Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Powtórka z Potopu /biblijnego/ 
Autor Wiadomość

Mamy coś takiego jak geologię - naukę o budowie, właściwościach i historii Ziemi a także wszelkich procesach na powierzchni i w jej wnętrzu. Albo negujemy wszystkie dokonania z ów dziedziny nauki albo przyjmujemy że czegoś takiego jak biblijny potop nie było.
p.s. Czy raj z Adamem i Ewą i grzechem pierworodnym również "spokojnie mógł być"?

Pn sie 03, 2009 11:56

Najpierw Bóg się "wkurzył" i zniszczył większość życia które wcześniej stworzył by potem jak ogarnięty strachem morderca zniszczyć wszelkie ślady jakby wstydził się własnego czynu? Jakoś niezbyt mi to do niego pasuje...

Pn sie 03, 2009 12:07

Mamy coś takiego jak geologię - naukę o budowie, właściwościach i historii Ziemi a także wszelkich procesach na powierzchni i w jej wnętrzu.

Mamy też biologię, która mówi, że człowiek nie może zmartwychwstać. Albo więc negujemy jedno lub drugie, albo potrafimy oddzielać te dwie rzeczy od siebie.

Cytuj:
p.s. Czy raj z Adamem i Ewą i grzechem pierworodnym również "spokojnie mógł być"?

Tak. Są egzegeci, którzy twierdzą wprost, że np. zmartwychwstanie nie było faktem historycznym, co nie znaczy, że nie jest faktem. Nauka, oczywiście, nie rozumie takiego stwierdzenia - ale nauka naprawdę nie jest od rozumienia wszystkiego. Z tym, że dostrzegają to tylko ci, którzy wyzwolili się od scjentystycznej obsesji.

Cytuj:
Jakoś niezbyt mi to do niego pasuje...

Jak wiadomo, o tym, co do Boga " pasuje " najlepiej wiedzą ateiści.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 03, 2009 12:58

Potop sam w sobie mógł być, tylko nie ogólnoświatowy. I tu możemy własnie wziąć pod uwagę wiedzę Izraela tamtych czasów. Jesli potop /rozumiany obecnie jako lokalna wielka powódz/ zalał wszystko od horyzontu po horyzont, to współcześni temu wydarzeniu mogli śmiało twierdzić, że zalał cały świat. Być może dla nich słowo świat oznaczało ich świat, który znali, w którym mieszkali, najdalsze zakątki, których nie znali, ale zdawali sobie sprawę z ich istnienia, ale nie mieli pojęcia o rzeczywistej wielkości naszej Ziemi. Dlatego sądzę, że o ile było to wydarzenie historyczne, było ono lokalne, ale na dużą skalę, jednak nie ogólnoświatowe. Może trochę zawile wytłumaczyłam, ale jak zwykle liczę na waszą błyskotliwość. :)

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Pn sie 03, 2009 13:12

Podobno są nawet jakieś geologiczne dowody na taki " lokalny " potop. Nie wiem, nie interesowałem się. W każdym razie sam fakt, iż historia o Potopie znajduje się nie tylko w Biblii, ale także i w innych dokumentach ( w sensie szerokim ) historycznych świadczy o tym, iż stoi za nią jakieś rzeczywiste wydarzenie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 03, 2009 13:15

Ano właśnie, trzeba rozumować dalej niż: potop był/nie było i tu koniec. Są opcje pośrednie. A jak wiemy z historii nawet literatura piękna może spokojnie zawierać prawdziwe dane np. Iliada i odnalezienie Troi w XIX wieku.

Pn sie 03, 2009 13:24

Jak wiadomo, o tym, co do Boga " pasuje " najlepiej wiedzą ateiści.

