Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt paź 10, 2025 21:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 309 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Następna strona
 Cud Słońca- prawdziwy czy nie?? 
Autor Wiadomość

Lepiej odzyskać wzrok w jednym oku na stałe, niż w obu na pół godziny. Zgadzam się - coś takiego byłoby po prostu sadystyczne. To mniej więcej tak jakby się modlić o zlikwidowanie łupieżu i otrzymać spełnienie modlitwy w postaci ścięcia głowy, albo oskalpowania.

Cz lip 23, 2009 20:52

Rybak złowił złotą rybkę.
- wypuść mnie, a spełnię twoje jedno życzenie!
ten pomyślał i odpowiedział:
- chcę mieć "interes" do samej ziemi.
Łup! Rybakowi odcięło nogi.

Sylwio, najwyraźniej tak...

Pt lip 24, 2009 8:18
Wypowiedzi osób niewierzących, skłoconych z Bogiem, mają wspólny mianownik - osoby te wypowiadaja się w imieniu innych, uzurpując sobie prawo ich reprezentowania:
- niewidomego, który uzyskał wzrok w jednym oku,
- niewidomego, który obejrzał film.
W obu przypadkach niewidomi prosili o konkretne te łaski.
Nie uczciwiej byłoby mówić o swoim osobistym odniesieniu, pretensjach do Boga???

Pt lip 24, 2009 11:02
Wypowiedzi osób niewierzących, skłoconych z Bogiem, mają wspólny mianownik - osoby te wypowiadaja się w imieniu innych, uzurpując sobie prawo ich reprezentowania:
Nie uczciwiej byłoby mówić o swoim osobistym odniesieniu, pretensjach do Boga???

Pt lip 24, 2009 11:03

Pt lip 24, 2009 11:03

uważasz za sprawiedliwe przywrócenie wzroku komuś po jednym zdaniu "Jezu, tak chce ten film zobaczyć!", a odmowie prośby powtarzanej co dzień przez szmat czasu? tak, tak wiem: "Bóg ma plan", "niezbadane są wyroki boskie" itp. itd.
ja domagam się odpowiedzi: TAK lub NIE.

Pt lip 24, 2009 11:27
uważasz za sprawiedliwe przywrócenie wzroku komuś po jednym zdaniu "Jezu, tak chce ten film zobaczyć!", a odmowie prośby powtarzanej co dzień przez szmat czasu? tak, tak wiem: "Bóg ma plan", "niezbadane są wyroki boskie" itp. itd.
ja domagam się odpowiedzi: TAK lub NIE.

Uważam, że bezprawnie uzurpujesz sobie prawo do wyrokowania, oceniania w imieniu osób, które nie dały Ci pełnomocnictwa reprezentowania ich.
Typowe... "domagam się" :D

Pt lip 24, 2009 11:41

W tsakim razie muszę tu zadeklarować stanowczo, że ja osobiście do Pana Boga ŻADNYCH pretensji nie mam!

Mam trochę pretensji do niektórych jego wyznawców - głównie za uparte powstrzymywanie się od używania rozumu.

Z jednej strony twierdzą, że Bóg wszystko zrobił rozumnie, a ich - na swoje podobieństwo. A z drugiej strony nie chcą tego podobieństwa pielęgnować dbając o własną rozumność.

To tak się traktuje dary Boże?

Nieustannie mnie to zadziwia!

Pt lip 24, 2009 11:45

pięknie się wymigujesz, doprawdy :) nie można z Tobą normalnie dyskutować. oczywiście, że się domagam, bo inaczej byś odpowiedział, że "tylko Bóg to wie", a ta odpowiedź nic nie wnosi. prawo do reprezentowania wujka? czy tego gościa z bajki, co na 30min widział?

odpowiedz na moje pytanie, czy to jest sprawiedliwe: kiedy cierpiący człowiek modli się miesiącami co dzień o czucie w nogach i chodzenie i nie dostaje tego, a gdzie indziej ktoś krzyknie dramatycznie "chcę widzieć!" i widzi? jednak myślę, że mnie zignorujesz lub się wykręcisz. typowe ;)

Pt lip 24, 2009 11:49

odpowiedz na moje pytanie, czy to jest sprawiedliwe: kiedy cierpiący człowiek modli się miesiącami co dzień o czucie w nogach i chodzenie i nie dostaje tego, a gdzie indziej ktoś krzyknie dramatycznie "chcę widzieć!" i widzi? jednak myślę, że mnie zignorujesz lub się wykręcisz. typowe ;)
Naprawdę wierzysz w to co piszesz, czy tylko tak argumentujesz?

Pt lip 24, 2009 11:54

sytuacja wujka jest... była prawdziwa - zakładam też, że gość doznał cudu i widział przez te pół godziny.

Pt lip 24, 2009 11:56
pięknie się wymigujesz, doprawdy :) nie można z Tobą normalnie dyskutować. oczywiście, że się domagam, bo inaczej byś odpowiedział, że "tylko Bóg to wie", a ta odpowiedź nic nie wnosi. prawo do reprezentowania wujka? czy tego gościa z bajki, co na 30min widział?

Po ludzku może niesprawiedliwe....każdy z nas chciałby, aby został wysłuchany według naszych potrzeb, pragnień.
Buntujemy się, nie rozumiemy...ale jezus powiedział, że nie otrzymujemy, bo źle się modlimy.
"Prózno usta się trudzą, gdy serce nie pracuje"....jednemu wystarczy raz z serca poprosić o obejrzenie filmu, innym miesiące modlitwy, ale bez ufności nic nie pomogą.
Trudno nam to rozsądzić.
Ale mam przekonanie, że pełną odpowiedź otrzymam po drugiej stronie.
I wyszło "Bóg to wie" :) ....bo taka jest prawda, że my niewiele wiemy...nawet co będziemy robić, co nas spotka za godzinę...

Pt lip 24, 2009 12:04

Po ludzku może niesprawiedliwe....

Wybacz, ale to jest bełkot.

Nie mamy dostępu do innych pojęć, jak tylko ludzkie.

Jeśli sobie wymyślisz jakieś "boskie pojęcie sprawiedliwości", to będziesz mogła pod nie podciągnąć, co tylko Ci się żywnie spodoba.

Np. że Oświęcim był bardzo sprawiedliwy i świadczy o niezmierzonej mądrości i miłości Boga. Albowiem:

Niezbadane są wyroki Boże

ewentualnie

Wasze myśli nie są moimi myślami

ewentualnie

Oto tajemnica wiary

ewentualnie

Bóg jest niepojęty dla marnego ludzkiego rozumu

ewentualnie

itd. itp.

Pt lip 24, 2009 12:23

Cytuj:
Niewidomy odzyskuje wzrok na pół godziny, by zobaczyć film o Eucharystii.

jeżeli tak stało się za sprawą Boga, to... szkoda gadać, to jest sadystyczne.

Witold napisał(a):
Lepiej odzyskać wzrok w jednym oku na stałe, niż w obu na pół godziny. Zgadzam się - coś takiego byłoby po prostu sadystyczne.

A nie możecie po prostu przeczytać co ten niewidomy o tym sądził, a nie samemu oceniać? No chyba, że to chcecie narzucać ludziom co oni odbierają jako dobre dla nich.

r4dz10 napisał(a):
jakoś mój wujek nie stanął na nogi, a był mocno wierzący i modlił się o to, i jego mama. darujcie sobie te historyjki ;)

Skoro był mocno wierzący, to na pewno mimo tej modlitwy modlił się też "ale nie moja wola, ale Twoja niech się stanie".

Widzę, że wielu tutaj nie rozumie, że uzdrowienia nie są same dla siebie, że wszystko ma wspólny cel - zbawienie. Uzdrowienie nie jest największym dobrem. Nieskończenie większym jest zbawienie, a Bóg doprowadza do niego, za zgodą człowieka, w najlepszy z możliwych sposobów dając wolną wole człowiekowi.

Podkreślam - jeśli będziemy oceniali tylko i wyłącznie "ile Bóg uzdrowił danego człowieka na Ziemi" (tak jak Wy to robicie), to wyjdzie, że jednych uzdrowił bardziej innych mniej i że jest to niesprawiedliwe. Ale takie spojrzenie pomija tak wiele rzeczy, a przede wszystkim ogranicza dobro dawane od Boga do jednego zjawiska (uzdrowienia) i bierze pod uwagę tylko i wyłącznie dobro dawane tu na Ziemi (z pominięciem największego - zbawienia), że jest to skrajnie nielogiczne. Do takiej nielogiczności może dojść tylko niewierzący, który jednocześnie założy istnienie Boga, a jednocześnie założy jego nieistnienie i z tego będzie wyciągał wnioski.

Pt lip 24, 2009 13:11
Zobacz profil WWW
Sylwio, dziwne trochę że wyśmiewasz zdanie Ali posługując się... fragmentami Pisma wspierającymi to zdanie.
Wytłumaczyć to można na dwa sposoby:
- nie znasz Pisma (więc nie wiesz że to są zdania z Pisma)
- nie szanujesz tego co jest w Piśmie

Błędem jaki robicie nie jest brak adekwatnegoi słowa - błędem jest to że usiłujecie oceniać Boga którego czyny z definicji są sprawiedliwe.
Czyn sprawiedliwy to taki czyn jaki czyni Bóg - bo to On jest źródłem pojęcia sprawiedliwości i jego jedynym i ostatecznym kryterium. Dlatego to według Boga określa się czy czyn jest sprawiedliwy a nie Boga według czynu.
A jeśli niektórym ludziom czyny Boga wydają się niesprawiedliwe to dlatego, że nie mają oni pełnego poznania co dobre i co sprawiedliwe - dziwię się jednak że z takimi ludźmi sprzymierzasz się przeciw Bogu.

Pt lip 24, 2009 13:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 309 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Następna strona