|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
daviz1992
|
 Krzyż w pokoju
Witam!
Ostatnio z dziewczyną zauważyliśmy że u niej w pokoju nie ma krzyża.
Postanowiliśmy taki umieścić w pokoju.
Ale słyszałem coś na temat że jak kupuje się krzyż to będzie się go kiedyś samemu dźwigać, czy to prawda bo zastanawia mnie to?
|
| Pt lip 31, 2009 23:41 |
|
|
|
 |
|
jumik
|
Jest zabobon, że wprowadzenie krzyża do pokoju/mieszkania oznacza wprowadzenie krzyża tzn. trudności do życia. Ale jest to zabobon, przesąd. Nie tylko nie ma się czym przejmować, ale wręcz chrześcijanin zdecydowanie nie powinien w takie przesądy wierzyć. Więc proponuję zawiesić krzyż
To oczywiście nijak nie zmienia tego, że powinno się brać krzyż swojego życia i naśladować Chrystusa...
_________________ Piotr Milewski
|
| So sie 01, 2009 1:53 |
|
 |
|
szumi
Moderator
|
Powiem szczerze, że pierwszy raz słyszę o takim zabobonie  Człowiek uczy się przez całe życie
A te różne trudności ('krzyże') i tak będą. A jak chrześcijanin spojrzy na krzyż to łatwiej będzie mu z nimi sobie poradzić. Będie wiedział, że był ktoś, kto niósł krzyż znacznie cięższy.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
| So sie 01, 2009 8:53 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
o zabobonie słyszałam
wielu ludzi szczególnie tych starszych uważa że danie dziecku w dniu chrztu czy urodzin krzyża czy krzyżyka sprawia że dziecko w przyszłości będzie miało ciężkie życie i wiele trudności
i dlatego nie pozwalalają dac krzyża
zdarzyło się że i młoda para nie przyjęła od ojca jednego z małżonka krzyża by nową drogę życia nie miec trudną, pełną trudności
|
| So sie 01, 2009 9:15 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A ja wręcz przeciwnie.... już parę razy słyszałam o zabobonach związanych z krzyżem, że np. nie wolno kupować dziecku w prezencie bo tak jakby mu się dawało cierpienie (a ja - niedobra chrzestna  - kupiłam chrześnicy złoty krzyżyk na łańcuszku), że nie wolno wieszać nad drzwiami (tylko nie pamiętam dlaczego), itd. Dziwi mnie tylko, że ciągle mnie dziwi że można niby wierzyć w Boga, a jednocześnie we wszelkiej maści zabobony i przesądy.
Ostatnio edytowano So sie 01, 2009 12:41 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
| So sie 01, 2009 9:21 |
|
|
|
 |
|
jumik
|
Ja słyszałem o takim, że do nowego mieszkania/domu nie wolno wprowadzić najpierw krzyża, tylko wcześniej trzeba jakiś obraz z Maryją
Czego to ludzie nie wymyślą 
_________________ Piotr Milewski
|
| So sie 01, 2009 12:34 |
|
 |
|
r4dz10
|
dziwne... ludzie wierzą, że Bóg im może pomóc i obronić przed złem, a Jego symbol traktują jako przeklęty przedmiot przynoszący cierpienie  ale cóż, nie było prądu to starsze panie nie miały nic innego na głowie prócz wymyślania idiotyzmów  a to, że współcześnie ludzie w te brednie wierzą, to... ja pozwolę sobie tego nie komentować, tak będzie lepiej 
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
| So sie 01, 2009 12:43 |
|
 |
|
Johnny99
|
Tym silniej brzmią słowa Jezusa o tym, że każdy ma brać swój krzyż na ramiona, i Go naśladować. Zdarzyło się nieszczęście ? Nie zwalaj winy na to, że ktoś ci kiedyś sprowadził " przekleństwo " na dom. Bierz ten krzyż, i idź za Jezusem.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| So sie 01, 2009 12:55 |
|
 |
|
Certina
|
To nie żaden zabobon !. Czy go zawiesisz, czy nie to i tak będziesz go dźwigał.
I nie tylko Ty, ale i Twoja dziewczyna. I to nie jest powód do strachu, tylko do chluby.
|
| So sie 01, 2009 20:36 |
|
 |
|
WIST
|
Ja też się uczę, nie sądziłem że taki zabobon istnieje. No ale w takim razie nasze kościoły są pełne cierpienia, zapewne architekci i robotnicy, a następnie księża i wierni właśnie z powodu krzyży w świątyni cierpią i będą cierpieć.
Skąd ludzie brali takie głupoty?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| So sie 01, 2009 22:55 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 10 ] |
|