Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 13:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Sprawiedliwa kara 
Autor Wiadomość

Post Sprawiedliwa kara
Zastanawiam się. Czy nieskończone męki i katusze są sprawiedliwą karą za kilkanaście, bądź kilkadziesiąt lat życia w grzechu? Z założenia Bóg jest sprawiedliwy, ale kara wiecznego piekła wydaje mi się nieadekwatną do winy i odbieram to jako niesprawiedliwe. Chciałbym poznać wasze opinie.

Pn maja 18, 2009 18:08

Naprawdę przykro mi to stwierdzać, ale coś takiego jak "sprawiedliwość" nie istnieje. Słowo to zostało stworzone chyba tylko po to, żeby uwydatnić to, czego brakuje.
Poza tym jestem przekonania, że "Człowiek stworzył Boga, a Bóg człowieka" i w moim świecie nie ma miejsca dla kary boskiej. Przynajmniej na razie to nie ulega zmianie. Nie zaprzeczam, że poszukiwałam Boga, ale moje ateistyczne podejście jest dowodem, że Go nie znalazłam.
Nie oznacza to oczywiście, że będę krytykowała tych, którzy w Niego wierzą. Może On rzeczywiście istnieje?
On może tak, ale sprawiedliwość, nawet z Jego ręki, nie. Po prostu jej nie ma.
Pozdrawiam

Pn maja 18, 2009 18:31

Ja twierdzę, że to nie jest kara. Jest to wybór człowieka, aby żyć bez Boga - a Bóg szanuje nasze wybory. On się nikomu nie narzuca - ani teraz, ani po śmierci. Tylko że wyboru dokonujemy teraz - po śmierci nie mamy możliwości wyboru. Jeśli teraz wybieramy życie bez Boga - takie też życie czeka nas po śmierci

Pn maja 18, 2009 19:05

Kamyk, z tego co znam Twoje posty (i nawet Twojego bloga) to jesteś dla mnie trzeźwo myślącym katolikiem o dość uniwersalnym rozumieniu swojej religii.
Natomiast nie wiem jak się ma to co piszesz do drugiej głównej prawdy wiary KK:

Cytuj:
2. Bóg jest Sędzią sprawiedliwym, który za dobro wynagradza, a za zło karze.

Pn maja 18, 2009 19:30
Moderator

Kolejny raz kłania się brak wiedzy na temat pojęć jakich się używa (choć to dość powszechne w tym przypadku).

Otóż jak wiemy Bóg już w Starym Testamencie nazywany jest Sędzią i stąd właśnie jest ten zwrot. Z tym, że ów biblijny sędzia (a w zasadzie sam zwrot) nie oznacza sędziego w naszym rozumieniu. Polecam jako lekturę Księgę Sędziów, gdzie mamy przedstawione rządy sędziów Izraela. I jak mi ktoś wskaże sędziego, który zasiadał w bramie i sądził sprawy ludzi, którzy przychodzili dostanie medal. Bo owi sędziowie, nie sądzili, ale wprowadzali ład, porządek, czuwali nad tym ładem. I to jest znaczenie słowa sędzia. I tak należy je rozumieć. Bóg nie sądzi wymierzając karę (w znaczeniu prawnym jak, my to teraz rozumiemy). Bóg czuwa, by każdy - jak to napisał Kamyk - otrzymał to co wybrał. Bo nie może być tak, by ktoś nie dostał tego, co chciał. Ktoś musi czuwać nad porządkiem i tym Kimś jest Bóg. Bóg sędzia sprawiedliwy, który dobrych wprowadza do radości niebieskich, a złych wysyła do piekielnych czeluści.

Oczywiście, można by zmienić treść tego wyrażenia z głównych prawd wiary, by było jaśniejsze - owszem - ale wystarczy dobra katecheza, by każdy wiedział o co w tym skrótowym zapisie chodzi.

(J 8, 32b)

Pn maja 18, 2009 21:09

szumi wiesz czemu wstawiłem powyższe zdanie (pierwsze znane zapisane zdanie po polsku)?

Dlatego że jak się coś nazywa "główną prawdą wiary" to mam prawo oczekiwać że będzie to przejrzyste i zrozumiałe dla każdego kto pierwszy raz styka się z daną religią.
Jak KK chce nawracać jeżeli główna prawda wiary (!!) wymaga znajomości którejś tam księgi ST...???

Tego uczą się 9-letnie dzieci przed pierwszą komunią!!! Jak myślisz ile z nich zna Twoją - przyznaję że ciekawą i pozytywną - interpretację?

P.S> Mam znajomego copywrightera co wymyśla slogany do reklam, jak chcecie mogę wam dać namiary i on może wymyśleć dla KK jak to poprawne rozumienie przekazać we współczesnej i zrozumiałej polszczyźnie.

Pn maja 18, 2009 21:32

Kaloryfer, wspomniałeś o moim blogu - pozwolę więc sobie na małą krypto-reklamę ;) Pisałem kiedyś notkę o tzw. "Głównych prawdach wiary" http://kamyq.blogspot.com/2008/03/gwne- ... ry_14.html
To trochę offtopowe, ale może coś wyjaśni, coś pomoże

Pn maja 18, 2009 21:41

Ja twierdzę, że to nie jest kara. Jest to wybór człowieka, aby żyć bez Boga - a Bóg szanuje nasze wybory. On się nikomu nie narzuca - ani teraz, ani po śmierci. Tylko że wyboru dokonujemy teraz - po śmierci nie mamy możliwości wyboru. Jeśli teraz wybieramy życie bez Boga - takie też życie czeka nas po śmierci

To jeden z przykładów religijnej hipokryzji tak megalitycznej że szczerze powiedziawszy trudno mi to pojąć.

"Daję ci wybór, czcij mnie, albo idź na wieczne męki do piekła, to twoja wolna wola" - no to jest faktycznie "wybór człowieka"...

Pn maja 18, 2009 22:29

Bóg szanuje nasze wybory. On się nikomu nie narzuca - ani teraz, ani po śmierci.

Zatem przy zalozeniu, ze Bog istnieje - dlaczego nie moge wybrac nie istnienia po smierci?

Zalozmy, ze nie interesuje mnie ani siedzenie na chmurce i gra na harfie ani tez kociol ze smola? :-)

Pn maja 18, 2009 22:52

Zatem przy zalozeniu, ze Bog istnieje - dlaczego nie moge wybrac nie istnienia po smierci?

Zalozmy, ze nie interesuje mnie ani siedzenie na chmurce i gra na harfie ani tez kociol ze smola? :-)

Możesz wybrać wybrać co zechcesz i co jest możliwe. Nieistnienie po śmierci jest być może niemożliwe, skoro już istniejesz.

Poza tym, aktualnie wybrałeś istnienie więc konsekwencją jest rozliczenie za istnienie .

Pn maja 18, 2009 23:01

Możesz wybrać wybrać co zechcesz i co jest możliwe. Nieistnienie po śmierci jest być może niemożliwe, skoro już istniejesz.

Poza tym, aktualnie wybrałeś istnienie więc konsekwencją jest rozliczenie za istnienie .

Pardon? To Seweryn rozumiem sam sobie wybrał, że będzie istniał? No proszę. Niestety mnie i jak sądzę gregowi również, tego przywileju odmówiono. Zostaliśmy poczęci bez pytania nas o zdanie i mamy ponosić tego konsekwencje? To ma być sprawiedliwośc i wolna wola?

Pn maja 18, 2009 23:05

Pardon? To Seweryn rozumiem sam sobie wybrał, że będzie istniał? No proszę. Niestety mnie i jak sądzę gregowi również, tego przywileju odmówiono. Zostaliśmy poczęci bez pytania nas o zdanie i mamy ponosić tego konsekwencje? To ma być sprawiedliwośc i wolna wola?

Odnośnie poczęcia to pretensję do rodziców. A ewentualne konsekwencje to nie poczęcia, lecz życia.

Pn maja 18, 2009 23:32

Odnośnie poczęcia to pretensję do rodziców. A ewentualne konsekwencje to nie poczęcia, lecz życia.

Do którego również się nie prosiłem. Zamierzasz mi wmówić, że to że żyję, jest moim wyborem?
Niby z jakiej racji miałbym ponosić tego konsekwencje?

Pn maja 18, 2009 23:56
Naprawdę przykro mi to stwierdzać, ale coś takiego jak "sprawiedliwość" nie istnieje. Słowo to zostało stworzone chyba tylko po to, żeby uwydatnić to, czego brakuje.
Poza tym jestem przekonania, że "Człowiek stworzył Boga, a Bóg człowieka" i w moim świecie nie ma miejsca dla kary boskiej. Przynajmniej na razie to nie ulega zmianie. Nie zaprzeczam, że poszukiwałam Boga, ale moje ateistyczne podejście jest dowodem, że Go nie znalazłam.
Nie oznacza to oczywiście, że będę krytykowała tych, którzy w Niego wierzą. Może On rzeczywiście istnieje?
On może tak, ale sprawiedliwość, nawet z Jego ręki, nie. Po prostu jej nie ma.
Pozdrawiam

Sprawiedliwości by, stało się zadość powinniśmy dać sobie możliwość "wysłuchania "- drugiej Strony -co Bóg ma do "powiedzenia "-gdy Go oskarżamy o złe sądzenie i brak sprawiedliwości :

...Podaję naukę Moją dla wszystkich ludzi dobrej woli, którzy pragną zbliżyć się do Mnie, a nie mają pomocy. Dla wszystkich Moich ukochanych dzieci głodnych bliskości Mojej i szukających dróg zbliżenia - po omacku, ponieważ nie mają dla nich czasu ci, których po to powołałem, aby swoją wiedzą, którą im darmo daję, służyli wam. Lecz oni sami rzadko dążą ku Przyjaźni ze Mną; tak ich niewielu ją zdobywa, że brak im doświadczenia i umiejętności. To jest Mój ogromny ból, że ci, których wzywam, by ze Mną stali się Jednością - aby wam służyć, rozwijają wyłącznie umysł i wolę na służbie rozumu, lecz nie - na służbie Miłości. Nie jest to wyłącznie ich wina. Pycha zakorzeniła się w Ludzie Moim. Świat wabi was wszystkimi ułudami, jakie wytworzył, by was uwieść i z Mojej Drogi zawrócić ku sobie.

To co nastąpi, stanie się waszym postem i pokutą. Wy, Polacy, już zanurzeni jesteście w trudnościach i brakach, a tak mało kto z was zwraca się ku Mnie. Reszta świata otrzyma boleśniejsze leki - wedle potrzeby. Ci, którzy „roztyli się" w dobrobycie i bożkiem swym uznali „sytość", bez względu na głód i nędzę takich, jak oni sami ludzi - których za gorszych uznali - ci spotkają się z tym cierpieniem, które zadają bliźnim swoim. Aby uratować ludzkość, potrzeba powszechnego nieszczęścia, wstrząsu i grozy tak wielkiej, aby runęły ustalone formy życia i w biedzie zjednoczył ich lęk, skoro odrzucili zjednoczenie w miłości.

Dziękuj Mi, dziecko, że was wprowadziłem wcześniej w klęski i zniewolenia, i szybciej z nich wyprowadzę, gdyż to, co spotka świat, po stokroć sroższe będzie.

Chcę pomimo tego, co dzieje się z wami, abyście wy, ludzkość cała, nadal żyli i służyli Mi w pokoju i radości. Pragnę dla was życia w Mojej Obecności i w przyjaźni ze Mną i uczę was tego różnymi sposobami.

Te Słowa, które ci podaję, pomogą każdemu, kto tęskni za Mną i odczuwa głód, jeśli czytać je będzie z uwagą i w spokoju, ucząc się na nich rozmowy ze Mną. Dlatego daję im Moc trafiania do waszych serc wedle czystości i szczerości waszych pragnień.

Tym silniejsza będzie pomoc Moja, im poważniej ją potraktujecie. Korzystać powinniście z Ksiąg Moich i sakramentalnej pomocy, którą macie, prosząc też Ducha Świętego o światło, dar rozumienia i wszystkie te dary, które potrzebne są wam. A każdemu inne niezbędne będą.

Samo czytanie nie zbliży was do Mnie, jeśli nie pójdzie wraz z nim wytrwałe usuwanie przeszkód w was samych, usilne staranie się o Przyjaźń Moją wedle Mojej Woli („abyście się wzajemnie miłowali") i rzeczywiste wybranie Mnie całą wolą, umysłem i sercem. Wtedy Ja reszty dokonam, bo te nauki Moje są Moim wezwaniem do każdego z was, wezwaniem do życia ze Mną, do miłowania i służby światu. Pragnę i oczekuję każdego z was....

Bóg jest Miłością-choć wielu o tym zapomina a nawet nie wie ...

Cytat z objawień Polskiej mistyczki Anny -spisanej i wydanej w książce ;

"Pozwólcie ogarnąć się Miłości"
Dostępna wersja internetowa ;
www.annapisze.republika.pl

Wt maja 19, 2009 5:50

Dlatego że jak się coś nazywa "główną prawdą wiary" to mam prawo oczekiwać że będzie to przejrzyste i zrozumiałe dla każdego kto pierwszy raz styka się z daną religią.
Jak KK chce nawracać jeżeli główna prawda wiary (!!) wymaga znajomości którejś tam księgi ST...???

Jasne, każdy wyjątkowo naiwny człowiek może oczekiwać, że cztery tysiące lat rozwoju myśli religijnej da się zmieścić w kilku prostych zdaniach twierdzących.

Nawet Katechizm Kościoła Katolickiego to wierzchołek góry lodowej.

Natomiast slogany reklamowe znajdziesz raczej w książkach w stylu "Jak zostać zbawionym - krótki kurs weekendowy" lub też "Jak być zbawionym, osiągnąć sukces w biznesie i w miłości dzięki 10 prostym krokom".

Wt maja 19, 2009 8:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona