Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 12:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 55  Następna strona
 Cuda dla ludzi, czyli powątpiewanie Św. Tomasza 
Autor Wiadomość
zbanowana na stałe

Witold proszę o dowody.N

a razie z Twojej strony, to puste słowa zdesperowanego Witolda walczącego z Kościołem Katolickim.

Pt cze 12, 2009 16:10
zbanowana na stałe

Spróbuj się merytorycznie odnieś do tego, czy przy współczesnej technologi możliwa jest taka generacja zdjęcia..

Podaj linki i przykłady takich generacji (technologii),które po analizie nie uznane by była za falsyfikat.

Dodam, że Fotografia Ta znana jest wielu Prezbiterom od lat trzydziestych XX wieku. Czyli technologia ta musiałaby istnieć min. siedemdziesiąt parę lat..

Pt cze 12, 2009 16:12

Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie ale zdjęcie takiej jakości można było pewnie stosunkowo łatwo spreparować, zdarzało się nawet, że takie rzeczy wychodziły przez przypadek tu kilka przykładów:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pt cze 12, 2009 17:21

Spróbuj się merytorycznie odnieś do tego, czy przy współczesnej technologi możliwa jest taka generacja zdjęcia..

frater, przestań się wydurniać, jak 5-letnie dziecko. Daj linka do jakiegoś wiarygodnego źródła, jeśli takie istnieje ;). W tej rozdzielczości, to średnio uparty człowiek w paincie narysuje piksel po pikselu podobne dzieło. Żadna "technologia" nie jest potrzebna. Tak samo kredkami na papierze.

Pt cze 12, 2009 17:50

Podaj linki i przykłady takich generacji (technologii),które po analizie nie uznane by była za falsyfikat.

Dawniej było to trudniejsze ale możliwe. Dzisiaj jest to naprawdę dziecinnie proste.

Poradnik, jak zrobić zdjęcie ducha:

1. Czego potrzebujemy:

a. Cyfrowy aparat fotograficzny z samowyzwalaczem.
   b. Statyw do aparatu.
   c. Komputer.
   d. Program graficzny z możliwością operowania na warstwach.

2. Wykonanie fotografii:

a. Urządzamy scenerię.
   b. Aparat umieszczany na statywie, wybieramy odpowiedni kadr.
   c. Wykonujemy fotografię tejże scenerii (bez obiektu, z którego chcemy zrobić ducha)
   d. Nie zmieniając nic w scenerii umieszczamy obiekt, z którego chcemy zrobić ducha, wykonujemy drugie zdjęcie - z obiektem, nie zmieniając pozycji aparatu.

3. Obróbka zdjęć:

a. Zgrywamy zdjęcia z aparatu.
   b. Wczytujemy oba zdjęcia do programu graficznego.
   c. Zdjęcie bez obiektu ustawiamy jako warstwę tła, zdjęcie z obiektem jako warstwę nad tłem;
   d. zmieniamy przeźroczystość warstwy zdjęcia z obiektem do żądanego poziomu (jedyną różnicą pomiędzy zdjęciami jest obiekt, w miarę jak będziemy zwiększać przeźroczystość obiekt będzie coraz bardziej przeźroczysty - jak duch)
   e. Po uzyskaniu żądanego poziomu efektu - spłaszczamy warstwy (łączymy je).
   f. zapisujemy gotowy plik graficzny i pokazujemy znajomym zdjęcie ducha. :-)

Łącznie ze zrobieniem zdjęć, obróbką - kilkanaście minut roboty. Jak będziesz się upierał to zrobię taki efekt i wkleję tu zdjęcie. Chcesz? :-)

Pt cze 12, 2009 17:57

Witold proszę o dowody.

Na co? Na to że:

a) fotomontaże są znane od wielu, wielu, wielu lat? Nie wiesz tego? To krucho u ciebie z wiedzą...
b) na to że to zdjęcie nie jest autentycznym zdjęciem? Dowody? Ja mam oczy, frater.

Cytuj:
to puste słowa zdesperowanego Witolda walczącego z Kościołem Katolickim.

I traktuj tu poważnie takiego fratera...

Pt cze 12, 2009 19:30
zbanowana na stałe

Dziękuję, za pomoc.

W punkcie 1c. Dowiadujemy się, że niezbędny jest do tego komputer.

1. Pierwsza namiastka komputera.

Pascalina – maszyna licząca zaprojektowana przez Blaise Pascala około 1645 roku. Pascalina umożliwiała jedynie dodawanie i odejmowanie liczb - była więc mechanicznym sumatorem.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pascalina

Pascal był głęboko Wierzącym Chrześcijaninem.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Blaise_Pascal

Jednym z momentów które doprowadziły go do Wiary Chrześcijańskiej był

Wikipedia napisał(a):
Cud Świętego Ciernia

24 marca 1656 w opactwie miał miejsce Cud świętego ciernia, który utwierdził zakonnice o słuszności swych poczynań. Nieuleczalnie chora dziesięcioletnia siostrzenica Pascala, Marguerite Périer, wychowanka Port-Royal, w czasie nabożeństwa z relikwiarzem Korony Cierniowej została w sposób cudowny uleczona. Wydarzenie to wywołało dyskusję. Jezuici chcieli je zbanalizować, podczas gdy zakonnice przypisywały mu znaczenie Bożego znaku. Werdykt procesu, jaki odbył się w tej sprawie, był przychylny mniszkom. Przesłuchawszy świadków i przebadawszy obszerną dokumentację chirurgiczną arcybiskup Paryża uznał to zjawisko za cud. Werdykt ten stał się potężnym argumentem w sporach jansenistów z jezuitami.

2.`Z3` to pierwszy działający, w pełni automatyczny komputer o zmiennym programie zbudowany przez niemieckiego inżyniera Konrada Zuse w 1941r.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Z3

procesor:
system: binarny
czas mnożenia: 3 s
częstotliwość zegara: 5 1/3 Hz
zawierał 600 przekaźników

pamięć:
danych: 64 słowa 22 bitowe; zawierająca łącznie z układem sterowania 1800 przekaźników
programu: ośmiokanałowa taśma perforowana

3. komputer skonstruowany w latach 1943-1945 przez J.P. Eckerta i J.W. Mauchly'ego na Uniwersytecie Pensylwanii w USA. Zaprzestano jego używania w 1955
http://pl.wikipedia.org/wiki/ENIAC

Pt cze 12, 2009 19:31

P.S. Nic dziwnego, że nawet wśród wierzących, w autentyczność tego zdjęcia może uwierzyć tylko taki "mendrzec" jak frater. Sądząc po jego wypowiedziach, w życiu nie zetknął się z czymś takim jak fotomontaż i obce jest mu pojęcie "obróbki fotografii".

Pt cze 12, 2009 19:33
zbanowana na stałe

`Sypnij` garścią linków do faktów o historii fotomontażu.

Znany był już w latach dwudziestych XX w., na zasadzie wycinanek i naklejanek.

Pomóż mi Witold w Twoim Nawróceniu

Pt cze 12, 2009 19:44

Power Rangers są bardziej realistyczni. frater, to naprawdę nie jest zdjęcie... to widać!

Pt cze 12, 2009 19:49
zbanowana na stałe

Prosiłem o linki i fakty, a nie nazwy seriali.

Pt cze 12, 2009 19:53

W punkcie 1c. Dowiadujemy się, że niezbędny jest do tego komputer.

Ehh... A co ja napisałem? „Dawniej było to trudniejsze ale możliwe.”

Bierzemy klasyczny aparat z materiałem światłoczułym. Robimy dokładnie jak w punkcie 2. Idziemy z tym do ciemni. Bierzemy pierwszy negatyw i naświetlamy pozytyw. Bierzmy potem drugi negatyw i naświetlamy ten sam pozytyw. Masz ten sam efekt bez użycia komputera. Przy użyciu klasycznej optyki, ciemni fotograficznej i chemii fotograficznej.

Komputer tylko upraszcza sprawę. Efekt jest łatwiejszy do uzyskania bo nie trzeba bawić się w klasyczną ciemnię fotograficzną.

Pt cze 12, 2009 19:55

mam Ci dać linki do odcinków Power Rangers? bez przesady.

Pt cze 12, 2009 19:55
zbanowana na stałe

To, że Uwierzysz nie oznacza od razu, że będziesz Zbawiony

Za tym muszą pójść także uczynki względem Miłości.

Pt cze 12, 2009 19:59

Znany był już w latach dwudziestych XX w., na zasadzie wycinanek i naklejanek.[/'quote]

No i tajemnica rozwiązana... ;-)

Poza tym nadal pozostaje kwestia podstawowa...
...dlaczego jestem praktycznie pewien, że to zdjęcie nie jest autentycznym zdjęciem?
BO MAM OCZY!

Cytuj:
Pomóż mi Witold w Twoim Nawróceniu

Wiesz co znaczy ten znak...?

Obrazek

Pt cze 12, 2009 20:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 817 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 55  Następna strona