Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 24, 2025 6:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 119  Następna strona
 Droga Neokatechumenalna 
Autor Wiadomość

To udowodnij to poprzez tekst nowego statutu.
Gdzie zatwierdzone są konwiwencje, katechezy, linie orientacyjne???
Każde z osobna.

bardzo prosze:
- katechezy - np. rozdz.II art. 9
- konwiwencje - np. art 9 par 3, art 15 par 2
- linie orientacyjne - np. Dekret, art 2 .2, art 9

Pt cze 12, 2009 14:38

koralinek napisał(a):
Droga (Wspólnota) Neokatechumenalna, co to w ogóle jest? Może ktoś należy do takiej wspólnoty ?

więc nie było to pytanie typu: jak ci się nie podoba albo nie wiesz to wylej trochę żółci, ale autor pytał co to jest (można odpowiedzieć na to pytanie, albo jak widzi to Kościół w zatwierdzonym ostatecznie Statucie albo w wypowiedziach papieży albo z własnego doświadczenia czym Droga jest)
Drugie pytanie dotyczyło uczestnictwa w Drodze Neokatechumenalnej - więc jeżeli ktoś w niej nie uczestniczy lub nie wie co to jest jego odpowiedzi będą conajwyżej nieadekwatne do zadanego pytania.

Więc, ktoś jeszcze chce odpowiedzi na te dwa pytania?
1) Czym jest Droga Neokatechumenalna?
2) kto na niej jest? (albo konkretna osoba albo 'typ człowieka' - czyli adresat) - do kogo ta Droga jest adresowana, czyli co to za jedni ci (neo)katechumeni?

Pt cze 12, 2009 14:48

koralinek napisał(a):
Droga (Wspólnota) Neokatechumenalna, co to w ogóle jest? Może ktoś należy do takiej wspólnoty ?

więc nie było to pytanie typu: jak ci się nie podoba albo nie wiesz to wylej trochę żółci, ale autor pytał co to jest (można odpowiedzieć na to pytanie, albo jak widzi to Kościół w zatwierdzonym ostatecznie Statucie albo w wypowiedziach papieży albo z własnego doświadczenia czym Droga jest)
Drugie pytanie dotyczyło uczestnictwa w Drodze Neokatechumenalnej - więc jeżeli ktoś w niej nie uczestniczy lub nie wie co to jest jego odpowiedzi będą conajwyżej nieadekwatne do zadanego pytania.

Więc, ktoś jeszcze chce odpowiedzi na te dwa pytania?
1) Czym jest Droga Neokatechumenalna?
2) kto na niej jest? (albo konkretna osoba albo 'typ człowieka' - czyli adresat) - do kogo ta Droga jest adresowana, czyli co to za jedni ci (neo)katechumeni?

Pt cze 12, 2009 14:49
Wybacz Tombox-ie, ale nie zrozumiałem Twojej odpowiedzi odnośnie Eucharystii. Bo najpierw napisałeś:
tombox napisał(a):
pytasz, więc odpowiadam: tak. Jeszcze coś?
i myślałem że jasne. Aż do chwili gdy przeczytałem dalszy ciąg:
Cytuj:
wspólnoty rzeczonej Drogi mało tego że w jedna niedzielę uczestniczą w Mszy św. parafialnej - robią to cztery razy częściej niż się od nich wymaga :-) (mało tego maja jeszcze (jw. o celebracjach liturg.) liturgie w środku tygodnia! Jeśli ktoś jeszcze nie czytał/słyszał to ostatecznie zatwierdzony Statut Drogie Neokatechumenalnej _doprecyzował_ co to znaczy jest wcielona w parafię także w kontekście celebracji liturgicznych - ('jest' a nie 'będzie' - jest oznacza teraz czyli ową praktykę o której mówi Dekret a 'będzie' oznaczałoby że to zalecenie na przyszłość) - a no oznacza to: Celebracja Eucharystii wspólnot neokat. [...] stanowi część niedzielnego duszpasterstwa liturgicznego parafii
mam przepisać jeszcze raz ten punkt?

Czy to znaczy że uważasz że spełniony jest punkt "Przynajmniej w jedną niedzielę w miesiącu, wspólnoty Drogi Neokatechumenalnej muszą uczestniczyć w Mszy świętej wspólnoty parafialnej" przez to że uczestniczą w swoich Eucharystiach ?
A może źle Cię zrozumiałem ?

2
CHoć szczególnie interesuje mnie kwestia którą podkreśliłem w liście kardynała, pytałem o spełnienie wszystkich wymienionych tam zaleceń

3
Niepotrzebnie odnosisz się moich pytań z wrogością. Jeśli wszystko jets OK daje CI możliwość jasnego postawienia sprawy i przecięcia spekulacji. Jeśli zaś nie wszystko jest OK to w naszym wspólnym interesie jest by zrobić tak, by wszystko OK było.
Mam nadzieję że widać z moich postów że nie staram się "przyczepić" do Neo - jednak z drugiej strony nie zamierzam dać się zbyć erystycznymi sztuczkami.

Pt cze 12, 2009 22:42
Czy to znaczy że uważasz że spełniony jest punkt "Przynajmniej w jedną niedzielę w miesiącu, wspólnoty Drogi Neokatechumenalnej muszą uczestniczyć w Mszy świętej wspólnoty parafialnej" przez to że uczestniczą w swoich Eucharystiach ?

Kilka stron wcześniej zadałam podobne pytanie (co to znaczy uczestnivczyć we Mszy razem ze zwykłymi parafianami), ale nie dostałam odpowiedzi.

Tombox:
Czy jeśli w kościele X Msze odprawiane są w niedziele o 8:00, 10:00, 16:00, 18:00, a Neokatechumenat celebruje swoją Msze w sobotę o 19:00 to według Ciebie oznacza, że DN i parafianie uczestniczą wspólnie w Mszy Świętej? Mógłbyś to wyjaśnić? Tylko swoimi słowami, a nie cytując dokumenty.

Pt cze 12, 2009 22:52

Blitz napisał(a):
Każde z osobna.

bardzo prosze:

Mam na myśli konkretne dokumenty Stolicy Apostolskiej zatwierdzajace dyrektorium katechetyczne, katechezy, konwiwencje czy jak go tam zwał linie orientacyjne.

Takich dokumentów brak.

So cze 13, 2009 8:18
Proszę o zachowanie odpowiedniego poziomu dyskusji.
Jeśli ktoś ma jakieś uwagi osobiste do innego użytkownika proszę skorzystać z PW.
Proszę także nie wyciągać, jako argumentów przeciwko jakiemuś dyskutantowi, tego co powiedział w innym wątku, na zupełnie inny temat.
To wątek o Neokatechuemancie i tylko tego tematu proszę się tu trzymać.
Wszystko inne będzie kasowane.

Monika - moderator

So cze 13, 2009 15:38

Statut z 2008 roku określa, że Eucharystia sprawowana we wspólnocie neokatechumenalnej jest częścią duszpasterstwa PARAFIALNEGO, co zresztą jest dość oczywiste, gdyź DN bez parafii nie istnieje i jest dla PARAFIAN. Jako taka jest więc Msza Święta dla wspólnoty DN Mszą Świętą dla PARAFIAN. Jak statut ma jeszcze inaczej uwzględnić zalecenie kard. Arinzze (nie będące nota bene tekstem prawnym jak statut)?

So cze 13, 2009 22:57

zgodnie ze Statutem Drogi: Eucharystia celebrowana na Drodze Neokatechumenalnej=Eucharystia parafialna i tylko tyle, albo aż tyle.

[...]
Marek MRB napisał(a):
Niepotrzebnie odnosisz się moich pytań z wrogością.

gdzie Ty _widzisz_ wrogość w moich wypowiedziach? Staram się jak mogę rzeczowo, podpierając się dokumentami, odpowiadać na wątpliwości i zarzuty, również na pierwotnie zadane pytanie.

Marek MRB napisał(a):
Jeśli wszystko jets OK daje CI możliwość jasnego postawienia sprawy i przecięcia spekulacji.

'przejęcia spekulacji'? nie rozumiem tego wyrażenia...

Marek MRB napisał(a):
Jeśli zaś nie wszystko jest OK to w naszym wspólnym interesie jest by zrobić tak, by wszystko OK było.

ja widzę to inaczej - jeśli uważasz że Twój brat zgrzeszył, to nie zaczynasz od publicznych oskarżeń, ale od rozmowy w cztery oczy, jeśli nie posłucha, weź świadka... zresztą wiesz jaka jest procedura: Mt 18,15-17 z naciskiem na wers 17

Pn cze 15, 2009 7:57

Kilka stron wcześniej zadałam podobne pytanie (co to znaczy uczestnivczyć we Mszy razem ze zwykłymi parafianami), ale nie dostałam odpowiedzi.

1.neokatechumeni to parafianie, którzy celebrują mszę parafialną
2.ta msza jest otwarta dla tych co są spoza wspólnoty

podam drugi przykład ilustrujący powyższy:

1.panie z Kółka Różańcowego są parafiankami i celebrują mszę parafialną
2.również ta msza jest otwarta dla tych spoza Kółka Różańcowego
co wcale nie oznacza że jeżeli nikt spoza Kółka nie przyjdzie na ową mszę to nagle przestanie to być msza z parafianami

Czy wyjaśniłem to dostatecznie prosto?

Monika75 napisał(a):
Tombox:
Czy jeśli w kościele X Msze odprawiane są w niedziele o 8:00, 10:00, 16:00, 18:00, a Neokatechumenat celebruje swoją Msze w sobotę o 19:00 to według Ciebie oznacza, że DN i parafianie uczestniczą wspólnie w Mszy Świętej? Mógłbyś to wyjaśnić? Tylko swoimi słowami, a nie cytując dokumenty.

więc podobnie jak wyżej (i nie cytując żadnego dokumentu tylko z głowy):
jeżeli o 16:00 celebrują Eucharystię SAMI harcerze a o 18:00 sami emeryci to oznacza, że oni wszyscy celebrują msze parafialne i nie ma potrzeby żeby byli o tej samej godzinie na mszy żeby jedna i druga msza była mszą parafialną, w dodatku emeryt może przyjść na mszę harcerską (i odwrotnie) może tylko do niego ona mniej 'przemawiać' np. dlatego że ksiądz dostosuje homilię do przykładów z życia harcerskiego (podobnie może być jak ktoś przyjdzie na mszę dla neokatechumenów, nieprzygotowany do Znaków tam używanych, a wcześniej np. na Konwiwencji kończącej Katechezy początkowe drobiazgowo wyjaśniane) ale przyjść może i nikt nie ma mu prawa zabronić

na przykładach myślę, że jaśniej widać powyższe zasady dot. m.in. mszy celebrowanych we wspólnotach neokatechumenalnych.

Pn cze 15, 2009 8:40

tombox napisał(a):
Blitz napisał(a):
Każde z osobna.

bardzo prosze:

Mam na myśli konkretne dokumenty Stolicy Apostolskiej zatwierdzajace dyrektorium katechetyczne, katechezy, konwiwencje czy jak go tam zwał linie orientacyjne.

Takich dokumentów brak.

A może każde z pojęć występujące w Statucie Drogi Neokatechumenalnej miałoby być zatwierdzone _osobnym_ dokumentem (np. itinerarium, albo dobra duchowe)? Po co - przecież jest Dekret Papieskiej Rady do Spraw Świeckich zatwierdzające CAŁY Statut. Czy Kościół zatwierdziłby dokument, który odwołuje się do rzeczy niewiadomego pochodzenia lub sprzecznych z nauką Kościoła? Odpowiedz, proszę.
Innymi słowy Dekret zatwierdza Drogę Neokatechumenalną w takim kształcie jak opisano to w Statucie, czyli ze wszystkimi katechezami (owe linie orientacyjne dla ekip katechistów) począwszy od katechez początkowych, ze wszystkimi etapami i przejściami, z taką a nie inną praktyką itd.
Jeśli uważasz że Statut powinien inaczej (np. jaśniej) pewne rzeczy definiować, zaproponuj Papieskiej Radzie poprawki (Statut jak każdy dokument jest otwarty na poprawki), albo jeżeli uważasz że jakaś konkretna osoba, której ów Statut dotyczy nie realizuje postanowień tam zawartych zwróć się do niej bezpośrednio - tak będzie i lepiej i szybciej.

Pn cze 15, 2009 9:02
Marek MRB napisał(a):

zgodnie ze Statutem Drogi: Eucharystia celebrowana na Drodze Neokatechumenalnej=Eucharystia parafialna i tylko tyle, albo aż tyle.
Tomboxie,
kardynał wyraźnie mówił o tym by neokatechumeni sprawowali przynajmniej jedną Mszę Świętą w miesiącu z parafianami - po to by zachować łączność z resztą parafii.

A zapis w statucie mówiący o tym że Eucharystia jest Mszą parafialną jest zapisem porządkującym - mówi ze normalnie podlega liturgowi parafialnemu (tj.proboszczowi).

Więc łaczenie tych dwu rzeczy to próba obejścia problemu - sorry, ale takie właśnie sekciarskie kombinacje zniechęcają mnie do Neo bardziej niż dość wątpliwe zarzuty formalne. Zajechałeś teraz w stylu rzecznika Drogi...

Cytuj:
Marek MRB napisał(a):
Jeśli zaś nie wszystko jest OK to w naszym wspólnym interesie jest by zrobić tak, by wszystko OK było.

ja widzę to inaczej - jeśli uważasz że Twój brat zgrzeszył, to nie zaczynasz od publicznych oskarżeń, ale od rozmowy w cztery oczy, jeśli nie posłucha, weź świadka... zresztą wiesz jaka jest procedura: Mt 18,15-17 z naciskiem na wers 17
[/quote]Kpisz sobie.
To jest procedura m owiąca o stosunku do człowieka, a nie ruchu czy zjawiska.

Pn cze 15, 2009 10:48

Marek, nie bardzo rozumiem dlaczego tłumaczysz w taki sposób dosyć jasny zapis Statutu - opracowanego po liście Kard. Arinzze, o za pewne osoby zatwierdzające statut znały jego treść. I mimo tego zapis statutu jest taki, a nie inny - Msza Święta dla wspólnoty jest częścią duszpasterstwa parafii, jest otwarta na innych parafian. Żadnego odniesienia do tego, że neokatechumeni mają rzekomo obowiązek uczestniczyć raz w miesiącu w Mszy Świętej równiez będącej częścią duszpasterstwa parafialnego, ale sprawowanej dla ogółu, nie dla wspólnoty.

Sorry, ale to właśnie Twoje tłumaczenie zapisu ststutu pachnie naciąganiem dosyć jasnego tekstu do własnych założeń - jak powino być. I jest kompletnie nieracjonalne.

Czy seminarzyści mogą uczestniczyć w Mszy Świetej w katedrze, z parafią - mogą. Czy uczestniczą - nie - bo mają swoją, odcinają się.
Dlaczego - względy formacyjne są przez Kościół uznane za ważniejsze.

Czy siostry zakonne mogą podejść na Mszę do parafii? Mogą. Ale mają również "swoje", "odcięte" Msze Święte.

Neokatechumeni zachowują łączność z parafią - tam o sposobach zachowywania tej łączności Statut też mówi dosyć wyraźnie.

Pn cze 15, 2009 11:41

Sorry, ale to właśnie Twoje tłumaczenie zapisu statutu pachnie naciąganiem dosyć jasnego tekstu do własnych założeń - jak powino być. I jest kompletnie nieracjonalne.

Sorry, ale to wyglada dokładne na odwrót, że to neo naciąga własne założenia do takstu statutu. I jest to niestety kompletnie nieracjonalne , bo najczęściej jedno z drugim nie zazębia się. Przykładów Marek MRB czy deszczblask podali bez liku.

Mikael napisał(a):
Dlaczego - względy formacyjne są przez Kościół uznane za ważniejsze.

Bo cel nie uświęca środków. Uważaj , bo zaczynasz używać zdań w taki sposób jakbys stał poza Kościołem.

Pn cze 15, 2009 11:50

tombox napisał(a):
Tomboxie,
kardynał wyraźnie mówił o tym by neokatechumeni sprawowali przynajmniej jedną Mszę Świętą w miesiącu z parafianami - po to by zachować łączność z resztą parafii.

Coś Ci nie pasuje w pojęciu 'łączność'? Chodzi mi o to czy wg Ciebie łączność oznacza wszystkich parafian na jednej mszy? Czy wystarczy że parafianie celebrują msze parafialne (niezamknięte).

Marek MRB napisał(a):
A zapis w statucie mówiący o tym że Eucharystia jest Mszą parafialną jest zapisem porządkującym - mówi ze normalnie podlega liturgowi parafialnemu (tj.proboszczowi).

Zapis w Statucie Drogi Neokatechumenalnej jest przede wszystkim obowiązującym prawem, czego znamion nie ma prywatny list, którego nawet nie mamy w wersji oryginalnej... W dodatku Statut jest późniejszy, więc Kościół wydając go wziął pod uwagę wszelkie dostępne do tego momentu dokumenty i opinie. A ja wierzę Kościołowi również w tej kwestii. A Ty w to wierzysz?

Marek MRB napisał(a):
Więc łaczenie tych dwu rzeczy to próba obejścia problemu - sorry, ale takie właśnie sekciarskie kombinacje zniechęcają mnie do Neo bardziej niż dość wątpliwe zarzuty formalne.[...]

Nikt Ci nie każe tego rozumieć (bo z Twoich wypowiedzi widzę że po prostu nie rozumiesz czym jest Droga Neokatechumenalna, kto za nią odpowiada i do kogo należy określanie jak ma funkcjonować - z całą pewnością ani do Ciebie ani do mnie), mnie wystarczy oficjalne stanowisko Kościoła.

Marek MRB napisał(a):
tombox napisał(a):
Kpisz sobie.
To jest procedura m owiąca o stosunku do człowieka, a nie ruchu czy zjawiska.

Nie kpię sobie! Mówię całkiem poważnie. To po pierwsze. Po drugie Droga Neokatechumenalna nie jest ani ruchem ani zjawiskiem, jak już to metodą lub programem. Po trzecie rzucasz publiczne oskarżenia w stosunku do osób (jak np wyżej 'sekciarskie...'). Jeżeli są to oskarżenia w stosunku do kształtu lub działalności jednej z uznanych i docenionych rzeczywistości kościelnych, to skontaktuj się z Kościołem (np. rzeczoną Radą) a nie siej dezinformacji pod pozorami troski (ciekawe o kogo?).

Pn cze 15, 2009 11:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 119  Następna strona