Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 23:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 119  Następna strona
 Droga Neokatechumenalna 
Autor Wiadomość

O to dlaczego DN nie chce uczesniczyc w Mszy z resztą Kościoła już nie pytam, bo widzę, że się nie dowiem :/

dowiesz się :-) czytałaś moje odpowiedzi na ten temat dzisiaj?
bo mam wrażenie że wypowiadając pewne słowa, myślimy o zupełnie innych rzeczach - przykład:
- piszesz 'z resztą Kościoła' i ja myślę że masz na myśli członków tego konkretnego Kościoła parafialnego, którego przejawem jest parafia i NIE masz na myśli wszystkich parafian. Eucharystia owa jest _otwarta_ (jak pisze Statut DN) dla parafian - każdy może na nią przyjść! Czy Ty rozumiesz to inaczej? Powiedz, bo celem tej wymiany zdań może naprawdę być porozumienie czyli że się porozumiemy/będziemy rozumieć się.

Śr cze 10, 2009 14:04

pytanie na początku wątku było czym jest Droga Neokatechumenalna więc
lepiej niż ja zrobi to na pewno biskup Kiernikowski, który Drogę Neokatechumenalną zna bardzo dobrze (sam ją przeszedł): http://swjozef.com/rozwazania_o_wierze_ ... 2/726.html

polecam. a co będzie niezrozumiałe nadal można popytać księdz biskupa (na jego blogu np), zaczęcam do zapoznania się szczególnie dla tych którzy nie czytali Statutu Drogi Neokatechumenalnej (ja nie dam chyba rady przepisać całego statutu :-) )

Śr cze 10, 2009 14:15

pytanie na początku wątku było czym jest Droga Neokatechumenalna więc
lepiej niż ja zrobi to na pewno biskup Kiernikowski, który Drogę Neokatechumenalną zna bardzo dobrze (sam ją przeszedł): http://swjozef.com/rozwazania_o_wierze_ ... 2/726.html

polecam. a co będzie niezrozumiałe nadal można popytać księdz biskupa (na jego blogu np), zaczęcam do zapoznania się szczególnie dla tych którzy nie czytali Statutu Drogi Neokatechumenalnej (ja nie dam chyba rady przepisać całego statutu :-) )

Biskup Kiernikowski niestety na swom blogu ROZMOWY O DOBREJ NOWINIE notorycznie unika trudnych pytań. Zadawałem pytania takiego typu jak deszczblask odnośnie DN, to znikały po połowie dnia. Zrobiłem to sam osobiście ze 20 razy. Typowe ble, ble.
W diecezji siedleckiej wierni postawili tamę sekciarstwu. Eksperyment z DN nie wyszedł, choć był odgórnie sterowany.
Także przykład tego biskupa jest niestety nietrafiony.

Śr cze 10, 2009 14:53
Na pewno znacie list kard.Arinze (Prefekt Kongregacji Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów).
fragment napisał(a):
Przy celebracji Mszy świętej, Droga Neokatechumenalna ma przyjąć i przestrzegać ksiąg liturgicznych zatwierdzonych przez Kościół, nie ujmując ani nie dodając niczego. Dalej, w odniesieniu do niektórych elementów, podaje się następujące wskazówki i wyjaśnienia:

1. Niedziela jest "Dies Domini", jak zechciał to nakreślić Sługa Boży Papież Jan Paweł II w liście apostolskim o Dniu Pańskim. Dlatego Droga Neokatechumenalna musi wejść w dialog z biskupem diecezjalnym w celu wyjaśnienia, że wspólnota Drogi Neokatechumenalnej jest wcielona w parafię także w kontekście celebracji liturgicznych. Przynajmniej w jedną niedzielę w miesiącu, wspólnoty Drogi Neokatechumenalnej muszą uczestniczyć w Mszy świętej wspólnoty parafialnej.

2. Co do jakichkolwiek komentarzy wygłaszanych przed czytaniami, muszą one być krótkie. Należy też przestrzegać tego, co jest napisane we Wprowadzeniu Ogólnym do Mszału Rzymskiego (nn. 105 i 128) oraz we Wprowadzeniu do Lekcjonarza (nn. 15, 19, 38, 42).

3. Homilia, ze swej natury i wagi, jest zarezerwowana dla kapłana albo diakona (por. KPK, kan. 767 § 1). Co do okazjonalnego dołączania świadectw ze strony wiernych świeckich, właściwe dla nich miejsca i metody są wskazane w międzydykasterialnej instrukcji "Ecclesiae de Mysterio", która została zatwierdzona "na zasadzie wyjątku" przez Papieża Jana Pawła II i opublikowana 15 sierpnia 1997 r. W dokumencie tym, w punktach 2. i 3. artykułu 3. napisane jest co następuje:

§2 - "Jest dozwolone, aby była krótka nauka pomagająca lepiej wyjaśnić sprawowaną liturgię, a nawet w wyjątkowych okolicznościach parę świadectw, o ile te mieszczą się w normach liturgicznych, przy okazji liturgii Eucharystycznych sprawowanych w szczególne dni (dla seminarzystów, chorych, etc.), i uważa się je za prawdziwie pomocne jako ilustracja zwykłej homilii wygłaszanej przez celebransa. Te nauki i świadectwa nie mogą przyjmować cech, które mogłyby sprawić, iż zostaną one pomylone z homilią."

§3 - "Możliwość 'dialogu' podczas homilii (por. Dyrektorium o Mszach z Dziećmi, nr 4) może być przez celebransa używana okazyjnie i z roztropnością jako sposób wykładu, który nie przerzuca służby nauczania na innych."

Należy też starannie przestrzegać instrukcji Redemptionis Sacramentum, nr 74.

4. Co do przekazywania znaku pokoju, udziela się Drodze Neokatechumenalnej pozwolenia, aby kontynuować indult już udzielony, nie przesądzając przyszłych zaleceń.

5. W sprawie przyjmowania Komunii Świętej, udziela się Drodze Neokatechumenalnej okresu przejściowego (nie przekraczającego dwóch lat) na przejście z szeroko rozpowszechnionego w jej wspólnotach sposobu przyjmowania Komunii Świętej (siedząc, ze stołem nakrytym obrusem umieszczonym w centrum kościoła zamiast przeznaczonym ku temu ołtarzem w prezbiterium) na zwykły sposób, w który cały Kościół przyjmuje Komunię św. Oznacza to, że Droga Neokatechumenalna musi zacząć przyjmować sposób rozdzielania Ciała i Krwi Pańskiej, opisany w księgach liturgicznych.

6. Droga Neokatechumenalna musi także korzystać z innych Modlitw Eucharystycznych zawartych w mszale, a nie tylko II Modlitwy Eucharystycznej.

W skrócie, Droga Neokatechumenalna, w swojej celebracji Mszy Świętej, powinna przestrzegać zatwierdzonych ksiąg, pamiętając o tym co napisano powyżej pod numerami 1,2,3,4,5 i 6.

Chciałbym spytać jak to jest w praktyce. Czy te zalecenia są już wprowadzone w życie ?

Śr cze 10, 2009 14:59

Jak widzisz mają stracha odpowiadać. To też o czyms świadczy.

Cz cze 11, 2009 8:13

To teraz jak ten list komentuje Gennarini:

G:"Zostały przyjęte niektóre zmiany praktykowane w sposobie celebrowania Eucharystii w Drodze Neokatechumenalnej"

List: kontynuacja pozwolenia wcześniej wyrażonego odnośnie przekazywania znaku pokoju - nic więcej. Wszystkie inne punkty to napomnienie lub przypomnienie tego co w nauce Kościoła odnosi się do wszystkich.

G:"O ile wiem, jest to jedyny przypadek, że grupa eklezjalna otrzymała wyraźne pozwolenie w tym zakresie [celebracja Eucharystii] od Stolicy Apostolskiej."

List: list jest wyraźnym napomnieniem z powtórzeniem jednego pozwolenia.

G:"Dotychczas korzystaliśmy z ustnego pozwolenia Kongregacji, nie było go na piśmie"

Jedno z największych kłamstw tego wywiadu.
Od 1970 roku i instrukcji: Liturgicae instaurationes wszelkie eksperymenty czy zmiany w Eucharystii są możliwe pod warunkiem pisemnej zgody Kongregacji Kultu Bożego. (przypomina o tym Redemptionis Sacramentum z 2004).
Co więcej neokatechumenat dobrze o tym wie i taką pisemną zgodę otrzymał - ale dotyczy ona tylko używania przaśnego chleba i znaku pokoju.

G:"List Kardynała Arinze akceptuje zasadę, że wspólnoty neokatechumenalne mają specjalną celebrację w sobotę wieczorem"

Konia z rzędem dla tego kto znajdzie w liście coś o celebracji w sobotę wieczorem.
A jeśli chodzi w ogóle o celebrację Eucharystii niedzielnej dla wspólnot (nie tylko neo) to jest ona akceptowana choćby w liście Dies Domini "biorąc pod uwagę szczególne wymogi formacyjne i duszpasterskie".

G:"Wymóg uczestniczenia raz w miesiącu w celebracjach ogólnych parafii jest już często realizowany, na przykład w kontekście takich uroczystości jak Boże Narodzenie, Objawienie Pańskie, ustanowienie Eucharystii w Wielki Czwartek, święta patronalne, Uroczystość Wniebowzięcia, Wszystkich Świętych, Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny. "

List: Mamy tu wymóg jednej niedzieli w miesiącu.
Gennarini bardzo sprytnie gubi niedzielę, a potem dodaje wywód z którego jakoby wynika że neo już ten wymóg realizuje.

G:"List cytuje także artykuł z Mszału Rzymskiego na temat wprowadzeń lecz zmienia go z praktyki nadzwyczajnej na praktykę zwyczajną."

Bardzo ciekawe gdzie? List napomina tylko że komentarze mają być krótkie i przypomina punkty zatwierdzonych ksiąg, które o komentarzach do czytań mówią (i jest to praktyka stosowana w całym Kościele i nie potrzeba na to żadnych dodatkowych pozwoleń).

Co ciekawe punkt 105 OWMR mówi o tym, że:"Podczas pełnienia swej funkcji komentator stoi w odpowiednim do tego miejscu, mając przed sobą wiernych, ale nie na ambonie"
"nie na ambonie" - ten punkt nie jest przestrzegany w neokatechumenacie, wszystkie wprowadzenia i wstępy są mówione z ambony.

G: "Także "echo słowa" przed homilią zostało potwierdzone."

List mówiąc o "okazjonalnym dołączaniu świadectw" (okazjonalnym!!!) przypomina fragmenty Ecclesiae de Mysterio, dokumentu obowiązującego w Kościele. Co ciekawe w tym miejscu list nie tylko podaje punkty, ale cytuje - żeby nie było żadnych wątpliwości - by było czarno na białym.
Echo słowa może być tylko w wyjątkowych sytuacjach na Eucharystiach sprawowanych w szczególne dni.

Echo słowa nie jest dopuszczone na każdej Eucharystii.

W tym wywiadzie także Gennarini mówi:
"Treść katechetyczna Drogi w swoim itinerarium wtajemniczenia chrześcijańskiego była szczegółowo studiowana przez Kongregację Nauki Wiary, na czele której stał wówczas kard. Ratzinger i została zatwierdzona z niewielkimi modyfikacjami."

Dlaczego zatem na konferencji prasowej po zatwierdzeniu statutu (w 2008) Kiko powiedział, że obecnie Stolica Apostolska bada treść katechez aby można je było zatwierdzić i rozesłać do parafii całego świata i upublicznić (!).

Wywiad jest zamieszczony na oficjalnej (!) stronie Drogi Neokatechumenalnej - niestety tylko po angielsku, więc pozwoliłem sobie skorzystać z tłumaczenia zamieszczonego na jednym forum.

Cz cze 11, 2009 9:26

Przypomnę tylko, że Gennarini jest odpowiedzialnym za Drogę w USA i jest rzecznikiem prasowym neokatechumenatu.

Wywiad do którego się odwołuję powyżej został przeprowadzony w styczniu 2006.

Cz cze 11, 2009 13:08

Przykład tego jak tombox prowadzi rozmowę:

tombox napisał(a):
ważne żeby to było miejsce _godne_ - nie może to być "byle gdzie" - im piękniesze miejsce tym lepiej

zatem ja postawiłem pytanie

deszczblask napisał(a):
Pytanie czy miejscem bardziej godnym i piękniejszym jest salka parafialna, czy wnętrze kościoła?
Pytanie czy miejscem bardziej godnym jest jakiś stół (różnie to we wspólnotach bywa: ławki szkolne, u mojego znajomego nawet stół ping pongowy) czy poświęcony ołtarz?

na moje pytanie tombox odpowiada

tombox napisał(a):
na tą wątpliwość Kościół odpowiada:
OWMR 297. W miejscu poświęconym Eucharystię należy sprawować na ołtarzu; natomiast poza miejscem poświęconym można ją celebrować na odpowiednim stole, zawsze jednak przykrywa się go obrusem i korporałem oraz ustawia się na nim krzyż i świeczniki.

oraz

tombox napisał(a):
OWMR 117. Ołtarz ma być nakryty przynajmniej jednym białym obrusem. Na ołtarzu lub obok niego na czas każdej celebracji stawia się przynajmniej dwa świeczniki z zapalonymi świecami; może ich być więcej: cztery lub sześć, zwłaszcza w niedzielę albo obowiązujące święto, lub, gdy celebruje biskup diecezjalny, siedem. Również na ołtarzu lub w jego pobliżu ma się znajdować krzyż z wizerunkiem Chrystusa ukrzyżowanego.

i swoją odpowiedź kwituje

tombox napisał(a):
jeszcze jakieś wątpliwości?

A przecież ja postawiłem pytanie:

deszczblask napisał(a):
Pytanie czy miejscem bardziej godnym i piękniejszym jest salka parafialna, czy wnętrze kościoła?
Pytanie czy miejscem bardziej godnym jest jakiś stół czy poświęcony ołtarz?

Nie kwestionuję, że Eucharystię można sprawować w salce, czy na ołtarzu zrobionym z ławek.

Skoro sam napisałeś im piękniejsze miejsce tym lepiej, zapytałem, które miejsce jest piękniejsze - kościół czy salka. poświęcony ołtarz czy szkolne ławki?

Potrafisz na to pytanie odpowiedzieć, czy zgodnie ze swoją metodą unikania trudnych (dla ciebie) znów odpowiesz na pytanie inne (przeze mnie nie zadane)?

Cz cze 11, 2009 13:33

Z treści "statutu" Drogi Neokatechumenalnej wynika , że przywódca Neo niejaki Kiko miał "objawienie".

"W ten sposób zaczęło realizować się objawienie z 1959 r., w którym Kiko otrzymał polecenie od Najświętszej Dziewicy Maryi: "Trzeba tworzyć wspólnoty chrześcijańskie takie jak Święta Rodzina z Nazaretu, które żyłyby w pokorze, prostocie i uwielbieniu, gdzie drugi jest Chrystusem". Te słowa Kiko umieścił na ikonie Bogarodzicy, którą namalował w 1973 r. i która jest szczególnie bliska wstępującym na Drogę."

W wypowiedziach p. Carmen Hernandez jest niepokojący też fragment który jakoby Maryja wypowiedziała do Carmen:
"Błogosławionaś ty między niewiastami" .

O tych "objawieniach" Kiko i Carmen wiedzą katechiści, którzy podpierają się nimi. Wiedzą też szeregowcy z Neo i nawet się tym chwalą.
Dla mnie to bardzo niepokojące tym bardziej w świetle tego co się stało z Rodzinami Nazaretańskimi. RN nie dorasta NEO do pięt z ekscesami, także nie rozumiem braku reakcji na te ekscesy trwające ponad 40 lat.

http://www.archidiecezja.warszawa.pl/up ... et_rrn.pdf

Cz cze 11, 2009 14:00

Monika75 napisał(a):
Nie mówimy o sytuacji gdy brak kościoła, albo jest on niewystarczający (np. za mały), tylko o takiej gdy ogólniedostępny kościół stoi obok i cała wspólnota DN z powodzeniem zmieściłaby sie na odprawianej tam własnie Mszy.

zakładam że czytałaś już moją odpowiedź nt małych wspólnot, więc właśnie dlatego, że w przypadku gdyby tym wspólnot byłoby kilka na jednej mszy + ogół parafian to byłby tłum a nie mała wspólnota, prawda? mam to jeszcze dokładniej wyjaśniać?

Skoro twierdzisz, że to statut nakazuje by Eucharystia była w małej wspólnocie, to jak wyjaśnisz fakt, że w statucie jest sformułowanie, że Eucharystia jest otwarta dla innych wiernych.

Czy to znaczy, że jeżeli przyszłoby sporo osób to wpuszczeni byliby tylko ci pierwsi, a po przekroczeniu pewnej liczby nikogo by już nie wpuszczono "ponieważ neokatechumenat celebruje Eucharystię w małej wspólnocie, a maksymalna liczba wiernych dla małej wspólnoty została już osiągnięta"? :)

tombox napisał(a):
m.in po to aby unikać anonimowości, bo jak inaczej miłość do braci (w wymiarze krzyża) ma się uobecnić, jeśli się nawet nie znają.

a możesz wyjaśnić w jaki sposób na Eucharystii we wspólnotach (małych) neokatechumenalnych uobecnia się miłość w wymiarze krzyża

tombox napisał(a):
Parafia jako wspólnota wspólnot. Co mam jeszcze spróbować wyjaśniać (na miarę moich możliwości z doświadczenia i dokumentów Kościoła)?

a bardzo proszę

tombox napisał(a):
A co do tego (co piszesz wyżej) że "ogólniedostępny kościół stoi obok" to on w tym momencie jest albo już/jeszcze zajęty albo już zamknięty (bo np. jest 20:00 albo później)

:) :lol: :lol: :lol: :)

A wy biedacy nie wiecie kto ma klucze do kościoła.
Może proboszcz? :lol:
Ale jego pewnie nie znacie :lol:

Hmmm, a skąd macie klucze do salek? :lol:

Tomaszu32 znów wracasz do formy :D

A właśnie Tomaszu32 czemu zmieniłeś się w tomboxa? Przecież nie dostałeś bana. A może?

Cz cze 11, 2009 14:10

KPK Kan. 827 - § 1. Katechizmy oraz inne pisma służące do katechizacji lub ich przekłady wymagają aprobaty ordynariusza miejsca, z zachowaniem przepisu kan. 775, § 2. § 2. Tylko te książki z zakresu Pisma świętego, teologii, prawa kanonicznego, historii Kościoła oraz innych gałęzi wiedzy religijnej lub moralnej, które zostały wydane za aprobatą kompetentnej władzy kościelnej albo potem zostały przez nią zatwierdzone, mogą być używane jako podręczniki w szkołach podstawowych, średnich lub wyższych. § 3. Zaleca się, aby książki zawierające treść, o której w § 2, chociaż nie są używane jako podręczniki, jak również pisma o treści szczególnie dotyczącej religii lub dobrych obyczajów, zostały poddane osądowi ordynariusza miejsca

Kan. 829 - Aprobata jakiegoś dzieła lub zezwolenie na jego wydanie dotyczy tekstu oryginalnego, nie zaś jego nowych wydań lub przekładów.

A zatem - kto i kiedy zatwierdził w Stolicy Apostolskiej "Orientamenti" czyli "katechezy neo"???
Na to pytanie zawsze brak odpowiedzi.
Dotyczy to także przekładu na język polski.

Neo obowiązuje nauczanie Kościoła, a nie Orientamenti. W świetle KPK "nauczanie" neo jest nielegalne.

Powiem wam, że ogrom nadużyć w neokatechumenacie przeraża mnie.

Cz cze 11, 2009 17:15

Statut: art 12 p. 2 i 3
"Wigilia Paschalna, centrum liturgii chrześcijańskiej i jej duchowość chrzcielna są natchnieniem dla całej katechezy". Z tej właśnie racji podczas itinerarium neokatechumeni są stopniowo wtajemniczani w coraz doskonalsze uczestniczenie w tym wszystkim, co ta święta noc oznacza, celebruje i realizuje.
W ten sposób Neokatechumenat będzie pobudzać parafię do ubogacenia celebracji wigilii paschalnej.

W jaki sposób Neokatechumenat realizuje to wezwanie?

W mojej parafii w czasie celebracji wigilii paschalnej były obecne wszystkie ruchy z wyjątkiem jednego - neokatechumenatu.

Rok temu wynajęta sala w klubie osiedlowym, w tym roku w centrum konferencyjnym... U mojego znajomego sala gimnastyczna. Inni w kasynie.

Czy właśnie to ta nieobecność ma pobudzać parafię do ubogacenia celebracji?

Pt cze 12, 2009 11:04

Biskup Kiernikowski niestety na swom blogu ROZMOWY O DOBREJ NOWINIE notorycznie unika trudnych pytań.

pytania to coś takiego jak ktoś chce się czegoś dowiedzieć, bo nie wie
a jeśli ktoś ma z góry założoną tezę (jak tu na tym forum) i zadaje quasipytanie ze złośliwości albo żeby 'namieszać' to mądry człowiek nie będzie w ogóle z tym dyskutował. Nie wiesz czegoś o Drodze Neokatechumenalnej, co mógłbym Ci wyjaśnić?

Pt cze 12, 2009 11:50

[...] Typowe ble, ble.
W diecezji siedleckiej wierni postawili tamę sekciarstwu.

Jesteś w stanie powyższe udowodnić?

Pt cze 12, 2009 11:52

Eksperyment z DN nie wyszedł, choć był odgórnie sterowany.

'Eksperyment z Drogą Neokatechumenalną to akurat już się zakończył i teraz jest to normalna działalności parafialna i podana przez Kościół jako pomoc dla parafii aby coraz lepiej pełniła misję eklezjalną bycia solą, światłem i zaczynem dla świata (mówi się o tym już na początku Katechez), (kierującą swe działanie do oddalonych/niewierzących); jako środek do wzbudzania powołania do kapłaństwa i w różnych formach życia zakonnego i apostolskiego. Neokatechumeni współpracują czynnie w ewangelizacji i w budowaniu Kościoła. Jak Kościół ocenia ten 'eksperymeny'? ano m.in. tak: Biorąc pod uwagę cenny wkład - potwierdzony przez licznych biskupów (m.in. przez wyżej wspomianego bp.Kiernikowskiego - co pokazuje że wcale nie jest to przykład nietrafiony) jaki Droga nadal wnosi w dzieło nowej ewangelizacji, przez praktykę przyjętą i docenioną w swoim już czterdziestoletnim istnieniu w wielu Kościołach partykularnych;
więc powyższe twoje twierdzenie jest pozbawione podstaw. cbdu

Pt cze 12, 2009 12:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 119  Następna strona