Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 18:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 Ciąża a sex oralny 
Autor Wiadomość

madness: ok, ale nawet jeśli mówisz o małzeństwach katolickich tekstami typu:

Cytuj:
seks oralny podczas ktorego malzonkowie osiagaja orgazm nie wspolzyjac jest pozbawiony tych wszystkich wartosci, jest to jedynie doswiadczenie fizycznej przyjemnosci.

to naprawdę, ale nie masz pojęcia co mówisz i musisz to zrozumieć. Bo Ty twierdzisz, że "seks oralny podczas którego małżonkowie osiągają orgazm" jest pozbawiony jakichkolwiek wartości prócz fizycznego doznania, a tak wcale być nie musi nawet w małżeństwie katolickim czego dowodem jest wypowiedź koleżanki powyżej. Poza tym gadasz tak, jakby to tylko ten orgazm był tym wielkim winowajcą, a tak też wcale nie jest. Bo bliskość i wszelkie z tym związane uczucia nie zależą od tego czy ktoś dojdzie czy nie.

Po prostu szufladkujesz ludzi, a takie zachowanie jest trochę niedojrzałe i przesiąknięte stereotypami.

I na koniec:

Cytuj:
a wszystko poparte swierdzeniem, ze kazdy jest inny i dla kazdego co innego jest dobre i niech najlepiej kazdy robi

Ale tak właśnie jest! Nie ma ludzi takich samych i to co dla mnie jest dobre, dla Ciebie może być rzeczą nie do przyjęcia. Ale nie znaczy to, że to coś jest ogólnie złe.

Pn cze 08, 2009 16:29

Seks jaki by nie był to się go robi/uprawia a nie dyskutuje :hmmm: Dozwolone jest wszystko co do głowy przyjdzie i zainteresowanym sprawia radochę. Ściągę mam brać do sypialni i sprawdzać to wolno, tego nie wolno ? No weźcie trochę się zastanówcie. :glupek2:

Pn cze 08, 2009 16:37
Dla każdego małżeństwa co inne jest dobre, choćby to, że jedni współżyją 3 razy w tyg. a inni 1 raz na 2 mies. i im wystarcza.
Dla niektórych seks oralny jest obrzydliwy (chociaż KK uważa że jest dopuszczalny) - dla innych seks oralny to źródło niesamowitej jedności i przyjemności wzajemnej:) Nie uważam że seks oralny to tylko doznanie fizyczne, czuję i wiem że to jednoczy małżonków dokładnie tak jak stosunek.

Pn cze 08, 2009 16:38

Nie uważam że seks oralny to tylko doznanie fizyczne, czuję i wiem że to jednoczy małżonków dokładnie tak jak stosunek.

Bo liczy się intencja w jakiej to robimy. Jeśli ktoś do seksu oralnego podejdzie z myślą: "dobra żonka, teraz mi obciągniesz, ja sobie dojdę, a potem spiję browara i idę z kumplami na mecz" to oczywiste jest, że nie będzie to wyrazem miłości i jedności.

Pn cze 08, 2009 16:48

widze ze z watku ktory byl na nieco inny robi sie kolejny watek o seksie jakich bylo juz mnostwo na tym forum dlatego wycofuje sie z tej dyskusji. naprawde warto zglebic glos Kosciola w tej sprawie bo jest w nim wiele madrosci, chyba ze ktos stwierdzi ze Kosciol jest "niedojrzaly" i "przesiakniety stereotypami" tak samo jak glos tych, ktorzy sa wierni jego nauce w sprawach seksu.
pozdrawiam

Pn cze 08, 2009 18:15
Chodzi o to, że ja np. zachowuję naukę kościoła, chodzę do spowiedzi itp. - ale jestem istotą myślącą i nie ze wszystkim co KK głosi i co zinterpretowali tak naprawdę tylko ludzie mogę się zgodzić (bo w Biblii nie znajdziesz wypunktowane co wolno a czego nie w sferze seksu, to wymyślili sobie duchowni którzy na dodatek żyją w celibacie i jak z praktyki wynika, nie mają pojęcia jak wygląda zycie seksualne w małżeństwie a tylko im się WYDAJE co dla ludzi jest w tej sferze dobre lub złe) - patrz wątek o seksie po porodzie :D

Pn cze 08, 2009 18:37

widze ze z watku ktory byl na nieco inny robi sie kolejny watek o seksie jakich bylo juz mnostwo na tym forum dlatego wycofuje sie z tej dyskusji. naprawde warto zglebic glos Kosciola w tej sprawie bo jest w nim wiele madrosci, chyba ze ktos stwierdzi ze Kosciol jest "niedojrzaly" i "przesiakniety stereotypami" tak samo jak glos tych, ktorzy sa wierni jego nauce w sprawach seksu.
pozdrawiam

No tak, podałem argumenty poparte przykładami, a ty uciekasz jak szczur z tonącego statku. Typowe.

