Chemiczne obalenie koncepcji abiogenezy
Autor |
Wiadomość |
Witold
|
Seweryn napisał(a): W genach zapisana jest informacja o fizycznych cechach człowieka typu wygląd ,predyspozycje zdrowotne itp. Cechy typu: przemyślenia i wnioski nie są zawarte w genach gdyż są to operacje myślowe .
Można mieć geny geniusza i być analfabetą . Można też być geniuszem będąc synem głupca.
A jakie to są cechy niefizyczne? Geny są fizyczne, mózg jest fizyczny, znów mamy wracać do dyskusji pt. "czy myśl jest materialna"? MÓZG jest fizyczny, mózg steruje operacjami myślowymi i ich przebieg może być zależny od genów...
|
Cz cze 11, 2009 23:11 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Witold napisał(a):
A jakie to są cechy niefizyczne? Geny są fizyczne, mózg jest fizyczny, znów mamy wracać do dyskusji pt. "czy myśl jest materialna"? MÓZG jest fizyczny, mózg steruje operacjami myślowymi i ich przebieg może być zależny od genów...
Może ale nie musi, bo gdyby tak było to syn głupca zawsze byłby głupcem a przecież tak nie jest. Syn głupca może być mądrzejszy od syna geniusza, więc geny mają się nijak do światopoglądu czy wiary.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Cz cze 11, 2009 23:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Geny prawdopodobnie mogą wpływać na pewne cechy (biochemia mózgu), które będą skutkowały skłonnościami człowieka w pewnym kierunku (np. aktywność, pobudliwość, ciekawość - co może pośrednio wpływać na skłonność do wiary) - ale tylko w sensie bardzo ogólnym.
Aczkolwiek snując takie rozważania, łatwo dojść do uzasadnienia rasizmu - bo różnice w genach mogą powodować różnice w charakterach, więc ludzie nie są tacy sami  .
|
Pt cze 12, 2009 6:44 |
|
|
|
 |
micked
|
Witold napisał(a): MÓZG jest fizyczny, mózg steruje operacjami myślowymi i ich przebieg może być zależny od genów... Fizyczny przebieg tak, ale treść naszych myśli zależy głównie od informacji, którą otrzymujemy z zewnątrz. Gdyby geny decydowały o sposobie myślenia to bliżniaki nie różniły by się temperamentem, osobowością, zainteresowaniami. A bywa, że różnią się poza fizycznym wyglądem niemal wszystkim, nawet orientacją seksualną.
|
Pt cze 12, 2009 9:48 |
|
 |
katarzyna1988
|
Seweryn napisał(a): Może ale nie musi, bo gdyby tak było to syn głupca zawsze byłby głupcem a przecież tak nie jest. Syn głupca może być mądrzejszy od syna geniusza, więc geny mają się nijak do światopoglądu czy wiary.
Widzisz Sewerynie, to, że ktoś jest synem głupca, nie znaczy, że otrzymał geny głupca... Po pierwsze - ma również matkę, po której mógł odziedziczyć lepsze geny, które okazały się dominujące. Po drugie - mógł po ojcu odziedziczyć tylko te geny, które nie świadczą o głupocie. Po trzecie - w dziedziczonym materiale też zachodzą zmiany (mutacje, crossing-over).
O tym, jakie mamy predyspozycje, nie świadczy to, od kogo otrzymaliśmy geny, ale jakie dokładnie geny otrzymaliśmy i jak one ze sobą, w tej unikalnej kompozycji działają, a to już jest inna bajka.
|
Pt cze 12, 2009 10:07 |
|
|
|
 |
Witold
|
Seweryn będzie bronił tego, że geny nie mają nic do światopoglądu, bo to godzi w II hipotezę Seweryna: "Wolna wola człowieka jest niczym nieograniczona".
Wątpliwe żeby geny decydowały bezpośrednio o światopoglądzie, o wyborze religii lub jej braku czy o tym na którą partię będziemy głosować. Mogą mieć jednak sporo do rzeczy jeśli chodzi o pewne skłonności, cechy psychiki i charakteru, które popchną kogoś do danego światopoglądu.
P.S. Mój ojciec i jego ojciec to ateiści. Mogę robić za eksperyment w tym temacie?
|
Pt cze 12, 2009 10:22 |
|
 |
Seweryn
|
katarzyna1988 napisał(a):
Widzisz Sewerynie, to, że ktoś jest synem głupca, nie znaczy, że otrzymał geny głupca... Po pierwsze - ma również matkę, po której mógł odziedziczyć lepsze geny, które okazały się dominujące. Po drugie - mógł po ojcu odziedziczyć tylko te geny, które nie świadczą o głupocie. Po trzecie - w dziedziczonym materiale też zachodzą zmiany (mutacje, crossing-over).
O tym, jakie mamy predyspozycje, nie świadczy to, od kogo otrzymaliśmy geny, ale jakie dokładnie geny otrzymaliśmy i jak one ze sobą, w tej unikalnej kompozycji działają, a to już jest inna bajka.
Geny o niczym nie świadczą po prostu jest w nich zawarta informacja o niektórych cechach człowieka . Znanych jest wiele genów odpowiedzialnych za wygląd , kolor włosów itp. jednak nie są znane żadne geny odpowiedzialne za światopogląd czy inteligencję ,więc należy założyć że takowe nie istnieją gdyż cechy umysłowe prawdopodobnie są niezależne od genów.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Pt cze 12, 2009 10:34 |
|
 |
Witold
|
Seweryn napisał(a): Geny o niczym nie świadczą po prostu jest w nich zawarta informacja o niektórych cechach człowieka . Znanych jest wiele genów odpowiedzialnych za wygląd , kolor włosów itp. jednak nie są znane żadne geny odpowiedzialne za światopogląd czy inteligencję ,więc należy założyć że takowe nie istnieją gdyż cechy umysłowe prawdopodobnie są niezależne od genów.
Prawdopodobnie nie. Choć to oczywiście może godzić w przekonanie że świadomość i myśli człowieka są niematerialne i zależne od jakiejś blizej nieokreślonej "duszy".
|
Pt cze 12, 2009 10:47 |
|
 |
micked
|
Witold napisał(a): P.S. Mój ojciec i jego ojciec to ateiści. Mogę robić za eksperyment w tym temacie? Dzieci uczą się od rodziców. W tym przypadku przekazywana jest informacja "Boga nie ma". Ale ta informacja nie ma nic wspólnego z genami.
Przykładem może być sam Darwin, który za młodu wierzył w Boga, a stracił zupełnie wiarę po niespodziewanej utracie córki stając się całkowitym ateistą. Czy w wyniku śmierci córki zmieniły się geny Darwina? Nie, po prostu doświadczenie życiowe którego nie potrafil zaakceptować, zmieniło jego sposób myślenia.
Odwrotną drogę przeszedł znany biolog molekularny Francis Collins, szef zespołu naukowców, którzy zsekwencjonowali ludzki genom, jako student był świadomym ateistą, później uwierzył w istnienie Boga, a niedawno napisał książkę pod tytułem "Język Boga Kod życia - nauka potwierdza wiarę"
|
Pt cze 12, 2009 10:59 |
|
 |
Seweryn
|
Oczywiście, że są niematerialne bo gdyby były to posiadałyby masę jak każda materialna rzecz. Myśli nie posiadają masy, bo gdyby posiadały, masa ich zostałaby oszacowana, jak np. masa fotonu . Nie są nawet podejmowane próby oszacowania masy myśli bo każdy wie że są niematerialne.
|
Pt cze 12, 2009 11:03 |
|
 |
Witold
|
micked napisał(a): Witold napisał(a): P.S. Mój ojciec i jego ojciec to ateiści. Mogę robić za eksperyment w tym temacie? Dzieci uczą się od rodziców. W tym przypadku przekazywana jest informacja "Boga nie ma". Ale ta informacja nie ma nic wspólnego z genami. Pudło. W moim przypadku informacja była przekazywana raczej od wierzącej strony rodziny tj. "Bóg jest" a i tak zostałem ateistą  Seweryn napisał(a): Oczywiście, że są niematerialne bo gdyby były to posiadałyby masę jak każda materialna rzecz. Myśli nie posiadają masy, bo gdyby posiadały, masa ich zostałaby oszacowana, jak np. masa fotonu . Nie są nawet podejmowane próby oszacowania masy myśli bo każdy wie że są niematerialne.
Każdy tj. Seweryn.
Neurony są materialne. Więc myśli też. To tyle w tym temacie. Wiem dobrze żeś beton i się ciebie nie odbetonuje nawet młotem pneumatycznym z napędem atomowym.
|
Pt cze 12, 2009 11:24 |
|
 |
Witold
|
Poza tym "myśl" nie jest "rzeczą" posiadającą masę, tylko procesem.
|
Pt cze 12, 2009 11:26 |
|
 |
Seweryn
|
Witold napisał(a): Każdy tj. Seweryn. Neurony są materialne. Więc myśli też. To tyle w tym temacie. Wiem dobrze żeś beton i się ciebie nie odbetonuje nawet młotem pneumatycznym z napędem atomowym.
Neurony to nie myśli , żaba też posiada neurony jednak wątpię żeby rozmyślała
Poza tym dobrze wyczytałeś, że myśl to proces i jako taki jest niematerialny. Radzę więcej poczytać, wiedza uspokaja człowieka.
|
Pt cze 12, 2009 11:45 |
|
 |
jogurt
|
*Pewny fragment DNA (HAR1) odpowiada za rozwój części mózgu, która "czyni nas człowiekiem"(bardzo skrótowo, proszę tego źle nie interpretować). W tymże fragmencie jest 118 zasad. Od szympansa różni nas 18 z nich, od kury 20. 20 zasad wystarczy, aby nasz mózg funkcjonował zupełnie inaczej niż ptasi- wykształciły się ośrodki pozwalające na abstrakcyjne myślenie i uczucia wyższe.
Dlaczego kilka par zasad nie miałoby odpowiadać za naszą religijność? Przyjmując, że jest to dość późno nabyta cecha, dałoby się wytłumaczyć naszą różnorodność w poglądach na religię. Dodatkowo dawno już zaobserwowano korelację między budową mózgu a religijnością (tak samo jak relację mózg/orientacja seksualna). Czy nie brzmi to logiczniej niż gimnastykowanie się z metafizyką?
*Informacje za "Scientific American"- u nas "Świat Nauki"
|
Pt cze 12, 2009 12:27 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Jesli istnieje gen wojownika, byc moze istnieje gen dewota?
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 123237.htm
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pt cze 12, 2009 12:52 |
|
|
|