Autor |
Wiadomość |
Wojtas_nr1
|
Jak też to zgrabnie wytłumaczyłeś, brawo 
|
Pt cze 05, 2009 12:55 |
|
|
|
 |
Jacek Rakoczy
|
Wojtas_nr1 napisał(a): Jak też to zgrabnie wytłumaczyłeś, brawo 
Może sobie być pan Łysiak krytyczny jak chce i wobec kogo chce , ale na miły bóg, niech nie udaje "bojownika z komunizmem" bo tylko się ośmiesza  . oportunizm acz nie najszlachetniejszą jest rzeczą, to jednak nie dyskwalifikuje człowieka "na amen".
_________________ "Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzytelniające".
Julian Tuwim
|
Pt cze 05, 2009 16:22 |
|
 |
Wojtas_nr1
|
Dla mnie to Ty sie ośmieszasz choćby tonem swoich wypowiedzi  A Waldi Łysiak jest Mistrzem w swoim fachu dziejopisa, walczył zawsze z komuną i różowym salonem i tyle!! Amen.
|
Pt cze 05, 2009 22:10 |
|
|
|
 |
Jacek Rakoczy
|
Wojtas_nr1 napisał(a): Dla mnie to Ty sie ośmieszasz choćby tonem swoich wypowiedzi  A Waldi Łysiak jest Mistrzem w swoim fachu dziejopisa, walczył zawsze z komuną i różowym salonem i tyle!! Amen.
Ni9gdy nie walczył z komuna- gdy ta komuna jeszcze była  a różowe to słonie się mu chyba zwidują, a nie salony  . A jaki ma byc ton wypowiedzi o tym przypadku klinicznym mitomana? 
_________________ "Ci, którzy przemawiają w imieniu Boga, powinni pokazać listy uwierzytelniające".
Julian Tuwim
|
Pt cze 05, 2009 23:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wojtas_nr1 napisał(a): walczył zawsze z komuną .
Pilsudski podczas obchodów rocznicy wymarszu Kadrówki wzdychał:
- "Gdybym ja miał wtedy tylu legionistów, co aktualnie weteranów".
"Weterani" walki z komunizmen non stop nam się namnażają 
|
So cze 06, 2009 9:28 |
|
|
|
 |
Wojtas_nr1
|
Widać brak Wam podstaw teoretycznych, wystarczy poczytać trochę o Napoleonie pióra Łysiaka... ale trzeba mieć tez umysł otwarty...
|
N cze 07, 2009 13:23 |
|
 |
Jacek Rakoczy
|
Wojtas_nr1 napisał(a): Widać brak Wam podstaw teoretycznych, wystarczy poczytać trochę o Napoleonie pióra Łysiaka... ale trzeba mieć tez umysł otwarty...
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAA
Dowcip stulecia.
Żal mi ciebie. Miłosza nie umiesz zrozumieć, to Łysiak jest dla ciebie napoleonem pióra. W koncu nie twoja wina ze Bozia IQ poskąpiła 
Julian Tuwim
|
N cze 07, 2009 15:58 |
|
 |
kastor
|
Panowie bez takich, bo to już się pyskówka robi, merytorycznie proszę, merytorycznie 
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
N cze 07, 2009 23:23 |
|
 |
wieczny_student
|
Jacek Rakoczy napisał(a): Wojtas_nr1 napisał(a): Widać brak Wam podstaw teoretycznych, wystarczy poczytać trochę o Napoleonie pióra Łysiaka... ale trzeba mieć tez umysł otwarty... HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAA Dowcip stulecia. Żal mi ciebie. Miłosza nie umiesz zrozumieć, to Łysiak jest dla ciebie napoleonem pióra. W koncu nie twoja wina ze Bozia IQ poskąpiła 
Umm.. Wojtas mówi o napisanych przez Łysiaka książkach historycznych (lub o tle historycznym) dotyczących Napoleona Bonaparte i jego czasów (np. "Cesarski poker" czy "Szachista"). J.R., właśnie pokazałeś, że dyskutujesz o Łysiaku nie znając jego twórczości.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Pn cze 08, 2009 16:39 |
|
 |
Jacek Rakoczy
|
wieczny_student napisał(a): Jacek Rakoczy napisał(a): Dowcip stulecia. Żal mi ciebie. Miłosza nie umiesz zrozumieć, to Łysiak jest dla ciebie napoleonem pióra. W koncu nie twoja wina ze Bozia IQ poskąpiła  Umm.. Wojtas mówi o napisanych przez Łysiaka książkach historycznych (lub o tle historycznym) dotyczących Napoleona Bonaparte i jego czasów (np. "Cesarski poker" czy "Szachista"). J.R., właśnie pokazałeś, że dyskutujesz o Łysiaku nie znając jego twórczości.
UPS. Zakręciłem się i zrozumiałem że to łysiak jest "napoleonem pióra ".
Mea maxima culpa - ale mógłby Wojtas wstawiać czasem myślniki....
Julian Tuwim
|
Pn cze 08, 2009 17:14 |
|
 |
Wojtas_nr1
|
Cały czas o tym mówię, co Waleczny streścił 
|
Pn cze 08, 2009 20:40 |
|
 |
Wojtas_nr1
|
W tym wypadku Waleczny = miało znaczyć =Wieczny, sorki 
|
Pn cze 08, 2009 20:42 |
|
 |
wieczny_student
|
O przejściach Łysiaka w komunizmie świadczyć może historia jednej z jego książek ("Dobry").
Cytuj: Dwaj przyjaciele autora, dr Andrzej Koryń z Polskiej Akademii Nauk i dr Władysław Gajowniczek z Kliniki Chirurgii Onkologicznej Szpitala Grochowskiego, po przeczytaniu maszynopisu zwrócili Łysiakowi uwagę, że ze względu na możliwą infiltrację wydawnictw drugoobiegowych przez SB lepiej byłoby najpierw wydać "Dobrego" na Zachodzie. W efekcie Łysiak zdecydował się na wydawnictwo kanadyjskie. Gdy z Kanady przyjechał po powieść przedstawiciel wydawnictwa, okazało się, że po "Dobrym" nie ma śladu: zniknął rękopis, maszynopis, obie kopie i nawet teczka z notatkami. Fakt, że bezpośrednim sprawcą zniknięcia książki był członek najbliższej rodziny Łysiaka, sprawił autorowi większy ból niż utrata plonu jego kilkuletniej pracy. Dopiero po roku 1989 "nieznajomy dobroczyńca" zaproponował Łysiakowi sekretne kupno "Dobrego" i autor za dużą sumę kupił jedną kopię maszynopisu swojej własnej powieści. Dzięki temu powieść mogła się ukazać drukiem w roku 1990[1]. Wydanie pierwsze ukazało się jeszcze z ingerencjami cenzury komunistycznej - w rozdziale XI w czterech miejscach fragmenty tekstu zastąpiono przypiskiem: [- - -] [Ustawa z dnia 31 lipca 1981 roku o kontroli publikacji i widowisk, artykuł 2 punkt 3 (Dziennik Ustaw nr 20, pozycja 99. zmiany: 1983; Dziennik Ustaw nr 44, pozycja 204)]
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dobry_(powieść)
|
Wt cze 09, 2009 15:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A kto w PRL mógł wydać oficjalnie cokolwiek bez ingerencji cenzury?
|
Wt cze 09, 2009 15:53 |
|
 |
wieczny_student
|
Alus napisał(a): A kto w PRL mógł wydać oficjalnie cokolwiek bez ingerencji cenzury?
A jakim ludziom w PRL zależało na ominięciu tej cenzury? Co w ich książkach się znajdywało?
|
Śr cze 10, 2009 13:41 |
|
|
|