Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 0:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Nawoływanie do ludobójstwa? 
Autor Wiadomość

Dobrze, znamy Twoje zdanie. Coś jeszcze ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N maja 31, 2009 12:17
Johnny vroobelek i pozostali przestańcie atakować Humbaka, jego spostrzeżenia są słuszne o tym pisałem już dość obszernie w temacie Pewne Sprzeczności Wj. Sprzeczności trzeba odsiewać fragmentami rzeczywistego Boga, a nie "Boga dziedzictwa Prawa Hammurabiego" Izraelici spłycili obraz Kaananitów, spłycili też Boga, który daje przykazanie nie morduj. Jezus zresztą nakazuje Piotrowi aby schował miecz do pochwy włąśnie to jest głos prawdziwego Boga. Idąc waszym tropem, nie daleko tu od usprawiedliwienia Krucjat, wojen itp.

N maja 31, 2009 23:54

Pwt 28:27
27. Dotknie cię Pan wrzodem egipskim, guzami odbytnicy, świerzbem i liszajem, z których nie będziesz mógł się wyleczyć.
(BT)
Pwt 28:31
31. Twój wół na twoich oczach zostanie zarżnięty, ale ty jeść z niego nie będziesz, twój osioł sprzed twego oblicza zostanie ci zrabowany, ale do ciebie nie wróci, twoje owce zostaną oddane twoim wrogom, a nikt ci nie pomoże.
(BT)
Pwt 28:35
35. Pan dotknie cię złośliwymi wrzodami na twoich kolanach i na twoich udach, z których nie będziesz mógł się wyleczyć, od stopy twojej nogi aż do wierzchu twojej głowy.
(BT)
Pwt 28:45
45. Spadną na ciebie te wszystkie przekleństwa i będą cię ścigały, i dosięgną cię, aż zginiesz, gdyż nie słuchałeś głosu Pana, Boga twego, aby przestrzegać jego przykazań i ustaw, jakie ci nadał.
(BT)
Pwt 28:61
61. Także wszelką chorobę i wszelką plagę, która nie jest zapisana w księdze tego zakonu, sprowadzi Pan na ciebie, aż będziesz zniszczony,
(BT)

N cze 07, 2009 8:10

Kara za nieprzestrzeganie nakazów Boga

Pwt 28:27
27. Dotknie cię Pan wrzodem egipskim, guzami odbytnicy, świerzbem i liszajem, z których nie będziesz mógł się wyleczyć.
(BT)
Pwt 28:31
31. Twój wół na twoich oczach zostanie zarżnięty, ale ty jeść z niego nie będziesz, twój osioł sprzed twego oblicza zostanie ci zrabowany, ale do ciebie nie wróci, twoje owce zostaną oddane twoim wrogom, a nikt ci nie pomoże.
(BT)
Pwt 28:35
35. Pan dotknie cię złośliwymi wrzodami na twoich kolanach i na twoich udach, z których nie będziesz mógł się wyleczyć, od stopy twojej nogi aż do wierzchu twojej głowy.
(BT)
Pwt 28:45
45. Spadną na ciebie te wszystkie przekleństwa i będą cię ścigały, i dosięgną cię, aż zginiesz, gdyż nie słuchałeś głosu Pana, Boga twego, aby przestrzegać jego przykazań i ustaw, jakie ci nadał.
(BT)
Pwt 28:61
61. Także wszelką chorobę i wszelką plagę, która nie jest zapisana w księdze tego zakonu, sprowadzi Pan na ciebie, aż będziesz zniszczony,
(BT)

I co z tego wynika?

Przeczytałeś możę te artykuły, które podałem?

"Czy Bóg kazał wymordować narody Kanaanu?"
http://mateusz.pl/ksiazki/js-pn/js-pn_14.htm

"Jak czytać Stary Testament?"
http://mateusz.pl/ksiazki/js-npp/js-npp_07.htm

N cze 07, 2009 15:30
Zobacz profil WWW

Johnny vroobelek i pozostali przestańcie atakować Humbaka

Przepraszam Cię bardzo, ale może byłbyś łaskaw zauważyć, że to my zostaliśmy przez niego zaatakowani.

Cytuj:
Idąc waszym tropem, nie daleko tu od usprawiedliwienia Krucjat, wojen itp

I może byłbyś łaskaw przeczytać moje posty, zanim skomentujesz..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn cze 08, 2009 12:49

A jeśli narody które Bóg kazał Izraelowi zabijać miały okrutne zwyczaje, rytuały były po prostu jakby starożytnymi hitlerowcami to nie uważasz że sprawiedliwe jest aby zostały za to ukarane unicestwieniem ?

Wt lip 21, 2009 16:27

A jeśli narody które Bóg kazał Izraelowi zabijać miały okrutne zwyczaje, rytuały były po prostu jakby starożytnymi hitlerowcami

Zwłaszcza dzieci (chłopcy) były najbardziej winne...

