Jaka religia jest najlepsza? Którą wybrać?
Autor |
Wiadomość |
Dural
zbanowany na stałe
|
Ktos, kogo stac na zadanie sobie pytania, ktora religie wybrac, juz odpowiedzial.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
N lip 05, 2009 17:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dural napisał(a): Ktos, kogo stac na zadanie sobie pytania, ktora religie wybrac, juz odpowiedzial.
Już wybrałem jedyną religię objawioną przez Pana Jezusa. 
|
N lip 05, 2009 18:17 |
|
 |
keylan
|
dziwak napisał(a): Sareneth napisał(a): :D To pytanie już nie do mnie, ani do nikogo. Bo ja powiem, zę prawdziwa jest wiara w Świetlistą Cegłę na Błogosławionym Kółku, a ktoś inny, że tylko i wyłącznie islam... Nie dogadamy się. Skoro tak, to dialog ekumeniczny jest daremny.
nie do końca, dialog rozumiany jako próba wyrobienia wspólnych poglądów tak, dialog jako wymiana myśli, opinii, próba poznania innego i znalezienia szacunku dla inności jak najbardziej.
|
N lip 05, 2009 18:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
keylan napisał(a): dziwak napisał(a): Sareneth napisał(a): :D To pytanie już nie do mnie, ani do nikogo. Bo ja powiem, zę prawdziwa jest wiara w Świetlistą Cegłę na Błogosławionym Kółku, a ktoś inny, że tylko i wyłącznie islam... Nie dogadamy się. Skoro tak, to dialog ekumeniczny jest daremny. nie do końca, dialog rozumiany jako próba wyrobienia wspólnych poglądów tak, dialog jako wymiana myśli, opinii, próba poznania innego i znalezienia szacunku dla inności jak najbardziej.
Celem stworzenia nowej religii?
|
N lip 05, 2009 19:06 |
|
 |
Sareneth
|
Np. Możemy kulturalnie porozmawiać, o naszym wyborze religii...
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
N lip 05, 2009 20:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sareneth napisał(a): Np. Możemy kulturalnie porozmawiać, o naszym wyborze religii...
Jest tylko jeden Bóg i jedna religia. Kto twierdzi, że jest więcej religii jest bałwochwalcą. Bałwochwalca nie może być zbawiony.
|
N lip 05, 2009 20:51 |
|
 |
Sareneth
|
Oj mylisz sie, i to straszliwie. Masz jakąkolwiek 100% pewność, która religia jest prawdziwa?
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Pn lip 06, 2009 10:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Sareneth napisał(a): Oj mylisz sie, i to straszliwie. Masz jakąkolwiek 100% pewność, która religia jest prawdziwa?
Tylko jedna, którą objawił Pan Jezus Chrystus.
|
Wt lip 07, 2009 14:45 |
|
 |
Zencognito
|
dziwak napisał(a): Tylko jedna, którą objawił Pan Jezus Chrystus.
Mylisz się.
|
Wt lip 07, 2009 18:23 |
|
 |
WIST
|
Proponuje z Panem dziwakiem w ogóle nie dyskutować, gdyż widać jego podejście, nie tylko w w tym temacie. On nie potrafi odróżnić rozmowy, czyli pozostania przy swoich racjach, ale poznaniu drugiego człowieka, od "ja i tylko ja mam rację i z nikim kto się myli rozmawiać o niczym nie będę".
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt lip 07, 2009 19:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zencognito napisał(a): dziwak napisał(a): Tylko jedna, którą objawił Pan Jezus Chrystus. Mylisz się.
Poważnie?
|
Wt lip 07, 2009 19:56 |
|
 |
Zencognito
|
dziwak napisał(a): Zencognito napisał(a): dziwak napisał(a): Tylko jedna, którą objawił Pan Jezus Chrystus. Mylisz się. Poważnie?
Poważnie.
WIST, obserwacje mamy podobne, ale skoro tak uważasz to czemu jeszcze nie zaserwowaliście (Wy = zarząd forum) panu dziwakowi bana?
|
Wt lip 07, 2009 20:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zencognito napisał(a): Mylisz się. Poważnie? W takim razie wskaż błąd, jak powiedział Pan Jezus: Cytuj: temu, który czyni źle." 18:23 "Rzekł tedy Jezus: Jeżeli powiedziałem coś niewłaściwego, udowodnij Mi to, a jeśli prawdę powiedziałem, to dlaczego Mnie bijesz?"
|
Wt lip 07, 2009 20:43 |
|
 |
Zencognito
|
1. Biblijny Bóg nie jest stwórcą wszechświata, a tymbardziej doskonałym absolutem.
2. Bóg nie decyduje o tym kto gdzie trafi po śmierci, lecz decydują o tym tylko ludzkie uczynki.
3. Konsekwencji czynów nie można zmazać żadnymi rozgrzeszeniami, choć skrucha pomniejsza ich ciężar.
4. Niebo i piekło nie są wieczne.
5. Wiara w biblijnego Boga nie jest konieczna by się dostać do nieba.
6. Niewiara w biblijnego Boga nie skazuje na piekło.
7. Życie Boga też się kiedyś skończy i wtedy odrodzi się jako inna istota.
|
Wt lip 07, 2009 20:55 |
|
 |
WIST
|
Zencognito
Wszystko w toku, dziwak na razie pracuje sobie jeszcze na bana.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt lip 07, 2009 21:04 |
|
|
|