Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 19:24

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1029 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 69  Następna strona
 kilka pytań do Świadków J. 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

jafo napisał(a):
ŚJ tez czynią to na jego pamiątkę .ale raz w roku .
tak jak to czynili apostołowie.

To może mnie oświecisz, i zrobisz zestawienie, jak robili to Apoostołowie, i jak to czynią dziś ŚJ ?. Pewnie się zdziwisz - ale to dwia różne ryty. haha :o :D

Każde święto obchodzi sie raz w roku.
Żydzi tak mieli i Jezus ustanowił pamiątkę nie przypadkiem w w dniu paschy.

To że ktoś potem sobie ubzdurał ze ma to być codziennie lub raz na tydzień do tego w niedziele a nie w sobotę to inna sprawa.

Świeto pamiątki którą ustanowił Jezus obchodzono raz w roku.
Oczywiście że jak chcemy to łamanie chleba które opisuje w Biblia(że tak czynili uczniowie) ktoś podpasuje do pamiątki.

Ale niestety to nie jest obchodzenie tego święta które ustanowił Jezus.
Święto to, tak jak wcześniej pascha, miałoby świętem coś upamiętniającym a nie codzienną rutynową czynnością.

Cz maja 28, 2009 7:33

O święcie Paschy (które było raz w roku) a jest w prostej lini poprzednikiem świat wielkanocnych pisałem. Od 3,5 tysiąca lat świeto to ma ściśle określoną date i odbywa się raz w roku.

Litości! nie każde łamanie chleba ani spozywanie posiłku to od razu była Pascha. Poza tym zwrot "łamanie chleba" to zwrot techniczny. Żydzie piekli małe okrągłe placki które stawał się twarde po ostygnieciu, były trwałe (dobre jedzenie na podróż - coś jak sucharki :) ). Aby więc go jeśc trzeba go było połamać. Co więcej w żadnym z fragmentów w których wyraźnie chodzi o Pasche nie ma mowy o robieniu tego co tydzień.

Wojtku, a wersety z 2 rozdziału Dziejów o "trwaniu w" odnoszą się do komuny jerozolimskiej która była zdarzeniem przejściowym. Posypałeś wersetami ale do omawianego tematu są one nie adekwatne.

Poza tym ŚJ nie obchodzą Eucharystii (to jest sakrament Kościoła Katolickiego a u ŚJ nie ma sakramentów) tylko święto Pamiątki (to czyńcie na moją pamiątke) Śmierci Chrystusa.
Więc nie myl Świeta z Sakramentem

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Cz maja 28, 2009 9:57

Dzięki, Jafo, Arkana :) rozumiem o co Wam chodzi.
Powiedzcie mi jeszcze jedno - te codzienne spotkania na łamaniu chleba były wg Was tylko towarzyskim spotkaniem umacniającym więzi w zborze? Bo nie wiem jak to tłumaczyć w myśl tego, co już napisaliście.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Cz maja 28, 2009 13:35
zbanowany na stałe

Dzięki, Jafo, Arkana :) rozumiem o co Wam chodzi.
Powiedzcie mi jeszcze jedno - te codzienne spotkania na łamaniu chleba były wg Was tylko towarzyskim spotkaniem umacniającym więzi w zborze? Bo nie wiem jak to tłumaczyć w myśl tego, co już napisaliście.

Pewnie tak. spotkania i rozmowy o Bogu zacieśniały więzi miedzy uczniami.
teraz przecież już nie "imprezowali" z innym wiec takie spotkania ich pokrzepiały.

Cz maja 28, 2009 15:13

Schodzenie się jako Kościół (por. 1Kor 14:23, 26)

1Kor 14:23,26 BT
„Kiedy się przeto zgromadzi cały Kościół i wszyscy poczną korzystać z daru języków, a wejdą podczas tego ludzie prości oraz poganie, czyż nie powiedzą, że szalejecie?[......] (26) Cóż więc pozostaje, bracia? Kiedy się razem zbieracie, ma każdy z was już to dar śpiewania hymnów, już to łaskę nauczania albo objawiania rzeczy skrytych, lub dar języków, albo wyjaśniania: wszystko niech służy zbudowaniu.”

nie odbywało się przecież raz w roku, analogicznie jest więc z Eucharystią [łamanie chleba] . Trudno też przypuszczać, że wspomniane spory występowały tylko raz w roku. Dziwne byłoby też to, że Apostoł piętnuje brak spożywania Wieczerzy Pańskiej dopiero po kilku latach, gdyby rzeczywiście praktykowano Wieczerzę tylko jako rocznicę (Apostoł Paweł mówi w liczbie mnogiej o spotkaniach chrześcijańskich).

Cz maja 28, 2009 15:17

Powszechność spożywania Ciała i Krwi Pańskiej i częste celebrowanie, potwierdzają też wypowiedzi Ojców Kościoła.

Gdyby teksty te nie mówiły o Eucharystii, to by się okazało, że Dzieje Apostolskie, opisujące działalność chrześcijan w latach 33-63 przemilczały tak ważną sprawę jaką było sprawowanie Wieczerzy Pańskiej!

ŚJ na potwierdzenie swojej błędnej teorii często posługują się argumentem, że użyte przez Jezusa słowo „Pamiątka” (Łk 22:19), dowodzi spożywania raz w roku Ciała i Krwi Pańskiej. W rzeczywistości jednak jest to blef, ponieważ wypowiedź Chrystusa o kobiecie, która wylała na Niego olejek:

Mt 26:13 Bw
„Zaprawdę powiadam wam, gdziekolwiek na całym świecie będzie zwiastowana ta ewangelia, będą opowiadać na jej pamiątkę i o tym, co ona uczyniła.”

nie oznacza przecież, że tylko raz w roku będziemy wspominać tę niewiastę i ten fakt (por. znaczenie słowa „pamiątka” Wj 17:14, Joz 4:7, Ps 30:5). Słowa: „to czyńcie na moją pamiątkę” (Łk 22:19) są uzupełnieniem słów: „Bierzcie i jedzcie...” (Mt 26:26), a większość ŚJ wbrew temu nie spożywa ich emblematów. Jezus wyraźnie powiedział:

1Kor 11:25 Bw
"Podobnie i kielich po wieczerzy, mówiąc: Ten kielich to nowe przymierze we krwi mojej; to czyńcie, ilekroć pić będziecie, na pamiątkę moją."

co samo sugeruje, że pamiątka nie musi być obchodzona tylko raz w roku. Przecież NT nie nakazuje spożywania Eucharystii tylko raz w roku. Również Jezus nie wypowiedział się wyraźnie, jak często należałoby obchodzić Pamiątkę jego śmierci. Jezus zapowiadając ustanowienie Eucharystii nie twierdził, że będziemy spożywać ją tylko raz w roku (J 6:53-56). To samo dotyczy zapowiedzi prorockiej z tym związanej ze ST (Ml 1:11). Mannę, która była zapowiedzią Eucharystii spożywano często, nawet co dnia, podobnie jest z „prawdziwym pokarmem” J 6:55.

Poproszę więc ŚJ o przedstawienie dowodów, że pierwsi chrześcijanie obchodzili Eucharystię raz w roku oraz, że biblia mówi gdzieś o "obserwatorach". Gdzie jest w NT zakaz spożywania emblematów dla tych, których ŚJ nazywają „drugimi owcami”?

Pan Jezus bowiem przyrównał swe Ciało do manny, którą na pustyni jedli wszyscy Żydzi, aby przeżyć (J 6:32-35). Tak samo wszyscy, którzy chcą żyć wiecznie, powinni spożywać Jego Ciało (J 6:50, 53, 57). Słowa te zostały wypowiedziane do wszystkich ludzi: „To powiedział ucząc w synagodze w Kafarnaum” (J 6:59), a nie tylko do Apostołów. To, że Chrystusowi w tej wypowiedzi (J 6:53) chodziło o rzeczywiste spożywanie Ciała i Krwi potwierdza to, że Żydzi podobnie jak przed daniem im kiedyś rzeczywistej manny i wody, szemrali (J 6:41 > Wj 16:2) i sprzeczali się (J 6:52 > Lb 20:13).

Baranka paschalnego spożywali wszyscy Izraelici. Ci którzy chcieli żyć, mieli też krwią tego baranka pokropić odrzwia i progi domu (Wj 12:7-13). Tym barankiem jest dla nas Jezus gładzący grzechy świata (J 1:29, 1Kor 5:7). 1Kor 11:26-29 mówiąc o Wieczerzy Pańskiej, nie ogranicza jej do grona Apostołów, lecz nakazuje spożywać ją wszystkim godnym chrześcijanom. Mało dowodów, że Eucharystia jest dla wszystkich?

Uważam, że dobrze, że ŚJ nie uważając się za uczestników Przymierza i nie spożywają chleba i wina, bo te nie są wobec tego dla nich.

Cz maja 28, 2009 16:22

Schodzenie się jako Kościół (por. 1Kor 14:23, 26)

1Kor 14:23,26 BT
„Kiedy się przeto zgromadzi cały Kościół i wszyscy poczną korzystać z daru języków, a wejdą podczas tego ludzie prości oraz poganie, czyż nie powiedzą, że szalejecie?[......] (26) Cóż więc pozostaje, bracia? Kiedy się razem zbieracie, ma każdy z was już to dar śpiewania hymnów, już to łaskę nauczania albo objawiania rzeczy skrytych, lub dar języków, albo wyjaśniania: wszystko niech służy zbudowaniu.”

nie odbywało się przecież raz w roku, analogicznie jest więc z Eucharystią [łamanie chleba] . Trudno też przypuszczać, że wspomniane spory występowały tylko raz w roku. Dziwne byłoby też to, że Apostoł piętnuje brak spożywania Wieczerzy Pańskiej dopiero po kilku latach, gdyby rzeczywiście praktykowano Wieczerzę tylko jako rocznicę (Apostoł Paweł mówi w liczbie mnogiej o spotkaniach chrześcijańskich).

To że chrzescijanie z jednego miasta się regularnie spotykali nie znaczy że za każdym razem odprawiali rytuał łamania chleba i picia wina(ciekawe że katolicyzm ograniczył sie tylko do chleba) na pamiątkę Jezusa.
W tym liście wyraźnie jest to rozgraniczone: w 11 rozdziale Paweł powtórzył jak ma wyglądać upamietnianie śmierci Jezusa (święto) a w 14 rozdziale pisał o regularnych zgromadzeniach. Ani słowa o sakramencie. Święto było obchodzone raz w roku. Wyrwanie z niego spożywania chleba i wina, i włożenie tego w regularne zgromadzenia nastapiło później. Jeszcze później zmieniono date święta i zmodyfikowano spożywanie (prawosławni do dziś spożywają także wino)

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]

Cz maja 28, 2009 16:28

Wojtku, gdyby było tak jak piszesz, że od pocżatku apostołowie spożywali chleb i wino na pamiatke Jezusa co tydzień to odpowiedz mi na dwa pytania:
1. Skąd się wzięły Święta Wielkanocne?
2. Skoro jesteś uczestnikiem przymierza czemu nie spożywasz wina jak apostołowie? Tylko chleb? Jesteś tylko w połowie jego uczestnikiem?

Cz maja 28, 2009 16:40

Cytuj:
W tym liście wyraźnie jest to rozgraniczone: w 11 rozdziale Paweł powtórzył jak ma wyglądać upamietnianie śmierci Jezusa (święto) a w 14 rozdziale pisał o regularnych zgromadzeniach. Ani słowa o sakramencie. Święto było obchodzone raz w roku. Wyrwanie z niego spożywania chleba i wina, i włożenie tego w regularne zgromadzenia nastapiło później. Jeszcze później zmieniono date święta i zmodyfikowano spożywanie (prawosławni do dziś spożywają także wino)

Jezus spożywając ze swymi uczniami Baranka Paschalnego upamiętniał żydowskie święto Paschy.

Mt 26:17 BT "W pierwszy dzień Przaśników przystąpili do Jezusa uczniowie i zapytali Go: Gdzie chcesz, żebyśmy Ci przygotowali Paschę do spożycia?"

Paschę obchodzono raz w roku dnia 14 Nissan po zachodzie słońca.

Święto to upamiętniało wyjście narodu żydowskiego z niewoli w Egipcie.

Jednak podczas tego święta Jezus ustanowił nowe święto ,które miało upamiętniac jego śmierc.
Czyli w miejsce żydowskiej Paschy chrześcijanie odtąd mieli obchodzic tego samego dnia po zachodzie słońca Wieczerzę Pańską.
Polegała ona na spożywaniu chleba i wina symbbolizujących ciało i krew Jezusa przelaną na Golgocie.

Co ciekawe to chrześcijańskie święto także nazwano Paschą.

1Kor 5:7 BT "Wyrzućcie więc stary kwas, abyście się stali nowym ciastem, jako że przaśni jesteście. Chrystus bowiem został złożony w ofierze jako nasza Pascha."

