|
|
|
Katolicki Komentarz Biblijny
Autor |
Wiadomość |
Vroo
|
Wydaje mi się, że nie są to podejścia całkowicie sprzeczne - a tylko odpowiadają innym potrzebom.
Osobiście, gdy chcę poznać i zrozumieć bliżej Boże Słowo, to rzucam się w wir komentarzy, wersetów równoległych i różnych przekładów.
Ale kiedy potrzebuję pomocy Bożego Słowa czy chcę je wykorzystać w modlitwie, na nic mi komentarze, szukam fragmentów, które będą mi pomocne tu i teraz... Jest jakiś odłam duchowości chrześcijańskiej, który skupiał się na medytacji nad wybranym wcześniej fragmentem z Psalmów czy Przysłów. Tyle, że te fragmenty trzeba było wybrać. Jeszcze w wydaniach Księgi Psalmów ks. Wójcika z lat 40. i 50. znajdowały na końcu strony z wyborem psalmów na daną okazję czy okoliczność w roku liturgicznym. W nowych wydaniach tego już brakuje, człowiek dostaje 150 utworów literackich dawnego Izraela, z którymi nie wie co zrobić.
Dlatego potrzebne są dwa rodzaje komentarzy i historyczno-krytyczny i duchowo-modlitewny...
_________________ Nie dał nam Bóg ducha bojaźni, ale MOCY, MIŁOŚCI i trzeźwego MYŚLENIA (2Tm 1,7)
Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków
|
Pn maja 25, 2009 18:36 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
W modlitwie Słowo Boże wykorzystuję w ramach odmawiania liturgii godzin, i to mi wystarcza.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt maja 26, 2009 10:06 |
|
|
|