Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 5:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Logika a prawdziwości "jedynej wiary". 
Autor Wiadomość

O tym, co wiecie teraz wszystko,dowiedzielisci sie z okreslionego zrudla. :D
Czy Bog tworzoc swiat , stworzyl i pismo?
A czy nie mogl ktos wynalazc pismenictwo jak np Cyryl i Metodym, którzy chrystianizowali Słowian i wszystko skryc?

Śr maja 27, 2009 19:32

@Johnny: «Nawróćcie się - powiedział do nich Piotr - i niech każdy z was ochrzci się w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych '' ( Dz 2, 38 ). A przecież Wy nie chrzcicie ani w imię Chrystusa, ani na odpuszczenie grzechów.

@jafo: Do Żydów .Nawróćcie się.
Co to znaczy ?
to znaczy zmieńcie swój dotychczasowy styl życia.
jak się zmienicie to sie ochrzcijcie.
ochrzcijcie się w imię Jezusa.
Czyli uznajcie Jezusa który za was oddał życie.
I jak to zrobicie to będziecie mogli mieć odpuszczane wasze grzechy.
Bo do tej pory musieliście skłaać ofiary ze zwierząt aby mieć przebaczone grzechy

Przyznam że w dziedzinie "logiki religijnej" to Jafo ma rację, zresztą KK sam podobnie interpretuje. Wszystko polega na sprawnym przeskakiwaniu między znaczeniem dosłownym a metaforycznym.

np.: znany fragment
"Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne." J 3,16
wg KK ten fragment nie znaczy że wystarczy uwierzyć że Jezus jest Bogiem, ale słowo "uwierzyć" oznacza tu wypełnianie jego woli - czyli niejako wiąże się z moralnością

Cytuj:
"Oto tu jest Mesjasz" albo: "Tam", nie wierzcie! ''
i dalej "Jeśli więc wam powiedzą: "Oto jest na pustyni", nie chodźcie tam!; "Oto wewnątrz domu", nie wierzcie! 27 Albowiem jak błyskawica zabłyśnie na wschodzie, a świeci aż na zachodzie, tak będzie z przyjściem Syna Człowieczego."

Powyższe fragmenty pochodzą z rozdziału pt. "Przyjście Jezusa", którego oczywiście nie należy rozumieć dosłownie a jako "poznanie prawdy o Jezusie - a jest możliwe tylko wtedy gdy JEzus "przychodzi do naszego serca".
Pierwsza część powyższych cytatów to alegoryczne nawiązanie do drugiego przykazania aby Bóg był zawsze na pierwszym miejscu. Ponadto Bóg za pośrednictwem natchnionego autora mówi, że nie da się zamknąć w żadnym fizycznym miejscu i jest wszędzie co świadczy o panteistycznym przekazie:)
Druga część jest to sygnał że jeżeli nie dostanę przekonujących dowodów na istnienie Mesjasza ("jak błyskawica") to wcale nie muszę w niego wierzyć. Zatem Biblia błogosławi ateizm :D Alleluja

Jak wam się podoba mój kaznodziejski wykład? Interpretacja wg "logiki religijnej" bardzo rozwija kreatywność - wszystko jest możliwe.

Śr maja 27, 2009 21:21

Przyznam że w dziedzinie "logiki religijnej" to Jafo ma rację
Przyznaję, że popełniłem błąd: powinno być Jafo ma rację i Johnny ma rację, a zarazem obaj jej nie mają. Ja też mam i nie mam racji. Relacje opisałem we wzorze - wg pradawnych zasad "logiki religijnej":
Cytuj:

[WIDZI_MI_SIĘ] = Metafora lub [WIDZI_MI_SIĘ] = dosłowność
[[moja interpretacja]*[współcz. WIDZI_MI_SIĘ]]*INTENCJA = moja prawda
moja prawda > twoja prawda czyli
moja prawda = najlepsza prawda

:)

Śr maja 27, 2009 21:57

Jak wam się podoba mój kaznodziejski wykład?

Jestem pod wrazeniem, jak założysz kościoł to ja zostane jego wiernym :D:P

A tak na serio, to własnie interpretacji brzmiących "logicznie" może być wiele, a Ty człowieku bądz mądry ktorą wybrać.

