Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 16:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona
 biblia-niewypał 
Autor Wiadomość

Post biblia-niewypał
Witam.
Chciałbym zadać pytanie Wam, zainspirowałem się ŚJ którzy przyszli do mnie i powiedzieli ze Biblia to ksiega natchniona przez Boga, a na dowód tego pani przeczytała mi jakis werset z tejże księgi. Prawda że swietny dowód?

Dlaczego Bóg dał nam księge z której powstało tysiące religii i sekt(a nawet zabijano dla niej), dlaczego dał takiego metaforycznego bubla ze sprzecznościami, a nie księge którą każdy by zrozumiał i uwierzył w Niego.
Proszę o wytłumaczenie :(

Pt maja 29, 2009 21:33

Ja nie rozumiem wyższej matematyki, ale czy to znaczy, że wyższa matematyka to niewypał?

Pt maja 29, 2009 21:58
Ja nie rozumiem wyższej matematyki, ale czy to znaczy, że wyższa matematyka to niewypał?
albo w ogóle cała matematyka, której też nie rozumiem? :lol:

Pt maja 29, 2009 22:10

Dlaczego Bóg dał nam księge z której powstało tysiące religii i sekt(a nawet zabijano dla niej), dlaczego dał takiego metaforycznego bubla ze sprzecznościami, a nie księge którą każdy by zrozumiał i uwierzył w Niego.

Rybeczku, a ja dodam do tego, że jeszcze każde z wyznań inaczej ją interpretuje, twierdząc, że ma prowadzenie Ducha Świętego.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Pt maja 29, 2009 22:35

Czy matematyka jest tym samym czym Biblia?

Czy matematykę stworzono aby jej nie rozumiec?

Czy matematykę interpretuje się na 1000 sposobów?

Pt maja 29, 2009 22:38
zbanowana na stałe

ja mysle, ze zlym pomyslem bylo porównac biblie to matematyki.
tez jestem ciekawa,czego Bog nie wytlumaczyl wszystkiego
tylko trzeba sie wiecznie domyslac o co chodzi. praktycznie kazde slowo Jezusa to jakas metafora, paranoja.

Pt maja 29, 2009 23:18

Witam.
Chciałbym zadać pytanie Wam, zainspirowałem się ŚJ którzy przyszli do mnie i powiedzieli ze Biblia to ksiega natchniona przez Boga, a na dowód tego pani przeczytała mi jakis werset z tejże księgi. Prawda że swietny dowód?

Proszę o wytłumaczenie

Po pierwsze nie ma żądnych tysiąca religii... Co najwyżej szereg wyznań chrześcijańskich, plus jakieś sekty. Czy zabijano dla Biblii? Jeśli się chce to można coś wyjąć z kontekstu i na tej podstawie realizować swoje cele jak np. zabijanie, ale to nie czyni samego tekstu złym.
Biblia nie jest dana od Boga w sensie dosłownym. Jest spisywana przez ludzi, którzy zostali natchnieni. W Biblii zatem ujawniają się i ludzkie ograniczenia czy ograniczenia ludzkiego języka, oraz to co Bóg chciał powiedzieć. Dla mnie osobiście to kwestia gruntownego poznania Pisma Świętego, modlitwy i dobrej woli. Czy tego wszystkiego jest pod dostatkiem, czy raczej brakuje u ludzi? Stąd i przynajmniej częściowy powód wszelkich błędów i nieporozumień. A w żcyiu codziennym jest może inaczej? Ludzie słyszą/czytają jedno, a rozumieją zupełnie inaczej niż w zamyśle autora.

Ty też potraktowałeś Biblie bardzo powierzchownie, nazwałeś ją bublem, bo wydaje Ci się że coś widzisz, coś rozumiesz. Tymczasem Biblia jest i trudna i prosta. Trudna z powyższych przyczyn i prosta bo mówi jasno - kochaj Boga i ludzi. Czy nie rozumiesz tego krótkiego zdania?

So maja 30, 2009 1:04
zbanowany na stałe

Post Re: biblia-niewypał
rybeczka napisał(a):
Witam.

Proszę o wytłumaczenie :(

Ktoś kto nie chce wierzyć albo się z czymś zgodzić to nawet gdyby zobaczył u siebie na podwórku UFO to i tak powie że to jest fatamorgana.

Żydzi widzieli jak Jezus uzdrawiał, wskrzeszał a jednak mówili że ma demona w sobie.
A przecież widzieli to naocznie.
Biblia jest zrozumiała dla tych którzy chcą ja poznać.
Pewnie że nie zawsze jest łatwo ale Bóg takim chętnym szczerym osobom pomaga.
[i]Dz 8:29 Br "Wtedy Duch [Pański] powiedział do Filipa: Podejdź bliżej i pozostań blisko tego wozu."

Dz 8:30 Br "Zbliżywszy się Filip usłyszał, jak tamten czytał proroka Izajasza. I zapytał go: Czy ty rozumiesz to, co czytasz?"

Dz 8:31 Br "A tamten odpowiedział: Jakżeż mogę rozumieć, skoro nikt mi tego nie wyjaśnił? I poprosił Filipa, żeby wsiadł do jego powozu i zajął miejsce obok."[i]

Dn 12:8-12 Bw „Wprawdzie słyszałem to, lecz tego nie rozumiałem, i rzekłem: Panie mój! Jakiż jest koniec tych rzeczy?(9) Wtedy rzekł: Idź, Danielu, bo słowa są zamknięte i zapieczętowane aż do czasu ostatecznego.(10) Wielu będzie oczyszczonych, wybielonych i wypławionych, lecz bezbożni będą postępować bezbożnie. Żaden bezbożny nie będzie miał poznania. lecz roztropni będą mieli poznanie.(

So maja 30, 2009 6:38

Dam Ci pytania, zastanów sie nad nimi:
Czy matematyka jest tym samym czym Biblia?

Czy matematykę stworzono aby jej nie rozumiec?

Czy matematykę interpretuje się na 1000 sposobów?

Matematykę stworzono aby ją rozumieć , lecz mimo to wielu jej nie rozumie i rożnie interpretuje wzoryi.

Ale nie tylko matematyka, weźmy taką ortografię . W jednym wyrazie piszemy "u" zwykłe , a w innym "ó" zamknięte , podczas gdy jedno i drugie czytamy jednakowo , a i pisane ma identyczne znaczenie.
Używając w zdaniu, jedno jest poprawne, a drugie jest błędne. Należy uważać aby nie zrobić błędu . Oczywiście nie wiesz dlaczego akórat piszemy ó zamknięte, a nie zwykłe , ale czy to oznacza, że ortografia to niewypał ?

So maja 30, 2009 11:32

Ale nie tylko matematyka, weźmy taką ortografię . W jednym wyrazie piszemy "u" zwykłe , a w innym "ó" zamknięte , podczas gdy jedno i drugie czytamy jednakowo , a i pisane ma identyczne znaczenie.
Używając w zdaniu, jedno jest poprawne, a drugie jest błędne. Należy uważać aby nie zrobić błędu . Oczywiście nie wiesz dlaczego akórat piszemy ó zamknięte, a nie zwykłe , ale czy to oznacza, że ortografia to niewypał ?

Ja wiem Sewerynie, popatrz: Bóg, Bug - już wiesz?

So maja 30, 2009 11:40

Trudna z powyższych przyczyn i prosta bo mówi jasno - kochaj Boga i ludzi. Czy nie rozumiesz tego krótkiego zdania?

"Kochaj ludzi i Boga" tylko za jaką cenę . Biblia pełna jest nawoływań do mordów,bezsensownych obrzędów, pogardy wobec kobiet i sprzeczności. Chcesz dowodu proszę bardzo(niestety tylko po angielsku) :

http://skepticsannotatedbible.com/abs/long.htm
absurdy w biblii- 1258 przykładów

http://skepticsannotatedbible.com/inj/long.html
przykłady niesprawiedliwości lub niezwykle surowej kary w stosunku do czynu - 1187 przykładów

http://skepticsannotatedbible.com/cruelty/long.html
okrucieństwa i przemoc - 930 przykładów

http://skepticsannotatedbible.com/int/long.html
nietolerancja w biblii -583

http://skepticsannotatedbible.com/contra/by_name.html
sprzeczności - 429

So maja 30, 2009 11:54
Cytuj:
Trudna z powyższych przyczyn i prosta bo mówi jasno - kochaj Boga i ludzi. Czy nie rozumiesz tego krótkiego zdania?