Pascha nigdy nie była obchodzona w innym terminie niż 14 Nissan po zachodzie słońca.

Cz maja 28, 2009 19:56

Wojtku, gdyby było tak jak piszesz, że od pocżatku apostołowie spożywali chleb i wino na pamiatke Jezusa co tydzień to odpowiedz mi na dwa pytania:
2. Skoro jesteś uczestnikiem przymierza czemu nie spożywasz wina jak apostołowie? Tylko chleb? Jesteś tylko w połowie jego uczestnikiem?

Ad 1.
Święto nazywamy Niedzielą Zmartwychwstania Pańskiego, gdyż wydarzenie to miało miejsce w niedzielę. Uroczystość Zmartwychwstania nazywamy również Wielkanocą - czyli wielką nocą, bowiem cud zmartwychwstania Jezusa Chrystusa dokonał się nad ranem, o świcie, około godziny czwartej. Ponieważ zaś cud zmartwychwstania jest największy jaki w życiu Jezusa Chrystusa się dokonał, dlatego słusznie noc tego cudu nazywamy wielką.

Wielkanoc jest pierwszym i najdawniejszym świętem w kościele. Obchodzili go Apostołowie w tym samym czasie, kiedy Żydzi obchodzili swoją Paschę, gdyż cud zmartwychwstania dokonał się w dzień po uroczystości Paschy. Paschę Izraelici obchodzili na pamiątkę wybawienia ich z niewoli egipskiej. W tym samym czasie przypada śmierć P. Jezusa i Jego zmartwychwstania jako tajemnica naszego odkupienia, wybawienia z niewoli szatana i wprowadzenia nas do ziemi obiecanej, od niebieskiego Ojca.

Ad 2.
Tak się składa, że KRzK daje mi możliwość przyjmowania Komunii pod dwoma postaciami w każdą niedzielę, we wspólnocie, której jestem.[/code]

Cz maja 28, 2009 22:13

arcana85 napisał(a):

Ad 1.
Święto nazywamy Niedzielą Zmartwychwstania Pańskiego, gdyż wydarzenie to miało miejsce w niedzielę. Uroczystość Zmartwychwstania nazywamy również Wielkanocą - czyli wielką nocą, bowiem cud zmartwychwstania Jezusa Chrystusa dokonał się nad ranem, o świcie, około godziny czwartej. Ponieważ zaś cud zmartwychwstania jest największy jaki w życiu Jezusa Chrystusa się dokonał, dlatego słusznie noc tego cudu nazywamy wielką.

Wielkanoc jest pierwszym i najdawniejszym świętem w kościele. Obchodzili go Apostołowie w tym samym czasie, kiedy Żydzi obchodzili swoją Paschę, gdyż cud zmartwychwstania dokonał się w dzień po uroczystości Paschy. Paschę Izraelici obchodzili na pamiątkę wybawienia ich z niewoli egipskiej. W tym samym czasie przypada śmierć P. Jezusa i Jego zmartwychwstania jako tajemnica naszego odkupienia, wybawienia z niewoli szatana i wprowadzenia nas do ziemi obiecanej, od niebieskiego Ojca.

Ad 2.
Tak się składa, że KRzK daje mi możliwość przyjmowania Komunii pod dwoma postaciami w każdą niedzielę, we wspólnocie, której jestem.[/code]

Wojtek37 napisał(a):
arcana85 napisał(a):

Ad 1.

Bardzo ładnie. Ale w takim razie nie dostrzegasz tożsamości upamietniania śmierci Jezusa ze spozywanie na tą pamiątkę chleba i wina? (chleb i wino, "tak czyńcie na moją pamiątke" - obie te sprawy wiążą się z datą Paschy) Zgadza się juz apostołowie raz w roku wtedy gdy wypadała żydowska Pascha upamietniali śmierć Chrystusa. W jaki sposób? Ano sporzywając chleb i wino.
Jak widzisz rozejście się tych dwóch elementów nastąpiło po czasach apostolskich.
Chyba zostało to wystarczająco ukazane.

Wojtek37 napisał(a):
Ad 2.
Tak się składa, że KRzK daje mi możliwość przyjmowania Komunii pod dwoma postaciami w każdą niedzielę, we wspólnocie, której jestem.

No to jesteś w uprzywilejowanej pozycji. A co z dziesiątkami milionów innych katolików którzy sporzywają tylko chleb? Są mniej godni tego przymierza niż Ty? Tylko po części w nim uczestniczą?

Pt maja 29, 2009 11:07

To może nie do końca mnie zrozumiałeś. Pisałem że jedynym "zewnetrznym wplywem" było boskie natchnienie. Wpływy te nie wiązaly się ze sfera ludzką Wink Więc gdy już coś natchniony pisarz napisąl to nie było zmieniane (nie licząc drobych zmian związanych z kopiowaniem rękopisów i tłumaczeniem na inne języki)

A odpowiedz mi - Biblia jest natchniona, więc nie było zmian i obcych wpływów, czy nie było zmian i obcych wpływów, i dlatego Biblia jest natchniona ? Nawiasem mówiąc, tłumaczenia często zawierały zmiany w stosunku do oryginałów - np. tekst oryginalny Ez 34, 16 brzmi: " (...) chorą umocnię, a tłustą i mocną zniszczę ", natomiast LXX ma w tym miejscu " będę ochraniał ". Różnica raczej zasadnicza.

Cytuj:
Nie chce się wdawać w szczegoły doktrynalne, ale na Jezusie spełniło się ponad 300 proroctw, i z taką pewnością osadzasz że wśród nich nie było nic o zmartwychwstaniu?

Mądrzejsi ode mnie napisali na ten temat grube tomy.

Cytuj:
Zgadzam sie że to ciekawa konstatacja. To drugie (po stosunko do Biblii jako żródła objawienia) źródło różnic teologicznych. Kazda religia jedne fragmenty tłumaczy doslownie a inne symbolicznie. Skąd wiadomo która robi to najmniej arbitralnie?

Największe zaufanie budzi ta, która nie boi się tłumaczyć zarówno dosłownie, jak i symbolicznie. Np. katolicyzm.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So maja 30, 2009 20:54

Cytuj:
To może nie do końca mnie zrozumiałeś. Pisałem że jedynym "zewnetrznym wplywem" było boskie natchnienie. Wpływy te nie wiązaly się ze sfera ludzką Wink Więc gdy już coś natchniony pisarz napisąl to nie było zmieniane (nie licząc drobych zmian związanych z kopiowaniem rękopisów i tłumaczeniem na inne języki)

A odpowiedz mi - Biblia jest natchniona, więc nie było zmian i obcych wpływów, czy nie było zmian i obcych wpływów, i dlatego Biblia jest natchniona ?

Sprecyzuj co rozumiesz przez "obce wpływy"

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Nie chce się wdawać w szczegoły doktrynalne, ale na Jezusie spełniło się ponad 300 proroctw, i z taką pewnością osadzasz że wśród nich nie było nic o zmartwychwstaniu?

Mądrzejsi ode mnie napisali na ten temat grube tomy.

mogą sie mylić :D

Johnny99 napisał(a):

Cytuj:
Zgadzam sie że to ciekawa konstatacja. To drugie (po stosunko do Biblii jako żródła objawienia) źródło różnic teologicznych. Kazda religia jedne fragmenty tłumaczy doslownie a inne symbolicznie. Skąd wiadomo która robi to najmniej arbitralnie?

Największe zaufanie budzi ta, która nie boi się tłumaczyć zarówno dosłownie, jak i symbolicznie. Np. katolicyzm.

Wszystkie tak robią. Więc wszystkim ufasz?

Wt cze 02, 2009 21:55

Sprecyzuj co rozumiesz przez "obce wpływy"

Chodzi o pozaizraelskie inspiracje. Kodeks Hammurabiego to już taki truizm. Ale niedawno spotkałem się z ciekawą publikacją nt. Psalmu 110, który miałby pochodzić z literatury dworskiej ludów ugaryckich. O to mniej więcej chodzi.

Cytuj:
mogą sie mylić

Z całą pewnością, i nikt dotąd tego nie zauważył :D

Cytuj:
Wszystkie tak robią. Więc wszystkim ufasz?

No jak widać nie wszystkie, bo w odniesieniu do chrztu ŚJ całkowicie pomijają znaczenie dosłowne.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr cze 03, 2009 10:53
Ahawa - zająłbyś się lepiej sobą a nie wynajdywaniem przestępstw Świadków. Irytują mnie takie posty, szczególnie dlatego bo mam przyjaciół wśród świadków choć sam świadkiem nie jestem (za moją przyjaciółkę dałbym się pokroić)

N cze 07, 2009 22:31
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1029 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 69  Następna strona