A jeszcze pozwolę sobie rozwinąć Twój wywód /by sobie zasłuzyc na bycie wiernym :P/
-
Cytuj:
Druga część jest to sygnał że jeżeli nie dostanę przekonujących dowodów na istnienie Mesjasza ("jak błyskawica") to wcale nie muszę w niego wierzyć.

nawet nie "nie muszę", co "nie powinienem" ponieważ wszystko inne to mogą być zwodnicze Wydaje_mi_się czyli fałszywi prorocy, którzy wskazują dziwne miejsca przebywania Jezusa. Musimy więc czekać na grom, który da na nam pewność.

Ps. do Groma
Gromie, proszę nie pakuj się tu z tą pewnością, bo wtedy na pewno w nic nie uwierzymy :P:D

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Śr maja 27, 2009 22:41
zbanowany na stałe

Cytuj:
kiedyś ludzie wierzyli ze na marsie istnieje życie.

1. Kto? Nazwiska!
2. Jak obaliłeś tę koncepcję?

1 nazwisk nie znam .Wystarczy że poszukasz w internecie jak przez radio w ameryce przed wojną zrobiono panikę że Marsjanie przyjechali na ziemię.
Radio pozwalało na żywy kontakt z tysiącami, a później – z milionami odbiorców. ... o inwazji Marsjan na Stany Zjednoczone, wywołując panikę na wielką skalę. ... "Po pojawieniu się telewizji Stany Zjednoczone nie były Ameryką z dodaną ...
www.winter.pl/internet/w0740.html -

2 Dziś naukowcy "jeżdzą" na marsa i wimy juz że marsjan tam nie ma.

Cz maja 28, 2009 6:58
zbanowany na stałe

:D Alleluja

Jak wam się podoba mój kaznodziejski wykład? Interpretacja wg "logiki religijnej" bardzo rozwija kreatywność - wszystko jest możliwe.

Bardzo piękny wykład .
Niestety bez znajomości realiów i tematu.
Z Biblią to jest tak jak z szyfrem. Jeśli nie masz kodu do szyfru to go nie odczytasz .
Przeczytasz jakis tekst o niczym albo rząd cyferek.
Biblia tez ma swój "kod" .

Co to znaczy?
Otóż Bóg nakazał spisać Biblie dla ludzi .Ale tylko dla tych ludzi którzy naprawdę chcą go poznać i chcą sie stosować do jego zasad.
prosty przykład.

Daniel pisał swoja księgę . Przy końcu napisał.:
Dn 12:8-12 Br „Słyszałem te słowa, ale ich nie rozumiałem. A potem sam zapytałem: Panie mój, a jaki będzie ten koniec?(9) Wtedy on powiedział: Odejdź, Danielu! Słowa te muszą pozostać zamknięte i zapieczętowane, dopóki nie nadejdą dni ostateczne.(10) Bardzo wielu będzie obmytych, wybielonych, oczyszczonych. A przewrotni nadal będą czynić zło; bezbożni nie zrozumieją niczego. Zrozumieją to tylko mądrzy

a więc Daniel pisał coś czego nie rozumiał.
Dlaczego nie rozumiał?
Bo te słowa które pisał nie były przeznaczone dla niego i na jego czasy ale dla kogo innego .
I tylko ktoś "inny" który ma "klucz-szyfr" jest w stanie zrozumieć .
1Kor 2:14 Br "Człowiek zmysłowy bowiem nie pojmuje tego, co jest z Bożego Ducha. Głupstwem mu się to wydaje i nie jest zdolny pojąć, bo tylko Duchem można to zrozumieć."

Lk 24:45 Br "Wtedy też oświecił ich umysły tak, aby mogli zrozumieć Pisma."

Mk 6:52 Br "I jeszcze więcej dziwili się między sobą, bo nic nie rozumieli ze sprawy chleba, ponieważ umysły ich były zaślepione."
Dn 2:22 Bw "On odsłania to, co głębokie i ukryte; wie co jest w ciemnościach, u Niego mieszka światłość."

A żeby to lepiej pojąć. napiąłeś Alleluja .
a wiesz co to oznacza?
Pewnie nie.

Cz maja 28, 2009 7:17

Alleluja - od Hallelujah - chwalcie Jah /jesli coś nie pokręciłam/ :)

/Jacek Kaczmarski/

Cz maja 28, 2009 13:38
zbanowany na stałe

Alleluja - od Hallelujah - chwalcie Jah /jesli coś nie pokręciłam/ :)

dobrze.
karwoch pisze chwalcie Jahwe a przecież nie wierzy w Jahwe

Cz maja 28, 2009 14:56

Jahwe/Allah/Jezus. Co za różnica jak Bóg się zwie. Bóg jest Bóg.

Cytuj:
Z Biblią to jest tak jak z szyfrem. Jeśli nie masz kodu do szyfru to go nie odczytasz .
Przeczytasz jakis tekst o niczym albo rząd cyferek.
Biblia tez ma swój "kod" .

Skąd Ty to wytrzasnąłeś???! To co, Biblia została napisana tylko i wyłącznie na pożytek Świadków Jehowy, aby mogli sobie poczytać i być zbawionym? Biblia jest dla ludzi, miała być dla każdego, ale już nie jest bo ludzie ją przeinaczyli i powstało mnóstwo sekt które uważają że tylko one mają rację i tylko one są oświecone. A i tak wszystkie opierają się nie o bezpośrednie słowa Boga do człowieka a opisach ludzi którzy żyli dawno temu i opisywali to co widzieli. A Ty się w tym szyfru doszukujesz.

Cz maja 28, 2009 17:32

Radio pozwalało na żywy kontakt z tysiącami, a później – z milionami odbiorców. ... o inwazji Marsjan na Stany Zjednoczone, wywołując panikę na wielką skalę. ... "Po pojawieniu się telewizji Stany Zjednoczone nie były Ameryką z dodaną ...

To było słuchowisko radiowe "Wojna światów" - na podstawie książki George'a Wellesa. Równie dobrze mógłbyś twierdzić, że ludzie wierzą w istnienie żywych dinozaurów współcześnie i jako dowód podać Park Jurajski.

Cz maja 28, 2009 17:46

Tylko że "Wojna światów" wywołała autentyczną histerię wśród ludzi, bo została wzięta za prawdę :)

Cz maja 28, 2009 18:36

To było słuchowisko radiowe "Wojna światów" - na podstawie książki George'a Wellesa.

Wellsa

tylko nie mow, że się czepiam, Witoldzie :przytul:

/Jacek Kaczmarski/

Cz maja 28, 2009 22:58
zbanowany na stałe

Jahwe/Allah/Jezus. Co za różnica jak Bóg się zwie. Bóg jest Bóg.

Bóg jest Bóg ale który?
Cytuj:

Skąd Ty to wytrzasnąłeś???! To co, Biblia została napisana tylko i wyłącznie na pożytek Świadków Jehowy, aby mogli sobie poczytać i być zbawionym?

znów nie czytasz. Gdzie tak napisałem.?
Cytuj:
Biblia jest dla ludzi, miała być dla każdego,

1 gdzie tak powiedziano?
2 czytałeś wersety które cytowałem ? Jesli tak to po co były pisane?
3 jeślsi dla każdego to wyjaśnij mi te wersety

Ap 11:8 Bw "A ich trupy leżeć będą na ulicy wielkiego miasta, które w przenośni nazywa się Sodomą i Egiptem, gdzie też Pan ich został ukrzyżowany."

Ap 22:2 Bw "Na środku ulicy jego i na obu brzegach rzeki drzewo żywota, rodzące dwanaście razy, wydające co miesiąc swój owoc, a liście drzewa służą do uzdrawiania narodów."

Cytuj:
ale już nie jest bo ludzie ją przeinaczyli i powstało mnóstwo sekt które uważają że tylko one mają rację i tylko one są oświecone.

a o czym ja pisałem? że wszyscy nie mogą zrozumieć prawdy biblijnej .
ale chcieliby a wiec wymyślają różne teorie
Cytuj:
A i tak wszystkie opierają się nie o bezpośrednie słowa Boga do człowieka a opisach ludzi którzy żyli dawno temu i opisywali to co widzieli. A Ty się w tym szyfru doszukujesz.

Rozumiem, że jak coś jest napisane, to już nie może to pochodzić od Boga i nie może być prawdziwe?
Logiki w tym brak ....i tak powstają sekty właśnie.

Pt maja 29, 2009 6:29
zbanowany na stałe

jafo napisał(a):

To było słuchowisko radiowe "Wojna światów" - na podstawie książki George'a Wellesa. .

no i jaki z tego wniosek.
Uwierzyli w Marsjan na podstawie sluchowiska .
nawet ich nie widzieli a juz panikowali.

Pt maja 29, 2009 6:31
zbanowany na stałe

Tylko że "Wojna światów" wywołała autentyczną histerię wśród ludzi, bo została wzięta za prawdę :)

Witold nie doczytał do końca wiec ...skąd może wiedzieć

Pt maja 29, 2009 6:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona