Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat?
Autor |
Wiadomość |
jumik
|
szumi napisał(a): Co nie wyklucza modlitw skierowanych bezpośrednio do Jezusa, bo i takie w czasie Eucharystii spotykamy.
A także w Biblii
Dz 7:59
Tak kamienowali Szczepana, który modlił się: Panie Jezu, przyjmij ducha mego!
Ap 22:20
Amen. Przyjdź, Panie Jezu!
_________________ Piotr Milewski
|
Śr gru 17, 2008 17:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
J 14,8-12: „Rzekł do Niego Filip: «Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy». Odpowiedział mu Jezus: «Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: "Pokaż nam Ojca?" Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? Słów tych, które wam mówię, nie wypowiadam od siebie. Ojciec, który trwa we Mnie, On sam dokonuje tych dzieł. Wierzcie Mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie. Jeżeli zaś nie - wierzcie przynajmniej ze względu na same dzieła! Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto we Mnie wierzy, będzie także dokonywał tych dzieł, których Ja dokonuję, owszem, i większe od tych uczyni, bo Ja idę do Ojca.” Jezus mówi wyraźnie, że jest równy Ojcu, że stanowi z Nim jedność J 10,30: „Ja i Ojciec jedno jesteśmy.”
|
N sty 04, 2009 12:08 |
|
 |
slawek
|
 Trójca Święta
Witam
Doskonały opis Trójcy Świętej przekazał Św. Ojciec Pio w Rzymie podczas spowiedzi i bilokacji Giovannie Rizzani Boschi. Opis cytuję ze strony:
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TS ... bio03.html
a brzmi on tak:
Tak odezwałam się do niego: Ojcze, nie przyszłam do spowiedzi, ale proszę cię o wyjaśnienie i rozwianie moich licznych wątpliwości w wierze, które mnie dręczą. Moje wątpliwości dotyczą zwłaszcza tajemnicy Trójcy Świętej. W prostych i jasnych słowach Ojciec zaczął rozpraszać mroki moich wątpliwości i tak do mnie się zwrócił: «Córko moja! Któż zdoła pojąć i wyjaśnić tajemnice Boga? To są tajemnice i stąd nie możemy ich zrozumieć, wyjaśnić przy pomocy światła naszego rozumu. Możemy sobie wyrobić tylko pewną jasną ideę, posługując się podobieństwem. Czy nie widziałaś kiedyś, jak piekarz przygotowywał ciasto, aby potem z niego upiec chleb? I co robi piekarz? Ano bierze mąkę, drożdże i wodę. To są trzy różne rzeczy: mąka nie jest drożdżami ani wodą; drożdże nie są mąką ani wodą; woda nie jest ani mąką, ani drożdżami. Piekarz miesza te trzy rzeczy razem i z tych trzech rzeczy, które różnią się jedna od drugiej, kształtuje jedną rzecz. A więc te trzy różne rzeczy zmieszane i urobione razem dały jedną tylko istotę. Z tych trzech rzeczy wyrabia trzy chleby, które mają tę samą, tożsamą naturę, ale są różne jedna od drugiej w swojej formie. Stąd powstają trzy różne chleby, które maję tę samą naturę (istnienie). Z tego podobieństwa przenieśmy się teraz do Boga. Bóg jest jeden i ma jedną naturę, ale są trzy równe Osoby, różne Jedna od Drugiej. Ojciec nie jest Synem ani Duchem Świętym; Syn nie jest Ojcem ani Duchem Świętym; Duch Święty nie jest Ojcem ani Synem. Ojciec rodzi Syna, Syn jest zrodzony przez Ojca, a Duch Święty pochodzi od Ojca i Syna. Istnieją trzy równe i różne Osoby i jest tylko jeden Bóg, a to dlatego, że jest jedna jedyna i tożsama natura Boża».
Pozdrawiam
_________________ slayer
|
So lut 14, 2009 19:35 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak właściwie to wszelkie wiedza o Trójcy Świętej -jest nie pełna i nie prawdziwa -bo według nauki Kościoła -dogmat -to coś co od wieków gryzie teologów ,łamie im głowy i dalej będzie nie zrozumiały i poznany .
Gdzieś widziałem takie proste i moim zdaniem całkowite i wystarczające wyjaśnienie ;
Bo czy zmieni się coś gdy będę pisał ;
B Ó G
BÓG
czy to nie to samo?-trzy litery jeden wyraz,wyraz bez którejś z liter nie ma sensu -przestawianie zmienianie nie powinno mieć miejsca ,
Nawet nadawanie znaczeń poszczególnym literom nic nie zmienia w sensie i doniosłości tego tak prostego słowa ;
BÓG
|
Wt kwi 07, 2009 2:24 |
|
 |
Joannag
|
Teresse napisał(a): Ja słyszałam (na kazaniu) kiedyś świetne wytłumaczenie św. Patryka, który tłumaczył ten dogmat pogańskiemu wodzowi, który nie mógł zrozumieć czy jest "ich" trzech czy jeden ...- porównał on Trójcę św. do koniczyny trzylistnej- roślina jest jedna, ale ma trzy listki...
Ciekawe porównanie.
Ale czy ta koniczyna daje się rozdzielić?
Bo gdy Jezus był na ziemi ,to Bóg Ojciec w niebie.
I gdzie wtedy był BÓG?
|
N maja 24, 2009 23:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Joannag napisał(a): Teresse napisał(a): Ja słyszałam (na kazaniu) kiedyś świetne wytłumaczenie św. Patryka, który tłumaczył ten dogmat pogańskiemu wodzowi, który nie mógł zrozumieć czy jest "ich" trzech czy jeden ...- porównał on Trójcę św. do koniczyny trzylistnej- roślina jest jedna, ale ma trzy listki... Ciekawe porównanie. Ale czy ta koniczyna daje się rozdzielić? Bo gdy Jezus był na ziemi ,to Bóg Ojciec w niebie. I gdzie wtedy był BÓG?
Zapytać Boga ;-wtedy? ,kiedy ?-za ile lat? -gdy: On Jest Wieczny -to co ci odpowie ?-zrozumiesz ;ty który żyjesz w czasie i materii....co to jest WIECZNOŚĆ...
|
Pn maja 25, 2009 2:30 |
|
 |
Joannag
|
body napisał(a): Joannag napisał(a): Teresse napisał(a): Ja słyszałam (na kazaniu) kiedyś świetne wytłumaczenie św. Patryka, który tłumaczył ten dogmat pogańskiemu wodzowi, który nie mógł zrozumieć czy jest "ich" trzech czy jeden ...- porównał on Trójcę św. do koniczyny trzylistnej- roślina jest jedna, ale ma trzy listki... Ciekawe porównanie. Ale czy ta koniczyna daje się rozdzielić? Bo gdy Jezus był na ziemi ,to Bóg Ojciec w niebie. I gdzie wtedy był BÓG? Zapytać Boga ;-wtedy? ,kiedy ?-za ile lat? -gdy: On Jest Wieczny -to co ci odpowie ?-zrozumiesz ;ty który żyjesz w czasie i materii....co to jest WIECZNOŚĆ...
Czyli według ciebie Bóg jest niepoznawalny?
Co w takim razie Jezus miał na myśli modląc się do Ojca słowami:
„A to jest żywot wieczny, aby poznali ciebie, jedynego prawdziwego Boga i Jezusa Chrystusa, którego posłałeś.”
Jana 17,3
Gdyby Bóg był czymś niepojętym ,to .................po co Jezus kazałbyGo poznawać?
|
Pn maja 25, 2009 10:00 |
|
 |
Joannag
|
JakubM
Cytuj: J 14,8-12: „Rzekł do Niego Filip: «Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy». Odpowiedział mu Jezus: «Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: "Pokaż nam Ojca?" Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? Słów tych, które wam mówię, nie wypowiadam od siebie. Ojciec, który trwa we Mnie, On sam dokonuje tych dzieł. Wierzcie Mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie. Jeżeli zaś nie - wierzcie przynajmniej ze względu na same dzieła! Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto we Mnie wierzy, będzie także dokonywał tych dzieł, których Ja dokonuję, owszem, i większe od tych uczyni, bo Ja idę do Ojca.” Jezus mówi wyraźnie, że jest równy Ojcu, że stanowi z Nim jedność J 10,30: „Ja i Ojciec jedno jesteśmy.”
Szczególnie interesują mnie podkreślone fragmenty.
Czy należy je rozumieć w sposób dosłowny?
|
Pn maja 25, 2009 10:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Joannag napisał(a): Cytuj: Zapytać Boga ;-wtedy? ,kiedy ?-za ile lat? -gdy: On Jest Wieczny -to co ci odpowie ?-zrozumiesz ;ty który żyjesz w czasie i materii....co to jest WIECZNOŚĆ...
Czyli według ciebie Bóg jest niepoznawalny? Co w takim razie Jezus miał na myśli modląc się do Ojca słowami: „A to jest żywot wieczny, aby poznali ciebie, jedynego prawdziwego Boga i Jezusa Chrystusa, którego posłałeś.” Jana 17,3 Gdyby Bóg był czymś niepojętym ,to .................po co Jezus kazałbyGo poznawać?
To jest dyskusja na argumenty ?
Człowieka z którym żyjesz pod jednym dachem kilkadziesiąt lat nie sposób poznać ...
ale to tak na marginesie
Jeszcze raz ;Ty który żyjesz w materii i czasie jak chcesz "dorównać "-poznać -Tego który Jest Królem Wieczności !
Boga nikt nie widział i nie poznał -tylko Chrystus z tych którzy żyli w czasie i materii..zna Ojca Niebieskiego !
Dlatego nie osiągalna jest dla człowieka tajemnica Trójcy Świętej -i wszelkie dywagacje i rozważania są tylko w umysłach ludzkich -tu i teraz ...
To takie dziwne porównanie ale kiedyś zasłyszałem na wykładach ;
Poproś wiatru by zrozumiał twe myśli -a porannej mgle opowiadaj o swoich snach ...
to taki ułamek ;NIEMOŻLIWOŚCI ...
|
Pn maja 25, 2009 18:14 |
|
 |
Joannag
|
Cytuj: Boga nikt nie widział i nie poznał -tylko Chrystus z tych którzy żyli w czasie i materii..zna Ojca Niebieskiego !
Dlatego nie osiągalna jest dla człowieka tajemnica Trójcy Świętej -i wszelkie dywagacje i rozważania są tylko w umysłach ludzkich -tu i teraz ... To takie dziwne porównanie ale kiedyś zasłyszałem na wykładach ;
Poproś wiatru by zrozumiał twe myśli -a porannej mgle opowiadaj o swoich snach ...
To czyżby Jezus wymagał od ludzi niemożliwego?
I nieprawdą jest ,że tylko sam Jezus zna Ojca niebieskiego.
Mt 11:27 Bw "Wszystko zostało mi przekazane przez Ojca mego i nikt nie zna Syna tylko Ojciec, i nikt nie zna Ojca, tylko Syn i ten, komu Syn zechce objawić."
Jak widzisz ,niektórym ludziom Syn objawia Ojca .Ale tajemnica Trójcy zasłania tą prawdę przed oczami .
|
Pn maja 25, 2009 21:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Joannag napisał(a): Cytuj: Boga nikt nie widział i nie poznał -tylko Chrystus z tych którzy żyli w czasie i materii..zna Ojca Niebieskiego !
Dlatego nie osiągalna jest dla człowieka tajemnica Trójcy Świętej -i wszelkie dywagacje i rozważania są tylko w umysłach ludzkich -tu i teraz ... To takie dziwne porównanie ale kiedyś zasłyszałem na wykładach ;
Poproś wiatru by zrozumiał twe myśli -a porannej mgle opowiadaj o swoich snach ... To czyżby Jezus wymagał od ludzi niemożliwego? I nieprawdą jest ,że tylko sam Jezus zna Ojca niebieskiego. Mt 11:27 Bw "Wszystko zostało mi przekazane przez Ojca mego i nikt nie zna Syna tylko Ojciec, i nikt nie zna Ojca, tylko Syn i ten, komu Syn zechce objawić." Jak widzisz ,niektórym ludziom Syn objawia Ojca .Ale tajemnica Trójcy zasłania tą prawdę przed oczami .
A to już Twoja interpretacja ;
>>>"niektórym ludziom"<<<-w cytowanym przez Ciebie fragmęcie ;
-"ten ,komu Syn zechce objawić "-kto jest ten "ten"-?
Apostoł ?,święty-a może chodzi o każdego człowieka i jego duszę -że po śmierci właśnie -gdy staniemy przed Obliczem Chrystusa poznamy Syna i być może Ojca ...
Nie słyszałem z historii Kościoła Katolickiego by ktoś ze świętych czy ojców Kościoła -chwalił się takim przywilejem za życia i mówił głośno że poznał Boga Ojca -bo mu Syn Boży objawił ....
Zresztą -Kto zna Syna -zna i Ojca ...
Ale poznać Syna -to wypełniać Jego wolę ;
"byście się wzajemnie miłowali -jak Ja was umiłowałem "
|
Wt maja 26, 2009 4:52 |
|
 |
Joannag
|
Cytuj: Nie słyszałem z historii Kościoła Katolickiego by ktoś ze świętych czy ojców Kościoła -chwalił się takim przywilejem za życia i mówił głośno że poznał Boga Ojca -bo mu Syn Boży objawił ....
Widac Ojcowie Kościoła nie mieli tego przywileju poznania Ojca. Cytuj: -"ten ,komu Syn zechce objawić "-kto jest ten "ten"-?
Każdy kto tego pragnie i szczerze szuka. Na przykład Bóg tak do tego zachęca Ludzi: So 2:1-3 BT „Zbierzcie się! Zgromadźcie się! - narodzie bez wstydu -(2) pierwej nim zostaniecie odrzuceni jak plewa, co wnet ulatuje; zanim przyjdzie na was zapalczywość gniewu Jahwe, zanim przyjdzie na was dzień gniewu Jahwe.(3) Szukajcie Jahwe, wszyscy pokorni ziemi, którzy pełnicie Jego nakazy; szukajcie sprawiedliwości, szukajcie pokory, może się ukryjecie w dzień gniewu Jahwe.” Cytuj: Zresztą -Kto zna Syna -zna i Ojca ... Ale poznać Syna -to wypełniać Jego wolę ; "byście się wzajemnie miłowali -jak Ja was umiłowałem "
A ty znasz Syna? Kim on jest?[/quote]
|
Wt maja 26, 2009 8:52 |
|
 |
Kamyk
|
Temat jest zdaje się o Trójcy Świętej, nie o poznaniu Boga. Proponuję wrócić do tematu. Jeśli chcecie dalej dyskutować o poznaniu Boga, to wydzielę osobny temat
|
Wt maja 26, 2009 12:35 |
|
 |
Joannag
|
Cytuj: JakubM
Cytat: J 14,8-12: „Rzekł do Niego Filip: «Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy». Odpowiedział mu Jezus: «Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: "Pokaż nam Ojca?" Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? Słów tych, które wam mówię, nie wypowiadam od siebie. Ojciec, który trwa we Mnie, On sam dokonuje tych dzieł. Wierzcie Mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie. Jeżeli zaś nie - wierzcie przynajmniej ze względu na same dzieła! Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto we Mnie wierzy, będzie także dokonywał tych dzieł, których Ja dokonuję, owszem, i większe od tych uczyni, bo Ja idę do Ojca.” Jezus mówi wyraźnie, że jest równy Ojcu, że stanowi z Nim jedność J 10,30: „Ja i Ojciec jedno jesteśmy.”
Szczególnie interesują mnie podkreślone fragmenty. Czy należy je rozumieć w sposób dosłowny?
Może wreszcie otrzymam odpowiedż na powyższe pytanie?
|
Wt maja 26, 2009 14:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Joannag napisał(a): Cytuj: Nie słyszałem z historii Kościoła Katolickiego by ktoś ze świętych czy ojców Kościoła -chwalił się takim przywilejem za życia i mówił głośno że poznał Boga Ojca -bo mu Syn Boży objawił ....
Widac Ojcowie Kościoła nie mieli tego przywileju poznania Ojca. Cytuj: -"ten ,komu Syn zechce objawić "-kto jest ten "ten"-?
A ty znasz Syna? Kim on jest?[/quote][/quote]
O co jeszcze zapytasz by -"wyszło"-na twoje ...

|
Wt maja 26, 2009 15:20 |
|
|
|