Autor |
Wiadomość |
Highway
|
Oczywiście ze mogl ale nie musial Pismo nie zajmuje sie analizą naukową.
|
Pn maja 25, 2009 6:20 |
|
|
|
 |
Epikuros
|
Cytuj: Ludzkie konstrukcje wymagały myślącego projektanta.
Można się więc zastanowić, dlaczego wiele osób nie chce przyjąć do wiadomości, że istnieje Projektant zjawisk i obiektów nieporównywalnie bardziej złożonych od dokonań człowieka, w skali mikro i w skali makro.
Zastanówmy się nad takim tokiem rozumowania:
P – rzeczy, które zostały stworzone przez człowieka
Q – wszystkie pozostałe rzeczy (lub wszystkie rzeczy)
R – rzeczy mające konstruktora
Przesłanka: Nie istnieje rzecz stworzona przez człowieka, która nie ma konstruktora
Wniosek: Nie istnieje żadna inna rzecz nie mająca konstruktora
~Vx(P(x)--> ~R(x))
-------------------------
~Vx(Q(x)-->~R(x))
Sprawdźmy zatem czy jest to reguła normalna we wnioskowaniu:
Nie jest to zatem reguła normalna (co intuicyjnie już było widać). Jest to błędne wnioskowanie.
Dlaczego tak się naprodukowałem? Żeby pokazać raz na zawsze, że argumenty w dyskusji musza oparte być o poprawny sposób rozumowania. W tym przypadku sytuacja analogiczna jest do stwierdzenia "Zjadłem obiad, więc Bog istnieje".
_________________ MÓJ BLOG
|
Pn maja 25, 2009 8:46 |
|
 |
Joannag
|
Cytuj: Zastanówmy się nad takim tokiem rozumowania:
P – rzeczy, które zostały stworzone przez człowieka Q – wszystkie pozostałe rzeczy (lub wszystkie rzeczy) R – rzeczy mające konstruktora
Przesłanka: Nie istnieje rzecz stworzona przez człowieka, która nie ma konstruktora Wniosek: Nie istnieje żadna inna rzecz nie mająca konstruktora
Przede wszystkim nie odróżniasz pojęcia "stworzony".Stwarzanie to nie jest "wytwarzanie".
Ludzie nie są "stwórcami" ,bo nie potrafią czegoś stworzyc z niczego.
Powołac byt z niebytu.
Ludzie tylko przetwarzają stworzoną przez Boga rzeczywistośc do własnych potrzeb.Ale żeby coś wytworzyc należy to zaprojektowac i następnie wykonac.
Zatem pierwsze słowa Biblii:
"Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię " to powołanie czegoś ,co wcześniej nie istniało.
|
Pn maja 25, 2009 9:41 |
|
|
|
 |
Epikuros
|
Świetna uwaga, to właściwie rozbija ten tok rozumowania bez odwoływania się do logiki
I tutaj rzeczywiście od razu wpadła mi świetna zależność na myśl. Przecież argument twórcy podał jako pierwszy Platon, a u niego Demiurg nie stworzył materii 
|
Pn maja 25, 2009 9:51 |
|
 |
Epikuros
|
Nie jednak po przemyśleniu (cholerny brak edycji) nie może być to argument creatio ex nihilio jest pomysłem całkowicie chrześcijańskim, ale samo creatio też odwołuje siędo tworzenia.
|
Pn maja 25, 2009 9:54 |
|
|
|
 |
Witold
|
 Re: Stworzenie.
Joannag napisał(a): Można się więc zastanowić, dlaczego wiele osób nie chce przyjąć do wiadomości, że istnieje Projektant zjawisk i obiektów nieporównywalnie bardziej złożonych od dokonań człowieka, w skali mikro i w skali makro.
Bo jest to błędne rozumowanie i absurdalna jest analogia rzeczy zaprojektowanych przez ludzi do rzeczy powstałych bez ingerencji człowieka.
Czy też raczej w ogóle nie jest to żadna anlogia.
|
Pn maja 25, 2009 17:23 |
|
 |
Epikuros
|
Witold napisał(a): Joannag napisał(a): Można się więc zastanowić, dlaczego wiele osób nie chce przyjąć do wiadomości, że istnieje Projektant zjawisk i obiektów nieporównywalnie bardziej złożonych od dokonań człowieka, w skali mikro i w skali makro.
Bo jest to błędne rozumowanie i absurdalna jest analogia rzeczy zaprojektowanych przez ludzi do rzeczy powstałych bez ingerencji człowieka. Czy też raczej w ogóle nie jest to żadna anlogia.
Jak pokazałem wyżej (a już lepiej chyba się nie da udowodnić) wnioskowanie takie jest całkowicie błędne. Po co coś więcej pisać?
|
Pn maja 25, 2009 17:32 |
|
 |
Joannag
|
Witold napisał(a): Joannag napisał(a): Można się więc zastanowić, dlaczego wiele osób nie chce przyjąć do wiadomości, że istnieje Projektant zjawisk i obiektów nieporównywalnie bardziej złożonych od dokonań człowieka, w skali mikro i w skali makro.
Bo jest to błędne rozumowanie i absurdalna jest analogia rzeczy zaprojektowanych przez ludzi do rzeczy powstałych bez ingerencji człowieka. Czy też raczej w ogóle nie jest to żadna anlogia.
Jak zatem powstały te "rzeczy bez ingerencji człowieka"?Same z siebie,chociaż są dużo bardziej złożone niż chocby komputer?
|
Pn maja 25, 2009 21:44 |
|
 |
Epikuros
|
Joannag napisał(a): Witold napisał(a): Joannag napisał(a): Można się więc zastanowić, dlaczego wiele osób nie chce przyjąć do wiadomości, że istnieje Projektant zjawisk i obiektów nieporównywalnie bardziej złożonych od dokonań człowieka, w skali mikro i w skali makro.
Bo jest to błędne rozumowanie i absurdalna jest analogia rzeczy zaprojektowanych przez ludzi do rzeczy powstałych bez ingerencji człowieka. Czy też raczej w ogóle nie jest to żadna anlogia. Jak zatem powstały te "rzeczy bez ingerencji człowieka"?Same z siebie,chociaż są dużo bardziej złożone niż chocby komputer?
Sugeruje napisać przesłanki jakimi się kierujesz i wniosek i powtórzymy to co zrobiłem powyżej.
|
Pn maja 25, 2009 21:51 |
|
 |
barbapapa
|
Joannag napisał(a): Przede wszystkim nie odróżniasz pojęcia "stworzony".Stwarzanie to nie jest "wytwarzanie". Ludzie nie są "stwórcami" ,bo nie potrafią czegoś stworzyc z niczego.
Powołac byt z niebytu.
Ludzie tylko przetwarzają stworzoną przez Boga rzeczywistośc do własnych potrzeb.Ale żeby coś wytworzyc należy to zaprojektowac i następnie wykonac.
Zatem pierwsze słowa Biblii:
"Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię " to powołanie czegoś ,co wcześniej nie istniało.
A w Biblii napisano, z czego Bóg stworzył niebo i ziemię?
Może byli świadkowie tego stworzenia?
Czy też może Bóg pochwalił się ludziom jakiegoż to cudu dokonał?
|
Pn maja 25, 2009 22:46 |
|
 |
Joannag
|
Cytuj: A w Biblii napisano, z czego Bóg stworzył niebo i ziemię? Może byli świadkowie tego stworzenia? Czy też może Bóg pochwalił się ludziom jakiegoż to cudu dokonał?
Pytasz szczerze,czy podważasz fakt ,że Bóg jest Stwórcą>
|
Wt maja 26, 2009 12:19 |
|
 |
Epikuros
|
Joannag napisał(a): Cytuj: A w Biblii napisano, z czego Bóg stworzył niebo i ziemię? Może byli świadkowie tego stworzenia? Czy też może Bóg pochwalił się ludziom jakiegoż to cudu dokonał? Pytasz szczerze,czy podważasz fakt ,że Bóg jest Stwórcą>
Ponownie prosze o przedstawienie przesłanek i wniosku.
|
Wt maja 26, 2009 12:25 |
|
 |
barbapapa
|
Joannag napisał(a): Cytuj: A w Biblii napisano, z czego Bóg stworzył niebo i ziemię? Może byli świadkowie tego stworzenia? Czy też może Bóg pochwalił się ludziom jakiegoż to cudu dokonał? Pytasz szczerze,czy podważasz fakt ,że Bóg jest Stwórcą>
Nie mogę podważać czegoś do czego nie mam przekonania.
Dlatego pytam, bo może dzięki np. tobie takiego przekonania nabiorę.
Tylko proszę, nie miej nadziei, że się nabiorę na dogmaty w stylu Bóg facet powiedział więc to jest prawda.
Znam wielu facetów i mam świadomość jak faceci lubią koloryzować by się przypodobać 
|
Wt maja 26, 2009 12:49 |
|
 |
Joannag
|
Cytuj: kuba93 napisał: Mam do wszystkich ateistów-ewolucjonistów pytanie:Czy wy szukacie Boga czy probujecie innych od Niego odciągnąć.Jak jesteście ludżmi ktroym na wszystko potrzebny byl dowod a nawet jakby byl to i tak nie uweirzycie to przynajmniej nie wciagajcie w to bagno innych. ........................................ jakby byl dowod to bysmy uwierzyli. Ale, ze zadnego jeszcze nie ma...
Ten dowód istnieje wokół was.
Rz 1:19-20 Bw „Ponieważ to, co o Bogu wiedzieć można, jest dla nich jawne, gdyż Bóg im to objawił.(20) Bo niewidzialna jego istota, to jest wiekuista jego moc i bóstwo, mogą być od stworzenia świata oglądane w dziełach i poznane umysłem, tak iż nic nie mają na swoją obronę,”
|
Wt maja 26, 2009 13:31 |
|
 |
Epikuros
|
Joannag napisał(a): Cytuj: kuba93 napisał: Mam do wszystkich ateistów-ewolucjonistów pytanie:Czy wy szukacie Boga czy probujecie innych od Niego odciągnąć.Jak jesteście ludżmi ktroym na wszystko potrzebny byl dowod a nawet jakby byl to i tak nie uweirzycie to przynajmniej nie wciagajcie w to bagno innych. ........................................ jakby byl dowod to bysmy uwierzyli. Ale, ze zadnego jeszcze nie ma...
Ten dowód istnieje wokół was. Rz 1:19-20 Bw „Ponieważ to, co o Bogu wiedzieć można, jest dla nich jawne, gdyż Bóg im to objawił.(20) Bo niewidzialna jego istota, to jest wiekuista jego moc i bóstwo, mogą być od stworzenia świata oglądane w dziełach i poznane umysłem, tak iż nic nie mają na swoją obronę,”
Dowód ma to do siebie, że jest intersubiektywny.
|
Wt maja 26, 2009 13:36 |
|
|
|