Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 06, 2025 17:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 114  Następna strona
 Czym jest Trójca Święta? Jak rozumiecie ten dogmat? 
Autor Wiadomość

Przykro mi, ale nie jest to watek na temat tego, kto rozwadnia prawde biblijna. Temat dotyczy Trojcy Przenajswietszej i tego prosze sie trzymac pamietajac o charakterze dzialu.

Pn cze 22, 2009 16:39
To jest banalne jest jeden Bóg ale w trzech osobach.
To znaczy że 3=1.
Aczkolwiek każda osoba Boska jest odrębna i autonomiczna.
Woda jest jedna a może być płynem,parą lub lodem ale to zawsze jest ta sama woda.
Obrazem Trójcy św. Jest maź , żona i dziecko.

N cze 28, 2009 15:00

Mąż, żona i dziecko nie są obrazem Trójcy. Relacja na poziomie natury jest tu nieporównywalna

N cze 28, 2009 16:30

Mąż, żona i dziecko nie są obrazem Trójcy. Relacja na poziomie natury jest tu nieporównywalna

moze Kontestata chodzi o to ze maz i zona to jedno cialo a ich dziecko jest równiez z ich ciala czyli w calosci sa jednoscia, prównanie jak najbardziej obrazowe, w podobny sposób o. John Bashobora tlumaczyl istote Trójcy, oczywiscie kazda ludzka próba wyjasnienia istoty Trójcy Swietej bedzie zawsze nieudolna ze wzgledu na nasza skonczonosc umuslowa w przeciwienstwie do nieskonczonosci Boga.

Wt cze 30, 2009 9:33
Zobacz profil WWW
Nie Ahawa, Hipostazy są Bogiem w sposób substancjonalny a nie przypadłościowy.

To rozwiązuje cały problem, ja jakoś nie mam kłopotów z dogmatem o Trójcy świętej, powyższe zdanie wszystko wyjaśnia.

Śr lip 01, 2009 19:54
Dogmatu Trójcy Przenajświętszej nie jesteśmy w stanie zrozumieć, ale wyznanie św. Atanazego pozwala zrozumieć dogmat wiary:
Cytuj:
Quicumque: wyznanie wiary św. Atanazego

Ktokolwiek chce być zbawionym, przede wszystkim potrzeba, aby wyznawał Katolicką wiarę.

Której jeśliby kto nie zachował całej i nienaruszonej, ten niewątpliwie zginie na wieki.

Wiara zaś Katolicka jest ta: abyśmy Boga jednego w Trójcy, a Trójcę w jedności czcili.

Ani nie mieszając osób, ani nie rozdzielając istoty.

Inna jest bowiem osoba Ojca, inna Syna, inna Ducha Świętego.

Lecz Ojca i Syna i Ducha Świętego jedno jest Bóstwo, równa chwała, współwieczny majestat.

Jaki Ojciec, taki Syn, taki Duch Święty.

Niestworzony Ojciec, niestworzony Syn, niestworzony Duch Święty.

Niezmierzony Ojciec, niezmierzony Syn, niezmierzony Duch Święty.

Wiekuisty Ojciec, wiekuisty Syn, wiekuisty Duch Święty.

Wszelako nie trzej wiekuiści, lecz Jeden wiekuisty.

Jako też nie trzej niestworzeni, ani trzej niezmierzeni, lecz Jeden niestworzony i Jeden niezmierzony.

Także wszechmogący Ojciec, wszechmogący Syn, wszechmogący Duch Święty.

A jednak nie trzej wszechmogący, lecz jeden Wszechmogący.

Tak Ojciec Bogiem, Syn Bogiem, Duch Święty Bogiem.

A przecie nie trzej bogowie, lecz jeden jest Bóg.

Tak Ojciec Panem, Syn Panem, Duch Święty Panem.

A przecie nie trzej panowie, lecz jeden jest Pan.

Gdyż jak pojedynczo każdą osobę, Bogiem i Panem wyznawać Chrześcijańska prawda nam każe, tak trzech bogów lub trzech panów utrzymywać Katolicka religia zabrania.

Ojciec od nikogo nie utworzony, ani stworzony, ani zrodzony.

Syn od Ojca samego jest nie utworzony, ani stworzony, ale zrodzony.

Duch Święty od Ojca i Syna, nie utworzony, ani stworzony, ani zrodzony, lecz pochodzący.

Jeden więc Ojciec nie trzej ojcowie, jeden Syn nie trzej synowie, jeden Duch Święty nie trzej duchowie święci.

A w tej Trójcy nic wcześniejszego albo późniejszego, nic większego albo mniejszego, ale wszystkie trzy osoby są sobie współwiekuiste, i równe.

Tak więc we wszystkim i wszędzie, jak już wyżej powiedziano, i w Trójcy jedność, i w jedności Trójcę czcić należy.

Kto więc chce być zbawionym, tak niechaj o Trójcy trzyma.

Ale potrzeba też jest dla wiekuistego zbawienia, Wcielenie Pana naszego Jezusa Chrystusa wiernie wyznawać.

Jest więc wiarą prawą, byśmy wierzyli i wyznawali, iż Pan nasz Jezus Chrystus Syn Boży, jest Bogiem i Człowiekiem.

Bogiem jest zrodzonym z istoty Ojca przedwiecznie, a człowiekiem urodzonym z istoty Matki na ziemi.

Bóg doskonały, człowiek doskonały z duszy rozumnej i ciała ludzkiego złożony.

Równy Ojcu wedle Bóstwa: niższy od Ojca wedle ludzkiej natury.

Który chociaż Bogiem jest i człowiekiem: nie dwóch jednak lecz jeden jest Chrystus.

Jeden zaś nie przez przemianę Bóstwa w ciało: lecz przez przybranie ludzkiej natury do Bóstwa.

Jeden najzupełniej, nie przez zlanie się natur, lecz przez jedność osoby.

Albowiem jak dusza rozumna i ciało jeden jest człowiek, tak Bóg i człowiek jeden jest Chrystus.

Który cierpiał dla zbawienia naszego, zstąpił do otchłani, trzeciego dnia zmartwychwstał.

Wstąpił na niebiosa, siedzi po prawicy Boga Ojca Wszechmogącego, stamtąd przyjdzie sądzić żywych i umarłych.

Na Którego przyjście wszyscy ludzie zmartwychwstaną z ciałami swoimi, i zdadzą rachunek z uczynków swoich.

A którzy dobrze czynili pójdą na żywot wieczny, którzy zaś źle na ogień wieczny.

Ta jest wiara katolicka której jeżeli kto wiernie i mocno nie wyznaje, zbawiony być nie może. Amen.

N lip 05, 2009 14:46

Trójcy Świętej nikt nigdy mi sensownie nie wytłumaczył ale ja rozumiem ją tak:
1 Syn Boży - najbardziej cielesny z całej Trójcy, Jezus był Synem Bożym.
2 Bóg Ojciec (Wszechmogący) - siła sprawcza, Stwórca, Władca Wszechświata
3 Duch Święty - najbardziej niematerialny z Trójcy, przenika cały Wszechświat na kształt ducha, duszy. Mówił przez proroków i został zesłany na apostołów po śmierci Jezusa a na Maryję przed urodzeniem Jezusa.

Pt lip 24, 2009 21:13

Jn 1:1-3
1. Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo.
2. Ono było na początku u Boga.
3. Wszystko przez Nie się stało, a bez Niego nic się nie stało, co się stało.
(BT)

Rdz 1:2-3
2. Ziemia zaś była bezładem i pustkowiem: ciemność była nad powierzchnią bezmiaru wód, a Duch Boży unosił się nad wodami.
3. Wtedy Bóg rzekł: Niechaj się stanie światłość! I stała się światłość.
(BT)

Twierdzenie że inne osoby Boskie nie brały udziału w stworzeniu świata jest ciężką herezją.

Rdz 1:26
26. A wreszcie rzekł Bóg: Uczyńmy człowieka a Nasz obraz, podobnego Nam. Niech panuje nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym, nad bydłem, nad ziemią i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi!
(BT)

Bóg mówi w liczbie mnogiej. A nie pojedyńczej ani podwójnej. (Starożytni semici posiadali bowiem trzy osoby: pojedyńcza, podwójna i mnoga)

Cytuj:
3 Duch Święty - najbardziej niematerialny z Trójcy,
1 Syn Boży - najbardziej cielesny z całej Trójcy,

to już pozostawim bez komentarza....

Pt lip 24, 2009 22:46

No to już jest herezja.

Jn 1:1-3
1. Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo.
2. Ono było na początku u Boga.
3. Wszystko przez Nie się stało, a bez Niego nic się nie stało, co się stało.
(BT)

Rdz 1:2-3
2. Ziemia zaś była bezładem i pustkowiem: ciemność była nad powierzchnią bezmiaru wód, a Duch Boży unosił się nad wodami.
3. Wtedy Bóg rzekł: Niechaj się stanie światłość! I stała się światłość.
(BT)

Twierdzenie że inne osoby Boskie nie brały udziału w stworzeniu świata jest ciężką herezją.

Rdz 1:26
26. A wreszcie rzekł Bóg: Uczyńmy człowieka a Nasz obraz, podobnego Nam. Niech panuje nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym, nad bydłem, nad ziemią i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi!
(BT)

Bóg mówi w liczbie mnogiej. A nie pojedyńczej ani podwójnej. (Starożytni semici posiadali bowiem trzy osoby: pojedyńcza, podwójna i mnoga)

Cytuj:
3 Duch Święty - najbardziej niematerialny z Trójcy,
1 Syn Boży - najbardziej cielesny z całej Trójcy,

to już pozostawim bez komentarza....

Ale ja nigdzie nie napisałem że Syn Boży nie uczestniczył w stworzeniu świata tylko że Bóg Ojciec był główną siłą sprawczą. Chodziło mi o tego który mówi "niech się stanie światłość."
Wiem że ostatni fragment który pozostawiasz bez komentarza brzmi śmiesznie ale ja tak czuję Trójcę. Syn Boży stał się człowiekiem, więc czymś cielesnym. Duch Święty nigdy nie pokazywał się jako jakaś istota cielesna a raczej jako jakiś duch który "wylewa się" "zstępuje" itp. więc dla mnie jest najbardziej niematerialny.

So lip 25, 2009 0:21

Post Re: Czym jest Trójca Święta??? Jak rozumiecie ten dogmat???
W sprawie Trojcy najlepiej oddac glos uczonym.Do tego celu posluze sie Encyklopedia.

"Formalna nauka o Trojcy ,tak jak zostala zdefiniowana na wielkich soborach Kosciola w IV i V wieku
nie znajduje sie w NT (Encyklopedia Biblijna Vocatio,Trojca str 1286)

Dalej czytamy tak:

Duch Swiety,"tajemnicza moc albo obecnosc Boza ,ujawniajaca sie w naturze,w jednostkach i
spolecznosciach"(haslo Duch Swiety str 218)

Cytatow o podobnej tresci jest znacznie wiecej.

Ciekawe jest to ze Enyklopedia ta posiada zgode kurii Metropolitalnej Warszawskiej nr 2791/NK/98
z dnia 1 lipca1998 roku

Ciekawe co o tym myslicie

Pt mar 05, 2010 8:10
zbanowany na stałe

Dogmat moim zdaniem o Trójcy Świętej jest tylko dogmatem. W całej Biblii nie znajdziemy nawet najmniejszej informacji o tym że Bóg jest w 3 osobach. To jest oczywiście późniejszy wymysł, jak też wiele zmieniających się obrzędów i ustaleń w tworzących się przez tysiąclecia Kościołach.
Najprościej rzecz ujmując to Bóg jest jako Ojciec(niewidzialny - w Piśmie słychać jego głos niczym huk przerażającej trąby) oraz jako Syn(widzialny - Anioł Jahwe, Jezus). Duch Święty mimo że posiada ludzkie cechy to nie jest istotą - uosobieniem. W Apokalipsie w Niebie widzimy 2 postacie, Boga oraz Jezusa jako baranka. Trzecia osoba nie występuje. Duch Święty jest mocą sprawczą Boga, a twierdzenie że jest kolejnym uosobionym Bogiem to tak jak głoszenie że moja ręka i to co ją czynię jest kolejną osobą.

Dodam jeszcze że dogmat na temat Trójcy Świętej przybliża nas bardzo do religii pogańskich ,gdzie tego typu trójc było bardzo wiele np najbardziej znana trójca egipska - Izis, Horus, Seb. Trójca babilońska - Semiramida, Nimrod, Tammuz. Trójca hinduizmu - Brahma, Wisznu i Śiwa itd.

Pt mar 05, 2010 8:43
maraskin napisał(a):
Dogmat moim zdaniem o Trójcy Świętej jest tylko dogmatem. W całej Biblii nie znajdziemy nawet najmniejszej informacji o tym że Bóg jest w 3 osobach. To jest oczywiście późniejszy wymysł, jak też wiele zmieniających się obrzędów i ustaleń w tworzących się przez tysiąclecia Kościołach.
Najprościej rzecz ujmując to Bóg jest jako Ojciec(niewidzialny - w Piśmie słychać jego głos niczym huk przerażającej trąby) oraz jako Syn(widzialny - Anioł Jahwe, Jezus). Duch Święty mimo że posiada ludzkie cechy to nie jest istotą - uosobieniem. W Apokalipsie w Niebie widzimy 2 postacie, Boga oraz Jezusa jako baranka. Trzecia osoba nie występuje. Duch Święty jest mocą sprawczą Boga, a twierdzenie że jest kolejnym uosobionym Bogiem to tak jak głoszenie że moja ręka i to co ją czynię jest kolejną osobą.

Dodam jeszcze że dogmat na temat Trójcy Świętej przybliża nas bardzo do religii pogańskich ,gdzie tego typu trójc było bardzo wiele np najbardziej znana trójca egipska - Izis, Horus, Seb. Trójca babilońska - Semiramida, Nimrod, Tammuz. Trójca hinduizmu - Brahma, Wisznu i Śiwa itd.

Będziesz miał rację gdy wyrzucimy z Biblii wersy (J 14,15-21; 15,26).
Tyle już powyrzucano, zmodyfikowano, aby pasowały do "odkrywczej" wizji, że jeden mniej lub więcej nie robi różnicy :D

Pt mar 05, 2010 9:29

Alus
A te wersy to niby o czym mowia

Pt mar 05, 2010 10:12
white napisał(a):
Alus
A te wersy to niby o czym mowia

Nie rozumiesz? :)

Pt mar 05, 2010 10:14

Nie rozumiem co maja wspolnego z Trojca

Pt mar 05, 2010 10:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 114  Następna strona