Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 4:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 817 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 55  Następna strona
 Cuda dla ludzi, czyli powątpiewanie Św. Tomasza 
Autor Wiadomość
zbanowana na stałe

Post Cuda dla ludzi, czyli powątpiewanie Św. Tomasza

Dz 5,12-16 Wiara, która uzdrawia

Wiele znaków i cudów działo się przez ręce Apostołów wśród ludu. Wierzący trzymali się wszyscy razem w krużganku Salomona. A z obcych nikt nie miał odwagi dołączyć się do nich, lud zaś ich wychwalał.
Coraz bardziej też rosła liczba mężczyzn i kobiet, przyjmujących wiarę w Pana. Wynoszono też chorych na ulice i kładziono na łożach i noszach, aby choć cień przechodzącego Piotra padł na któregoś z nich. Także z miast sąsiednich zbiegało się mnóstwo ludu do Jerozolimy, znosząc chorych i dręczonych przez duchy nieczyste, a wszyscy doznawali uzdrowienia.

J 20,19-31 Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli

Było to wieczorem owego pierwszego dnia tygodnia. Tam, gdzie przebywali uczniowie, drzwi były zamknięte z obawy przed Żydami. Jezus wszedł, stanął pośrodku i rzekł do nich: „Pokój wam!”. A to powiedziawszy, pokazał im ręce i bok. Uradowali się zatem uczniowie, ujrzawszy Pana.
A Jezus znowu rzekł do nich: „Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam”. Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: „Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane”.
Ale Tomasz, jeden z Dwunastu, zwany Didymos, nie był razem z nimi, kiedy przyszedł Jezus. Inni więc uczniowie mówili do niego: „Widzieliśmy Pana!”.
Ale on rzekł do nich: „Jeżeli na rękach Jego nie zobaczę śladu gwoździ i nie włożę palca mego w miejsce gwoździ, i nie włożę ręki mojej do boku Jego, nie uwierzę”.
A po ośmiu dniach, kiedy uczniowie Jego byli znowu wewnątrz domu i Tomasz z nimi, Jezus przyszedł mimo drzwi zamkniętych, stanął pośrodku i rzekł: „Pokój wam!”. Następnie rzekł do Tomasza: „Podnieś tutaj swój palec i zobacz moje ręce. Podnieś rękę i włóż ją do mego boku, i nie bądź niedowiarkiem, lecz wierzącym”.
Tomasz Mu odpowiedział: „Pan mój i Bóg mój!”.
Powiedział mu Jezus: „Uwierzyłeś, bo Mnie ujrzałeś; błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli”.
I wiele innych znaków, których nie zapisano w tej księdze, uczynił Jezus wobec uczniów. Te zaś zapisano, abyście wierzyli, że Jezus jest Mesjaszem, Synem Bożym, i abyście wierząc, mieli życie w imię Jego.

Jest pewna grupa osób, dla których postępowanie Św. Tomasza jest zrozumiałe. Wydaje się im, że są realistami.
I to dla Nich także, PAN JEZUS Ukazuje Cuda.

N maja 31, 2009 22:57
zbanowana na stałe

http://www.blinkx.com/video/milagros-eucaristicos/tPFXLt_Ppgti5yy5g_7XLQ

N maja 31, 2009 23:02

a o czym mamy dyskutować? bo nie za bardzo rozumiem

Pn cze 01, 2009 8:36
zbanowany na stałe

i dręczonych przez duchy nieczyste

Co chwila czytam o opetaniu w starozytnym Izraelu. Moze byl to narod debili?
Jezus swoje, oni swoje bo "niegramotne".
Jak tu sie dziwic, ze Biblia pelna dziwnych farmazonow.

Pn cze 01, 2009 9:39

Ja też jestem Tomaszem, lecz szansy na takie zbadanie ran nie mam. Czy to sprawiedliwe?

Pn cze 01, 2009 11:34
zbanowana na stałe

Dla pewnej grupy osób, w tym niektórych z Was Droga do Wiary jest podobna do Drogi Św. Tomasza Apostoła.

I pomagam niektórym z Was, także okultystom - gdyż do puki Pielgrzymujecie po ziemi macie szansę na Zbawienie. BÓG także Was Kocha.

Pn cze 01, 2009 12:14

Czyli, jako drugi stawiam pytanie, o czym chcesz dyskutować?

A tak przy okazji nieustannie zastanawia mnie to zdjęcie. Nie tylko że kolorowe (a takie w latach 30tych były drogie) ale jakoś tak nie wygląda jak zdjęcie, tylko malunek...

Pn cze 01, 2009 13:26
zbanowana na stałe

O zdjęcie spytaj się swego ks. Proboszcza. Należy ono, do jednych z najpopularniejszych zdjęć znanych Duchowieństwu.
Rozdawane jest np. na niektórych Mszach Prymicyjnych. Bardzo znane jest w Zakonach.
Jest autentyczne.

Temat o Cudach jest niejeden na forum `Wiara`.
Ja dotykam sedna. I chętnie podyskutuję zarówno o Cudach w naszej Wierze Katolickiej, jak także o Cudach w innych Religiach..Mogę też podać przykłady takich Cudów.

Pytań jest ogrom. Materiałów z Cudów także ogrom.

Na początek zadam kilka pytań;
Dlaczego wielu nie Wierzy w Cuda?
Dlaczego wielu nawet Wierzących się Ich boi?
Dlaczego nie tylko sataniści z Nimi walczą?
Dlaczego do jednych bardziej trafiają Orędzia, do innych zdjęcia , czy filmy , a do jeszcze innych dedukcja na bazie Cudów?

Pytań mogę zadać setki.

Pn cze 01, 2009 14:56

Nie wiem co to jest. Wiem, że to nie jest zdjęcie. Ludzie, promujcie wiarę z głową.

Pn cze 01, 2009 14:58

Takie zdjęcie łatwo zmontować. Zawiesić na sznurku gościa przebranego za Jezusa + odpowiednie oświetlenie. Komputerowo można to zrobić jeszcze łatwiej.

Faktycznie wygląda bardziej na obraz niż zdjęcie albo zdjęcie podane filtrowi w np.photoshopie

Możesz pokazać inną wersję tego zdjęcia taką nie a'la obraz ?

Pn cze 01, 2009 17:28

Czemu on tak dziwnie trzyma ręce? Pytam poważnie, dlaczego "lansuje" się w taki sposób?

Pn cze 01, 2009 19:47

Zdjęcia fratera to rysunek i widać to na kilometr... :(

Pn cze 01, 2009 19:56
zbanowana na stałe

O zdjęciu kiedyś powiem więcej, na razie sami szukajcie.

Jest to zdjęcie PANA JEZUSA . . PAN JEZUS wisi na Krzyżu, Cierpiąc za nasze grzechy..
Pod koniec tej prezentacji jest to zdjęcie.
http://www.blinkx.com/video/real-pictures-of-the-real-presence-of-jesus-in-the-eucharist/72n6V90mpRN9RgTFKg9u-g

Pn cze 01, 2009 20:17

Ja rozumiem że to Jesus, ale czemu cierpi za grzechy ktore odkupił?

Pn cze 01, 2009 20:35

Właśnie... Panie Dural, osobiście nie weim skąd Pan wytrzasnął takie teksty, ale są one nie na miejscu, więc radze się pochamować zanim zacznie Pan znów rzucać "debilam" i "farmazonami".
Dural napisał(a):
Co chwila czytam o opetaniu w starozytnym Izraelu. Moze byl to narod debili?
Jezus swoje, oni swoje bo "niegramotne".
Jak tu sie dziwic, ze Biblia pelna dziwnych farmazonow.

frater napisał(a):
@WIST
O zdjęcie spytaj się swego ks. Proboszcza. Należy ono, do jednych z najpopularniejszych zdjęć znanych Duchowieństwu.
Rozdawane jest np. na niektórych Mszach Prymicyjnych. Bardzo znane jest w Zakonach.
Jest autentyczne.

W sumie mógłbym pozawracać głowę proboszczowi, ale spodziewałem się jakiegoś źródła informacji, bo samo stwierdzenie - to zdjęcie jest autentyczne - jest takie niezbyt uargumentowane. Raczej się nie spotkałem z nim wcześniej, a wygląda mi jak obraz namalowany i widze że wszyscy inni tak samo to widzą. W przeciwieństwie do R6 jestem wierzący, cuda uznaje, ale tutaj mam podobne do Niego wątpliwości. Przykre jest jednak to co piszesz: "narazie sami szukajcie". Pozostaje z Twoim słowem zapewnienia i konkretnymi wątpliwościami, a wystarczyło podać wiarygodne źródło informacji, wszakże sam skąd to masz, a chyba na słowow nie wierzysz niokomu, szczególnie że jest to jak się wydaje obraz, nie zdjęcie.

Pn cze 01, 2009 22:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 817 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 55  Następna strona