Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 10:57

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 168  Następna strona
 Radio Maryja, cz. 2 
Autor Wiadomość
A ja myślę że problem nie tkwi w Radiu Maryja (niezrównoważonych i nawet znacznie bardziej chamskich rozgłośni jest u nas więcej) lecz w zaniechaniach innych "przekaziorów|. RM nie miałaby ćwierci swojej pozycji gdyby nie nierzetelność, praktyczna jednostronność i przemilczenia innych mediów.

CHcesz powiedzieć, że RM prezentuje te brakujące cechy innych mediów: rzetelność, wielostronność, jawność? :o

Wt cze 30, 2009 16:17
CHcesz powiedzieć, że RM prezentuje te brakujące cechy innych mediów: rzetelność, wielostronność, jawność? :o
Raczej mówi (byc może między innymi, nie hcodzi o gloryfikację RM) o rzechach o których inne przekaziory nie mówią.

Na przykład przekręty polskich i międzynarodowych cwaniaków z dobrego towarzystwa, traktowanie Polski jako „gorszego” kraju który „traci okazję by siedzieć cicho”, polityka podatkowa promująca obcokrajowców, walka z religią – to wszystko są fakty. Fakty niewątpliwie przerysowywane w audycjach oo.redemptorystów, jednak istniejące i nie mające proporcjonalnego do swego znaczenia i szkodliwości odwzorowania w mediach.
I to właśnie jest tajemnica popularności Radia Maryja wśród wielu rozsądnych skądinąd osób. RM zajmuje się rzeczami o których inne „przekaziory” (z kilkoma chwalebnymi wyjątkami, wśród których jest i Gazeta Polska) milczą. Zgoda, zajmuje się w sposób niewłaściwy, doprowadzając swoich słuchaczy niejednokrotnie na skraj manii prześladowczej – ale jednak się zajmuje (dobrymi przykładem są chociażby ostrzeżenia przed roszczeniami niemieckimi – dziś mówią o tym wszyscy, jednak przed faktem temat był niemal całkowicie przemilczany przez wielkonakładowe pisma).
Wniosek nasuwa się sam: tajemnicą powodzenia rozgłośni jest zaniechanie zajęcia się ważnymi tematami przez inne media – i to nie tylko te „GW-podobne”. Gdyby zajmowały się one rzetelnie – i w wyważony sposób - tymi trudnymi i kontrowersyjnymi sprawami, nikt nie miałby powodu słuchać przerysowanych ocen o.Rydzyka.

Wt cze 30, 2009 17:55

Masz całkowitą rację. Bo żadna inna stacja nie będzie mówić bzdur, ze wszystkiemu winni są żydo masoni, że masturbacja powoduje ślepotę, i że słuchając jazzu na Woodstocku można zostać impotentem... No chyba, ze dla ciebie to są fakty...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Wt cze 30, 2009 20:29

A ja myślę że problem nie tkwi w Radiu Maryja (niezrównoważonych i nawet znacznie bardziej chamskich rozgłośni jest u nas więcej) lecz w zaniechaniach innych "przekaziorów|. RM nie miałaby ćwierci swojej pozycji gdyby nie nierzetelność, praktyczna jednostronność i przemilczenia innych mediów.

Śmiesz twierdzić, że RM nie jest jednostronne? Jest chyba najbardziej jednostronnym medium w Polsce. Jasne, nie ma mediów obiektywnych, to wie każdy, ale reszta mediów zwykle jedzie po aktualnej ekipie rządzącej, a w RM to tylko "lewaki", "żydzi", "komuniści", "masoni", "nie katolicy" do wszystkich, którzy nie są po stronie konserwatywnych partii.

A co do przemilczenia to przepraszam, ale czy RM nagłaśniała jakoś mocniej afery związane z jej dyrketorem? Afery związane z księżmi i kościołem? Jeśli już to robiła to jako "kolejna nagonka na katolików".

Wt cze 30, 2009 22:11

]No właśnie, Jacku, Prawda w oczy kole ?
Wszak ja nie opowiedziałem się nawet za RM - pokazałem tylko to co każdy obiektywny obserwator wątku gołym okiem widzi - że krytycy RM krytykują w RM własne cechy...
I jakież to charakterystyczne - krytykować RM - to nie być grzech, ale krytykować krytykującego ? Uuuuuu, to zbrodnia...

A czego ty wymagasz? Żebym spokojnie traktował coś na co spokojnie patrzeć nie można? Gdybym był ateistą , lewakiem , etc. olałbym Rydzyka , radio i to wszystko. Lecz nie jestem.I ja nie życzę sobie by ten pan reprezentował w jakikolwiek sposób MÓJ KOŚCIÓŁ. By wycierał sobie twarz mojąreligią. By swe paranoiczne poglądy popierał autorytetem MOJEJ wiary i uzurpował sobie prawo mówić w moim jako katolika imieniu. . I nie mam zamiaru -jak nieudolni do granic śmieszności biskupi- "pochylać się z troską" nad złośliwym rakiem niszczącym MÓJ KOŚCIÓŁ. Rydzyk to szkodnik a szkodniki się zwalcza. "Ojciec Dyrektor" od dwudziestu niemal lat wiatr sieje - dosyć! W końcu zbierze burzę.

Wt cze 30, 2009 22:22
Śmiesz twierdzić, że RM nie jest jednostronne?
Primo : co to za język "śmiesz twierdzić" ? Pracowałeś wcześniej w Trybunie Ludu, czy co ?
Secundo: czytaj ze zrozumieniem. Nigdzie nie pisałem że RM nie jest jednostronne. Pisałem jedynie że owa jednostronność jest po przeciwnej stronie niż przynajmniej równie jednostronna reszta mediów elektronicznych.
I jak długo wiele tematów w innych mediach będzie tabu lub wyłącznie jednostronnie naświetlana, tak długo RM będzie popularna.

Wspomniałeś o antysemityźmie, więc pokażę Ci na jego przykładzie jak to działa:
Stosunek radia oo. redemptorystów do Żydów nie opiera się bynajmniej na wmawianiu różnym osobistościom żydowskiego pochodzenia (a przynajmniej rzadko w takiej postaci objawia się on na antenie). Redakcja RM zdaje się raczej wierzyć w swoją misję przeciwstawienia się ogólnoświatowej żydowskiej zmowie, mającej na celu wykorzystanie „gojów” (ze szczególnym uwzględnieniem Polaków).

Zjawisko wykorzystywania pamięci ofiar Holocaustu do wyłudzania pieniędzy niewątpliwie istnieje; trudno też zaprzeczyć że trend ten zdaje się pogłębiać. Jednak zagadnienie to uzyskuje na falach RM wymiar groteskowy i znacznie wykraczający poza jego rzeczywiste rozmiary.

Nietrudno spostrzec, że mechanizm jest podobny jak poprzednio: realny problem, lekceważony przez media zostaje zauważony w RM – ale ceną za to zauważenie jest brak równowagi i przerysowanie zagadnienia. Przerysowanie jest winą oo. redemptorystów – ale zaniechanie to „grzech główny” całego systemu medialnego.

Gdyby inne media nie robiły z tego tabu tylko przedstawiły rzecz obiektywnie, zdania RM na ten temat słuchałaby tylko grupka faktycznych antysemitów.

Mroczny Pasażer napisał(a):
Jasne, nie ma mediów obiektywnych, to wie każdy, ale reszta mediów zwykle jedzie po aktualnej ekipie rządzącej
Jaja sobie robisz. Po ekipie rządzącej to jechali za PiS-u - po wyborach stwierdzili że trzeba coś zmienić i jadą po opozycji.

Śr lip 01, 2009 3:40
A czego ty wymagasz? Żebym spokojnie traktował coś na co spokojnie patrzeć nie można? .
Żebyś to robił rzetelnie, a nie łącząc się w formie z nagonką.
Ja sam mam BARDZO krytyczny stosunek do RM. ALe kurcze, odróżniajmy krytykę od stadnej nagonki.

Śr lip 01, 2009 3:44

Jacek Rakoczy napisał(a):
A czego ty wymagasz? Żebym spokojnie traktował coś na co spokojnie patrzeć nie można? .
Żebyś to robił rzetelnie, a nie łącząc się w formie z nagonką.
Ja sam mam BARDZO krytyczny stosunek do RM. ALe kurcze, odróżniajmy krytykę od stadnej nagonki.

Ech. jak radio robi nagonki na wszystkich co sie z nim choćby troszkę nie zgadzają to jakoś powszechnych głosów oburzenia - poza niezawodna GW :-D - nie słychać. A robi to o wiele mniej kulturalnie niż przeciwnicy RM je krytykują. Ja jakoś nie słyszałem W TVN ani nie czytałem w GW niczego w TYM STYLU o przeciwniku:
http://www.radiomaryja.pl.eu.org/nagran ... nowak.html
O biskupach nie spijających kielicha prawdy z jedynie słuszniej krynicy RM:
http://www.radiomaryja.pl.eu.org/nagran ... arski.html
A teraz małe pytanko: Pokaz mi choc jeden tekst , powiedzmy GW tak agresywny i tak napastliwy o RM jak to powyższe?

Śr lip 01, 2009 8:02

Primo : co to za język "śmiesz twierdzić" ? Pracowałeś wcześniej w Trybunie Ludu, czy co ?

Język polski, a jaki by inny?

Cytuj:
Secundo: czytaj ze zrozumieniem. Nigdzie nie pisałem że RM nie jest jednostronne. Pisałem jedynie że owa jednostronność jest po przeciwnej stronie niż przynajmniej równie jednostronna reszta mediów elektronicznych.
I jak długo wiele tematów w innych mediach będzie tabu lub wyłącznie jednostronnie naświetlana, tak długo RM będzie popularna.

Każde media są stronnicze. Jedne tylko podczas tej stronniczości potrafią zachować odrobinę więcej kultury.

Cytuj:
Wspomniałeś o antysemityźmie, więc pokażę Ci na jego przykładzie jak to działa:
Stosunek radia oo. redemptorystów do Żydów nie opiera się bynajmniej na wmawianiu różnym osobistościom żydowskiego pochodzenia (a przynajmniej rzadko w takiej postaci objawia się on na antenie). Redakcja RM zdaje się raczej wierzyć w swoją misję przeciwstawienia się ogólnoświatowej żydowskiej zmowie, mającej na celu wykorzystanie „gojów” (ze szczególnym uwzględnieniem Polaków).

Kolejna spiskowa teoria dziejów? Nie słyszałem o roszczeniach za Holocaust, to raczej Niemcy chcą jakichś śmiesznych odszkodowań. Owszem, Żydzi też mają czasem swoje fanaberie, ale nigdzie nie słyszałem newsa "Żądamy odszkodowań za Holocaust!".

Cytuj:
Zjawisko wykorzystywania pamięci ofiar Holocaustu do wyłudzania pieniędzy niewątpliwie istnieje; trudno też zaprzeczyć że trend ten zdaje się pogłębiać. Jednak zagadnienie to uzyskuje na falach RM wymiar groteskowy i znacznie wykraczający poza jego rzeczywiste rozmiary

Jeśli info jest tylko w jednym medium (niekoniecznie RM) to należy je uznać za niezbyt wiarygodne, a przynajmniej podchodzić do niego z przymróżeniem oka.

Cytuj:
Gdyby inne media nie robiły z tego tabu tylko przedstawiły rzecz obiektywnie, zdania RM na ten temat słuchałaby tylko grupka faktycznych antysemitów.

Już mówiłem - nie istnieją obiektywne media.

Cytuj:
Jaja sobie robisz. Po ekipie rządzącej to jechali za PiS-u - po wyborach stwierdzili że trzeba coś zmienić i jadą po opozycji.

Może oglądamy różne telewizje. :S

Śr lip 01, 2009 8:51
Nietrudno spostrzec, że mechanizm jest podobny jak poprzednio: realny problem, lekceważony przez media zostaje zauważony w RM – ale ceną za to zauważenie jest brak równowagi i przerysowanie zagadnienia. Przerysowanie jest winą oo. redemptorystów – ale zaniechanie to „grzech główny” całego systemu medialnego..

Nie wnikajac we wszelkie "izmy" zarzucane RM, własnie te przerysowania budzą we mnie uczucie niechęcie do RM.
Pamiętam wyliczenia, straszenie zawłaszczeniem przez państwo mieszkań, majatków, po wprowadzenie podatku katastralnego, którym straszono ludzi już w 1995r i reakcje, rozpacz dzwoniacych starszych ludzi.
Corocznie irytuje mnie podawanie liczby uczestników spotkań rodziny RM na Jasnej Górze....radio Jasna Góra podaje luczbe 250 tys - to RM podaje 500 tys; Jasna Góra 200 tys - to RM 400 tys.
Komu i czemu ma służyc takie przekłamywanie??
Nie mam zaufania do mediów, bo wiadomo, każde kieruje się swoimi partykularnymi interesami.
"Katolickie" w nazwie zobowiazuje, obliguje do służenia Najwyższej Prawdzie.

Śr lip 01, 2009 10:21
Jeśli chodzi o kulturę to GW i TVN jest 3 razu bardziej chamskie.
Tyle że to żaden argument, bo wcale mnie to nie pociesza.
Nie bronię tu RM dlatego że uważam że jest dobre - ale dlatego że uważam że jego krytyka jest nieproporcjonalna do krytyki innych mediów i w dodatku ma charakter działania stadnego.
I nie mówcie mi że "Rodzina RM też ma charakter działania stadnego".
Owszem, ma. Tylko co z tego ?

Nadal się upieram, że gdyby nie grzechy innych, RM nie miałoby takiej popularności (i szkodliwości).
Weźmy następną sprawę - LUSTRACJA.

Trzeba powiedzieć, że na falach RM „sprawa abp. Wielgusa” przybrała wręcz groteskowy charakter a arsenał zastosowanych środków przekroczył granice przyzwoitości; począwszy od zaprzeczenia faktom, poprzez androny o wielkim spisku (w którym zdają się brać udział bardzo zróżnicowane podmioty: nuncjusz papieski, Gazeta Polska, partie polityczne i niektórzy biskupi) aż po zwykłe pomówienia (jak choćby insynuowanie Tomaszowi Terlikowskiemu rzekomego rozwodu z małżonką).

Mimo tego będę upierał się że i ta sprawa związana jest z grzechem cudzym. I to tym razem związanym nie tyle z chwiejnością stanowiska mediów (akurat w tej sprawie media – gdy po początkowej, miesięcznej samotnej walce Gazety Polskiej sprawa stała się jasna – zareagowały dość poprawnie), ile z niespójnym komunikatem dochodzącym z Episkopatu Polski. I to nie tylko komunikatem dotyczącym konkretnie sprawy niedoszłego Metropolity Warszawy, ale podejściem do lustracji w ogóle.

Śr lip 01, 2009 16:22

3 razy bardziej chamskie? Niby na jakiej zasadzie tak sądzisz? GW póki co nie niszczy aparatów innych stacji, i nie bije ludzi...

Grzechami innych? Największym grzechem było to, że nie pozwolono zrobić zbiórki na odwierty...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Śr lip 01, 2009 21:28

Primo : co to za język "śmiesz twierdzić" ? Pracowałeś wcześniej w Trybunie Ludu, czy co?

....

Jaja sobie robisz.

No to chyba w tej Trybunie Ludu siedzieliście biurko w biurko...

pozdr
A.

Śr lip 01, 2009 22:39
3 razy bardziej chamskie? Niby na jakiej zasadzie tak sądzisz? GW póki co nie niszczy aparatów innych stacji, i nie bije ludzi...
A RM kogoś bije ? Niszczy czyjeś aparaty ?

Natomiast GW zrobiło dość szkody w Polsce . Ale to inny wątek, zresztą dziś na szczęście to środowisko powoli się marginalizuje.
Sareneth napisał(a):
Grzechami innych? Największym grzechem było to, że nie pozwolono zrobić zbiórki na odwierty...
To była wyraźna szykana - gdyby taką "ekologiczną" inwestycję robiło inne medium, wszyscy chwaliliby pod niebiosa.

Cz lip 02, 2009 0:51

Grzechami innych? Największym grzechem było to, że nie pozwolono zrobić zbiórki na odwierty...To była wyraźna szykana - gdyby taką "ekologiczną" inwestycję robiło inne medium, wszyscy chwaliliby pod niebiosa.

No i gdzie ta woda? ucichło , nieprawdaż? Niczego nie znaleźli bo i nie mogli. Co spece od geologii w MOŚ wiedzieli i uratowali kasę przed roz(censored) ... Geotermia ma u nas sens tylko w pewnych rejonach - np. na Podkarpaciu.

Cz lip 02, 2009 5:59
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2517 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 168  Następna strona