Pn cze 08, 2009 19:18

widze ze z watku ktory byl na nieco inny robi sie kolejny watek o seksie jakich bylo juz mnostwo na tym forum dlatego wycofuje sie z tej dyskusji.

Madness ma rację, przeglądnijcie poprzednie wątki - jeżeli tylko, w którymś pojawi się kwestia seksu, to prędzej czy później dochodzi do wymiany zdań na temat tego, czego to Kosciól zabrania i jak bardzo jest to bezsensowne, w szczególności dotyczy to przeżywania orgazmu poza pełnym współżyciem. Żadna ze stron tych dyskusji drugiej nie przekona, więc zgadzam się z madness, że po prostu szkoda na nie czasu.

A swoją drogą, to naprawdę ciekawe zjawisko, czemu praktycznie w każdym "sesksualnym" wątku pojawia się ten sam problem - doprowadzania się wzajemnie małżonków do orgazmu poza współżyciem, wywoływany przez tych, którzy stanowisko Kościoła w tej kwestii odrzucają. Widać jest to dla wielu poważny problem, pytanie tylko czemu bez przerwy do tego wracają, skoro ich przekonania są ugruntowane?

Pn cze 08, 2009 20:16
Cała dyskusja na forum jest zupełnie normalna:) Przede wszystkim jest odpowiedzią na pytanie autorki głównego wątku.

Pn cze 08, 2009 21:13

patrz wątek o seksie po porodzie :D

ikm,
tak poza glownym watkiem do ktorego juz mi sie nie chce wracac.
pamietam nasza rozmowe na tym watku i byl nawet moment kiedy zgodzilam sie z Twoim stanowiskiem jednak duzo sie zmienilo od tamtego czasu.sporo czytalam, rozmawialam, szukalam i wiem juz ze opcja antykoncepcyjna w sytuacji o ktorej rozmawialysmy nie jest ani najlepszym ani jedynym wyjsciem. i jakos odzyskalam spokoj sumienia. glowna zasluga mojego olsnienia bylo przeczytanie ksiazki o ktorej juz kilkakrotnie wyzej wspominalam- o.ksawery knotz "seks jakiego nie znacie. dla malzonkow kochajacych Boga" ktora bardzo bardzo goraco Ci polecam.
naiwnoscia byloby twierdzic ze odpowiedz na wszystkie nasze problemy dotyczace wiary i moralnosci znajdziemy w Pismie Swietym.wiara nasza opiera sie rowniez na Tradycji ustnej i pisanej.
kre_ska, dzieki za zrozumienie, trafilas w sedno

Pn cze 08, 2009 22:08

madness chodzi mi o sex oralny, a więc zakończony orgazmem. Mam tu na myśli zarówno sprawianie przyjemności żonie jak i mężowi.

Jeśli chodzi o kobietę "nie mającą przeciwskazań medycznych" mam na myśli przypadki gdy np. kobieta ma już bardzo duży brzuch i jest jej ciężko lub ma psychiczne obawy aby stosunek pochwowy nie zaszkodził dziecku, lub np wzdęcia czy zaparcia, które ma ok. 60% kobiet w ciąży i wtedy naprawdę nie ma się ochoty na, że tak to ujmę dosłownie, penetrację, mimo, że pociąg sexualny i chęć sprawiania sobie i mężowi przyjemności jest.

Jeśli chodzi o kobietę "mającą przeciwskazania" mam na myśli przypadki gdy np. lekarz stwierdza, że kobieta nie powinna współżyć gdyż penetracja może się przyczynić do podrażnienia szyjki macicy i przedwczesnego rozwarcia lub kobieta ma skłonność do nawracających stanów zapalnych (bakterie, grzyby) i wówczas prewencyjnie zaleca się unikanie stsounków, lub również często w 1 trymestrze ciąży lekarz zabrania stosunków u kobiet mających wcześniej poronienie, żeby uniknąć ryzyka poronienia gdyż te pierwsze 3miesiące są newralgiczne.
Oczywiście zakładam tu przeciwskazania do penetracji, ale brak przeciwskazań do odbywania orgazmów - lekarz najczęsciej to precyzuje (gdyż czasami zabrania również odbywania orgazmów ze względu na skurcze macicy - wtedy wiadomo nie można uprawiać żadnego sexu)

Jeśli chodzi o "rodzaj" sexu oralnego jaki mam na myśli to oczywiście warto również wyjasnić, że jak to ujął Mroczny pasażer można go rozpatrywać w kategoriach "zrób mi laskę" lub obopólnego sprawiania sobie przyjemności i okazywania czułości, oczywiście w małżeństwie katolickim, przynajmniej tym, jakie mam na myśli, zakładam tylko tą drugą opcję.

Ps. Książkę Ksawerego Knotza właśnie kupiłam, nie przeczytałam jej jeszcze, tylko pobieżnie przejrzałam rozdział o tym co "dozwolone" w sypialni i z tego co widzę nie są tam poruszone kwestie, które mnie interesują, a jedynie to co wiem już z innych źródeł czyli że pieszczoty oralne są dopuszczane ale muszą zakończyć się stosunkiem w pochwie. (ale podkreślam że jeszcze jej całej nie przejrzałam)

Pt cze 12, 2009 11:22
Jeśli mówimy o katolikach, to pewne rzeczy są dla nich niedopouszczalne: seks poza i przedmałżeński, seks bez coitus (a więc i seks wyłącznie oralny) itd.
Rzeczy te są dość dobrze uzasadnione w nauce katolickiej.
Jeśli ktoś nie jest katolikiem nie ma obowiązku zapoznawania się z tymi uzasadnieniami, a nawet może bez tego zapoznania się wygłaszać bunczuczne opinie jaki to Kościół jest głupi itd.
Można się przyzwyczaić :D

Pn cze 15, 2009 11:57

Jeśli mówimy o katolikach, to pewne rzeczy są dla nich niedopouszczalne: seks poza i przedmałżeński, seks bez coitus (a więc i seks wyłącznie oralny) itd.

Nie wprowadzaj katolików w błąd.

Swoją drogą to fajne:

seks oralny jako gra wstępna jest ok - bawimy się jest fajnie, a potem jakże naturalnie i romantycznie mąż wkłada penisa do pochwy i kończy stosunek. Idąc tym tokiem myślenia taki seks typu "zrób mi laske bejbe, a pod koniec ja w tobie skończę i pójdziemy spać" jest lepszy od wspólnego dojścia jedynie z wykorzystaniem seksu oralnego.

Pn cze 15, 2009 12:33
Jak już pisałem, jak ktoś nie jest katolikiem może wygłaszać efektowne i powierzchowne stwierdzenia przeciw nauce Kościoła bez głębszego wniknięcia o co chodzi - dzięki za demonstrację :)

Pn cze 15, 2009 12:56

Jak już pisałem, jak ktoś nie jest katolikiem może wygłaszać efektowne i powierzchowne stwierdzenia przeciw nauce Kościoła bez głębszego wniknięcia o co chodzi - dzięki za demonstrację :)

Akurat ja pokazałem dokładnie jak wygląda nauka KK w praktyce.

Spórbuję zobrazować łatwiej.

Seks oralny w KK jest dozwolony jeśli:

a) jest częścią gry wstępnej
b) stosunek kończy się wytryskiem w pochwie (kocham tę bezpośrednioś)

I teraz po kolei. Punkt A jest oczywisty i nie podlega dyskusji. Punkt B jest ciekawszy. Bo wg nauki KK stosunek o jakim pisałem czyli "ona zrobi mi laskę, ja skończę w niej i pójdziemy sobie spać" jest jak najbardziej dopuszczalny! Co więcej - jest bardziej gloryfikowany niż obupólny seks oralny, do orgazmu, bez wytrysku w pochwie.

Oczywiście wszystko to występuje tylko wtedy jeśli sztywno trzymalibyśmy się nauki KK. Jak dla mnie to chore, dla Ciebie Marku może być jak najbardziej ok. Współczuję wówczas jedynie Twojej kobiecie.

Pn cze 15, 2009 13:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona