| Autor |
Wiadomość |
|
Seweryn
|
Witold napisał(a): W kwestii zabijania człowiek nieco różni się od (innych) zwierząt (słyszysz Seweryn?), ponieważ człowiek zabija więcej, skuteczniej i bardziej wyrafinowanie niż cokolwiek innego.
Zgadza się, szczególnie człowiek który żyje daleko od Stwórcy, a uważając się za zwierzę może zabijać bez ograniczeń i hamulców moralnych, których zwierzętom niestety brakuje.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| Śr lip 08, 2009 20:02 |
|
|
|
 |
|
Witold
|
Seweryn napisał(a): Zgadza się, szczególnie człowiek który żyje daleko od Stwórcy, Związku nie ma. Tak jak myślałem. Nie ma żadnej różnicy pomiędzy człowiekiem żyjącym "daleko od stwórcy" albo "blisko stwórcy". Jeden i drugi należy do gatunku homo sapiens, jeden i drugi jest takim samym człowiekiem. Cytuj: uważając się za zwierzę może zabijać bez ograniczeń i hamulców moralnych, których zwierzętom niestety brakuje.
Ludzie też nie narzekają na "hamulce moralne". Kilka tysięcy lat historii jest najlepszym tego dowodem.
|
| Śr lip 08, 2009 20:07 |
|
 |
|
R6
|
Jak się nazywa zwierzę, za które ponoć uważają się ateiści? Szympans, motylek, wróbelek, puma a może jeszcze inaczej?
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
| Śr lip 08, 2009 20:07 |
|
|
|
 |
|
Seweryn
|
R6 napisał(a): Jak się nazywa zwierzę, za które ponoć uważają się ateiści? Szympans, motylek, wróbelek, puma a może jeszcze inaczej?
Wystarczy, że spojrzysz na swój emblemat .
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| Śr lip 08, 2009 20:11 |
|
 |
|
r4dz10
|
R6 napisał(a): Jak się nazywa zwierzę, za które ponoć uważają się ateiści? Szympans, motylek, wróbelek, puma a może jeszcze inaczej?
homo sapiens.
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
| Śr lip 08, 2009 20:17 |
|
|
|
 |
|
Seweryn
|
Witold napisał(a): Związku nie ma. Tak jak myślałem. Nie ma żadnej różnicy pomiędzy człowiekiem żyjącym "daleko od stwórcy" albo "blisko stwórcy". Jeden i drugi należy do gatunku homo sapiens, jeden i drugi jest takim samym człowiekiem.
Nawet ludzie żyjący daleko od Stwórcy nie są tacy sami .Prosty dowód. Weźmy dwóch ludzi: Stalin i Ty. Jeden i drugi należy do gatunku homo sapiens Według Ciebie pomiędzy Stalinem, a Tobą nie ma żadnej różnicy?
|
| Śr lip 08, 2009 20:26 |
|
 |
|
dobry_dziekan
|
Seweryn napisał(a): Nawet ludzie żyjący daleko od Stwórcy nie są tacy sami .Prosty dowód. Weźmy dwóch ludzi: Stalin i Ty. Jeden i drugi należy do gatunku homo sapiens Według Ciebie pomiędzy Stalinem, a Tobą nie ma żadnej różnicy?
A jak to się ma do tego, że "żyjący daleko od stwórcy" mają większe szanse na mordowanie?
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
| Śr lip 08, 2009 21:07 |
|
 |
|
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): A jak to się ma do tego, że "żyjący daleko od stwórcy" mają większe szanse na mordowanie?
Mniej więcej tak jak życie Stalina, do życia matki Teresy z Kalkuty.
|
| Śr lip 08, 2009 21:22 |
|
 |
|
dobry_dziekan
|
Seweryn napisał(a): Mniej więcej tak jak życie Stalina, do życia matki Teresy z Kalkuty.
Albo jak Zbigniew Religa do tego księdza http://www.youtube.com/watch?v=5za4T-_KLS8
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
| Śr lip 08, 2009 21:27 |
|
 |
|
Seweryn
|
Zbigniew Religa pomagał innym, jednak nie zmienia to faktu, że morderstwa popełniane są przez ludzi żyjących daleko od Stwórcy.
|
| Śr lip 08, 2009 21:34 |
|
 |
|
dobry_dziekan
|
Jeżeli ktoś jest tak poroniony, że ma sam w sobie chęć zabijania, to żadna wiara mu nie pomoże. Na dodatek psychiczni często usprawiedliwiają się tym, że to Bóg im kazał kogoś zabić.
Dobra, wiem o co Ci biega bo już wylewałeś swoją pokrętną logikę.
Jest błędna do bólu i wiele osób Ci to tłumaczyło.
W Twoim tłumaczeniu trzeba założyć, że osoba która będzie "blisko" stwórcy:
1) Ma na myśli wyobrażenie Boga dobrego,
2) Nie jest psychicznie chora (bo wtedy punkt 1 może stać się dodatkowym pretekstem do mordu).
Wszystko indywidualnie zależy od tego, co się w móżdżku człowieka gnieździ. NORMALNY człowiek nie potrzebuje groźby ogromnej kary by nie robić złych rzeczy.
|
| Śr lip 08, 2009 21:43 |
|
 |
|
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Wszystko indywidualnie zależy od tego, co się w móżdżku człowieka gnieździ. NORMALNY człowiek nie potrzebuje groźby ogromnej kary by nie robić złych rzeczy.
Sądzisz, że w więzieniach siedzą za morderstwa jedynie nienormalni ludzie? Raczej nie bo wtedy uzyskaliby nadzwyczajne złagodzenie kary. Niestety wielu jest jak najbardziej normalnych . Mordowali z różnych powodów i wszyscy mieli jedną wspólną cechę, żyli daleko od Boga.
Takie są fakty, widocznie łatwo jest ulec pokusie gwałtu i mordu, żyjąc daleko od Stwórcy.
|
| Śr lip 08, 2009 21:56 |
|
 |
|
dobry_dziekan
|
Seweryn napisał(a): Sądzisz, że w więzieniach siedzą za morderstwa jedynie nienormalni ludzie? Raczej nie bo wtedy uzyskaliby nadzwyczajne złagodzenie kary. Niestety wielu jest jak najbardziej normalnych . Mordowali z różnych powodów i wszyscy mieli jedną wspólną cechę, żyli daleko od Boga. Takie są fakty, widocznie łatwo jest ulec pokusie gwałtu i mordu, żyjąc daleko od Stwórcy.
Niestety w więzieniach jest pełno osób religijnych, a w tym całe mnóstwo Katolików. Ci "normalni" dodatkowo pewnie modlą się codziennie, bo "nic już im nie zostało prócz Jezusa".
Chodzi o to, że wiara w Boga nie jest żadnym wyznacznikiem. Możemy tu teraz dyskutować o różnych motywach zabijania (obrona/wzbogacenie/sama chęć). Wszystko zależy od OSOBY. A teraz przeczytaj jeszcze raz początkowe dwa zdania bo masz nawyk odpisywania tylko na końcówkę.
|
| Śr lip 08, 2009 22:17 |
|
 |
|
dobry_dziekan
|
Aha i jeszcze jedno. Użyłem słowa "nienormalni" w kontekście wszelkich morderców, bo nie szanuję takich ludzi. Odnosiło się to zarówno do psychicznych ludzi, jak i tych "cwanych".
|
| Śr lip 08, 2009 22:21 |
|
 |
|
Seweryn
|
dobry_dziekan napisał(a): Niestety w więzieniach jest pełno osób religijnych, a w tym całe mnóstwo Katolików. Ci "normalni" dodatkowo pewnie modlą się codziennie, bo "nic już im nie zostało prócz Jezusa".
Chodzi o to, że wiara w Boga nie jest żadnym wyznacznikiem. Możemy tu teraz dyskutować o różnych motywach zabijania (obrona/wzbogacenie/sama chęć). Wszystko zależy od OSOBY. A teraz przeczytaj jeszcze raz początkowe dwa zdania bo masz nawyk odpisywania tylko na końcówkę.
Nie pisałem że wiara w Boga jest wyznacznikiem, pisałem że za ludobójstwo odpowiedzialni są ludzie żyjący daleko od Stwórcy.
Nie widzisz różnicy między matką Teresą z Kalkuty, a Stalinem , podczas gdy nawet ślepiec by ją zauważył.
|
| Śr lip 08, 2009 22:30 |
|
|
|