Księga Liczb

Cytuj:
14 I rozgniewał się Mojżesz na dowódców wojska, na tysiączników i setników, którzy wracali z wyprawy wojennej. 15 Rzekł do nich: «Jakże mogliście zostawić przy życiu wszystkie kobiety? 16 One to za radą Balaama4 spowodowały, że Izraelici ze względu na Peora dopuścili się niewierności wobec Pana. Sprowadziło to plagę na społeczność Pana. 17 Zabijecie więc spośród dzieci wszystkich chłopców, a spośród kobiet te, które już obcowały z mężczyzną.

-------------------

@jumik, Johnny99

To zdumiewające jak bardzo umysł jest w stanie oszukiwać. :-( I te linki „Jak czytać Stary Testament by dojść do z góry ustalonych wniosków”.

Można jeszcze zerknąć do Nowego Testamentu:

[Mt, 17]

Cytuj:
17
1 Po sześciu dniach Jezus wziął z sobą Piotra, Jakuba i brata jego Jana2 i zaprowadził ich na górę3 wysoką, osobno. 2 Tam przemienił się wobec nich: twarz Jego zajaśniała jak słońce, odzienie zaś stało się białe jak światło. 3 A oto im się ukazali Mojżesz i Eliasz4, którzy rozmawiali z Nim. 4 Wtedy Piotr rzekł do Jezusa: «Panie, dobrze, że tu jesteśmy; jeśli chcesz, postawię tu trzy namioty: jeden dla Ciebie, jeden dla Mojżesza i jeden dla Eliasza». 5 Gdy on jeszcze mówił, oto obłok świetlany osłonił ich, a z obłoku odezwał się głos: «To jest mój Syn umiłowany, w którym mam upodobanie, Jego słuchajcie!»5

Gdyby więc przyjąć, że zacytowany wyżej opis jest prawdziwy (choć ja jako ateista uważam, że nie) to wynikałoby z niego, że zbrodniarz wojenny Mojżesz, pomimo wydania rozkazu wymordowania dzieci trafił do nieba. :-(

Kontekst historyczny mówicie? Raczej megaklapki na oczach. Oczywiście Waszych. :-(

Cz sie 06, 2009 15:12

@jumik, Johnny99

To zdumiewające jak bardzo umysł jest w stanie oszukiwać. :-( I te linki „Jak czytać Stary Testament by dojść do z góry ustalonych wniosków”.

Przecież sam proponujesz też lekturę ST w taki sposób by "dojść do z góry ustalonych wniosków". W odróżnieniu jednak od Ciebie autorzy tych linków przynajmniej wysilili się by próbować uzasadnić swoją propozycję. Dzięki temu mogę się z nimi zgadzać lub nie.
Twoje teorie mogę jedynie apriori wyznawać lub odrzucać. A na jakiej podstawie miałbym to czynić? Szczególnie że przeczą zwykłemu rozsądkowi.

Pt sie 07, 2009 7:37

ST poza tym, że jest świętą księgą, to jest także kroniką narodu Żydowskiego. Można by to porównać do rodzimej kroniki Gala Anonima. Jak wiadomo w kronikach spisuje się dzieje narodu, a chyba kazdy naród świata toczył wojny i chyba każdy w jakimś okresie swojej historii, powoływał się na Boga w trakcie wojen

Pt sie 07, 2009 8:01

Przecież sam proponujesz też lekturę ST w taki sposób by "dojść do z góry ustalonych wniosków".

Nie. Ja nie zakładam z góry żadnych wniosków. Ja wnioski wyciągam po zbadaniu tekstu.

Twoje teorie mogę jedynie apriori wyznawać lub odrzucać. A na jakiej podstawie miałbym to czynić?

Na podstawie samodzielnego myślenia? Ja nie proponuję żadnych linków - jak dojść do jedynie słusznych wniosków - proponuję coś trudniejszego - samodzielne myślenie. Przemilczę już, że nie dostrzegłeś argumentu w mojej wypowiedzi. Dobrotliwy Jezus ręka w rękę z mordercą dzieci. I oczywiście nie dostrzegasz tu żadnej sprzeczności.

-----------------

@oredaktor

ST (...) jest także kroniką narodu Żydowskiego. (...) a chyba kazdy naród świata toczył wojny i chyba każdy w jakimś okresie swojej historii, powoływał się na Boga w trakcie wojen

Oczywiście. Masz rację.

Z tym, że raczej przestrzegam przez zbytnim relatywizmem moralnym. Zbrodnia jest zbrodnią. Niezależnie od kontekstu. Zastanów się na taką rzeczą. Załóżmy, że Hitler wygrał wojnę. Czy za 2 tys. lat byłoby słusznym relatywizować zbrodnie wojenne i pisać o kontekście historycznym?

Pt sie 07, 2009 8:21

Zgadzam się, że zbrodnia jest zbrodnią i nie należy jej usprawiedliwiać. Jednak nie należy przeginać w drugą stronę i płakać, że ot w Biblii się wojny znalazły. Wszak Maryja jest patronką Żołnierza Polskiego, a w Jej święto hucznie obchodzimy rocznicę wielkiej dla ans Bitwy Warszawskiej i mam nadzieję, że nikt o to pretensji nie ma :-)

Pt sie 07, 2009 9:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2