Nie trzeba w niego wierzyć by rozumieć jakie cechy mu przypisujecie i jak go sobie wyobrażacie tak jak powiedzmy nie trzeba być komunistom, ekologiem czy Świadkiem Jehowy by rozumieć w co wierzą.
Lepiej powiedz czemu Bóg miałby nagle naginać czy wręcz łamać prawa rządzące światem które podobno sam wcześniej ustanowił najpierw upychając wszystkie gatunki roślin(?) i zwierząt na jednej małej arce i utrzymując je jeszcze przy życiu a po wszystkim sprząta wszelkie ślady łącznie z miliardami ciał by... właśnie nie wiadomo poco

Pn sie 03, 2009 13:42

Powiedz mi No czemu tak usilnie chcesz wszystko rozumieć dosłownie co w Biblii zapisano?

Pn sie 03, 2009 13:45

Właśnie wydawało mi się, że Johnny bierze pod uwagę taką możliwość ale może źle go zrozumiałem...

Pn sie 03, 2009 14:11

Pn sie 03, 2009 14:13

A na jakiej podstawie możesz stwierdzić iż czegoś nie należy rozumieć dosłownie? Kilkaset lat temu za takie stwierdzenia można było być uznanym za heretyka. Co się zmieniło od tamtego czasu, PŚ się zmieniło? Zmienność w tej materii podważa cały przekaz biblijny, gdyż jeżeli choć jeden fakt można uznać za nieprawdziwy, mający na celu przekazanie jedynie prawd wiary to podważa to wiarygodność całego przekazu. Skoro jedna rzecz mogła się nie wydarzyć to również inne mogły nie mieć miejsca.

Pn sie 03, 2009 14:36

Kiedyś można było takie historie rozumieć zarówno dosłownie jak i metaforycznie dziś możliwe jest już w zasadzie tylko to drugie.

Pn sie 03, 2009 14:37

A to może być bardzo proste, fakt że świat nie powstał w 6 dni, skłania nas do korekty dosłownego rozumienia odpowiednich fragmentów które o tym powstaniu mówią. Dlatego właśnie potrzeba mieć dużo wiedzy i dobrej woli aby wystrzegać się pewnych błędów. Zresztą niedosłowne rozumienie nie jest "wynalazkiem" naszych czasów, już Ojcowie Kościoła również patrzyli na fragmenty księgi Rdz. Była tutaj podawana odpowiednia publikacja, która poddaje analizie ich nauki, mogę podać jeśli potrzeba, miałem ją nawet w ręce.

Pn sie 03, 2009 14:40
Dosłownie taktując wszystkie wersy z Biblii ,nalezałoby zadać pytanie skąd egipcjanie wzięli konie do gonitwy izraelitów, skoro Księga Wyjścia 9 dwukrotnie uśmierca wszelkie bydło egipcjan :)

Pn sie 03, 2009 14:58

WIST:
A na jakiej podstawie możesz stwierdzić iż czegoś nie należy rozumieć dosłownie? Kilkaset lat temu za takie stwierdzenia można było być uznanym za heretyka.

Tak jak napisał WIST:
Cytuj:
Zresztą niedosłowne rozumienie nie jest "wynalazkiem" naszych czasów, już Ojcowie Kościoła również patrzyli na fragmenty księgi Rdz.

Już tacy ludzie Kościoła jak (popatrz na daty):
- św. Augustyn (354 – 430),
- Klemens Aleksandryjski (150 – 216),
- Orygenes (185 – 254),
- inni uczeni szkoły aleksandryjskiej,
patrzyli na opis stworzenia świata nieliteralnie.

Św. Tomasz z Akwinu (1224 - 1274) pisał:
Cytuj:
Wszyscy autorzy zgadzają się, że w problemie początku świata najistotniejsze jest stwierdzenie, należące do istoty wiary, że świat powstał przez stworzenie. Sposób i kolejność tego stworzenia, tak jak zostało to opisane w Piśmie, ma jedynie marginalny związek z wiarą i wspomniani autorzy, dochodząc prawdy, mieli w swoich internretacjach różne na ten temat poglądy. (św. Tomasz z Akwinu II Sententiarum 12,3,1)

Pn sie 03, 2009 15:01
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona