Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 23:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
 Co dobrego dał światu ateizm? 
Autor Wiadomość

Ja uważam , że celowość [ poczucie celu ] to cecha świadomości .
Zatem cel [ np przekazywania życia ] może określić tylko istota samoświadoma .

Nie obserwuje sie samoświadomości otaczającej nas rzeczywistości [ z wyłaczeniem wysoko zorganizowanych organizmów żywych ] , zatem mowa o celu procesów samoorganizacji , czy nawet przekazywania życia jest bezsensowna .
Czy też raczej posiada taki cel , jaki nadzadzą jej nasze świadomości .

Jesli zaś przez celowość rozumiemy jakikolwiek stan końcowy procesu - to wszystko wskazuje , że takowy istnieje . Niwiemy jedynie jeszcze czy będzie to kolaps , czy śmierć termiczna [ a może jeszcze coś innego ] .

Śr cze 24, 2009 8:30

Po to żeby nie wierzyć w Bogów.

A po co nie wierzyć w Bogów ?

Cytuj:
Nie możesz jednoznacznie wskazać co jest jego "nadrzędnym" celem bo to subiektywne. Jeśli niema żadnego "życia" po śmierci to znaczy, że możemy osiągnąć tylko te cele które stawiamy sobie za życia.

Drugie zdanie jest zupełnie słuszne, ale sprzeczne z pierwszym. Jeżeli nie ma żadnego życia po śmierci, to nie ma także żadnego " nadrzędnego " celu życia - także subiektywnego.

Cytuj:
jednak zawieść może się człowiek który zrozumie że popełnił błąd będąc wierzącym [ więc zmarnował sobie życie - jedyne jakie ma ].

Danboga charakteryzuje to, że nie rozumie niczego, co pochodzi spoza jego horyzontów umysłowych :D Pytam już chyba setny raz - jeżeli ktoś całe życie był szczęśliwy z powodu swojej wiary w Boga, to na jakiej, do cholery, zasadzie można twierdzić, że zmarnował sobie życie ?? Czy osiągnięcie szczęścia w życiu można nazwać jego zmarnowaniem, a już zwłaszcza czy ateista może to tak nazywać ??

Cytuj:
A tym głównym celem życia jest przekazanie życia. Wszelkie inne cele są wymyślone przez ludzi.

No ładnie, a później ateiści oburzają się, gdy Kościół zasugeruje, że celem życia jest rodzenie dzieci ( a nie np. " samorealizacja " ) :D I kto tu jest bliżej naukowego obrazu świata ? :D A poważnie, to tak, jakby powiedzieć: " celem samochodu jest to, by mogły powstawać następne samochody ". Poza tym, jeżeli tak, to życie tych, którzy nie przekazują ( lub nie mogą przekazać ) życia jest bez sensu.

Cytuj:

Dlaczego fakt, że rzeczywistości nadamy cel miałby powodować to, że rzeczywiście będzie miała ona cel ? A może pozostanie ona bezcelowa niezależnie od tego, co my będziemy na ten temat sądzić ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr cze 24, 2009 11:54
zbanowany na stałe

Cytuj:
Po to żeby nie wierzyć w Bogów.

żeby zredukować ilość swoich fałyszywych wierzeń o 1

Cytuj:
Cytuj:
Nie możesz jednoznacznie wskazać co jest jego "nadrzędnym" celem bo to subiektywne. Jeśli niema żadnego "życia" po śmierci to znaczy, że możemy osiągnąć tylko te cele które stawiamy sobie za życia.

Drugie zdanie jest zupełnie słuszne, ale sprzeczne z pierwszym. Jeżeli nie ma żadnego życia po śmierci, to nie ma także żadnego " nadrzędnego " celu życia - także subiektywnego.

Mamy taki cel życia jaki sobie wybierzemy. Myślenie, że sens życia nadaje nam jakiś wyimaginowany byt istniejący poza czasem i przestrzenią jest po prostu głupie.

Cytuj:
Cytuj:
jednak zawieść może się człowiek który zrozumie że popełnił błąd będąc wierzącym [ więc zmarnował sobie życie - jedyne jakie ma ].

Danboga charakteryzuje to, że nie rozumie niczego, co pochodzi spoza jego horyzontów umysłowych :D Pytam już chyba setny raz - jeżeli ktoś całe życie był szczęśliwy z powodu swojej wiary w Boga, to na jakiej, do cholery, zasadzie można twierdzić, że zmarnował sobie życie ?? Czy osiągnięcie szczęścia w życiu można nazwać jego zmarnowaniem, a już zwłaszcza czy ateista może to tak nazywać ??

no tu racja

Cytuj:
Cytuj:
A tym głównym celem życia jest przekazanie życia. Wszelkie inne cele są wymyślone przez ludzi.

No ładnie, a później ateiści oburzają się, gdy Kościół zasugeruje, że celem życia jest rodzenie dzieci ( a nie np. " samorealizacja " ) :D I kto tu jest bliżej naukowego obrazu świata ? :D A poważnie, to tak, jakby powiedzieć: " celem samochodu jest to, by mogły powstawać następne samochody ". Poza tym, jeżeli tak, to życie tych, którzy nie przekazują ( lub nie mogą przekazać ) życia jest bez sensu.

Samochody mają konkretną funkcję są tylko rzeczami stworzonymi przez nas żeby ułatwić sobie życie. Sensem istnienia samochodu jest ułatwianie życia właścicielowi. Jaką funkcję ma człowiek?

Cytuj:
Cytuj:

Dlaczego fakt, że rzeczywistości nadamy cel miałby powodować to, że rzeczywiście będzie miała ona cel ? A może pozostanie ona bezcelowa niezależnie od tego, co my będziemy na ten temat sądzić ?
[/quote]

Bezcelowa. Świat istnieje bez celu. Tak ciężko jest ci zaakceptować fakt, że nie wszystko ma swój cel? Np jaki cel istnienia ma słońce? Zapewnienie światła czy po prostu istnienie słońca jest wypadkową działania praw fizyki od powiązań atomowych po wielkie skupiska płonącego gazu.

Jaki cel istnienia mają chmury? Deszcz? Cień? Odbijanie światła słonecznego? A może są po prostu skupiskami pary wodnej skupionej i pchanej przez przypadkowo wiejące wiatry, którą my ludzie zwykliśmy nazywać chmurami.

Pzdr

Śr cze 24, 2009 13:03

istnienie słońca jest wypadkową działania praw fizyki od powiązań atomowych po wielkie skupiska płonącego gazu.

I dzięki temu już wiemy jaki poziom wiedzy reprezentuje forumowicz Snufkin. :lol:

(jak jak czegoś nie wiem to albo nie piszę albo szukam wiedzy albo się pytam)

Śr cze 24, 2009 13:16

Czyli - w Bogów się nie wierzy po to, żeby nie wierzyć w Bogów.

Cytuj:
Mamy taki cel życia jaki sobie wybierzemy.

Zrozumiałeś co napisałem ?

Cytuj:
Jaką funkcję ma człowiek?

No ? Jaką ? Przecież nikt go nie zaprojektował..

Cytuj:
Tak ciężko jest ci zaakceptować fakt, że nie wszystko ma swój cel?

A kto powiedział, że mi jest to ciężko zaakceptować ? To raczej chyba Wam jest to ciężko zaakceptować, skoro wszystkiemu musicie nadawać cele..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr cze 24, 2009 13:25
zbanowany na stałe

Nie spodziewam się na tym forum jakieś koherentnen naukowej debaty ale skoro chcesz przeczytać wyjaśnienie czemu istnieje słońce ok.

W wielkim uproszczeniu odpowiedzialna za to jest grawitacja.

- Grawitacja spowodowała skupienie wielu atomów wodoru w jednym miejscu.
- Grawitacja spowodowała wzrost ciśnienia i gęstości w tej w olbrzymiej napęczniałej chmurze gazu
- Wzrost ciśnienia oznacza wzrost temperatury
- Odpowiednia temperatura + odpowiednia gęstość spowodowały początek reakcji termojądrowej
- reakcja termojądrowa + grawitacja oznaczają, że nasza gwiazda jest w miarę stabilna

voila

A wracając do tematu

Słońce nie ma celu, ono po prostu jest, dokładnie tak jak my wszyscy

Śr cze 24, 2009 13:27

Gdyby nauka miała takie podejście, nigdy do niczego byśmy nie doszli. Jaki cel ma trawa w tym, że jest zielona ? Nie wiem, po prostu jest zielona i już..

Śr cze 24, 2009 13:32
zbanowany na stałe

Cytuj:

Gdyby nauka miała takie podejście, nigdy do niczego byśmy nie doszli. Jaki cel ma trawa w tym, że jest zielona ? Nie wiem, po prostu jest zielona i już..

Przeinaczasz to co napisałem.

To tak jakbym napisał jaki ma cel słońce w tym, że jest gorące. Nigdzie tak nie napisałem.

Przyczynę zieloności trawy można wyjaśnić ale nie sam cel tego, że trawa jest w ogóle.

A może jednorożce mają cel w tym, że ich nie ma?

Śr cze 24, 2009 13:37

Przyczynę zieloności trawy można wyjaśnić ale nie sam cel tego, że trawa jest w ogóle.

Jak to ? Można go wyjaśnić. Trawa jest częścią łańcucha pokarmowego, jej celem jest więc np. to, by ją żarły krowy.

Jak widzisz, z naukowego poznania świata wynika, że wszystko istnieje w jakimś celu. Zatem z naukowego punktu widzenia nieuprawnione jest twierdzenie, że coś nie ma celu tylko dlatego, że my go nie znamy.

Śr cze 24, 2009 13:50
zbanowany na stałe

Cytuj:

Czyli - w Bogów się nie wierzy po to, żeby nie wierzyć w Bogów.

[sarkazm]Dokładnie tak - w jednorożce się nie wierzy po to, żeby nie wierzyć w jednorożce.[/sarkazm]

Jeśli ze swojego rozumowania mogę wyeliminować choćby jeden fałszywy pogląd na świat to go po prostu eliminuję.

Kiedyś też wierzyłem w świętego mikołaja, zajączka wielkanocnego, czary, że na filmach się naprawdę zabijają i inne podobne bzdury.

Chcesz o tym podyskutować czemu nie wierzę w zajączka wielkanocnego?

[quote
Cytuj:
Mamy taki cel życia jaki sobie wybierzemy.

Zrozumiałeś co napisałem ?[/quote]

Nie dyskutowałem z tym zdaniem, zgadzam się z tym co napisałeś.

Cytuj:
Cytuj:
Jaką funkcję ma człowiek?

No ? Jaką ? Przecież nikt go nie zaprojektował..

Widzę, że powoli zaczynasz otwierać oczy.

[/quote]
Cytuj:
Tak ciężko jest ci zaakceptować fakt, że nie wszystko ma swój cel?

A kto powiedział, że mi jest to ciężko zaakceptować ? To raczej chyba Wam jest to ciężko zaakceptować, skoro wszystkiemu musicie nadawać cele..[/quote][/quote]

Ależ skąd. Ateiści nie twierdzą, że wszystko co istnieje ma ukryty sens i mimo, że go nie znamy Bóg miał jakiś cel tworząc to w akcie stworzenia.

Śr cze 24, 2009 13:53

Dokładnie tak - w jednorożce się nie wierzy po to, żeby nie wierzyć w jednorożce.

To się chyba nazywa tautologia :D

Cytuj:

Bardzo chętnie.

Cytuj:

Owszem - na brak logiki u ateistów :D

Cytuj:
Ateiści nie twierdzą, że wszystko co istnieje ma ukryty sens

Czytasz co piszę ? Kto twierdzi, że ateiści tak twierdzą ?

Śr cze 24, 2009 13:57
zbanowany na stałe

Cytuj:

Jak to ? Można go wyjaśnić. Trawa jest częścią łańcucha pokarmowego, jej celem jest więc np. to, by ją żarły krowy.

Jak widzisz, z naukowego poznania świata wynika, że wszystko istnieje w jakimś celu. Zatem z naukowego punktu widzenia nieuprawnione jest twierdzenie, że coś nie ma celu tylko dlatego, że my go nie znamy.

A celem krowy jest jedzenie trawy :whoeva:

Sensem istnienia kurczaka jest zjedzenie go przez człowieka, a celem posiadania przez człowieka jelit jest stworzenie przytulnego miejsca dla tasiemca. Celem wydalania kału jest istnienie toalet.

Śr cze 24, 2009 13:58
zbanowany na stałe

Cytuj:
Dokładnie tak - w jednorożce się nie wierzy po to, żeby nie wierzyć w jednorożce.

To się chyba nazywa tautologia :D

Chyba tak :P

Cytuj:
Cytuj:

Bardzo chętnie.

No więc co chcesz wiedzieć?

Cytuj:
Cytuj:

Owszem - na brak logiki u ateistów :D

Nie wszyscy ateiści są logiczni ale za to wszyscy teiści są nielogiczni (przynajmniej w jednym swoim wierzeniu)

Cytuj:
Cytuj:
Ateiści nie twierdzą, że wszystko co istnieje ma ukryty sens

Czytasz co piszę ? Kto twierdzi, że ateiści tak twierdzą ?
[/quote]

Ty chyba nie czytasz co sam piszesz

cytuję

Cytuj:
To raczej chyba Wam jest to ciężko zaakceptować, skoro wszystkiemu musicie nadawać cele..

odpowiedź na Twoje twierdzenie sam zacytowałeś

Śr cze 24, 2009 14:07

Bo ich niema, czy to zły powód?

Cytuj:

Wytłumaczysz dlaczego ?

Śr cze 24, 2009 14:13

Zaraz a od kiedy to trawa stawia sobie jakieś cele? Od kiedy to łańcuch pokarmowy ma jakieś cele? Tylko istoty świadome stawiają sobie cele bo takie pojęcia rodzą się w ich umysłach.

Śr cze 24, 2009 14:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 199 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona