kiedy się go nie wypiera) i za hitlera (będąc esesmanem) i za allaha (sterując samolotem prosto w wieżę wtc)
ot taka refleksja o dziewiątej
|
Cz maja 14, 2009 8:13 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
GrubaOsmiornica napisał(a): A ja Ci proboje wytlumaczyc, ze Twoje zdanie jest tyle samo warto co islamisty zamachowcy, bo dla niego Ty jestes zloczynca a on czyni dobro. On ma takie same argumenty jak Ty. Jemu Bog tak kazal, a Ty sie opierasz na starej ksiazce, wiec on ma nawet mocniejsze argumenty. Oczywiscie obie strony maja tyle samo racji czyli nic.
Mowisz, ze Tobie bylo objawione. To ciekawe, bo im tez bylo objawione. Widze sprzecznosc.
Jesli robisz ze mnie idiote to prosze Cie, przyznaj sie, bo obawiam sie, ze trace czas tlumaczac dziecku jak dziala natura.
To, ze ktos jest czegos pewien, to nie znaczy, ze ma racje. Podwazanie tego jest conajmniej glupie. Nawet dziecko w wieku przedszkolnym rozumie takie rzeczy. Co z Toba jest nie tak? :/
Tak jak wcześnie pisałem zabijanie ludzi w tym dzieci w aktach terroru nie jest tym samym co pomaganie ludziom w tym dzieciom w aktach pomocy. To dwie skrajności . Zapewne wiesz że jedna sprawa jest słuszna a druga nie, wiec to nie to samo.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz maja 14, 2009 21:16 |
|
 |
Witold
|
Seweryn napisał(a): 5) Apostołowie oddali życie bo widzieli Jezusa zmartwychwstałego . Gdyby tak nie było nie narażaliby sie na śmierć bo i po co,skoro Jezus by nie zmartwychwstał.
Tak samo oddali życie jak Rosenbergowie oddali życie za komunizm.
Ty nadal nie pojmujesz że oni za nic nie oddali życia, tylko zostali skazani i zamordowani?
NIE PCHALI SIĘ DO TEGO.
|
Cz maja 14, 2009 21:26 |
|
|
|
 |
GrubaOsmiornica
|
To nie ma znaczenia, czy oni zabijaja czy nie. To nie to jest tematem tej dyskusji i nie to jest wlasciwym problemem. Chodzi o to, ze jak ktos oddaje za coz zycie, tzn ze w to wierzy, a nie ze to jest sluszne. Jak za pare lat pojdziesz do szkoly podstawowej to spytaj sie ktoregokolwiek z nauczycieli, oni maja wieksze doswiadczenie pedagogiczne niz ja i potrafia tlumaczyc lopatologicznie. Moze skumasz.
Twoj problem polega na tym, ze nie potrafisz spojrzec na nic z innego punktu widzenia. W ten sposob nigdy nikogo nie zrozumiesz. Jak kiedys dorosniesz to sprawi Ci to duzo problemu w zyciu, radze poszerzyc horyzonty i nauczyc sie patrzec troche krytyczniej na niektore rzeczy, oraz przestac wyzywac na pojedynek podstawowe prawa fizyki (chyba, ze wiesz jak z nimi wygrac, ale nie zauwazylem aby tak bylo).
A teraz skonczmy to, bo nie bede z siebie dalej robil debila tlumaczyc Ci rzeczy prostsze niz to, ze ziemia nie jest plaska. Sory ze nie mily jestem, ale sam sie prosisz.
|
Cz maja 14, 2009 21:38 |
|
 |
Seweryn
|
Witold napisał(a): Tak samo oddali życie jak Rosenbergowie oddali życie za komunizm.
Ty nadal nie pojmujesz że oni za nic nie oddali życia, tylko zostali skazani i zamordowani? NIE PCHALI SIĘ DO TEGO.
Komunizm nie był słuszną sprawą jak pokazała historia, więc Rosenbergowie i inni umierający za komunizm, oddali życie za złą sprawę czyli na darmo. To samo dotyczy islamskich terrorystów , niezależnie od tego z jakich powodów zabijali ,mordowanie jest złą sprawą, więc zgineli na darmo za złą sprawę . Zyskali miano morderców i okryli się hańbą i tylko tyle zyskali.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz maja 14, 2009 22:19 |
|
|
|
 |
Witold
|
Seweryn napisał(a): Komunizm nie był słuszną sprawą jak pokazała historia, więc Rosenbergowie i inni umierający za komunizm, oddali życie za złą sprawę czyli na darmo. To samo dotyczy islamskich terrorystów , niezależnie od tego z jakich powodów zabijali ,mordowanie jest złą sprawą, więc zgineli na darmo za złą sprawę . Zyskali miano morderców i okryli się hańbą i tylko tyle zyskali.
Oddali życie za ideologią, tak samo jak ci chrześcijańscy męczennicy.
Gdybyś był konsekwentny w swoim rozumowaniu zostałbyś komunistą 
|
Cz maja 14, 2009 22:21 |
|
 |
Seweryn
|
Witold napisał(a): Oddali życie za ideologią, tak samo jak ci chrześcijańscy męczennicy. Gdybyś był konsekwentny w swoim rozumowaniu zostałbyś komunistą 
Apostołowie nie oddali życia za ideologię ponieważ znali Jezusa osobiście . Widzieli Jezusa zmartwychwstałego więc narażali sie i zgineli głosząc jego nauki i zmartwychwstanie. Zginęli za prawdę jakiej byli świadkami.
|
Cz maja 14, 2009 22:38 |
|
 |
Epikuros
|
Seweryn napisał(a): Witold napisał(a): Tak samo oddali życie jak Rosenbergowie oddali życie za komunizm.
Ty nadal nie pojmujesz że oni za nic nie oddali życia, tylko zostali skazani i zamordowani? NIE PCHALI SIĘ DO TEGO. Komunizm nie był słuszną sprawą jak pokazała historia, więc Rosenbergowie i inni umierający za komunizm, oddali życie za złą sprawę czyli na darmo. To samo dotyczy islamskich terrorystów , niezależnie od tego z jakich powodów zabijali ,mordowanie jest złą sprawą, więc zgineli na darmo za złą sprawę . Zyskali miano morderców i okryli się hańbą i tylko tyle zyskali.
Chrześcijaństwo również nie jest słuszną ideologią, bo zginęło z powodu chrześcijaństwa wiele milionów ludzi (krucjaty, chrystianizacja Ameryki Południowej, przymusowa chrystianizacja pogan w Europie). Zatem albo Apostołowie byli wariatami, albo nie oddali życia dobrowolnie, albo wogóle ich nie było.
_________________ MÓJ BLOG
|
Cz maja 14, 2009 23:08 |
|
 |
GrubaOsmiornica
|
Z tego co piszesz Seweryn dosc jasno wynika, ze jesli ktos w cos bardzo mocno wierzy, i nikt przy tym nie cierpi, tzn ze to co wierzy jest automatycznie prawdziwe.
Smialbym sie z Ciebie, ale to raczej smutne niz smieszne 
|
Pt maja 15, 2009 0:40 |
|
 |
kanap
|
Epikuros napisał(a): Chrześcijaństwo również nie jest słuszną ideologią
Jako ideologia do realizacji jakich interesów dąży chrześcijaństwo ?
_________________ http://www.youtube.com/user/kanaplook
In hoc signo vinces
|
Pt maja 15, 2009 7:05 |
|
 |
Epikuros
|
kanap napisał(a): Epikuros napisał(a): Chrześcijaństwo również nie jest słuszną ideologią Jako ideologia do realizacji jakich interesów dąży chrześcijaństwo ?
Bogacenia się Kościoła.
|
Pt maja 15, 2009 7:10 |
|
 |
kanap
|
Co za altruistyczna "idologia" (definicja mianem ideologii określa się każdy zbiór uporządkowanych poglądów - religijnych, politycznych, prawnych, przyrodniczych, artystycznych, filozoficznych - służących ludziom o tożsamych poglądach do objaśniania otaczającego ich świata.).
@Epikuros zapętlasz się w nienawiści do Kościoła Cytuj: ...bo zginęło z powodu chrześcijaństwa wiele milionów ludzi ...
W wypisywaniu ateistycznej płłłłławdy po prostu jesteś niezłomny. Ateizm co za chora religia , zabija duszę i ciało.
_________________ http://www.youtube.com/user/kanaplook
In hoc signo vinces
|
Pt maja 15, 2009 7:21 |
|
 |
Epikuros
|
Cytuj: @Epikuros zapętlasz się w nienawiści do Kościoła Cytuj: W wypisywaniu ateistycznej płłłłławdy po prostu jesteś niezłomny. Ateizm co za chora religia , zabija duszę i ciało.
Jak się nie ma argumentów, to zawsze można pojechać rozmówcę 
|
Pt maja 15, 2009 8:11 |
|
 |
Seweryn
|
Epikuros napisał(a): Chrześcijaństwo również nie jest słuszną ideologią, bo zginęło z powodu chrześcijaństwa wiele milionów ludzi (krucjaty, chrystianizacja Ameryki Południowej, przymusowa chrystianizacja pogan w Europie). Zatem albo Apostołowie byli wariatami, albo nie oddali życia dobrowolnie, albo wogóle ich nie było.
Jeśli ktoś zabija z jakiegokolwiek powodu to nie ma wiele wspólnego z prawdą i słuszną sprawą. Wszelkie zbrodnie popełniane sę przez ludzi nie wypełniających słowa Bożego i dekalogu, niezależnie za kogo ci ludzie się uważają.
|
Pt maja 15, 2009 12:27 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: albo wogóle ich nie było.
Odnoszę wrażenie, że od pewnego czasu nie za bardzo się orientujesz co piszesz.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt maja 15, 2009 13:04 |
|
|
|