Co dobrego dało światu chrześcijaństwo?
Autor |
Wiadomość |
Lot Orła
|
 Co dobrego dało światu chrześcijaństwo?
Prosiłbym o pisanie konkretnych, obiektywnych przykładów. Prosiłbym również aby pisali tu tylko katolicy lub ci którzy będą w stanie podać jakiś przykład (poważny a nie żarcik jakiś...)
Jestem ciekaw ile tego będzie i czy ci którzy tu wojują, będą w stanie podać jakieś przykłady.
Wszelkie polemiki proszę załatwiać w innym temacie.
_________________ leć wysoko! prosto pod sztandar WOLNOśCI!
Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.
|
Wt cze 16, 2009 19:14 |
|
|
|
 |
WIST
|
W sensie ścisłym propaguje wiarę w Jezusa Chrystusa i to jest pierwsza i najważniejsza rzecz jaką daje Chrześcijaństwo.
W sensie pośrednim będzie to np. szereg osób duchownych naukowców np. Kopernik (ekonomista, matematyk astronom...), biskup Hugo Kołłątaj (reformator Akademii Krakowskiej).
Wbrew kreowanej jednoznacznie negatywnej opinii o Inkwizycji, wprowadzała ona jednoznacznie pozytywne, procesy oparte na zeznaniach świadków, zamiast samosądów. Coś co dziś jest normą w systemie sądowniczym.
Jak wiemy przez długi okres średniowiecza wiedzę posiadały osoby duchowne, to one tworzyły kroniki (jak inaczej poznalibyśmy historię np. Polski tego okresu). To Sobór Trydencki wprowadził obowiązek rejestracji ślubów, chrztów i zgonów, dla historyka ważne źródło informacji.
Jest tego trochę, zważywszy że to z czego przede wszystkim należy rozliczać Kościół jest jego wiara i moralność którą głosi (zarówno nauka, jak i praktyka).
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt cze 16, 2009 19:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Filozofię chrześcijańską? Tatarkiewicza czytałem dawno temu, ale o ile dobrze zapamiętałem to wkład filozofii chrześcijańskiej w filozofię w ogóle jest chyba nienegatywny.
Dużą część kultury europejskiej? Wpływu chrześcijaństwa na sztukę, literaturę etc. chyba nie da się podważyć.
Protestancki etos pracy?
|
Wt cze 16, 2009 20:19 |
|
|
|
 |
akacja
|
Chrześcijaństwo dało światu ogromne dziedzictwo kultury (sztuka, muzyka, literatura), co sprawia że rozwija się człowieczeństwo.
Chrześcijaństwo nadało sens życiu i wlało nadzieję milionom istnień ludzkich.
Chrześcijaństwo dało uniwersalny kodeks postępowania (szanuj bliźniego swego, czcij ojca i matkę, uczciwie pracuj)
|
Śr cze 17, 2009 19:21 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Wspaniałe dzieła sztuki: obrazy, rzeźby, budowle, utwory muzyczne...
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Śr cze 17, 2009 22:40 |
|
|
|
 |
kropeczka_ns
|
 powiem feministycznie- szacunek do kobiet. Chrześcijaństwo było pierwszą chyba wielką religią i kulturą które głosiło równość wobec Boga kobiet i mężczyzn i to już nawet w starożytności, w wielu innych kulturach były traktowane jak zwierzęta niestety.
_________________ Ania
|
Cz cze 18, 2009 23:26 |
|
 |
No
|
Na początku rola kobiet była faktycznie ogromna ale im bardziej "mainstreamowe" stawało się chrześcijaństwo tym bardziej malała...
|
Pt cze 19, 2009 0:07 |
|
 |
R6
|
Czytałem, że w starożytnym Egipcie panie były wyjątkowo dręczone. 
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
Pt cze 19, 2009 20:57 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Ja też o tym słyszałam, ci sadyści wyznaczali je na wójtów wsi 
_________________ Jestem panteistką. "Nasze ciała są zbudowane z pyłu pochodzącego z gwiazd (...) Jesteśmy dziećmi gwiazd, a gwiazdy są naszym domem. Może właśnie dlatego zachwycamy się gwiazdami i Drogą Mleczną." (Carl Sagan)
|
Pt cze 19, 2009 21:29 |
|
 |
Nieznośna
|
Ale nie da się ukryć, że w porównaniu z takim Arystotelesem, który uważał, że kobieta to coś pomiędzy człowiekiem i zwierzęciem, chrześcijaństwo wniosło obraz kobiety jako równej mężczyźnie. Już na samym początku pokazane jest zrównanie godność kobiety i mężczyzny (w nauce Jezusa, czy u św. Pawła). Chociaż, niestety, niestety, to zrównanie zaginęło w zmaskulinizowanym świecie. Ale zostało odkryte na nowo, również w ramach chrześcijaństwa 
|
Pt cze 19, 2009 22:40 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Cytuj: chrześcijaństwo wniosło obraz kobiety jako równej mężczyźnie
Nieznośna, a wypowiedzi niejakich Ojców Kościoła? Byli oni tak swięci, więc w swej dobroci tolerowali istnienie kobiet, jednak widzieli w nich jedynie źródło uosobienie zła. Poza tym uważali, że kobiety przydają się do zrodzenia potomstwa, czy wykorzystywania do prac domowych, poza tym dla nich niewiele rózniły się od diabła.
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Pt cze 19, 2009 23:38 |
|
 |
Rojza Genendel
|
Owieczka_in_black napisał(a): Cytuj: chrześcijaństwo wniosło obraz kobiety jako równej mężczyźnie Nieznośna, a wypowiedzi niejakich Ojców Kościoła? Byli oni tak swięci, więc w swej dobroci tolerowali istnienie kobiet, jednak widzieli w nich jedynie źródło uosobienie zła. Poza tym uważali, że kobiety przydają się do zrodzenia potomstwa, czy wykorzystywania do prac domowych, poza tym dla nich niewiele rózniły się od diabła.
Jako rzecze Albert Wielki:
Kobieta jest mniej skłonna (niż mężczyzna) do obyczajności. Gdyż kobieta zawiera więcej płynu niż mężczyzna, a właściwością płynu jest, że łatwo przyjmuje, a trudno zatrzymuje. Płyn łatwo się porusza. Dlatego kobiety są niestałe i wścibskie. Gdy kobieta ma z mężczyzną stosunek, chciałaby możliwie jednocześnie leżeć pod innym. Kobieta nie zna wierności. Wierz mi, jeśli dasz jej wiarę, będziesz rozczarowany. Wierzaj doświadczonemu nauczycielowi. Dlatego mądry mężczyzna jak najmniej zwierza się swej żonie ze swych planów i czynów. Kobieta jest nieudanym mężczyzną i w porównaniu z mężczyzną ma uszkodzoną i wadliwą naturę. Dlatego jest niepewna siebie. Czego sama nie potrafi zdobyć próbuje osiągnąć zakłamaniem i diabelskimi oszustwami. Dlatego, mówiąc krótko, należy się strzec każdej kobiety jak jadowitego węża i rogatego diabła. Gdybym mógł powiedzieć, co wiem o kobietach, cały świat by się zdumiał… Dokładnie mówiąc kobieta nie jest mądrzejsza lecz przebieglejsza od mężczyzny. Mądrość ma posmak dobra, przebiegłość — zła. Dlatego też w uczynkach złych i perwersyjnych jest kobieta mądrzejsza, tzn. przebieglejsza od mężczyzny. Uczucia pchają kobietę w stronę wszystkiego, co złe, tak jak rozum porusza mężczyznę w stronę wszystkiego, co dobre.
|
So cze 20, 2009 0:07 |
|
 |
a.R.E.k.
|
Nieznośna napisał(a): chrześcijaństwo wniosło obraz kobiety jako równej mężczyźnie.
Naprawdę nie wiem na czym opierasz to, że chrześcijaństwo miało taki obraz. Bądź co bądź, już starożytni Egipcjanie wierzyli w dualność kobiet i mężczyzn. Najwyższego Boga nazywali "Matką i Ojcem", a kobiety, jak już napisano w tym wątku, mogły sprawować urzędy namiestników i zarządców, zdarzały się nawet kobiety-faraonowie. Tak więc równość między mężczyznami a kobietami była znana zanim nastało chrześcijaństwo.
|
So cze 20, 2009 7:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akacja napisał(a): Chrześcijaństwo dało światu ogromne dziedzictwo kultury (sztuka, muzyka, literatura), co sprawia że rozwija się człowieczeństwo. Chrześcijaństwo dało uniwersalny kodeks postępowania (szanuj bliźniego swego, czcij ojca i matkę, uczciwie pracuj)
Hmm, moje wrażenie jest całkiem odwrotne. Choćby z naszego podwórka - chrześcijaństwo ZNISZCZYŁO PRAKTYCZNIE CAŁĄ KULTURĘ SŁOWIAŃSKĄ. A podstawowe zasady życia w społeczeństwie były znane już wcześniej.
|
So cze 20, 2009 8:49 |
|
 |
Lot Orła
|
Rojza Genendel napisał(a): Jako rzecze Albert Wielki:
Kobieta jest mniej skłonna (niż mężczyzna) do obyczajności. Gdyż kobieta zawiera więcej płynu niż mężczyzna, a właściwością płynu jest, że łatwo przyjmuje, a trudno zatrzymuje. Płyn łatwo się porusza. Dlatego kobiety są niestałe i wścibskie. Gdy kobieta ma z mężczyzną stosunek, chciałaby możliwie jednocześnie leżeć pod innym. Kobieta nie zna wierności. Wierz mi, jeśli dasz jej wiarę, będziesz rozczarowany. Wierzaj doświadczonemu nauczycielowi. Dlatego mądry mężczyzna jak najmniej zwierza się swej żonie ze swych planów i czynów. Kobieta jest nieudanym mężczyzną i w porównaniu z mężczyzną ma uszkodzoną i wadliwą naturę. Dlatego jest niepewna siebie. Czego sama nie potrafi zdobyć próbuje osiągnąć zakłamaniem i diabelskimi oszustwami. Dlatego, mówiąc krótko, należy się strzec każdej kobiety jak jadowitego węża i rogatego diabła. Gdybym mógł powiedzieć, co wiem o kobietach, cały świat by się zdumiał… Dokładnie mówiąc kobieta nie jest mądrzejsza lecz przebieglejsza od mężczyzny. Mądrość ma posmak dobra, przebiegłość — zła. Dlatego też w uczynkach złych i perwersyjnych jest kobieta mądrzejsza, tzn. przebieglejsza od mężczyzny. Uczucia pchają kobietę w stronę wszystkiego, co złe, tak jak rozum porusza mężczyznę w stronę wszystkiego, co dobre.
O tak Albert Wielki i jego rewelacje... lepszy był z niego okultysta niż filozof.
_________________ leć wysoko! prosto pod sztandar WOLNOśCI!
Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.
|
So cze 20, 2009 9:06 |
|
|
|