"Kochaj ludzi i Boga" tylko za jaką cenę . Biblia pełna jest nawoływań do mordów,bezsensownych obrzędów, pogardy wobec kobiet i sprzeczności. Chcesz dowodu proszę bardzo(niestety tylko po angielsku) :

http://skepticsannotatedbible.com/abs/long.htm
absurdy w biblii- 1258 przykładów

http://skepticsannotatedbible.com/inj/long.html
przykłady niesprawiedliwości lub niezwykle surowej kary w stosunku do czynu - 1187 przykładów

http://skepticsannotatedbible.com/cruelty/long.html
okrucieństwa i przemoc - 930 przykładów

http://skepticsannotatedbible.com/int/long.html
nietolerancja w biblii -583

http://skepticsannotatedbible.com/contra/by_name.html
sprzeczności - 429
:o czy jeśli ktoś źle ją zinterpretuje to oznacza to, że cala Biblia i w ogóle Biblia jest zła, beznadziejna, namawia do niewiadomo czego? A co w takim razie z Nietzsche i jego twórczością, która spowodowała, że Hitler uznał, że to o narodzie niemieckim mowa, ect. (co zrobił to już chyba nie muszę pisać)? do tej pory nie usłyszałam, żeby to Nietzsche zawinił poprzez swoją twórczość, ba! sama jego twórczość nie została uznana za złą, służącą do mordowania ludzkości (co jak pokazał Hitler jest realne do zrealizowania) tylko Hitler został potępiony, i o nim źle się mówi, o jego błędnej interpretacji.....

So maja 30, 2009 12:09

tylko Hitler został potępiony, i o nim źle się mówi, o jego błędnej interpretacji.....

Tylko widzisz Hitler swoje teorie wprowadził w życie dosłownie po trupach. Nietzsche w swoich czasach to tylko teoretyk i niewiele więcej. Hitler miał głęboko gdzieś teorie tego gościa. On jedynie je wykorzystał jako swoisty fundament.

Wracając do biblii był nawet okres kiedy Kościół zabraniał posiadania biblii . Dlaczego nie chciano aby prosty lud czytał biblię, bo czasem ktoś mógłby zauważyć, że kościół głosi bzdury w stosunku do tego co tam napisano. Dopiero jak nauka w oczywisty sposób zaprzeczyła niektórym kwiatkom biblijnym (stworzenie świata w 7 dni) to nagle Kościół ogłosił , że biblie nie należy odbierać dosłownie.

So maja 30, 2009 13:19

Spodziewałem się takiej odpowiedzi. Dziękuję Ci za nią, bo pięknie obrazuje jeden z powodów czemu Biblia jest tak niezrozumiała. I zamist przyjąć to jedno proste zdanie, lepiej jest brnąć w coś co to podważa
.
Nie pierwszy słysze o nieścisłościach i błędach. To pokazuje tylko jak niska jest wiedza o Biblii, a także jak wiele jest złej woli.

So maja 30, 2009 13:23

Nauki ścisłe to nauki dzięki którym masz to co masz dzisiaj, dzięki nauce mozemy latać w kosmos, oglaądać TV ,pisać na komputerze na forum w Wierze :)
Wzory, twierdzenia, trzeba udowodnić aby stały się kanonem nauki. Mozesz sprawdzić czy 2 i 2 to 4 np. licząc zęby które jeszcze posiadasz.
To prawda, możesz się pomylić np. wliczjąc w to swój 6 palec u trzeciej ręki. I wtedy powiesz że 2+2 to 10. Ale nikt nie przyzna Ci racji ponieważ musiałbyś to udowodnić, dlatego nie bierz się za matematykę. Ortografi również nie ma nic do Biblii bo to normy ustalone przez ludzi którzy tworzyli nasz jezyk.

czy jeśli ktoś źle ją zinterpretuje to oznacza to, że cala Biblia i w ogóle Biblia jest zła

Tak, powinna być jedna interpretacja a nie tysiące wyznań twierdzące że oni mają racje a inni nie.

So maja 30, 2009 13:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona