Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 21:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 Krzyże w miejscach publicznych 
Autor Wiadomość

Zastanawiam się czy wykazać się poczuciem humoru, czy obowiązkowością moderatorską... :D

Pt maja 22, 2009 22:28

Odnośnie symboli religijnych: w ogóle to nie widzę powód aby zdejmować np. Krzyże ze ścian w miejscach publicznych. Dlaczego? Moja odpowiedź jest bardzo prosta: będąc w Belgii dowiedziałam się, że katolicy tam mieszkający nie mogą postawić np. przy drodze Krzyża czy kapliczki bo to "niby" obraża Muzułmanów, którzy stanowią tam większość. Lecz taki Muzułmanin, w swoim stroju, również manifestuje swoją wiarę i to jest ok. Więc dlaczego Katolik nie mógłby i miałoby to kogoś obrażać?
Jeśli chodzi o mnie to jestem dumna z tego, że jestem Polką i katoliczką, i że w moim ojczystym kraju nie muszę ukrywać kim jestem.

Pt maja 29, 2009 14:23

Odnośnie symboli religijnych: w ogóle to nie widzę powód aby zdejmować np. Krzyże ze ścian w miejscach publicznych

Miejsca publiczne są ok, ale krzyże w samorządowych i rządowych organach administracji publicznej już nie. Są to miejsca gdzie jakiekolwiek symbole religijne nie mają racji bytu. Po co mi np. w WORDZIe, UM, USC krzyż czy inny symbol religijny. Rozumiecie człowiek może mówić światu symbolami jestem chrześcijaninem, ale już instytucji z założenia odrębnej od Kościoła nie wypada tego robić.

Zadaniem naszego państwa jest zapewnienie prawa i możliwości do wyznawania religii, a nie jej propagowanie.

Pt maja 29, 2009 15:18

Ashkel, tak dla sprawiedliwości n. w UM, który jest dla wszystkich obywateli, powinny wisieć symbole wszystkich legalnie wyznawanych religii w danym miescie :D

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Pt maja 29, 2009 22:42

Ashkel, tak dla sprawiedliwości n. w UM, który jest dla wszystkich obywateli, powinny wisieć symbole wszystkich legalnie wyznawanych religii w danym miescie

Już widzę oczyma wyobraźni co by się wtedy działo. Wojna na tle czy krzyż nie jest za blisko gwiazdy dawida , albo że krzyż powinien być mega duży, a reszta tylko wersja mini, aby nie było wątpliwości kto tu najwięcej ma do powiedzenia.

Prawdę mówiąc to żaden nawet najwspanialszy krzyż nie świadczy o wierze. To wierni i ich czynu są jedynym świadectwem.

So maja 30, 2009 11:25

Ashkel, tak dla sprawiedliwości n. w UM, który jest dla wszystkich obywateli, powinny wisieć symbole wszystkich legalnie wyznawanych religii w danym miescie :D

mnie by to nie przeszkadzało absolutnie:)

So maja 30, 2009 15:52

Cytuj:
Już widzę oczyma wyobraźni co by się wtedy działo. Wojna na tle czy krzyż nie jest za blisko gwiazdy dawida , albo że krzyż powinien być mega duży, a reszta tylko wersja mini, aby nie było wątpliwości kto tu najwięcej ma do powiedzenia.

To jest bardzo prawdopodobne, jesli jednak tak by było, dla mnie to jest NIENORMALNE.
Wiadomo, że każda religia jest dla swych wyznawców najważniejsza, ale jesli miałaby mi przysłonić człowieka, to ja jej po prostu nie chce, ale to moje zdanie, niektórzy uważają inaczej.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

So maja 30, 2009 22:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5