Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 22, 2025 22:26

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1029 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 69  Następna strona
 kilka pytań do Świadków J. 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Kiedy Jezus przepowiedział koniec świata z dokładną datą? Jestem ciekaw.

a gdzie ja napisałem że Jezus podał dokładna datę?
powiedział że apostołowie zobaczą koniec świata i maja się do niego przygotować

N lip 19, 2009 15:27

N lip 19, 2009 15:38
zbanowany na stałe

Wskaż ten fragment.

mat 24:3-27

N lip 19, 2009 15:45

To nie jest fragment, w którym Chrystus przepowiada koniec świata.

Samo natomiast przepowiadanie końca świata z dokładnym określeniem daty całkowicie dyskwalifikuje świadków jehowy, bo o tym wie tylko Bóg, jak mówi Biblia.

N lip 19, 2009 15:59
23. A gdy żołnierze ukrzyżowali Jezusa, wzięli szaty jego i podzielili na cztery części, każdemu żołnierzowi część, i zwierzchnią suknię. A ta suknia nie była szyta, ale od góry cała tkana.
(BW)

Jan. 19:23
23. A gdy żołnierze Jezusa ukrzyżowali, wzięli szaty jego i uczynili cztery części, każdemu żołnierzowi część, i suknią; a była ta suknia nie szyta, ale od wierzchu wszystka dziana.
(BG)

Jn 19:23
23. Żołnierze zaś, gdy ukrzyżowali Jezusa, wzięli Jego szaty i podzielili na cztery części, dla każdego żołnierza po części; wzięli także tunikę. Tunika zaś nie była szyta, ale cała tkana od góry do dołu.
(BT)

Dodałem ci cytat z Bibi Gdańskie, z Bibli Tyśiąclecia i z Bibli Warszawskiej. Masz teraz przed sobą trzy tłumaczenia i wszyscy się umówili i umyślnie przefałszowali Historię??

Chyba sobie żarty robisz....
http://pl.wikipedia.org/wiki/Biblia_Gda%C5%84ska
http://pl.wikipedia.org/wiki/Biblia_Warszawska
http://pl.wikipedia.org/wiki/Biblia_Tysi%C4%85clecia

"Biblia Tysiąclecia (BT) – polski przekład Biblii z języków oryginalnych [...]

Poza tym ppodałem ci również inny cytat, gdzie Tomasz Apostoł wyraźnie wspominał o gwoździach i ranach które Chrystus obniósł przy męce, a jeśli to nie pomoże i nadal wbrew Historii będziesz wmawiał nam że Rzymianie mieli w zwyczaju nie krzyżować złoczyńców ale wbijać ich na pal, to zobaczymy do orginalnego tekstu!

N lip 19, 2009 16:41

apostołowie mieli ujrzeć koniec świata kiedy żyli .O tym przecież mówił Jezus.

A kto powiedział, że nie będą żyć, kiedy go ujrzą ? :)

Cytuj:
On uwaza ze takowego nie bedzie

Po raz drugi pytam, gdzie tak napisał ?

Cytuj:
tak jak Jezus .zapowiadał i koniec nie nastąpił

Nie, Jezus nie zapowiadał końca świata w 1975 r., ani w żadnym innym konkretnym roku czy dniu. Ludzie mają być do niego przygotowani w I w., w II w., w III w., w XIX w., w XX w., w XXI w., i we wszystkich kolejnych wiekach, które Bóg nam podaruje lub nie. W każdym dniu, i w każdej godzinie. Apostołowie mieli być przygotowani, my mamy być przygotowani, i wszyscy, którzy przyjdą po nas mają być przygotowani. A dlaczego ? Jezus wytłumaczył to bardzo jasno: " Czuwajcie i módlcie się, abyście nie ulegli pokusie " ( Mt 26, 41 ). Dotyczy to wszystkich ludzi, apostołów i nas - wszyscy musimy czuwać, by nie ulec pokusie. Dlatego Jezus nie podał dokładnej daty, i wyraźnie stwierdził, że żadne nasze " domysły " nic nie dadzą ( Mt 24, 44 ). To chyba nie jest aż tak trudne do zrozumienia ? Czy jeszcze raz mam powtórzyć ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N lip 19, 2009 17:35

Post kilka pytań do ŚJ
teresa.maria napisał(a):
(...)A kim jest dla św. J. sam Jezus ? Dla nas - Bogiem, dzięki któremu sens ma nasza wiara, nasza nadzieja, dzięki któremu realizujemy miłość. Dla nich - co najwyżej prorokiem, który nawet nie zna daty swego powtórnego przyjścia na ziemię. (...)

Zetknęłam się ostanio z naukami ŚJ przez książeczkę dla indoktrynacji dzieci.
Wynika z niej, że Jezus został przez Boga stworzony dawno, dawno temu jako anioł. Następnie, po wcieleniu, urodził się jako człowiek. Z kolei po zmartwychwstaniu stał się duchem.
D Z I W N E ?!
Nawet bardzo dziwne i zagmatwane.
Jeszcze mam pytanie: czy Biblia wydana przez jakieś Brytyjskie Towarzystwo (wersety numerowane, umieszczone jeden nad drugim) jest wydaniem firmowanym przez ŚJ? Ale nie ma tam imienia Jehowy?

N lip 19, 2009 17:43

Poza tym ppodałem ci również inny cytat, gdzie Tomasz Apostoł wyraźnie wspominał o gwoździach i ranach które Chrystus obniósł przy męce, a jeśli to nie pomoże i nadal wbrew Historii będziesz wmawiał nam że Rzymianie mieli w zwyczaju nie krzyżować złoczyńców ale wbijać ich na pal, to zobaczymy do orginalnego tekstu!

Tu nie chodzi o wbijanie na pal tylko o przybicie do niego skazanego:
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0823233204

tak to miało mniej więcej wyglądać.
Rozchodzi się po prostu o poprzeczną belkę ;)

N lip 19, 2009 17:48
zbanowany na stałe

23. A gdy żołnierze ukrzyżowali Jezusa, wzięli szaty jego i podzielili na cztery części, każdemu żołnierzowi część, i zwierzchnią suknię. A ta suknia nie była szyta, ale od góry cała tkana.
(BW)

23. A gdy żołnierze Jezusa ukrzyżowali, wzięli szaty jego i uczynili cztery części, każdemu żołnierzowi część, i suknią; a była ta suknia nie szyta, ale od wierzchu wszystka dziana.
(BG)

Jn 19:23
23. Żołnierze zaś, gdy ukrzyżowali Jezusa, wzięli Jego szaty i podzielili na cztery części, dla każdego żołnierza po części; wzięli także tunikę. Tunika zaś nie była szyta, ale cała tkana od góry do dołu.
(BT)

Dodałem ci cytat z Bibi Gdańskie, z Bibli Tyśiąclecia i z Bibli Warszawskiej. Masz teraz przed sobą trzy tłumaczenia i wszyscy się umówili i umyślnie przefałszowali Historię??
!

tłumaczenie to tylko tłumaczenie.
W greckim języku w miejscu gdzie w polskich przekładach występuje że Jezus niósł krzyż występuje że Jezus niósł "stauros"
.
a zatem Jezus niósł "stauors" .
Co oznacza "stauros"?
Stauros oznacza -belkę , pal, drewno słup.
A wiec Jezus niósł : pal, belkę, słup."
Nie rozumiesz tego, że tłumacze aby osiągnąć swój cel przetłumaczyli że Jezus niósł krzyż..

po prostu tak sobie przetłumaczyli . tak jak wiele innych rzeczy pozmieniali aby osiągnąć swój cel.
Bo jak dziś powiedzieć wszystkim, że Jezus niósł belkę.?
po tylu latach pokazywania drogi krzyzowej nagle tzreba by zmieniać na drogę belkową.

a oto wstep do twojej biblii tysiąclecia wydanie trzecie(bo takie mam)
„Odkąd II wydanie BT z nieznacznymi zmianami weszło do liturgii, głównie w postaci czytań mszalnych, tekst ten nabrał cech poniekąd tekstu oficjalnego. Stąd też Episkopat Polski objął nad nim patronat. I tak zgodnie z uchwałą (...), zakomunikowaną Redakcji Naukowej BT pismem Prymasa Polski z dnia 23 II 1976, w niniejszym wydaniu wprowadza się w miejsce wyrazu JAHWE, stosowanego w dwóch pierwszych wydaniach BT, tradycyjne zwroty ‚Pan’ lub ‚Pan Bóg’ czy też ‚Bóg’ z wyjątkiem nielicznych przypadków, gdzie pozostawienie biblijnego imienia Boga jest merytorycznie konieczne (np. Wj 3,14n)”

a wiec tak sobie postanowili i zmienili.
a powód ?
bo tak .
W oryginale występuje JHWH czyli Jahwe lub Jehowa a tu nagle ...PAN .
to samo jest z krzyżem.
w oryginale jest saturos czyli pal ,słup ....a tutaj krzyż.

nic na to nie poradzę że tłumacze tłumaczą sobie jak chcą.

N lip 19, 2009 17:54
zbanowany na stałe

Cytuj:
apostołowie mieli ujrzeć koniec świata kiedy żyli .O tym przecież mówił Jezus.
A kto powiedział, że nie będą żyć, kiedy go ujrzą ? :)

bo już nie żyją. to nie będą żyć.
Cytuj:
Jezus wytłumaczył to bardzo jasno: " Czuwajcie i módlcie się, abyście nie ulegli pokusie " ( Mt 26, 41 ). Dotyczy to wszystkich ludzi, apostołów i nas - wszyscy musimy czuwać, by nie ulec pokusie. Dlatego Jezus nie podał dokładnej daty, i wyraźnie stwierdził, że żadne nasze " domysły " nic nie dadzą ( Mt 24, 44 ). To chyba nie jest aż tak trudne do zrozumienia ? Czy jeszcze raz mam powtórzyć ?

Słowa które wypowiadał Jezus mówił do apostołów.
do konkretnych ludzi .
odpowiadał im na konkretne pytanie .
Mt 24:3 Bw „A gdy siedział na Górze Oliwnej, przystąpili do niego uczniowie na osobności, mówiąc: Powiedz nam, kiedy się to stanie i jaki będzie znak twego przyjścia i końca świata?”
co Jezus mówi

4) A Jezus odpowiadając, rzekł im: Baczcie, żeby was kto nie zwiódł.

A wiec żeby apostołów nikt nie zwiódł.
dalej mói do apostołów że będą prześladowani, ze będa oszukiwani przez fałszywych proroków.
Jezus mówił to do konkretnych ludzi.

Równiez Paweł pisząc list do Tymoteusza pisał o końcu
2Tm 3:1-7 Bw „A to wiedz, że w dniach ostatecznych nastaną trudne czasy:(2) Ludzie bowiem będą samolubni, chciwi, chełpliwi, pyszni, bluźnierczy, rodzicom nieposłuszni, niewdzięczni, bezbożni,(3) bez serca, nieprzejednani, przewrotni, niepowściągliwi, okrutni, nie miłujący tego, co dobre,(4) zdradzieccy, zuchwali, nadęci, miłujący więcej rozkosze niż Boga,(5) którzy przybierają pozór pobożności, podczas gdy życie ich jest zaprzeczeniem jej mocy; również tych się wystrzegaj.(

Paweł pisał konkretnie do Tymoteusza o czasach końca.
" a to wiedz
że wczasach końca będzie źle
i dalej :
wystrzegaj się wtedy tych i tych

to były rady do konkretnych ludzi .

także piotro tym pisze.

2P 3:3-4 Bw „Wiedzcie przede wszystkim to, że w dniach ostatecznych przyjdą szydercy z drwinami, którzy będą postępować według swych własnych pożądliwości(4) i mówić: Gdzież jest przyobiecane przyjście jego? Odkąd bowiem zasnęli ojcowie, wszystko tak trwa, jak było od początku stworzenia.”

N lip 19, 2009 18:09

Nie rozumiesz tego, że tłumacze aby osiągnąć swój cel przetłumaczyli że Jezus niósł krzyż..

a inni tłumacze aby osiągnąć cel przetłumaczyli stauros jako pal męki.
Jestem ciekaw kiedy następowało wbicie tego pala w ziemię ;]

Jezus, zgodnie z tym co wiadomo z literatury rzymskiej, najprawdopodobniej niósł poprzeczną belkę.

Cytuj:

później także krzyż.

Cytuj:

na niektórych filmach pasyjnych Jezus dźwiga samą belkę ;]

N lip 19, 2009 18:12
zbanowany na stałe

a inni tłumacze aby osiągnąć cel przetłumaczyli stauros jako pal męki.
Jestem ciekaw kiedy następowało wbicie tego pala w ziemię ;]

Jezus, zgodnie z tym co wiadomo z literatury rzymskiej, najprawdopodobniej niósł poprzeczną belkę.

to ciekawe czemu na wszystkich obrazach ,rzeźbach, rycinach niesie krzyż?

Cytuj:

później także krzyż.

no a o czym ja cały czas piszę?
O tym że później tłumacze zmienili "stauros" na krzyż.

Cytuj:

na niektórych filmach pasyjnych Jezus dźwiga samą belkę ;]

czyli zgodnie z oryginałem biblijnym i faktami

N lip 19, 2009 18:46

rozumienie słowa stauros jako krzyż pochodzi najprawdopodobniej z greki koine (a w niej wzięło się chyba z attyckiego nie pamiętam już), która narodziła się długo przed czasami Chrystusa.

N lip 19, 2009 18:54
http://www.effatha.org.pl/apologetyka/krzyz2.htm

N lip 19, 2009 19:54
zbanowany na stałe

Cytuj:

rozumienie słowa stauros jako krzyż pochodzi najprawdopodobniej z greki koine (a w niej wzięło się chyba z attyckiego nie pamiętam już), która narodziła się długo przed czasami Chrystusa.

jakbys nie tłumaczył Jezus niósł "stauros" czyli belkę.
jeśli belka to krzyż to tak Jezus niósł krzyż -belkę w postaci kawałka prostego drewna.
A zatem skoro krzyż to kawałek prostego drewna to zgadzam się Jezus niósł krzyż.

N lip 19, 2009 20:04
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1029 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 69  Następna strona