Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 17:56

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 #define ateizm 
Autor Wiadomość

Post #define ateizm
Witam!
Aktywnie postrzegając rzeczywistość bez trudu dostrzegam, że ateiści przeciwstawiają swoją religię wszystkim innym. Nietrudno stwierdzić, ze 99,9% historii świata to właśnie te inne religie, które z lubością owi wolnomyśliciele krytykują, nie przejmując się różnicą skali.

Przykładowo jeżeli weźmiemy 2 populacje; jedna 5 osób a druga pięć milionów to oczywista, że w tej drugiej będzie więcej występków - z powodu rażąco większej ilości.

Taka krytyka z pozycji zera jest wygodna - jak się nie istnieje to się nie nabroiło za wiele, ale i nie osiągnęło.

Nawet wikipedyczne dane dotyczące ateizmu w starożytności wywołują obecnie furię ateistów, bo są niewygodne. Kruchość i wewnętrzna słabość rozmaitych sekt ateistycznych powoduje, ze obecnie jedni ateusze chętnie wypierają się innych. Na tym forum - ale nie tylko - niechętnie widzą gałąź materialistyczno-naukową, której radykalną postać reprezentowało Radio Tirana. Niesłusznie. Naszym celem tymczasem będzie zbadanie zasięgu dziejowego ateizmu, czyli znalezienie wskaźników, które pokazują, czy na tle innych wyznań ateizm jest pod kreską czy nad kreska - na tyle, na ile zaistniał.

Metoda badawcza powinna uwzględnić co najmniej ilość wiernych, okres czasu trwania, i obiektywne miejsce na osi czasu.

Śr lip 22, 2009 17:03

Post Re: #define ateizm
smokeustachy napisał(a):
Witam!
Aktywnie postrzegając rzeczywistość bez trudu dostrzegam, że ateiści przeciwstawiają swoją religię wszystkim innym.

...jaką religię?

Cytuj:
Nawet wikipedyczne dane dotyczące ateizmu w starożytności wywołują obecnie furię ateistów, bo są niewygodne. Kruchość i wewnętrzna słabość rozmaitych sekt ateistycznych

...jakich sekt?

Odnoszę wrażenie Eustachy że twoje pojęcie o ateizmie jest całkowicie urojone.

Śr lip 22, 2009 17:07
JEDZ G-Ó-W-N-O, 400 000 000 000 MUCH NIE MOŻE SIĘ MYLIĆ

Śr lip 22, 2009 17:08
edit: moja wypowiedź była odpowiedzią na post smokeustachy'ego oczywiście, a nie Witolda. I był to cytat, i na temat.

Śr lip 22, 2009 17:09

Witold napisał(a):
smokeustachy napisał(a):
Witam!
Aktywnie postrzegając rzeczywistość bez trudu dostrzegam, że ateiści przeciwstawiają swoją religię wszystkim innym.

...jaką religię?

ateistycznych. Pisze jak byk
Cytuj:
Cytuj:
Nawet wikipedyczne dane dotyczące ateizmu w starożytności wywołują obecnie furię ateistów, bo są niewygodne. Kruchość i wewnętrzna słabość rozmaitych sekt ateistycznych

...jakich sekt?

ateistycznych. Podobnie.
Odnoszę wrażenie Eustachy że twoje pojęcie o ateizmie jest całkowicie urojone.[/quote]

Śr lip 22, 2009 17:11

edit: moja wypowiedź była odpowiedzią na post smokeustachy'ego oczywiście, a nie Witolda. I był to cytat, i na temat.

Jakby czegoś nie było na rzeczy, to byś własnej bezradności nie maskował kwikiem.
2. Mi się źle zacytowało i ogon został.
3. Jako ilustracja do wiedzy o ateizmie wklejam (w celach edukacyjnych; "Kalendarz Rolnika 1951")
http://soplandia.dlf.interia.pl/rolnik1.png
http://soplandia.dlf.interia.pl/rolnik2.png

Jest tu ilustracja pałera nauki ateistycznej.

Śr lip 22, 2009 17:20

smokeustachy napisał(a):
ateistycznych. Pisze jak byk

No i właśnie.
Ateizm nie jest religią :(

Cytuj:
ateistycznych. Podobnie.

Jak wyżej. Podobnie.

Poza tym Eustachy twoja argumentacja jest naprawdę powalająca: w każdym społeczeństwie w historii znaczną mniejszość stanowiła również elita intelektualna. Złośliwie mógłbym dodać, że wśród tej elity najczęściej nie brakuje ateistów.

Śr lip 22, 2009 17:23

smokeustachy, ja jednak wystąpię trochę w obronie ateizmu. Nie jest to żadna religia, nie jest to też żadna sekta. Ateizm to dla mnie pogląd dotyczący tylko wiary w boga/bogów, a dokładniej negujący jego/ich istnienie. I tu kończą się rozważania, bo ateiści w niczym innym nie muszą się zgadzać. Pewna część to wojownicy, którzy różnymi metodami chcą podważać zasadność wiary. Inni jak mniemam po prostu żyją sobie i nie wnikają głębiej. A zatem brak wiary, nie jest wiarą.

Przyznam że nie znam prac naukowych które by podejmowały się próby określenia jak wyglądał ateizm w danych czasach. Wiemy jednak że był nieraz traktowany jako przestępstwo, nie do pomyślenia było nie wierzyć w Boga. Nie widzę zatem sensu określania jaki zasięg miał dawniej ateizm, bo czego to ma dowodzić?
Błędnymi pojęciem jest też "ilość wiernych" bo jak już zostało to wskazane, nie ma tu mowy o żadnej religii. I właściwie jak mamy spełnić te założenia, czy mamy wertować jaką literaturę, aby określić gdzie w okresie starożytnym mamy do czynienia z grupami ateistów? Jeśli już to może wśród pojedynczych filozofów, ale jakie to będzie miało znaczenie?

Śr lip 22, 2009 17:36

Ja obstaję przy analogii wegetarianizmu. Wegetarianie też zawsze stanowili mniejszość. I też jest tylko jedna rzecz, która łączy wszystkich wegetarian.

Śr lip 22, 2009 17:38

Cytuj:
Religia – system wierzeń i praktyk, określający relację jednostki do różnie pojmowanej sfery sacrum, czyli świętości i sfery boskiej.

Pasi. Wierzenia są (bo wiedzy wszak nie ma) i praktyki też.
Cytuj:
Manifestuje się ona w wymiarze doktrynalnym (doktryna, wiara),

Doktryna ateistyczna jest i wiara. i manifestuje się.

Cytuj:
w czynnościach religijnych (np. kult), w sferze społeczno-organizacyjnej (wspólnota religijna, np. Kościół) i w sferze duchowości indywidualnej (m.in. mistyka).

Rozmaite wspólnoty ateistyczne są.
Cytuj:
Relacja jednostki do sacrum koncentruje się wokół poczucia świętości – chęci zbliżenia się do sacrum, poczucia lęku, czci czy dystansu wobec niego.

I dystans. By się zgadzało.

W dzisiejszych czasach terminologia służy do kreowania rzeczywistości stad dystansowanie się ateistów co do własnej przynależności religijnej.
Przyjmuje się, że na świecie istnieje ponad 10 tys. religii i wyznań

Śr lip 22, 2009 17:54

Religia – system wierzeń i praktyk, określający relację jednostki do różnie pojmowanej sfery sacrum, czyli świętości i sfery boskiej.

No i właśnie dlatego ateizm nie jest religią. Dzięki za przytoczenie definicji która kładzie trupem twoje bzdurne tezy.

Ateizm:
nie jest systemem
nie posiada wierzeń
nie posiada praktyk
nie posiada sfery boskiej

Śr lip 22, 2009 18:02

Widzę że tego i tak nic nie wyjdzie, każdy ma swoje przekonania. Nie wiem jaki jest sens w upieraniu się że ateizm który odrzuca jakiegokolwiek boga jest religią, czyli czymś gdzie wiara w Boga (a nie jego odrzucenie) jest podstawą. Więc może przejdźmy dalej, nie odchodząc od głównego tematu.

Śr lip 22, 2009 18:11

A zerknijcie na Wiki:
Cytuj:

Pasi. Wierzenia są (bo wiedzy wszak nie ma) i praktyki też.
Cytuj:
Manifestuje się ona w wymiarze doktrynalnym (doktryna, wiara),

Doktryna ateistyczna jest i wiara. i manifestuje się.

Cytuj:
w czynnościach religijnych (np. kult), w sferze społeczno-organizacyjnej (wspólnota religijna, np. Kościół) i w sferze duchowości indywidualnej (m.in. mistyka).

Rozmaite wspólnoty ateistyczne są.
Cytuj:
Relacja jednostki do sacrum koncentruje się wokół poczucia świętości – chęci zbliżenia się do sacrum, poczucia lęku, czci czy dystansu wobec niego.

I dystans. By się zgadzało.

W dzisiejszych czasach terminologia służy do kreowania rzeczywistości stad dystansowanie się ateistów co do własnej przynależności religijnej.
Przyjmuje się, że na świecie istnieje ponad 10 tys. religii i wyznań

jakie wierzenia? jakie praktyki? jaka doktryna? jaka wiara? w co?

a tak na poważnie: pozwól, że wyśmieję te bzdury: błahaha!

Śr lip 22, 2009 18:39

To forum jest cudowne. Przez rok mojej obserwacji dowiedziałem się, iż:
-Jestem komunistą, bo jestem ateistą.
-Jeśli jestem ateistą, a w dodatku mam przekonania komunistyczne, to mam w rodzinie Stalina oraz pije krew dziewic na śniadanie.
-Ateiści są zwyrodnialcami, a każdy z nich jest masowym mordercą i złodziejem który nie ma żadnych zahamowań.
Teraz na dodatek dowiedziałem się, iż należę do sekty "wierzącej w nic", a żeby było ciekawiej mam jeszcze do tego stosowne obrzędy. Tak więc Eustachy oświeć mnie kolejnymi prawdami o mnie, jestem bardzo ciekaw Twoich poglądów.

Śr lip 22, 2009 19:55

JEDZ G-Ó-W-N-O, 400 000 000 000 MUCH NIE MOŻE SIĘ MYLIĆ

No i się nie mylą, jedzą i być może dzieki temu żyją. Jeśli by nie jadły , być może padły by jak muchy. No ale co jest dobre dla much, nie musi być dobre dla ludzi, wręcz przeciwnie, może im zaszkodzić.

Śr lip 22, 2009 20:26
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona