Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 18:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Księża i praca zawodowa 
Autor Wiadomość

No... może pomników za skromność nie powinno mi się stawiać, ale chciałem tylko pokazać, że da się wiele rzeczy pogodzić ze sobą ;).
Można być jednocześnie pomocnym, bezinteresownym i pracować, żeby mieć co do gara za swoje (chociażby po części) włożyć :)

Ashkel86 - ja tylko chciałem tak mniej więcej pokazać, jak się kształtują poglądy w zależności od wieku. Większość osób, które biorą ślub, są już dojrzałe emocjonalnie (pomińmy śluby wymuszone przez wpadki itp.)
I chyba te 30% nowożeńców żadnego boga w swoim małżeństwie nie widzi :D[/u]

N maja 17, 2009 12:22

Bo według Niego księża nie robią nic, a jeśli już coś robią, to powinni robić to za darmo...

Uczą wiary za pieniądze w szkołach. To hipokryzja w stosunku do tego co głoszą na lekcjach religii. Nauczanie o Bogu nie może być podstawą do utrzymywania się cudzym kosztem. Nawet jakby w Polsce było 100 %
katolików. Jezus krytykował uczonych w piśmie za tego typu praktyki . Obłuda i żerowanie na naiwności innych dla wygodnego oraz bezproblemowego życia. Sprawa kapelanów to już zwyczajny skandal i pasożytowanie !! Potrafisz podać jeden powód dlaczego Ksiądz nie może pracować zawodowo. Ksiądz to nie zawód !!

Widzę w twojej opinii to samo, co wokół mnie daje się zauważyć. Sama myśl o pracy księdza nie związanej z wiarą jest uwłaczająca dla nich.[/quote]

N maja 17, 2009 13:04
Już ci wcześniej pisałem nie łożysz na kościół, nie chodzisz do kościoła, nie jesteś chrześcijaninem to nie wiem co cie obchodzi ksiadz. Nie musisz chodzic na religie, nie musisz posyłac dziecka na religie, nie musisz wołać, spotykać sie z ksiedzem w szpitalu. We wojsku i szpitalu zatrudnienie mają zarówno kapelani katoliccy jak i luterańscy. Z tego co wiem to w polskim wojku jest kapelan kościoła Ewangelicko augsburskiego. Jednak jesli nadal jestes niezadowolony to nie pytaj sie nas na forum dlaczego tylko napisz do Tuska albo Minister Zdrowia i zapytaj się dlaczego zatrudnia się księdza jak szpital ma długi. I może przedstaw dowód że ksiadz w szpitalu ma 4 tys.

N maja 17, 2009 13:13

Już ci wcześniej pisałem nie łożysz na kościół, nie chodzisz do kościoła, nie jesteś chrześcijaninem to nie wiem co cie obchodzi ksiadz.

Od kiedy to wyznacznikiem chrześcijaństwa jest łożenie na Kościół. To wiara jest tym wyznacznikiem, a nie wspieranie materialne duchownych.
Co ty chcesz ode mnie ? Zadaje zbyt niewygodne pytania ?

Cytuj:
Jednak jesli nadal jestes niezadowolony to nie pytaj sie nas na forum dlaczego tylko napisz do Tuska albo Minister Zdrowia i zapytaj się dlaczego zatrudnia się księdza jak szpital ma długi. I może przedstaw dowód że ksiadz w szpitalu ma 4 tys.

Taki obowiązek wynika z konkordatu i nie ma tutaj mowy o wyborze. Politycy nie zrobią nic w tej sprawie , bo boją się o utratę głosów. Szpital ma leczyć nie zapewniać pensje duchownym. Jak ktoś chce księdza to niech sobie sam go opłaca.

Chcesz dowodu w sprawie zarobków proszę bardzo
http://www.polskatimes.pl/dzienniklodzk ... l#material

I co w sprawie 10 tys. dałem Ci dowód tu też go dostajesz. Co powiesz na to ? Już mówiłem ,że służba drugiemu człowiekowi jest w cenie. Podałem jedynie jej wymiar.
Nie potępiam jedynie KRK tylko wszystkich co z wiary uczynili sobie zawód.

N maja 17, 2009 14:40
Naprawde trudno zrozumiec, ze praca ksiedza ma swoja specyfike (nieregulowany czas pracy, dyspozycyjnosc, kokretne "obowiazki" jak np.sprawowanie liturgii dla wiernych itp), ktore nie sa zapisany w "Karcie ksiedza", ale porownywalne z zadaniami np milicjanta czy lekarza.
Wielu ludzi wie, ze wsparcie psychiczne w chorobie, jest czesto tak wazne, jak opieka medyczna. Ty nie chcesz z tego korzystac, to nie korzystaj, Albo zazadaj psychologow na etacie szpitala. Mysle ze szpitalowi moze sie nawet kapelan "oplacac", bo skraca czas pobytu pacjentow.

Uwazasz, ze jak policjant nie sprzata komisariatu, a lekarz sali chorych, to nie pracuja???

N maja 17, 2009 14:51
"Jak ktoś chce księdza to niech sobie sam go opłaca. " No to tez sobie go opłacam, poprzez podatki i dawanie na tace.

Co do pensji księży ja nie mam na nie wpływu. Kwestia dyskusji. JEśli to jest prawda to moje prywatne zdanie jest takie że ksiadz który bierze 4 tys, złote za to że wspiera duchowo i udziela sakramentów to ...no cóż już pazerność. Chociaz z komentarzy poniżej tego tekstu wynika coś innego że pensja którą przytoczyłeś jest bardzo wysoka i nieprawdziwa ale mnie to oceniać.

Co do katechetów.... no cóż,,,jesli ksiadz idzie na 5 - 6 gdz do szkoły to wykonuje taki sam zawód jak nauczyciel. Jeśli szkoła zatrudni katechete czyli osobe świecką to tez musi mu normalnie zapłacić. Osoba swiecka która kończy katecheze tez uczy o Bogu za kase.

Jeśli nie chcesz żyć w kraju gdzie Kościół ma wpływ no cóż...pozostaje wyjechać np do Chin gdzie zamiast lultu Boga mamy kult wodza - cesarza.

N maja 17, 2009 15:14

Wielu ludzi wie, ze wsparcie psychiczne w chorobie, jest czesto tak wazne, jak opieka medyczna. Ty nie chcesz z tego korzystac, to nie korzystaj, Albo zazadaj psychologow na etacie szpitala. Mysle ze szpitalowi moze sie nawet kapelan "oplacac", bo skraca czas pobytu pacjentow.

Szpital państwowy jest świecki. Co powiesz choremu na raka jak zabraknie na leki , bo trzeba było dać Kapelanowi pensję. Kapelan byłby ok gdyby nie stawał się dosłownie pracownikiem szpitala. Dlaczego to szpital musi finansować go ,a nie Kościół, który go przysłał.

Ksiądz to nie zawód. Za odprawianie mszy nie można żądać zapłaty. Lekarz nie sprząta , bo to nie jego funkcja. Zarabia jednak na siebie i nie żyje na cudzy koszt.

Nie jednokrotnie dochodziło rozłamu w Kościele za sprawą materializmu.
Reformacja to najlepszy przykład. Sprzedaż odpustów to dzisiaj nauczanie o wierze za pieniądze.

N maja 17, 2009 15:18
"Szpital państwowy jest świecki. Co powiesz choremu na raka jak zabraknie na leki , bo trzeba było dać Kapelanowi pensję. Kapelan byłby ok gdyby nie stawał się dosłownie pracownikiem szpitala. Dlaczego to szpital musi finansować go ,a nie Kościół, który go przysłał. "

I to jest kwestia rzeczywiście dyskusji...że brakuje pieniędzy na leczenie a daje sie kapelanowi. Jeśli NFZ nie pokrywa kosztów utrzymania kapelana to warto zastanowić się na formą jego utrzymania. Np. aby wierni w danej diecezji robili składki na utrzymanie kapelnaów albo coś takiego. Kto bedzie chciał sam da. Wiem że pomysł nie realny;p ale gdybym ja miał władze w kościele napewno bym pomyślał jak to rozwiązać choćby żeby uniknąc takich głosów ze strony społeczeństwa.

N maja 17, 2009 15:24
Ksiądz to nie zawód. Za odprawianie mszy nie można żądać zapłaty. Lekarz nie sprząta , bo to nie jego funkcja. Zarabia jednak na siebie i nie żyje na cudzy koszt.

Cytuj:
godzien jest robotnik strawy swojej
(Mt 10,10)
"Zawodem"ksiedza jest min. odprawianie Mszy sw. (lekko liczac godzina dziennie :) )
Do tego dochodzi wysluchiwanie spowiedzi w zaleznosci od parafii tez moze byc godzina, poza tym "slynne" lekcje religii (tez kilka na dzien). poza tym prowadzenie grup parafialnych, administracja parafii, pogrzeby, sluby, chrzty, nauki i na peno jeszcze inne zadania, ktorych nikt inny za niego nie zrobi. Obawiam sie, ze dzien pracy przecietnego ksiedza nie zamyka sie w osmiu godzinach. I wykonuje on prace, na ktora - jak na razie - jest zapotrzebowanie.
Co do oplacania kapelana moznaby sie zastanawiac, kto i dlaczego ma za niego placic i przede wszystkim ile (no ale to juz problem uregulowan "odgornych"). Tu istnieje "zawod" duszpasterz, ktorzy to duszpasterze (czasem sa to ksieza) sa cenieni w szpitalach wlasnie dlatego, ze ich praca jest bezcenna: rozmowy z chorymi, z ofiarami wypadkow, z rodzinami itp.

Czy malarz-artysta powinien brac pieniadze za swoje obrazy? Przeciez maluje je dla przyjemnosci i z potrzeby serca.

N maja 17, 2009 15:56

"Jak ktoś chce księdza to niech sobie sam go opłaca. " No to tez sobie go opłacam, poprzez podatki i dawanie na tace.

A ja nie chcę, a mimo to i tak go przez podatki opłacam.

N maja 17, 2009 16:48

"Zawodem"ksiedza jest min. odprawianie Mszy sw. (lekko liczac godzina dziennie Uśmiech... )
Do tego dochodzi wysluchiwanie spowiedzi w zaleznosci od parafii tez moze byc godzina, poza tym "slynne" lekcje religii (tez kilka na dzien). poza tym prowadzenie grup parafialnych, administracja parafii, pogrzeby, sluby, chrzty, nauki i na peno jeszcze inne zadania, ktorych nikt inny za niego nie zrobi.

Ludzie działający np. w klubie szachowych też godzą pracę administracyjną i statutową z życiem zawodowym.

Nikt inny nie potrafi ? :
- kto powiedział , że chrztu musi udzielać kapłan ? Jan Chrzciciel nie był kapłanem
- cudzych grzechów (spowiedź) może wysłuchać każdy człowiek. Jezus powiedział "wybaczajcie"(odpuszczajcie grzechy) lecz nie zastrzegł tego prawa dla kleru
- grupa parafialna posiada licznych członków, więc znajdzie się ktoś do koordynowania jego działania.
- naukę religii wykonują ludzie bez święceń kapłańskich
- sądzisz ,że kazania i czynności liturgicznych na mszy nie może wykonać nie ksiądz . Co by się stało gdyby ktoś tak zrobił. Z nieba polecałaby ognista kula ?
- ślubu udzielają sobie małżonkowie ksiądz jest jedynie świadkiem
- od rozmowy z rodziną w szpitalu jest psycholog ew. lekarz prowadzacy

Cytuj:
Czy malarz-artysta powinien brac pieniadze za swoje obrazy? Przeciez maluje je dla przyjemnosci i z potrzeby serca.

