Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 23:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 119  Następna strona
 Droga Neokatechumenalna 
Autor Wiadomość
Marek MRB napisał(a):
[...] błedem jest zaniedbywanie również innych aspektów Eucharystii, szczególnie wspólnotowych (eklezjalnych).

tak z ciekawości: mówiąc o błędach masz na myśli praktykę Drogi Neokatechumenalnej? czyli zaniedbywane są na Drodze jakie (które) 'aspekty' Eucharystii?
Nie, mam na mysli pretensje Blitza że nie ograniczacie Mszy Świetej do Ofiary.
Jak już o tym mowimy - pamiętam były zarzuty do Drogi w tej sprawie, ale odwrotne; że nie uznaje Ofiary w Mszy Świętej. Nie znam sprawy, więc całkiem bez wątku "atakującego" pytam na ile te zarzuty były uzasadnione i co ewentualnie mogło być przyczyną nieporozumienia ?

Śr cze 10, 2009 12:52

Blitzu, jak NIGDY i NIGDZIE nie napisałem że Eucharystia nie jest Ofiarą - a jedynie że błedem jest zaniedbywanie również innych aspektów Eucharystii, szczególnie wspólnotowych (eklezjalnych).
Więc cytat nie na temat sporu

Ja o niebie, a ty o chlebie!

Spór dotyczył:
Czy kanony o Najświetszej Ofierze Mszy Świętej są "ex cathedra" ?
I dlatego zacytowałem, żeby potwierdzic czy pod definicję "ex cathedra" to podlega.

Śr cze 10, 2009 12:56

Dobrze wiesz, że nie o tym rozmawiamy. Nie mówimy o sytuacji kiedy w ciągu dnia odprawianych jest kilka Mszy (i każdy może sobie pójść na tę Mszę, która mu pasuje), ale o sytuacji gdy w tym samym czasie (o tej samej godzinie) odprawianych jest kilka oddzielnych Mszy (każda grupa zamknięta w swoim własnym kręgu).
Dla kilku (kilkanastu), odprawianych po sobie w ciągu dnia Mszy wystarczy jedno kościelne pomieszczenie.

Właśnie o tym mówię: powody są jak mniemam czysto praktyczne - już wyjaśniam:
- niedziela zaczyna się od pierwszych nieszporów powiedzmy o godzienie 18.00, w głównym budynku kościoła rozpoczyna się pierwsza Eucharystia niedzielna, dla ogółu parafian, która kończy się powiedzmy 18:45
- 19:00 rozpoczyna się Eucharystia dla pierwszej wspólnoty neokatechumenalnej i trwa powiedzmy do 20:45 (zresztą jak potwierdzą ci którzy uczestniczą w takich Eucharystiach nie wiadomo dokładnie do której)
- 21:00 (powiedzmy) zaczyna się Eucharystia dla II wspólnoty ...
- 23:00 dla III
itd.
a wspólnot jest 5, 7, 15, 20
i teraz pytania praktyczne: kto nie będzie miał na tyle miłosierdzia i każe tym wszystkim ludziom po nocy przychodzić do koscioła i księżom?
tak na marginesie - to nie Pascha, która może a nawet powinna być celebrowana w nocy - całą noc, choć w początkach chrześcijaństwa ponoć tak właśnie celegrowano Eucharystie - jedna i w noc - na pamiątkę Pierwszej Eucharystii.

Śr cze 10, 2009 12:57
Marek MRB napisał(a):
Blitzu, jak NIGDY i NIGDZIE nie napisałem że Eucharystia nie jest Ofiarą - a jedynie że błedem jest zaniedbywanie również innych aspektów Eucharystii, szczególnie wspólnotowych (eklezjalnych).
Więc cytat nie na temat sporu

Ja o niebie, a ty o chlebie!

