Autor |
Wiadomość |
mojglos
|
 Upokarzające czy nie ?
Pragnę poznać wasze odczucia zarówno tych wierzących jak i nie wierzących względem niżej przeze mnie podanego linka na który się natknąłem. Prosił bym żeby każdy też troszkę chociaż uargumentował swoje odczucia względem treści linku.
Mam wyrobione swoje zdanie lecz pozwolę sobie je zachować na koniec tematu tak abym nie narzucał swojego toku rozumowania innym.
Tak więc jakie macie odczucia względem tego linku ?
http://www.youtube.com/watch?v=mxo96SpMaVM
P.S.
Z góry uprzedzam że nie zamierzam nikogo tym obrażać jestem po prostu ciekaw jakie odczucia wywołuje w was tego typu działalność.
|
So maja 23, 2009 18:30 |
|
|
|
 |
jutro
|
mojglosie, brakuje mi odpowiedzi "uważam to za dobry kierunek w modernizacji pieśni katolickich odprawianych podczas nabożeństwa, jako że swoją nowoczesną formą zachęci ona młode, zabiegane i zapracowane pokolenie, by mogło być bliżej Boga i wrócili do Kościoła, jeśli oddalili się od Niego i swojego Pasterza". Takie jest moje zdanie 
_________________ Twardo stąpać po ziemi...
|
So maja 23, 2009 18:40 |
|
 |
Awa
|
treść tego linku mnie nie obraza.Treść skłania mnie do zastanowienia się nad kondycja umysłową nastolatków
Naigrawanie się z religii to jedno w tym debilnym kawałku,bardziej uderzają mnie kpiny ze śmierci.czasem jak ktoś się boi to się śmieje.wyśmiane nie jest straszne.Myślę ,z e gdyby ,,autor "przeżył czyjąś śmierć(matki ojca ,dziecka )nigdy nie zrobiłby z tej pieśni pogrzebowej ,,jaj"
uczucia?-NIESMAK
|
So maja 23, 2009 18:44 |
|
|
|
 |
roberto1987
|
Generalnie można powiedzieć że osoba która powie że ten filmik ją obraża nie ma dystansu. Myślę jednak że w tym przypadku nie można mieć jakiegoś dystansu. Podobnie jak przedmówce nie razi mnie ten filmik ale zastanawia mnie co musi siedzieć w głowie autora. Pieśń ta jest grana na pogrzebach i mimo że dla zmarłego to przejśce gdzieś gdzie może być lepiej to dla rodziny to często ogromna tragedia.
|
So maja 23, 2009 18:49 |
|
 |
jutro
|
Debilnym kawalku? Może po prostu nie trafiłw Twój gust, ale jeśli chodzi o gatunek muzyki DNB, jest on całkiem porządny. Co Ty na to, że na innym forum spotkałem się z podpisami pod filmikiem "wolę to na pogrzebie", "zacząłbym do koscioła chodzić"?
Czy gospel też jest naigrawaniem się z religii? Przeciez to ten sam Bóg, a tam tańczą, śpiewają i się uśmiechają. Czyją śmierć wykpiono w trakcie trwania utworu? Przeszedlem w ciągu trzech lat 3 pogrzeby i widzisz moje podejście - elastyczne. Stoisz troche w średniowieczu jak Benedykt XVI. Pozdrawiam i liczę, że na postawione 3 pytania zechcesz odpowiedziec
_________________ Twardo stąpać po ziemi...
|
So maja 23, 2009 18:50 |
|
|
|
 |
ten.taki.tam
|
nie gustuję w DNB, ale muzyczka dość żywa
Tylko tekst kiepski- psuje ten utworek.
Jest mi to obojętne, nie obraża mnie, może budzi lekkie politowanie 
_________________ "Neopoganin", Rodzimowierca, człowiek.
|
So maja 23, 2009 19:25 |
|
 |
greg(R)
|
 Re: Upokażające czy nie ?
@mojglos
Pragnę poznać wasze odczucia zarówno tych wierzących jak i nie wierzących
A gdzie odpowiedź: ani mnie to ziębi ani grzeje?
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
So maja 23, 2009 21:24 |
|
 |
roberto1987
|
właśnie  troche mało opcji. nie zaznacze nic bo ani przez taki filmik nie pochastam sie ze złości ani tez nie śmieszy mnie. Nie wiem mam mieszane odczucia. Uważam jednak że należy szanować czyjąś wiare tak samo jak należy szanować niewierzących.
|
So maja 23, 2009 21:40 |
|
 |
Epikuros
|
Myślę, że jeżeli odrzucić myślenie kulturowe, to będzie taki sam efekt jak na zmiksowane śpiewy rytualne aborygenów, modły hindusów, cytowania koranu przez muzułmanów, czy chociażby tańce jakiś afrykańskich plemion - "co mnie to obchodzi?"
_________________ MÓJ BLOG
|
So maja 23, 2009 22:36 |
|
 |
ziele_force
|
średnio lubie DnB wole niezłego punka albo metal \m/ ;d
a co do obrażania... ktoś może uznaje jakieś świętości, niepodważalne autorytety. Niestety to nie ja. Śmiejmy się z czego popadnie, bo postawa błazna, wyśmiewanie absurdów, jest zdrową metodą na ulepszanie świata
|
So maja 23, 2009 23:04 |
|
 |
eu_geniusz
zbanowany na stałe
|
Obrażać może coś co chociaż ociera sie o jakis poziom.
To jednak jest tak puste jak szczekanie psa. Czy ktoś obraża sie na szczekającego za płotem psa?
_________________ Właściciele agencji towarzyskiej tym się różnią od polityków, że posiadają
umiejętność ogarnięcia bur..lu.
|
N maja 24, 2009 10:36 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Czy ktoś obraża sie na szczekającego za płotem psa?
O ile to pies katolika to ja tak. Jak najbardziej tak!
Swoja droga Wy to macie problemy, pozazdroscic.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
N maja 24, 2009 10:54 |
|
 |
r4dz10
|
muzyczka nawet fajna, ale po co tu wątek religijny?
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
N maja 24, 2009 12:11 |
|
 |
mojglos
|
Dural tu nie chodzi o problemy  już jakiś czas temu natrafiłem na dyskusję kilku młodych ludzi z kilkoma starszymi właśnie o tego typu "treściach" i zaciekawiło mnie co na to większe grono
Natomiast jeżeli chodzi o ortograficzny błąd w tytule to proszę go zostawić tak jak napisałem  miało to swój cel że on tam się znalazł
Jeszcze poczekam chwilkę z refleksjami aż się więcej osób wypowie
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji 
|
N maja 24, 2009 12:51 |
|
 |
arcana85
|
Akurat ten bit zawsze mi się na pogrzebach najbardziej podobał
Oczywiście że to lekkie przegięcie wobec powagi pogrzebu ale patrząc z dystansu to mnie rozbawił ten mix.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
N maja 24, 2009 14:34 |
|
|
|