| Autor |
Wiadomość |
|
tombox
|
Blitz napisał(a): Jak widzisz mają stracha odpowiadać. To też o czyms świadczy.
o czym świadczy? o tym że np. ja mam dużo lepsze rzeczy w życiu do roboty niż przekonywać np. na tym forum ludzi, którzy i tak nie chcą słuchać (w kółko odpowiadam na te same pytania...), na prawdę życie jest dużo piękniejsze niż to forum. Stracha? Czego miałbym się bać? Ciebie? i to jeszcze w internecie tym globalnym śmietniku? daj spokój 
|
| Pt cze 12, 2009 12:12 |
|
|
|
 |
|
tombox
|
Marek MRB napisał(a): 1. Niedziela jest "Dies Domini", jak zechciał to nakreślić Sługa Boży Papież Jan Paweł II w liście apostolskim o Dniu Pańskim. Dlatego Droga Neokatechumenalna musi wejść w dialog z biskupem diecezjalnym w celu wyjaśnienia, że wspólnota Drogi Neokatechumenalnej jest wcielona w parafię także w kontekście celebracji liturgicznych. Przynajmniej w jedną niedzielę w miesiącu, wspólnoty Drogi Neokatechumenalnej muszą uczestniczyć w Mszy świętej wspólnoty parafialnej.
Chciałbym spytać jak to jest w praktyce. Czy te zalecenia są już wprowadzone w życie ?
pytasz, więc odpowiadam: tak. Jeszcze coś?
ps.
a gdybyś nie zrozumiał mojej odpowiedzi to: (rozumiem że masz wątpliwości co do podkreślonego przez Ciebie fragmentu): wspólnoty rzeczonej Drogi mało tego że w jedna niedzielę uczestniczą w Mszy św. parafialnej - robią to cztery razy częściej niż się od nich wymaga  (mało tego maja jeszcze (jw. o celebracjach liturg.) liturgie w środku tygodnia! Jeśli ktoś jeszcze nie czytał/słyszał to ostatecznie zatwierdzony Statut Drogie Neokatechumenalnej _doprecyzował_ co to znaczy jest wcielona w parafię także w kontekście celebracji liturgicznych - (' jest' a nie 'będzie' - jest oznacza teraz czyli ową praktykę o której mówi Dekret a 'będzie' oznaczałoby że to zalecenie na przyszłość) - a no oznacza to: Celebracja Eucharystii wspólnot neokat. [...] stanowi część niedzielnego duszpasterstwa liturgicznego parafii
mam przepisać jeszcze raz ten punkt?
|
| Pt cze 12, 2009 12:25 |
|
 |
|
tombox
|
deszczblask napisał(a): Przypomnę tylko, że Gennarini jest odpowiedzialnym za Drogę w USA i jest rzecznikiem prasowym neokatechumenatu.
nie ma czegość takiego jak 'rzecznik prasowy neokatechumenatu' - patrz Statut - dlatego delikatnie mówiąc rozmijasz się z prawdą
Tak na marginesie: neokatechumenat to jedno z czterech dóbr duchowych Drogi Neokatechumenalnej. Droga Neokatechumenalna (a przez to także neokatechumenat) nie jest własnością żadnych osób!
|
| Pt cze 12, 2009 12:33 |
|
|
|
 |
|
Blitz
|
A reszta punktów sprecyzowanych w liscie kard. Arienze  ?
Cicho! Sza!
|
| Pt cze 12, 2009 12:33 |
|
 |
|
tombox
|
deszczblask napisał(a): Nie kwestionuję, że Eucharystię można sprawować w salce, czy na ołtarzu zrobionym z ławek.
no to dobrze że nie kwestionujesz, coraz lepiej... deszczblask napisał(a): Skoro sam napisałeś im piękniejsze miejsce tym lepiej, zapytałem, które miejsce jest piękniejsze - kościół czy salka. poświęcony ołtarz czy szkolne ławki?
ja jestem tego samego zdania co Kościół: (i podałem co Kościół na to wskazując konkretne dokumenty) czyli że można tu i tam, bo Ty zdaje mi się dążysz do stopniowania ważności miejsc sprawowania Eucharystii to tak jakby Eucharystia sprawowana na stole niepoświęconym była mniej ważna niż ta którą sprawowano na poświęconym? tak myślisz? I sala 'głównego' budynku Kościoła może być pięknie przygotowana do celebrowania Eucharystii i inna sala również może być pięknie przygotowana - o to właśnie m.in. chodzi na Drodze Neokatechumenalnej, aby troszczyć się o piękno i godność znaków liturgicznychdeszczblask napisał(a): Potrafisz na to pytanie odpowiedzieć,
odpowiedziałem powyżej, czy moja odpowiedź jest dla Ciebie jest zrozumiała? deszczblask napisał(a): czy zgodnie ze swoją metodą unikania trudnych (dla ciebie) znów odpowiesz na pytanie inne (przeze mnie nie zadane)?
to nie są dla mnie trudne pytania, co najwyżej trudne mogą być dla Ciebie odpowiedzi - jeśli myślimy o różnych sprawach używając tych samych słów możemy nie dojść do porozumienia...
|
| Pt cze 12, 2009 12:52 |
|
|
|
 |
|
tombox
|
Blitz napisał(a): Z treści "statutu" Drogi Neokatechumenalnej wynika , że przywódca Neo niejaki Kiko miał "objawienie".
możesz mi podpowiedzieć który to punktu Statutu? albo też jak piszesz 'statutu'?
|
| Pt cze 12, 2009 13:00 |
|
 |
|
tombox
|
deszczblask napisał(a): Skoro twierdzisz, że to statut nakazuje by Eucharystia była w małej wspólnocie, to jak wyjaśnisz fakt, że w statucie jest sformułowanie, że Eucharystia jest otwarta dla innych wiernych.
1.Nie ja tak twierdzę tylko Kościół tak stwierdził w Statucie Drogi Neokatechumenalnej 2.widzisz w tym sprzeczność? Ja nie widzę - natura Drogi zakłada małą wspólnotę a że jest otwarta oznacza ni mniej ni więcej to że każdy parafianim może na nia przyjść. deszczblask napisał(a): Czy to znaczy, że jeżeli przyszłoby sporo osób to wpuszczeni byliby tylko ci pierwsi, a po przekroczeniu pewnej liczby nikogo by już nie wpuszczono "ponieważ neokatechumenat celebruje Eucharystię w małej wspólnocie, a maksymalna liczba wiernych dla małej wspólnoty została już osiągnięta"? 
Droczysz sie czy pytasz bo nie wiesz?
mz jeśliby zaczęło nagle wchodzić 'nieskończenie wielu' parafian spoza wspólnoty, to po pewnym czasie wyczerpałaby się [u]powierzchnia użytkowa[/b] (i krzesła; a ilu parafian wytrzymałoby 2 godziny Eucharystii jeśliby byli przyzwyczajeni np. do 40 minut) i byłoby to co w czasach jeszcze nie tak odległych kiedy PRZEZ kościołami byli ludzie stojący na zewnątrz... i tyle
|
| Pt cze 12, 2009 13:14 |
|
 |
|
tombox
|
deszczblask napisał(a): a możesz wyjaśnić w jaki sposób na Eucharystii we wspólnotach (małych) neokatechumenalnych uobecnia się miłość w wymiarze krzyża
Nie tylko na Eucharystii, ale w ogóle w tego rodzaju wspólnocie.
Jest temu poświęcone m.in. conajmniej dwie całe katechezy podczas Katechez Zwiastowania, (nie bedę tyle pisał, bo to złamałbym regulamin tego forum - floodowanie czy nie) a jeżeli Ty (mgr teologii to Ty?) tego nie rozumiesz to pisałem już chyba o nieopieraniu się złu, kochaniu nieprzyjaciół, bo to jest punkt dojścia na Drodze Neokatechumenalnej. Miłość w wymiarze krzyża to nie miłość narzeczonych, małżonków, czy rodzica do dziecka ale ta którą Chrystus pokazał na Krzyżu (kochajcie się jak ja was umiłowałem, a jak Chrystus nas ukochał? Oddał za nas swoje życie, za nasze grzechy! I do takiej postawy, takiej miłości prowadzi ta Droga tych, którzy nią idą)
|
| Pt cze 12, 2009 13:25 |
|
 |
|
tombox
|
deszczblask napisał(a): A wy biedacy nie wiecie kto ma klucze do kościoła. Może proboszcz? tak, przynajmniej w mojej parafii, a w Twojej? deszczblask napisał(a): Ale jego pewnie nie znacie Jak to nie znamy, przecież to Proboszcz sprawuje pieczę pasterską nad idącymi Drogą Neokatechumenalną[...] deszczblask napisał(a): Tomaszu32 znów wracasz do formy nie wiem do kogo Ty teraz piszesz? pomyliłeś się czy tylko Ci się wydaje że wiesz? deszczblask napisał(a): A właśnie Tomaszu32 czemu zmieniłeś się w tomboxa? Przecież nie dostałeś bana. A może?
nigdy nie używałem identyfikatora Tomasz32 (jednemu psu burek?), a jesteś w stanie w jakikolwiek sposób swoje przeświadczenie udowodnić? Pytam poważnie...
|
| Pt cze 12, 2009 13:32 |
|
 |
|
tombox
|
Blitz napisał(a): A zatem - kto i kiedy zatwierdził w Stolicy Apostolskiej "Orientamenti" czyli "katechezy neo"??? Na to pytanie zawsze brak odpowiedzi.
A to Cię zaskoczę  Statut Drogi Neokatechumenalnej zatwierdzony ostatecznie wyraźnie o ty mówi! A tu Cię mam, bo pisząc 'Orientamenti' oznacza że posługujesz się tymczasową wersją Statutu (już nie obowiązującą) - w ostatecznie przyjetym przez Kościół Statucie nazywa się to 'i'Linie Orientacyjne dla Ekip Katechistów[/i] Blitz napisał(a): Neo obowiązuje nauczanie Kościoła, a nie Orientamenti. W świetle KPK "nauczanie" neo jest nielegalne.
uważaj, bo posuwasz się do oskarżeń, których nie będziesz w stanie udowodnić (zgodnie z choćby regulaminem tego forum) a ja powyżej udowodniłem coś zupełnie odwrotnego - 'nauczanie' na Drodze Neokatechumenalnej odbywa się ([i'aby zapewnić wspólnocie przebieg itinerarium Drogi[/i] zgodnie z tym co postanowiono w Statucie i w Liniach Orientacyjnych dla Ekip Katechistów
|
| Pt cze 12, 2009 13:49 |
|
 |
|
Blitz
|
tombox napisał(a): Blitz napisał(a): A zatem - kto i kiedy zatwierdził w Stolicy Apostolskiej "Orientamenti" czyli "katechezy neo"??? Na to pytanie zawsze brak odpowiedzi.
A to Cię zaskoczę  Statut Drogi Neokatechumenalnej zatwierdzony ostatecznie wyraźnie o ty mówi! A tu Cię mam, bo pisząc 'Orientamenti' oznacza że posługujesz się tymczasową wersją Statutu (już nie obowiązującą) - w ostatecznie przyjetym przez Kościół Statucie nazywa się to 'i'Linie Orientacyjne dla Ekip Katechistów[/i] Blitz napisał(a): Neo obowiązuje nauczanie Kościoła, a nie Orientamenti. W świetle KPK "nauczanie" neo jest nielegalne.
uważaj, bo posuwasz się do oskarżeń, których nie będziesz w stanie udowodnić (zgodnie z choćby regulaminem tego forum) a ja powyżej udowodniłem coś zupełnie odwrotnego - 'nauczanie' na Drodze Neokatechumenalnej odbywa się ([i'aby zapewnić wspólnocie przebieg itinerarium Drogi[/i] zgodnie z tym co postanowiono w Statucie i w Liniach Orientacyjnych dla Ekip Katechistów
To udowodnij to poprzez tekst nowego statutu.
Gdzie zatwierdzone są konwiwencje, katechezy, linie orientacyjne???
Każde z osobna.
|
| Pt cze 12, 2009 14:06 |
|
 |
|
Blitz
|
Linie Orientacyjne dla Ekip Katechistów
ale dziwotwór słowny.
|
| Pt cze 12, 2009 14:18 |
|
 |
|
tombox
|
deszczblask napisał(a): Cytuj: Statut: art 12 p. 2 i 3 "Wigilia Paschalna, centrum liturgii chrześcijańskiej i jej duchowość chrzcielna są natchnieniem dla całej katechezy". Z tej właśnie racji podczas itinerarium neokatechumeni są stopniowo wtajemniczani w coraz doskonalsze uczestniczenie w tym wszystkim, co ta święta noc oznacza, celebruje i realizuje. W ten sposób Neokatechumenat będzie pobudzać parafię do ubogacenia celebracji wigilii paschalnej.
W jaki sposób Neokatechumenat realizuje to wezwanie? To proste! Celebrując NOC PASCHALNĄ (całą - zaczynając od zmroku a kończąc przed świtem jak KOŚCIÓŁ _zaleca_ i jaka jest najstarsza Tradycja deszczblask napisał(a): W mojej parafii w czasie celebracji wigilii paschalnej były obecne wszystkie ruchy z wyjątkiem jednego - neokatechumenatu.
chodzi ci o całą Wielką Noc czy o mszę wigilli + potem w nocy spać + po wschodzie słońca msza? (ale wtedy już jest PO Passze) A co na to np. MSZAŁ RZYMSKI? wiesz może? deszczblask napisał(a): [...]Czy właśnie to ta nieobecność ma pobudzać parafię do ubogacenia celebracji?
może o to chodzi żeby CAŁA parafia świętowała całą Wielką Noc?
a Więc Wielka Noc nie może zaczynać się o godzinie, w której zwykło się antycypować Mszę niedzielną! A są parafie w których tak właśnie jest - Na Drodze zgodnie z tym co Kościół potwierdza (zapewnie wiesz w jakim dokumencie, bo w powyższym cytowanym przez ciebie fragmencie Statutu pominąłeś odnośnik do niego właśnie) Odbywa się to właśnie w nocy, a kończy przed świtem! Zresztą nie tylko wspólnoty Drogi Neokatechumenalnej tak świętują ten najważniejszy dla Kościoła moment roku, tą noc... widziałem u Dominikanów np. (chyba w Krakowie) na internecie też gdzieś widziałem zdjęcia z Paschy całej parafii i harcerzami i pocztami standarowymi z całą pompą - widać było że parafia rzeczywiście przeżywa kulminację całego roku liturgicznego, że obecna jest w tej parafii radość z przejścia z Chrystusem ze śmierci do życia, prawdziwa eksplozja radości. (do czegoś takiego Droga Neokatechumenalna prowadzi tych którzy nią podążają)
|
| Pt cze 12, 2009 14:19 |
|
 |
|
tombox
|
Blitz napisał(a): A reszta punktów sprecyzowanych w liscie kard. Arienze  ? Cicho! Sza!
Statut Drogi został ostatecznie zatwierdzony PO tym liście (którego nadal nie mamy oficialnie, tylko 'fakty prasowe'  ) a więc:
jeśli ktoś myślał że to wezwanie do conajmniej jednej mszy parafialnej miało oznaczać pójście katechumenów na mszę poza wspólnotą to ostatecznie Status rozwiał te wątpliwości - msza na Drodze jest mszą parafialną i neokatechumeni powinni brać w niej udział conajmniej raz w miesiącu (a robią zazwyczaj raz w tygodniu) - jeden proboszcz, który w swoim zapale pomocy neokatechumenatowi chciał nawet ustanowić jedną z niedziel w parafii 'mszą neokatechumenalną' (czym w oczywisty sposób neokatechumenów by wyróżnił) na szczęście nie zdążył tego zrobić do czasu aż przeczytał ostateczny Statut gdzie jest już czarno na białym napisane o co chodzi...
|
| Pt cze 12, 2009 14:26 |
|
 |
|
tombox
|
Blitz napisał(a): Linie Orientacyjne dla Ekip Katechistów ale dziwotwór słowny.
jesteś mądrzejszy od Papieskiej Rady do Spraw Świeckich? zaproponuj coś mądrzejszego, proszę... razem wyślemy do poprawki...
|
| Pt cze 12, 2009 14:28 |
|
|
|