Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 22:48

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1494 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 100  Następna strona
 Wszystko o rządzących i opozycji w Polsce, cz.4 
Autor Wiadomość

Stocznia Gdańsk: wieże wiatrowe zamiast statków

Wielki sukces PO, brawo!

Śr maja 27, 2009 15:43

Za TVN24:

Wielki sukces PO, brawo!

Jaki sukces? Należałoby zaorać ten skandal gospodarczy i czarna dziurę w której utonęły miliardy NASZYCH podatków. Kto za to znowu zapłaci? :-)

Śr maja 27, 2009 18:27
A dalej ciągnąć tym sposobem myślenia Rakoczego, wywieść pracowników stoczni na Sybir i mielibyśmy spokój i sielankę.
Jeszcze tylko bezrobotnych powystrzelać i bylibyśmy baśniową krainą wszelakiego dobrobytu, którym kierowali by tacy mądrale (to tylko eufemizm) jak Rakoczy i TUSK.
Ile jeszcze tak debilnych pomysłów zobaczymy na tym forum w wykonaniu popleczników jedynie słusznej partii?

Śr maja 27, 2009 18:43

To nie debilne pomysły, tylko gospodarka wolnorynkowa. Zakład nierentowny albo źle zarządzany musi upaść

Śr maja 27, 2009 20:08

Powiedziałbym, że to teoria gospodarki wolnorynkowej. Do niedawna jako wzorcowe implementacje liberalnych recept rynkowych podawane były USA czy Wielka Brytania i sprawa była w miarę prosta: dobra teoria i sprawdza się w praktyce. Okazało się jednak, że do czasu... Wydarzenia minionego i bieżącego roku w USA czy GB to zaprzeczenie liberalizmu. Nacjonalizacja banków i ubezpieczycieli, programy pomocowe dla GM i Chryslera to tylko najbardziej znane przykłady. Zamiast zasady "zakład nierentowny albo źle zarządzany musi upaść" mamy "zbyt duży aby upaść". Pomaga się bankom, aby wyprowadzić je na prostą, a przecież to prywatny kapitał miał być tym, który gwarantuje lepsze zarządzanie i wyższą efektywność. Obniża się stopy procentowe poniżej inflacji i drukuje mnóstwo pustego pieniądza (Rezerwa Federalna kupuje rządowe obligacje, czyli coś w rodzaju finansowego perpetuum mobile), pomaga w spłatach kredytu. Pewnie zapomniałem jeszcze kilka grzechów popełnionych w USA przeciwko liberalnemu dekalogowi ;)

Dla mnie, jako zwolennika oceny "po owocach", teorie wolnorynkowe mocno straciły na atrakcyjności.

Śr maja 27, 2009 22:44

Ile jeszcze tak debilnych pomysłów zobaczymy na tym forum w wykonaniu popleczników jedynie słusznej partii?

Hmm... może takich jak zwiększanie w kryzysie zadłużenia państwa? Albo ratowanie przedsiębiorstw bankrutów za MOJE pieniądze nie pytając MNIE o zadanie? Albo coś innego , co światły Jedyny w Dwóch Osobach Wódz Wymyśli i do wierzenia zapoda Wiernym wyznawcom Z OSirisem na czele ;-)
BTW: Robotnik ze stoczni guano mnie obchodzi. Jeśli mu zakład pada to jego problem , nie mój. A jesli jest dobrym fachowcem to robotę znajdzie. Choćby i przy wiezach wiatrowych , które wymagają podobnych technologii co kadłuby statków. ;-)

Śr maja 27, 2009 22:45
Za TVN24:

Wielki sukces PO, brawo!

PIS-u :D
To rząd Kaczyńskiego sprzedał stocznię prywatnemu ukraińskiemu inwestorowi, nie znając jego planu restrukturyzacji, zatrrudnienia, profilu produkcji.
A PO musi teraz żreć tą żabę.

Cz maja 28, 2009 6:41
Cytuj:
To nie debilne pomysły, tylko gospodarka wolnorynkowa.

