Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 17:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Moje pytania... Do was, czy też "do boga" 
Autor Wiadomość

Pn maja 18, 2009 18:52

Przepraszam bardzo ale nie wiedziałem że to jest gdzieś na internecie... ;]

Pn maja 18, 2009 20:43

Śmiesznie brzmi twoje tłumaczenie, zważywszy na to, że nawet podpisy tychże osób skopiowałeś :) Bądź przepisałeś.

Wt maja 19, 2009 17:26

1.Dlaczego Wszechmocny Bóg stał się ciałem w celu złożenia w ofierze samego siebie samemu sobie tak by jego stworzenie mogło uciec przed Jego własnym gniewem? Czy w swej nieskończonej mądrości nie mógł wymyślić czegoś, choć trochę bardziej skutecznego?

No to się uśmiałem, po raz kolejny nie wiedzący nic atakuje prawdy wiary katolickiej, wiedz że Bóg sam siebie sobie w ofierze nie składał a tego typu aluzje są tylko dowodem twojej ignorancji i niewiedzy.

Jezus był synem człowieczym i jak każdy człowiek miał wolną wolę, miał swoje chwile wahań i w odróżnieniu od innych śmiertelnych wiedział doskonale jaką ceną okupi grzechy innych bo znał bieg zdarzeń które miały nastąpić jeszcze przed ich czasem. Do momentu poświęcenia (uwaga samo słowo poświęcenie wiele wnosi do wyobraźni) był śmiertelnikiem, nie było jeszcze wtedy trójcy świętej tak wiec to on poświęcił się Bogu ojcu nie Bóg sam sobie jak to przewrotnie próbowałeś sformułować. Dla tych co uznają we mnie chrześcijanina i obrońcę wiary oznajmiam że sam nie jestem katolikiem, jednak nie jestem obojętny na ignorancję tych którzy bez argumentów próbują atakować innych gdyż dają tym dowód swojej głupoty a przeciwko głupocie będę zawsze.

Cytuj:
2. Czemu jest tak, że teiści każą mi zbadać cały wszechświat bym mógł powiedzieć, że Boga nie ma, kiedy w rzeczywistości wystarczy zbadać jedno miejsce i nie znaleźć Boga by stwierdzić, że go nie ma skoro ma być wszechobecny? – Chris

Jak to zgrabnie ujął kolega przede mną stwierdzić że czegoś nie ma a być w stanie niemożności do znalezienia czegoś to dwie różne rzeczy. Dodatkowo chciałbym stwierdzić iż jest to Wiara nie Nauka... Wiec pomijając fakt iż nie grzecznie jest odpowiadać pytaniem na pytanie, uczynię ten afront....
Czemu żądasz od wierzących naukowych faktów ?
Albo wierzysz albo nie.

Cytuj:
3. Jeśli Eden był naprawdę prawdziwym rajem, to dlaczego Ewa chciała zjeść jabłko? Czyż doskonałe miejsce nie powinno zapewnić człowiekowi wszystkiego, co ten by chciał, tak by nie pragnął już niczego? - keyser soze

Kolega jakiś odpowiedział, "gdzie jest napisane że było tam doskonale" otóż drogi przyjacielu w Bibli jest napisane ;)
co do pytania czemu skosztowali jabłko ? najwygodniej mi to wytłumaczyć będzie na przykładzie pierwotniaka.

Pierwotniak istniejący w swoim środowisku bogatym w pożywienie jest maksymalnie szczęśliwy i posiada wszystko czego mu trzeba, nie jest świadomy reszty świata czy też tego że go obserwujemy jak żyje swoim bardzo krótkim życiem względem naszego. Jednak co jeżeli powiedzmy "szatan" (jeden z naukowców potrafiący przemawiać do pierwotniaków) świadom reszty świata zacznie namawiać tego pierwotniaka do skosztowania planktonu prawdy ? po którego zjedzeniu pierwotniak uzyska świadomość reszty świata ? Po zjedzeniu tego planktonu pierwotniak już nie będzie w pełni szczęśliwy w swoim zamkniętym środowisku, będzie pragnął czegoś więcej niż pożywienia. Tak mogło również być i tutaj gdyż pełnia czy też brak pełni szczęścia tak naprawdę zależy od tego na ile świadomi naszego otoczenia jesteśmy. Szatan zdecydowanie bardziej jest świadom od człowieka tak więc gdyby nie jego interwencja Adamowi i Ewie było by nadal niezwykle błogo w Raju.

Chyba wyczerpująco udało mi się odpowiedzieć na te nie za bardzo wyszukane pytania. Pozdrawiam

Śr maja 20, 2009 9:32

Radze zapoznać się z zasadami tego forum. To nie jest kącik "zadaj pytanie"... Jak już Szumi napisał dyskutuj tam gdzie istnieje już podobny temat. Jeśli masz tutaj zamiar zadawać pytania, przy okazji na niezbyt wysokim poziomie, to znajdz sobie może inne miejsce...

Śr maja 20, 2009 12:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2