Spór dotyczył:
Czy kanony o Najświetszej Ofierze Mszy Świętej są "ex cathedra" ?
I dlatego zacytowałem, żeby potwierdzic czy pod definicję "ex cathedra" to podlega.
Dwa błedy:
1/ Nie, nie podlegają. Mimo to są dogmatyczne.
2/Nie. Spór dotyczył czy jest kanon ex cathedra mówiący o ym że nalezy wyeksponować tylko aspekt ofiarniczy

Cytuj:
- 19:00 rozpoczyna się Eucharystia dla pierwszej wspólnoty neokatechumenalnej i trwa powiedzmy do 20:45 (zresztą jak potwierdzą ci którzy uczestniczą w takich Eucharystiach nie wiadomo dokładnie do której)
- 21:00 (powiedzmy) zaczyna się Eucharystia dla II wspólnoty ...
- 23:00 dla III
A to dlaczego ? Nie mogą przyjśc na jedną ?!
Nie mowiac już o uczestniczeniu razem z parafianami, jak to im kongregacja kazała ?

Śr cze 10, 2009 13:04

pamiętam były zarzuty do Drogi w tej sprawie, ale odwrotne; że nie uznaje Ofiary w Mszy Świętej. Nie znam sprawy, więc całkiem bez wątku "atakującego" pytam na ile te zarzuty były uzasadnione i co ewentualnie mogło być przyczyną nieporozumienia ?

aha. więc z tego co wiem to na katechezach neokatechumenalnych (które mogą rozpocząć w parafii Drogę Neokatechumenalną) mówi się o różnych aspektach Eucharystii cytując m.in Katechizm Kościoła Katolickiego, św. Justyna (którego też KKK cytuje) itd. wyjaśniając dokładnie (na ile to możliwe w tak krótkim czasie) np. skąd się w historii wzięło patrzenie na Eucharystię tylko jako Ofiarę (jak w kultach ofiarniczych), co znaczy słowo Eucharystia i przede wszystkim jakie są jej korzenie, jak sprawowaną ją w czasach apostolskich, jak to się zmieniało w historii i jak odnowę (m.in.) Eucharystii widzi Sobór Watykański II - jak tą odnowę zanieść do parafii... itd :-)

Śr cze 10, 2009 13:06
Można iść na Mszę o 18:00 i uczestniczyć w niej ze zwykłymi parafianami.
Jeśli juz koniecznie DN chce mieć Msze oddzielnie od reszty ludu (czego nie pojmuję), to mogą się wszystkie wspólnoty spotkać na jednej Mszy o 19:00.

Edit: Pisałam równo z Markiem i widzę, że w zasadzie powtórzyłam słowo w słow po nim

Śr cze 10, 2009 13:08

Śr cze 10, 2009 13:12

A to dlaczego ? Nie mogą przyjśc na jedną ?!

a jak mają w dużej masie ludzi skupiających cała parafię celebrować w małej wspólnocie? rozumiesz?

Marek MRB napisał(a):
Nie mowiac już o uczestniczeniu razem z parafianami, jak to im kongregacja kazała ?

kongregacja nie powiedziała że w tym samym pomieszczeniu, w tym samym czasie bo by sobie sama zaprzeczyła (patrz wyżej: małe wspólnoty), a poza tym to też są parafianie, a ci którzy nie należą do tym wspólnot też mają otwartą drogę, żeby przyjść na te Eucharystie!
Nigdzie nie ma napisane (ani praktykowane) aby _cała_ parafia spotykała się na tej samej Eucharystii (w tym samym czasie i w tym samym pomieszczeniu), co więcej w przeszłości Kościoła bywało nawet tak że w jednym pomieszczeniu było odprawianych więcej niż jedna Eucharystia (w każdej nawet osobna - stąd te nawy), ale Kościół już ukrócił te praktyki..

Śr cze 10, 2009 13:15
O to dlaczego DN nie chce uczesniczyc w Mszy z resztą Kościoła już nie pytam, bo widzę, że się nie dowiem :/

Odpowiedz mi tylko jeszcze na jedno: co to według Ciebie znaczy uczestniczyć we Mszy ze zwykłymi parafianami?

Śr cze 10, 2009 13:21

[...]
Jeśli juz koniecznie DN chce mieć Msze oddzielnie od reszty ludu (czego nie pojmuję),

to nie Droga NK chce tylko Kośiół tak stwierdził w Statucie Drogi Neokatechumenalnej. patrz też niżej (jeśli nie rozumiesz PO CO są małe wspólnoty, mogę spróbować Ci to przybliżyć)

Monika75 napisał(a):
to mogą się wszystkie wspólnoty spotkać na jednej Mszy o 19:00.

Nie, bo wtedy nie będą to małe wspólnoty! Zresztą w praktyce czasem tak się zdarza że np. dwie wspólnoty maja Eucharystię razem - np. brak jest odpowiedzniej liczby prezbiterów (a księża wg przepisów nie mogą odprawiać bardzo dużo Eucharystii w tym samym dniu), albo wspólnoty są naprawdę małe i połączenie dwóch malutkich wspólnot da też małą wspólnotę :-)

Śr cze 10, 2009 13:22
Nie pytam po co są małe wspólnoty (ani nie mówię nic o formacji w małych grupach, modlitwach w małych grupach, itp.) ale pytam dlaczego członkowie takich wspólnot nie mogą uczestniczyć w normalnej parafialnej Mszy z innymi ludźmi.

Śr cze 10, 2009 13:29

[...]
W czym się przejawia to dojrzałe chrześcijaństwo (czemu piszesz to z dużej litery?)?

mówię o _człowieku nowym_ czyli tym w którym realizuje się Kazanie na Górze, bo neokatechumeni to ci którzy idą do tej właśnie postawy, po ukazaniu przez czyny, ze chociaż w słabości realizuje się w nich nowy człowiek opisany w Kazaniu na Górze, który idąc śladami Jezusa Chrystusa nie opiera się złu i kocha nieprzyjaciela[...]

Monika75 napisał(a):
W tym, że zamykamy się przez innymi nie należacymi do DN?

zamykamy? to znaczy kto? ja np. nie zamykam się przed tymi którzy nie należą do DN.

Śr cze 10, 2009 13:34

Nie mówimy o sytuacji gdy brak kościoła, albo jest on niewystarczający (np. za mały), tylko o takiej gdy ogólniedostępny kościół stoi obok i cała wspólnota DN z powodzeniem zmieściłaby sie na odprawianej tam własnie Mszy.

zakładam że czytałaś już moją odpowiedź nt małych wspólnot, więc właśnie dlatego, że w przypadku gdyby tym wspólnot byłoby kilka na jednej mszy + ogół parafian to byłby tłum a nie mała wspólnota, prawda? mam to jeszcze dokładniej wyjaśniać?
m.in po to aby unikać anonimowości, bo jak inaczej miłość do braci (w wymiarze krzyża) ma się uobecnić, jeśli się nawet nie znają. Parafia jako wspólnota wspólnot. Co mam jeszcze spróbować wyjaśniać (na miarę moich możliwości z doświadczenia i dokumentów Kościoła)?
A co do tego (co piszesz wyżej) że "ogólniedostępny kościół stoi obok" to on w tym momencie jest albo już/jeszcze zajęty albo już zamknięty (bo np. jest 20:00 albo później)

Śr cze 10, 2009 13:46

Piszę o kościele przez małe k (chyba to widać).
Nie mówimy o jakichś wyjątkowych sytuacjach (typu: jutrzejsza krakowska procesja, na zakończenie której odprawiona zostanie na Rynku Głównym Msza Święta), ale o zwykłej, niedzielnej praktyce.

ja też nie piszę o sytuacjach wyjątkowych ale (jeszcze raz powtórze) o tym co jest częścią niedzielnego duszpasterstwa liturgicznego parafii

Śr cze 10, 2009 13:54

[...] ale pytam dlaczego członkowie takich wspólnot nie mogą uczestniczyć w normalnej parafialnej Mszy z innymi ludźmi.

Bo Eucharystie wspólnot neokatechumenalnych mszami parafialnymi (i po raz setny) są częścią niedzielnego duszpasterstwa liturgicznego parafii! Jak rozumiesz podkreślony przez mnie fragment?
może rozumiemy go odmiennie?

Śr cze 10, 2009 13:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 119  Następna strona