Już chciałem Ci odpowiedzieć, kiedy zauważyłem, że rozumnie odpisał SweetChild.
Cała teoria wolnego rynku i jej niewidzialnej reki upadł z hukiem i teraz biliony dolarów i euro musimy płacić MY.
Rakoczy napisał:
Cytuj:
Jeśli mu zakład pada to jego problem , nie mój.

Choć jesteś wrednym egoistą, to i tak Ciebie dotkną te zamknięcia i zwolnienia z pracy.
Rykoszetem odbije się to na wszystkich, bo przecież trzeba płacić odprawy, zasiłki dla bezrobotnych......etc.
Rząd podniesie podatki, odbierze 1% za składkę rentową, podwyższy akcyzę na paliwo, prąd, gaz i g.............. będziecie mieli z tego, że zmniejszy nam wydatki o 17 zł za abonament skoro przyd.u.pi z innej strony.

Cz maja 28, 2009 6:54
Rykoszetem odbije się to na wszystkich, bo przecież trzeba płacić odprawy,.

A od kiedy to rżąd MUSI płacić odprawy pracownikom prywatnych przedsiębiorstw???

Cz maja 28, 2009 7:28
osiris napisał(a):
Rykoszetem odbije się to na wszystkich, bo przecież trzeba płacić odprawy,.

A od kiedy to rżąd MUSI płacić odprawy pracownikom prywatnych przedsiębiorstw???

Nie łap za słówka, jak zwał tak zwał (chodzi o odszkodowania), ale jak sie lepiej przez to poczujesz i nasz portfel to tak jak w tym linku"
http://www.msp.gov.pl/wai/pl/29/5569/Protokol_ustalen_ze_zwiazkami_zawodowymi_Stoczni_Gdynia_i_Stoczni_Szczecinskiej_.html

Cz maja 28, 2009 7:36
Nie łap za słówka, jak zwał tak zwał (chodzi o odszkodowania), ale jak sie lepiej przez to poczujesz i nasz portfel to tak jak w tym linku"
http://www.msp.gov.pl/wai/pl/29/5569/Pr ... kiej_.html[/url,

Nie słówka i nie jak zwał tak zwał - liczą sie konkretne fakty dotyczące stoczni gdańskiej.
Podaj link do ustaleń w sprawie stoczni gdańskiej z ukraińskim inwestorem.
Aktualne dot. gdyńskiej i szczecińskiej napewno nijak się mają do tych z przed 2 lat.

Cz maja 28, 2009 7:45
Alus, ja odpowiadam przede wszystkim Rakoczemu, że koszty społeczne - niezaprzeczalne - będą płacone przez ogół obywateli, a TY chcesz mnie punktować co do szczegółów.
Myślisz, że tymi wyliczankami i czepianiem się szczegółów mnie wnerwisz, to się mylisz.
Jestem spokojny jak dziecko.
Te Twoje wywody to zasłona dymna mająca przykryć prawdziwe problemy toczące państwo.
Takie PO-wskie zagrywki.

Cz maja 28, 2009 8:02
Nie jest moim zamiarem wnerwiać Cię...ale dyskutuj merytorycznie.
Koszty upadłości każdej firmy rzutują na stan gospodarki państwa.
Ale stocznia gdańska nie jest pępkiem świata, że sprzedana prywatnemu inestorowi, obligatoryjnie musi być utrzymywana przez ogół obywateli państwa.

Cz maja 28, 2009 8:05
Takie PO-wskie zagrywki.

A o PiS-owskich zagrywkach mówi europoseł Libicki
http://www.tvn24.pl/-1,1602492,0,kaczyn ... omosc.html
Gardzi kolegami z partii....a stoczniowcami?

Cz maja 28, 2009 8:23

Cała teoria wolnego rynku i jej niewidzialnej reki upadł z hukiem i teraz biliony dolarów i euro musimy płacić MY.

Ale nie masz chyba na myśli obecnego niby-kryzysu? Bo on ma tyle wspólnego z gospodarką wolnorynkową, ile koń z koniakiem. Kiedy więc teoria wolnego rynku upadła, bo chyba przeoczyłem?

Cz maja 28, 2009 8:39
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1494 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 100  Następna strona