Z samej pasji nie przetrwasz. Artysta tez ma żołądek. Nie zanegujesz potrzeb materialnych ciała. Jak ktoś sprzedaje obrazy to nie widzę powodu dla którego nie miałby brać za nie pieniędzy , jeśli ktoś mu je oferuje dobrowolnie.

[/quote]

N maja 17, 2009 16:53

Cytuj:
wykonuje on prace, na ktora - jak na razie - jest zapotrzebowanie.

ergo: ten, dla kogo ta praca jest wazna, (nawet jak tobie obrazy malarza-artysty sa niepotrzebne) oplaca ja.

A slynne podatki, ktore ida na Kosciol.....
Moza jakas ustawa? Przepis? Podstawa prawna?
I nie mowie o zabytkach. Bo istnieje pewnego rodzaju paranoja, ze budynki koscielne podlegaja konserwatorowi zabytkow, ktory stawia czasem nierealne wymagania, ale panstwo umywa rece od utrzymania "dobr kultury narodowej" (moim zdaniem, kto wymaga, ten placi :) )

N maja 17, 2009 17:17

1)konkordat art. 15 pkt. 3
2)ustawa budżetowa na rok 2007 z dnia 25 stycznia 2007 r - 40 mln z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych na Świątynie Opatrzności Bożej

Kościół działa też wręcz wbrew podstaw prawnych :
- Kościelna Komisja Majątkowa ---> dlaczego poczytaj sobie tu
http://www.rp.pl/artykul/248084.html?print=tak
- afera z wyczytywaniem nazwisk osób nie chodzących na religię
http://www.ekumenizm.pl/content/article ... 048449.htm

Ok, jeśli te finanse są takie niezbędne dla Kościoła, bo taki jest stan faktyczny. Czy potrafisz mi wyjaśnić dlaczego finanse Kościoła ich stan, bilans,zyski, wydatki nie są publikowane jawnie ? Państwo jakoś się z nami rozlicza: dostaliśmy to i to , wydaliśmy na to.

N maja 17, 2009 18:46
Sama chcialabym to wiedziec...
ale to raczej pytanie do polskich parafian. Zdaje mi sie, ze abp. lubelski zaczal takie rozliczenia diecezjalne publikowac.
W Niemczech takie rozliczenia sa. W mojej parafii lezal budzet parafii do wgladu dla kazdego, bylo to ogloszone w lokalnej gazetce i wiadomosciach parafialnych i mam wrazenie, ze malo kto go przeczytal. Ale mogl.

N maja 17, 2009 19:18

Szczerze?
Sama chcialabym to wiedziec...
ale to raczej pytanie do polskich parafian.

Wg. Ciebie polscy parafianie mają jakiś głos w KK ? Przecież te wszystkie obciążenia na rzecz kościoła wprowadzono bez jakiegokolwiek pytania się o opinie społeczeństwa.

Cytuj:
W Niemczech takie rozliczenia sa. W mojej parafii lezal budzet parafii do wgladu dla kazdego, bylo to ogloszone w lokalnej gazetce i wiadomosciach parafialnych i mam wrazenie, ze malo kto go przeczytal. Ale mogl.

Spróbuj pójść do polskiej parafii i zapytać się jaki mają budżet. Będziesz dla nich niczym kosmita.

Nie zakładałbym tego tematu gdyby nie to ,że widzę jaka sytuacja panuje w Kościele. Jak wyjaśnicie:
- gromadzenie przez Kościół ziemi (istne połacie ziemi)
- sztuczne generowanie usług rzekomo niezbędnych dla wiernych
- skandaliczne praktyki wobec podmiotów zależnych od Kościoła
http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,36003, ... _VIII.html

- uzależnianie udzielania sakramentów od zapłacenia za nie (teoria zakazuje tego lecz praktyka jest inna)
- budowanie świątyń które ze skromnością mają niewiele wspólnego

Kościół w swoim podejściu do pieniędzy jest wyjątkowo obłudny od zawsze. Niby nauczają ,że bogactwa nie są istotne w życiu, lecz sami się nim otaczają i je gromadzą.

Śr maja 27, 2009 21:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona