Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 11:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 Konieczność Boga 
Autor Wiadomość

Cytuj:
Czy wobec tego istnienie bezprzyczynowe istoty stwórczej w dodatku inteligentnej, jest możliwe?

Na razie mówimy tylko o konieczności bezprzyczynowości .

Jeśli się zgodzimy co do tego , pozostaje nam ustalić co było tą pierwszą przyczyną .

Stanowisko ateisty jest uzasadnione obserwacjami otaczającej nas rzeczywistości w której nie obserwujemy żadnych bytów boskich [ w sensie religijnym ] .
Zgodnie z optymalnym alorytmem poznawaczym [ nauką - a zatem i z brzytwą Ockhama ] ateista stoi na stanowisku , że początkiem naszej rzeczywistości jest wielki wybuch .

Teista zaś postanawia zawiesić na chwile zasadę brzytwy [ co stanowi pewną niekonsekwencje w myśleniu - o ile zamierza kożystać z algorytmu poznawczego zwanego nauką ] by wcisnąć tu hipotetyczny byt zwany bogiem . Niekiedy zaś nadaje temu hipotetycznemu bytowi atrybuty niemożliwe do zaistnienia .

I to właśnie stanowi istotę różnnicy między stanowiskiem teistycznym i ateistycznym .

Wracając do twojego pytania .

Uważam , że bezprzyczynowe zaistnienie twojego boga lub mojego wszechświata nie jest równie możliwe , czy prawdopodobne .

Istnienie otaczającej nas rzeczywistości wyklucza pewne atrybuty boskie postulowane przez religie .

Hipoteza boga stanowi wytłumaczenie pozorne , a właściwie jedynie komplikacje rozumienia otaczającego nas świata tłumaczy bowiem [ może iskomplikowaną , ale w ogólnych zarysach już zrozumiałą ] naszą rzeczywistość za pomocą bytu dla nas niezrozumiałego i bardziej skomplikowanego niż otaczająca nas rzeczywistość .
Zatem nie jest to wytłumaczeni czegokolwiek - tylko czynnik pozbawiający nas rozumienia czegokolwiek .

Pozdrawiam .

Wt cze 16, 2009 21:56

Seweryn !

Cytuj:
Czy wobec tego istnienie bezprzyczynowe istoty stwórczej w dodatku inteligentnej, jest możliwe?

Wracając do twojego pytania .

Uważam , że bezprzyczynowe zaistnienie twojego boga lub mojego wszechświata nie jest równie możliwe , czy prawdopodobne .

Pozdrawiam .

Nie pytałem o Boga tylko o człowieka. Napisałem "istoty stwórczej" z małej litery. Człowiek jest niewątpliwie istotą , niewątpliwie tworzy, no i jest inteligentny. W dodatku pomijając cały proces jego ewolucji człowiek powstał bez przyczyny , gdyż człowiek jest efektem rozwoju wszechświata a ten według Ciebie istnieje bez przyczyny . Więc możliwe jest istnienie bezprzyczynowe istoty stwórczej czego najlepszym dowodem jesteś Ty sam .

To co tworzymy jest niewielkie i adekwatnie mniejsze od tego co stworzyło wszechświat . Tak samo nasza inteligencja i moc stwórcza jest odpowiednio mniejsza . Więc jeśli my w konsekwencji istniejemy według Ciebie bezprzyczynowo to dlaczego nie może istnieć coś co nas wyprzedza dajmy na to o 100000 lat , albo o 16 mld lat.

Pozdrawiam

Wt cze 16, 2009 22:32

Więc jeśli my w konsekwencji istniejemy według Ciebie bezprzyczynowo to dlaczego nie może istnieć coś co nas wyprzedza dajmy na to o 100000 lat , albo o 16 mld lat.

Po co?
Gdzie podstawy takiej koncepcji?

To jest właśnie tworzenie bytów ponad potrzebę. Dochodzisz do wniosku że świat jest bezprzyczynowy, więc wierzysz w Boga, jako jego przyczynę, która też jest bezprzyczynowa.
Powalająca logika.

Wt cze 16, 2009 22:51

Cytuj:
Nie pytałem o Boga tylko o człowieka. Napisałem "istoty stwórczej" z małej litery. Człowiek jest niewątpliwie istotą , niewątpliwie tworzy, no i jest inteligentny. W dodatku pomijając cały proces jego ewolucji człowiek powstał bez przyczyny , gdyż człowiek jest efektem rozwoju wszechświata a ten według Ciebie istnieje bez przyczyny . Więc możliwe jest istnienie bezprzyczynowe istoty stwórczej czego najlepszym dowodem jesteś Ty sam .

Zauważ jednak , że człowiek to organizm istniejący dzięki interakcją z otaczającym go środowiskiem - jako jego część .

Rozumiem jednak , że chodzi Ci o samoświadomy byt niekoniecznie uwarunkowany ludzkim ciałem .

Pytasz czy : " ... możliwe jest istnienie bezprzyczynowe istoty stwórczej ... " .

Rządasz określenia możliwości [ przyczynowości ] powstania bytu bezprzyczynowego . Pytanie jest bez sensu .
Pytanie czy mogło by powstać coś innego niż nasza rzeczywistośc jest bez sensu .

Powstało to co powstało - trzeba jedynie ustalić cechy tego co istnieje/istniało .
Czy to co powstało spełnia kryteria samoświadomego bytu .

Jedyna znana samoświadomość w zaistniałej rzeczywistości to nasza - ludzka .

Oczywiście można rozważać , czy oprócz naszej wykształciły się inne analogicze - lub nawet potężniejsze . Jak na razie nic na to jednak nie wskazuje .

Cytuj:
To co tworzymy jest niewielkie i adekwatnie mniejsze od tego co stworzyło wszechświat .

Jak na razie wygląda na to , że wszechświat to właśnie nasza rzeczywistość i brak jest jakichkolwiek przesłąnek by sądzić że coś ją stworzyło .

Cytuj:
Tak samo nasza inteligencja i moc stwórcza jest odpowiednio mniejsza . Więc jeśli my w konsekwencji istniejemy według Ciebie bezprzyczynowo to dlaczego nie może istnieć coś co nas wyprzedza dajmy na to o 100000 lat , albo o 16 mld lat.

Nie neguje możliwości istnienia UFOków [ starszych cywilizacji ] bedących podobnie jak my "produktem" otaczającej nas rzeczywistości , zaznaczam jedynie że jak na razie jest to nasze mażenie o nawiązaniu kontaktu z kimś/czymś potężnym symbolizującym rodzica .
Brak jest jakichkolwiek danych uzasadniających istnienie UFOków .

Pozdrawiam .

Wt cze 16, 2009 22:51

W tym momencie nie mam na myśli UFOków tylko mocy Stwórczej, której nie możemy ogarnąć umysłem, tak jak nie możemy ogarnąć ogromu wszechświata i tego, że powstał ot tak sobie bez przyczyny żeby nie powiedzieć z niczego :) Pozostaje pytanie dlaczego istnienie wszechświata jest koniecznością , przecież mógłby równie dobrze nie istnieć i nikomu by to nie przeszkadzało.

Wt cze 16, 2009 23:02

Cytuj:
Pozostaje pytanie dlaczego istnienie wszechświata jest koniecznością , przecież mógłby równie dobrze nie istnieć i nikomu by to nie przeszkadzało.

Konieczność oznacza istnienie związków przyczynowo skutkowych warunkujących ją - a tych "przed czasem" niema .
Pytanie jest więc bez sensu .

Z całą pewnością nieistnienie rzeczywistości nikomu by nie przeszkadzałó , bo nie istniał by nikt komu mogło by to przeszkadzać :-) .

Cytuj:
...nie mam na myśli UFOków tylko mocy Stwórczej, której nie możemy ogarnąć umysłem....

Brak jest jakichkolwiek podstaw do mniemania o zaistnieniu kiedykolwiek czegoś/kogoś takiego .
Nic nie świadczy o tym , że wielki wybuch [ początek czasu ] nosi cechy świadomości stwórczej .

Koncepcja nadrzędnych czasów [ z których nasz cas się "wyłania" ] , stosowana konsekwentnie prowadzi do wewnętrznie sprzecznej moim zdaniem koncepcji bezprzyczynowości analogicznej do nieistnienia prostej .

Ewentualnie możemy mówić o koncepcji półprostej [ zaistnienie czasoprzestrzeni generującej kolejne czasoprzestrzenie - jednak nie wpływające poza aktem twórczym na nie ] .
Tylko , że istnienie takich czasoprzestrzeni jest zupełnie zbędne do wyjaśniania czegokolwiek .
Równie dobrze można przyjąć że istnieje tylko nasza .
Nieodziaływanie oznacza nieistnienie .

Załóżmy , że kiedyś nie istniała nasza czasoprzestrzeń , tylko inna [ i inny czas ] w której powstał potężny byt [ nazwijmy go umownie bogiem ] , który wygenerował naszą rzeczywistość .
Cos takiego jest możliwe tylko przy założeniu , że byt boski niema wpływu na naszą rzeczywistość [ nie odziałuje z nią , czyli mówiąc inaczej nie istnieje w niej ] .

W przeciwnym razie był by jej obserwowalną częścią , a czasy tych dwu czasoprzestrzeni były by jednością [ czyli byt boski był by obserwowalną częscią obydwu zespolonych w jedną rzeczywistości ].

Skoro zaś nie odziałuje z naszą rzeczywistością nie istnieje w niej .

Wt cze 16, 2009 23:35

Ma być oczywiście : " nieistnienia początku prostej "

Pozdrawiam .

Wt cze 16, 2009 23:37

Seweryn !

Cytuj:
Pozostaje pytanie dlaczego istnienie wszechświata jest koniecznością , przecież mógłby równie dobrze nie istnieć i nikomu by to nie przeszkadzało.

Konieczność oznacza istnienie związków przyczynowo skutkowych warunkujących ją - a tych "przed czasem" niema .
Pytanie jest więc bez sensu .

Podobnie jak bez sensu jest twierdzenie, że wszechświat powstał bezprzyczynowo. Ciąg przyczynowo-skutkowy jest zależny od czasu , a czas zaistniał wraz z powstaniem wszechświata. Zatem wszechświat nie mógł zaistnieć bezprzyczynowo.

Wt cze 16, 2009 23:44

Według tej koncepcji nie mógł też zaistnieć przyczynowo . Ale skupmy się na tym dlaczego wszechświat zaistniał?

Wt cze 16, 2009 23:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5