Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 03, 2025 21:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Wolność =? 
Autor Wiadomość

Post Wolność =?
Co to jest wolność? Czy jeśli mówimy " możemy zrobić to co chcemy" to stwierdzenie wolności czy swobody?
Myślę że możnaby się zastanowić co to jest właściwie wolność. 8)
Ja się wypowiem jak mi się po kopułką rozjaśni :lol: :p

Wt sty 25, 2005 22:04
Zobacz profil YIM

Wolność - niezależność, niepodległość, swoboda, samodzielność.

Pan Bóg dał nam taką wolność, jednak w naszym świecie ciągle jesteśmy komuś podporządkowani.

Pan Bóg obiecuje nam taką wolność, lecz czy będziemy chcieli i czy będziemy godni ją od Niego przyjąć ??

Pozdrawiam

Wt sty 25, 2005 22:46

Wolność

w każdym społeczeństwie, w którym panują rządy autorytarne, odzywa się głębokie pragnienie wolności. Nie dziwi zatem, że idei tej poświęcono w Biblii wiele miejsca. Wolność jest tematem centralnym w cytacie z Izajasza, którego Jezus użył do opisania własnego dzieła: "Duch Pański spoczywa na Mnie (...) i posłał Mnie, abym więźniom głosił wolność".

Wielu miało nadzieję, że Jezus przyszedł, by wyzwolić Izrael spod panowania Rzymian. Lecz Jezus wyjaśni) wyraźnie, że ma na myśli znacznie bardziej okrutną formę niewolnictwa. Przyszedł, by uwolnić człowieka od mocy zła, co zademonstrował, uwalniając ludzi od złych duchów i uzdrawiając chorych. W swych listach do Rzymu i Galacji Pawłowi bardzo zależy, by pokazać, jak ważna jest ta wolność Jest to wolność od kary za nasz grzech i wolność od ciągłego, a bezskutecznego wysiłku przypodobania się Bogu. Chrześcijanin wie, że może być zbawiony tylko dzięki Bożej łasce, a nie własnym wysiłkom. Paweł dostrzegł, że chrześcijanie mogą nadużyć cennego daru wolności w dwojaki sposób. Niektórzy tęsknili za regularni

i nakazami starej religii żydowskiej. Było tak w kościołach Galacji i Paweł napisał do kich list, by pokazać, jak wiara chrześcijańska zdecydowanie różni się od religii pełnej reguł. Inni sądzili, że skoro Jezus ich uwolnił, mogą robić, co im się podoba, nawet grzeszyć do woli. Przeświadczenie to było całkowicie błędne: człowiek został uwolniony od grzechu, nie zezwolono mu zaś grzeszyć. Człowiek z radością służy swemu nowemu Panu - Jezusowi Chrystusowi. Prawdziwą wolność znajduje się, służąc Bogu i służąc innym.

Źródło: http://www.biblia.net.pl

Pozdrawiam

Wt sty 25, 2005 22:51

___Dla mnie, wolność jest jednym z głównych narzędzi, do osiągnięcia celu. Poznając cel, dokonuje wolnych wyborów, aby go osiągnąć. Wolność nie jest celem samym w sobie. Jeśli nie mam tego co chcę (oczywiście, że nie muszę mieć wszystkiego i nie wszystko mieć będę), to chcę wolności, aby zdobyć to co chcę. Jeśli jednak już mam to co chcę (czy można osiągnąć coś w pełni?), to nie chcę wolności, bo mam to co chce. Nie chcę stracić tego co mam, przez możliwość chcenia czegoś innego (dotyczy to jedynie "jedynego" celu). Inaczej wolność nie szuka wolności.

Pzdr :)

ps
"(...)podstawą wolności odwaga"

Pt lut 04, 2005 19:43

Bóg dał człowiekowi 10 przykazań Kościół narzucił całą mase innych więc wierzący praktycznie mogą tylko pomarzyć o wolności

Śr lut 09, 2005 18:16

Punkt widzenia zależy, od punktu siedzenia. To co dla jednych jest niewolą, dla innych jest wolnością. I w drugą stronę. Ktoś mi zarzuca, że nie ma we mnie wolności, bo poddaje się zasadom. Moja odpowiedź będzie podobna, nie jesteś wolna/y bo boisz się zasad. Lęk jest Twoją niewolą. Nie lęk? Więc co? Wolność bez zasad, gdzie doprowadzi... . Tylko gdybam, pewności brak...

Życzę wszystkiego co najlepsze :) .

ps.
"Po sztormach, burzach, nawałnicach szkwałach
na dwóch bliźniaczych zamieszkałem skałach.
Trzymam się obu w ciszy i zawiei
skały rozpaczy i skały nadziei. (...)"

Śr lut 09, 2005 21:24

Post Wolnośc
Wg mnie wolność to możliwośc robienia w zyciu tego co się chce , możliwiość wybrania własnego stylu życia ,ale też życie z własnym sumieniem.Niewolą może być zarówno małżeństwo , jaki hazard czy nałog.Niewolą jest zycie niezgodne z powołaniem jakie człowiek odczuwa w duszy.Np. znajoma karmelitanka bosa opowiadała mi że po wyzwoleniu Przemyskiego klasztoru z okupacji niemieckiej żołnierze armii radzieckiej nie mogli zrozumieć ,że można dobrowolnie zamknąc się za klauzurą i chcieli wyzwolić siostry i puśćić je wolno.Dopiero one wyjaśniły ,że wolność to dla nich życie zamkinięte.Różne zatem są formy wolności.

Pt lut 11, 2005 13:02
Wolność=wolność wyboru. Pełna swoboda wybierania spośród wszystkich dostępnych opcji [także z tych, które inni uznają za złe]. Ale...
Powstaje kwestia, czy jeśli wybieram dla siebie wolność, to czy rozumiem i odważę się ponosić wszystkie konsekwencje, jakie spowodują moje wolne wybory?
Bo jeśli mam zamiar zwalać odpowiedzialność na innych [uciekając od niej samemu], to znaczy że do wolności nie dorosłem.
Dlatego uważam, że te dwie kwestie się wiążą: wolność i odpowiedzialność.

Pozdrawiam :)

Pt lut 11, 2005 18:00

A jaka jest różnica między wolność/samowola ????

Pozdrawiam.

Pt lut 11, 2005 23:32
A jaka jest różnica między wolność/samowola?

Żadna, to to samo.

So lut 12, 2005 13:49

Samowole samemu sobie jakby nakładasz... a dolność jest przez kogoś innego nadana....
tak mi sie wydaje...

W kazdym razie efekt jest taki sam :D

So lut 12, 2005 14:04
Zobacz profil WWW

Proszę pomóżcie mi odpowiedzieć jaka jest różnica między wolność/samowola, bo to pytanie na konkurs, na który ja się wybieram.
A ja jeszcze nie znam odpowiedzi ;(.

Pozdrawiam

So lut 12, 2005 20:35

Wolność szanuje wolność drugiego - i jest nią ograniczona.
Samowoli nic nie ogranicza. Poza moim własnym "chciejstwem".
Tak w skrócie ;)

So lut 12, 2005 20:45

Jot_ko chyba wreszcie zaczynam rozumieć różnicę,
Dzięki tobie :lol: :D :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :cmok1: :cmok1: :cmok1: :cmok1: :cmok1: :cmok1: :cmok1: :cmok1: :cmok1:

So lut 12, 2005 21:01
Zobacz profil YIM

Proszę pomóżcie mi odpowiedzieć jaka jest różnica między wolność/samowola, bo to pytanie na konkurs, na który ja się wybieram.
A ja jeszcze nie znam odpowiedzi ;(.

Pozdrawiam

Wg mnie Monisiu samowola związana jest z egoizmem i dbaniem o koniec własnego nosa czyli liczę się tylko ja a wolnośc to mozliwośc wyboru własnej drogi zgodnej z własnym sumieniem , przekonaniem , wiarą ,normami moralnymi , które dana jednostka wyznaje.

N lut 13, 2005 11:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona