Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 14:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Living Bible - szwedzkie wydanie po polsku 
Autor Wiadomość
Post Living Bible - szwedzkie wydanie po polsku
Nie jednokrotnie przekonałem się o doniosłości tego tłumaczenia w moim życiu. Przede wszystkim stara się ono tłumaczyć wiersze NT wskazując istotę problemu, nie uwzględniając przeto dość dokładnie dosłowności, wskazując raczej na "Ducha litery".
Bardzo proszę podzielcie się wrażeniami na temat tego przekładu
I tak wers z apokalipsy zrównujący niewierzących z mordercami tłumaczy zupełnie inaczej -następująco:
"Natomiast przeznaczeniem tchórzliwych, którzy przestają za mną podążać i tych którzy nie dochowują mi wierności, ludzi zepsutych, rozwiązłych, morderców, tych którzy utrzymują kontakt ze światem demonów, przeznaczeniem bałwochwalców i wszystkich kłamców jest jezioro płonące ogniem i siarką. Taka jest powtórna śmierć"

Cieszy mnie że nie ma tu już mowy o niewierzących, bo tak naprawdę niewierzący może trwać przy prawdzie rozumowej - być przy Jezusie (Prawdzie, Życiu, Miłosci), nawet tego nie wiedząc
Jak ktoś chciałby się zapoznać z tym wydaniem biblii bardzo proszę o kontakt na priwa (udostępnię mu link)

Pn maja 25, 2009 2:12
no dobra, mam nadzieję, że mnie nie powieszą za podanie linku do tego wydania. Robię to tylko dlatego, że w Polsce nie było wydane i jest trudne do dostania, pozatym jest już nie wydawane. Dlatego wszystkich, którzy sobie ściągną prosiłbym aby postarali się w miarę możliwości o kopię książkową, jezeli spełnicie ten warunek, myślę, że możecie ściągnąć.
http://chomikuj.pl/greek4you

Pn maja 25, 2009 2:27

To co linkujesz czyli "Słowo życia" było ponownie wydanie (z poprawkami) w 1991 przez instytut AGAPE i jest z łatwością do dostania na Allegro. :-)

Jest też wersja online, która jednak różni się od wersji drukowanych:
http://www.bibleserver.com/go.php?lang= ... f=40001000

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

Pn maja 25, 2009 18:23
Vroobelku skoro jest dostępne to wydanie w Polsce to wycofuje je z linku. Sam kupię to wydanie wydawnictwa "Agape". Jeżeli jest rzeczywiście to samo co moje living bible. I strasznie mnie cieszy że kosztuje tak nie wiele. Niestety to wydanie z linku bardzo się różni od Living bible i to na nie korzyść, przynajmniej w moim odczuciu w wersie Ap 21,8

Pn maja 25, 2009 19:51

Na Allegro jest wydanie II, a Twoje jest I. więc myślę że z racji archiwalnych możesz je zostawić. :)

Co do Twojego fragmentu: w tym wydaniu które mam jest on bardzo podobny: zamiast "tchórzliwych" jest "tchórzy", zamiast "tych którzy utrzymują kontakt" jest "utrzymujących kontakt" - czyli zmiany stylistyczne. Wersja z linka rzeczywiście jest inna, prostsza i (jeśli chodzi o styl) chyba słabsza.

Moje blogi: Świat Czytników, VrooBlog, Blog Biblijny (zawieszony). Moje strony: porównywarka polskich e-booków

Pn maja 25, 2009 19:57
Dobra zostawiam living bible na chomiku - wydanie szwedzkie. Vroobelku bardzo Cię proszę abyś zacytował cały wers Ap21.8 z twojego wydania. Nie jestem dokońca pewny czy to jest to samo co moje

Pn maja 25, 2009 23:52

Dobra zostawiam living bible na chomiku - wydanie szwedzkie. Vroobelku bardzo Cię proszę abyś zacytował cały wers Ap21.8 z twojego wydania. Nie jestem dokońca pewny czy to jest to samo co moje

Wrzuciłem tutaj skan:
http://images38.fotosik.pl/128/119ae146e15befeb.jpg
myślę, że rozstrzygnie Twoje wąpliwości. :)

Śr maja 27, 2009 18:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]