Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 12:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
 Chrześcijaństwo a sprzeczności z innymi religiami 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Epikuros napisał(a):

Chrześcijaństwo również nie jest słuszną ideologią, bo zginęło z powodu chrześcijaństwa wiele milionów ludzi (krucjaty, chrystianizacja Ameryki Południowej, przymusowa chrystianizacja pogan w Europie). Zatem albo Apostołowie byli wariatami, albo nie oddali życia dobrowolnie, albo wogóle ich nie było.

Sory, ale chyba odrobinę nie na miejscu jest oceniać sprawę za którą umierali apostołowie przez pryzmat wydarzeń, które nastąpiły długo po ich śmierci i wyciągać z tego wnioski czy wariatami byli czy nie byli. Chrześcijanstwo, za które ponoć umierali tamci ludzie, nie miało na sumieniu nic zdrożnego.

Pt maja 15, 2009 13:11

Jeśli ktoś zabija z jakiegokolwiek powodu to nie ma wiele wspólnego z prawdą i słuszną sprawą. Wszelkie zbrodnie popełniane sę przez ludzi nie wypełniających słowa Bożego i dekalogu, niezależnie za kogo ci ludzie się uważają.

Seweryn jeśli niektórzy komuniści zabijali, to niezależnie za kogo się uwazali, nie wypełniali słowa Marksa i Engelsa, więc prawdziwymi komunistami nie byli. Także komunizm jest słuszną ideologią.

Cytuj:
Odnoszę wrażenie, że od pewnego czasu nie za bardzo się orientujesz co piszesz.

Johnny ja odnoszę wrażenie, że od pewnego czasu nie bardzo się orientujesz co czytasz.

Cytuj:
Sory, ale chyba odrobinę nie na miejscu jest oceniać sprawę za którą umierali apostołowie przez pryzmat wydarzeń, które nastąpiły długo po ich śmierci i wyciągać z tego wnioski czy wariatami byli czy nie byli. Chrześcijanstwo, za które ponoć umierali tamci ludzie, nie miało na sumieniu nic zdrożnego.

Kryterium jakie Seweryn postawił to słusznosć ideologii. Ideologia więc nie jest słuszna, także wnioski nasuwają się same. Ja tylko wyciągam konsekwencje z jego twierdzeń, a co z tego wychodzi, to nie wina konsekwencji lecz twierdzeń.

Pt maja 15, 2009 14:09

Kanap, jak jestes taki kozak, ze potrafisz poslugiwac sie slownikiem jezyka polskiego, to sprawdz jeszcze co to znaczy "ateizm" zanim znowu uzyjesz tego slowa nie majac pojecia o czym mowisz :/

To ja dodam, ze Katolicyzm zabija dusze i cialo. mamy tyle samo argumentow, wiec remis.

I powiedz mi jeszcze kanap, czemu mi nie wolno przypisywac krucjat chrzescijanom, a ty mozesz przypisywac kazde zlo swiata ateistom?

Pt maja 15, 2009 15:15

Kanap, przyznaj się, że obrona religii to dla ciebie tylko pretekst żeby komuś przywalić. Weź pałę i tłucz ateistów na ulicy z otwartą przyłbicą, a nie chowasz się za nickiem. Gdyby ci tak zależało na wierze innych to byś się tak podle nie zachowywał. Myślisz, że co zapamiętamy z twoich gorących wystąpień? Ja zapamiętałem zaprzańca i szarańczę. A może liczyłeś na poklask współwyznawców? Chyba się tu zawiodłeś i dalej walisz ze złości w ateuszy. Dałbyś już spokój bo robisz z siebie wariata. Weź przykład z innych katolików, którzy nie czują potrzeby wyżywania się na niewierzących. Można sobie np. pobiegać czy pospacerować. No chyba, że to życia potrzebujesz negatywnych emocji Twoich rozmówców. Jak cię znam to zaraz się wściekniesz i zaczniesz po mnie jechać. :(

Pt maja 15, 2009 15:41

R6 przecież już wielokrotnie tobie odpowiadałem na to pytanie a ty mnie ciągle nim raczysz , pytam dlaczego ? Moja odpowiedz jest taka , że nie zależy mi na nawracaniu kogokolwiek. Człowiek stanie przed Bogiem sam na sam i sam odpowiada za swoje głupstwa. R6 trzeba tobie przyznać potrafisz wyprowadzić z równowagi każdego.

@GrubaOsmiornica Mam takie dwa pytanka , kto organizował krucjaty ? Jakie korzyści miały państwa z podbojów podczas krucjat (może materialne)?

Pt maja 15, 2009 16:13

Skoro każdego to i Kanap musi się zdenerwować. Nie ma wyjścia i to nie jego wina tylko wyłączne tego R6. On wszystkich denerwuje :D

Pt maja 15, 2009 17:31

Seweryn jeśli niektórzy komuniści zabijali, to niezależnie za kogo się uwazali, nie wypełniali słowa Marksa i Engelsa, więc prawdziwymi komunistami nie byli. Także komunizm jest słuszną ideologią.

Kryterium jakie Seweryn postawił to słusznosć ideologii. Ideologia więc nie jest słuszna, także wnioski nasuwają się same. Ja tylko wyciągam konsekwencje z jego twierdzeń, a co z tego wychodzi, to nie wina konsekwencji lecz twierdzeń.

Marks i Engels to tylko ludzie, a komunizm upadł, więc nie był słuszną ideologią. Bo gdyby był słuszną to by nie upadł .
Wszystko co opiera się na kłamstwie prędzej czy później upada pod własnym cieżarem fałszu. Tak było z nazizmem , Stalinizmem , wszelkimi dyktaturami typu Husein itd.

Chrześcijaństwo nie upadło i ma się dobrze, prawdopodobnie dlatego, że opiera się na prawdzie jaką jest wiara w Stwórcę.

Pt maja 15, 2009 21:45

Marks i Engels to tylko ludzie, a komunizm upadł, więc nie był słuszną ideologią. Bo gdyby był słuszną to by nie upadł .

No jak nie jak tak. Wolnośc, równość, sprawiedliwość, dobrobyt, czy to nie jest słuszna idelogia?

Cytuj:
Wszystko co opiera się na kłamstwie prędzej czy później upada pod własnym cieżarem fałszu. Tak było z nazizmem , Stalinizmem , wszelkimi dyktaturami typu Husein itd.
Chrześcijaństwo nie upadło i ma się dobrze, prawdopodobnie dlatego, że opiera się na prawdzie jaką jest wiara w Stwórcę.

A to ciekawe bo ateizm też jakoś nie upada i ma się dobrze, a to pewnoe dlatego że opiera się na prawdzie jaką jest nieistnienie stwórcy.

Ty i ta twoja logika...

Pt maja 15, 2009 21:56
Ateizm nie tylko nie upada, ale wręcz się rozwija. Bo ta "ideologia" ma silne wsparcie z Dołu ;). A to dlatego, że nadeszły "dni ostatnie".

Pt maja 15, 2009 22:04

Chiny, Korea Płn. i inne. Upadł czy nie?

Pt maja 15, 2009 22:22

1No jak nie jak tak. Wolnośc, równość, sprawiedliwość, dobrobyt, czy to nie jest słuszna idelogia?

2A to ciekawe bo ateizm też jakoś nie upada i ma się dobrze, a to pewnoe dlatego że opiera się na prawdzie jaką jest nieistnienie stwórcy.

Ty i ta twoja logika...

1Ale jakim kosztem zabrać biednym dać bogatym. Dobrobyt w telewizji a na półkach ocet . Sprawiedliwość - znaleźć i skazać sprawcę nie ważne czy winny czy niewinny. Fałsz na glinianych nogach.

2Ateizm z kolei to żadna ideologia , to po prostu nic nie robienie . Żadnych świątyń, żadnych praktyk , żadnych celów , brak sensu itd. Ateizm nic nie wnosi, żadnej prawdy o sensie istnienia. Po prostu nie ma co upadać bo nic nie ma.

Pt maja 15, 2009 22:27

1Ale jakim kosztem zabrać biednym dać bogatym. Dobrobyt w telewizji a na półkach ocet . Sprawiedliwość - znaleźć i skazać sprawcę nie ważne czy winny czy niewinny. Fałsz na glinianych nogach.

Przecież doskonale opisałeś chrześcijaństwo. Nie może być dobrą ideologią skoro jej konsekwencjami były krucjaty i przymusowa chrystianizacja. Kościół upaja się w luksusach na swoich latyfundiach, a tak wiele wyznawców nie ma co do garnka włożyć. Jakim kosztem?

Sewek się zakleszczył.

Pt maja 15, 2009 22:42

Chiny, Korea Płn. i inne. Upadł czy nie?

Polska też nie upadła ?
A jeśli chodzi o socjalizm w tych krajach, no cóż niestety dyktatura wciąż trwa na nieszczęście zwykłych obywateli, ciemiężonych , wykorzystywanych i mordowanych na wiecach.

Zastanawiałeś się kiedyś czy rozumiesz co to znaczy "ideologia"?
Wprowadzona w życie została tak jak ty napisałeś, ale ideologia taka jak ja napisałem.

Cytuj:
2Ateizm z kolei to żadna ideologia , to po prostu nic nie robienie . Żadnych świątyń, żadnych praktyk , żadnych celów , brak sensu itd. Ateizm nic nie wnosi, żadnej prawdy o sensie istnienia. Po prostu nie ma co upadać bo nic nie ma.

Ponieważ sens istnienia nie istnieje i jest wymysłem żałośnie infantylnym ;-)

Ale jednak zgodnie z twoją logiką, jeśli ateizm trwa (a postawy ateistyczne są przecież starsze niż chrześcijaństwo, chociaż oczywiście nie na taką skalę jak dzisiaj) to znaczy że musi być słuszny. Gubisz się Sewerynie w swoich własnych bredniach.

1)Przecież doskonale opisałeś chrześcijaństwo. Nie może być dobrą ideologią skoro jej konsekwencjami były krucjaty i przymusowa chrystianizacja.

2)Kościół upaja się w luksusach na swoich latyfundiach, a tak wiele wyznawców nie ma co do garnka włożyć. Jakim kosztem?

Sewek się zakleszczył.

1)Krucjaty i przymusowa Chrystianizacja nie są dziełem Chrześcijaństwa , a jedynie ludzi. Jeśli np. amerykanin zamordował wielu ludzi, to czy to znaczy że amerykanie mordują ludzi? Oczywiście że nie . Po prostu ludzie robią różne głópoty Chrześcijanie również. natomiast samo Chreścijaństwo jest słuszne nawet jesli niektórzy źle je reprezentują.

2)Kościół również się nie upaja w luksusach, robią to niektórzy ludzie należący do Kościoła. Poza tym Kościół to ludzie w większości biedni.

Pt maja 15, 2009 22:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona